Fehér virágok – 50 csodálatos fehér virág a kertbe (névvel és kepekkel)

A fehér virágok nem csupán szépek, de minden helyen jól mutatnak. Ráadásul a fehér virágok természetes és tiszta szépséggel rendelkeznek, gyakran a szépség, a tisztaság és a jólét érzését idézik fel.

Az éjszakában a fehér virágok képesek ragyogni, főként lumineszcenciájuk miatt; ez azt jelenti, hogy távolról is könnyedén észrevehetők!

Számos virágot, mint például a liliom, a kamélia, a jukka és a kankalin, mind ismertetünk ebben a cikkben. Folytasd az olvasást és ismerj meg megannyi gyönyörű fehér virágot, amelyeket otthonodban nevelhetsz.

 

 

Különböző fajtájú fehér virágok

A cikkben található a fehér virágok neveinek és képeinek listája:

 

Amarilisz

fehér virágú amarilisz

Az amarillisz hagymás növény. Gyönyörű és könnyen termeszthető. Akár a 10 hüvelyk magasságot is elérheti, azonban sok vízre van szüksége a fejlődéshez.

Ajánlott nagyon meleg és napos helyre ültetni, mivel kiváló szárazságtűrő. Azonban a hideg éghajlati viszonyokat rosszul viseli.

 

Szellőrózsa/Kökörcsin

fehér Szellőrózsa

A kökörcsinvirágokat gyakran szellőrózsának is nevezik. Hagymás növények és kora tavasszal virágoznak, de csak akkor, ha az időjárás elég meleg ehhez. Részleges árnyékban kell elhelyezni őket. A kökörcsinvirágok inkább a nedves és jó vízáteresztésű talajt kedvelik.

 

Inkaliliom

inkaliliom

Az inkaliliomot szokás perui liliomnak is nevezni. Évelő, hagymás növény, amely minden kertben elképesztően jól mutat.

Viszonylag könnyedén termeszthetők, mivel kevés gondozást igényelnek. Azonban célszerű olyan helyre ültetni, ahol sok napfény éri őket.

 

Begónia

begónia

A begónia az egyik legszebb virág ezen a listán! Ez a növény általában kettős virágú, virágai rendszerint nagyok. A szeles éghajlatot kedvelik, rosszul tűrik a perzselő meleg időt.

 

Fátyolvirág/Rezgő

fátyolvirág

A fátyolvirág tudományos néven Gypsophila-ként ismert. Főként dísznövényként használatos, általában csokrok és egyéb virág dekorációk alapanyaga.

 

Bouvard-virág

Bouvard-virág

A Bouvard-virágok könnyedén felismerhetők, köszönhetően jellegzetes csillagformájuknak. Hosszú, tölcsér alakú virágai számos színben pompázhatnak; mégis a fehér színű bouvard-virág minden idők kedvence.

Ez a fajta virág eredetileg Közép -Amerikában őshonos; azonban manapság az egész világon megtalálható!

 

Kamélia

kamélia

A kamélia tudományos néven Camellia japonica-ként is ismert. A fehér kamélia számos beporzó rovar számára vonzó, főként élénksárga közepe miatt, mely könnyedén odacsalogatja őket.

Leginkább a déli napsütéstől védett, részben árnyékos helyeket kedvelik.

 

Kála liliom

Kála liliom

A kála liliomok könnyedén felismerhetők szív alakú leveleikről. Általában tavak környékén nőnek, hiszen sok vízre van szükségük a fejlődéshez.

 

Szegfű

fehér szegfű

A fehér szegfű mindenkit elvarázsol! Ez a virág népszerű dísznövény. A közvetlen napfényt kedvelik, és gyakori öntözést igényelnek.

 

Iszalag

Iszalag

Az iszalag a világ egyik legmutatósabb indás növénye! Nem meglepő, hogy az eszességet szimbolizálja! Az iszalag gyorsan nő, pillanatok alatt felkúszik és szétterül bármely felületen.

 

Harangláb/Sasfű

fehér harangláb

A harangláb tudományosan Aquilegia néven ismert. Termesztése számos előnnyel jár minden kert számára; például számos beporzó állatot, többek közt a kolibrit is vonzza, akik cserébe beporozzák a kert összes többi növényét! A harangláb akár 3 láb magasra is megnőhet.

 

Krizantém

fehér krizantém

A fehér krizantém nagy virág, amely hasonlít a pom-pomra! Teljes napsütésben kell őket ültetni, és jól lecsapolt talajra van szükségük a virágzáshoz

 

Margaréta

Margaréta

A margarétát tudományosan Glebionis segetum néven ismerik, néha százszorszépnek is nevezik. Bár a leggyakoribb fajta a sárga margaréta, fehérben is megtalálhatók. Ez a virág akár 31 hüvelyk magasra is megnőhet, erős napfényre van szükségük a virágzáshoz.

 

Pillangóvirág

Pillangóvirág

Gyakran találhatunk pillangóvirágokat a kerítések mellett. Akár 30 hüvelyk magasra is megnőhetnek (néha még ennél is magasabbra), és sok napsütést igényelnek a virágzáshoz.

 

Tatárvirág

Tatárvirág

A tatárvirág egy igazán egyedülálló növény! Alakja hasonlít egy vattacukorhoz, innen ered angol neve (candytuft). Bármilyen kertben jól mutat; azonban erősen mérgező. A tatárvirág a közvetlen napfényt kedveli.

 

Nagyezerjófű

A nagyezerjófű tudományos nevén Cytisus x praecox-ként ismert. Meglehetősen érdekes megjelenésű növény! Akár 40 hüvelyk magasra is megnőhet, és számos színben pompáznak.

Ezek a virágok azonban nagyon sérülékenyek – ironikus, tekintve, hogy a belőle származó illóolaj könnyedén tüzet okozhat a forró éghajlatú, mediterrán területeken.

 

Sarkantyúfű

fehér sarkantyúfű

A fehér virágú sarkantyúfű valódi ritkaság! Ez a virág meglehetősen nagyra nőhet, ezért a kert hátsó részére érdemes ültetni. Sok napfényt igényelnek a virágzáshoz, és ősz elején kell ültetni.

 

Százszorszép

százszorszép

A százszorszépek az Asteraceae családhoz tartoznak. Bárhol könnyen felismerhető, mivel az egész világon nagy népszerűségnek örvend. A százszorszépek fehér szirmokkal és világossárga bibével rendelkeznek.

Gondozásuk meglehetősen könnyű, jó vízáteresztésű talajra és részleges árnyékra van szükségük a virágzáshoz.

 

Nárcisz

nárcisz

A nárciszokat tudományos néven Narcissus-nak is nevezik. Különleges megjelenését trombitaszerű sárga virágának köszönheti. A nárciszokat könnyű gondozni. Kerítések tövében vagy utak mentén is megtalálhatók.

Érdemes mélyen a talajba ültetni, e nélkül könnyen elhajolhat a száruk, és nem fognak tudni fejlődni.

 

Dália

fehér dália

A dáliák számtalan szirmukkal egy, kerek virággá állnak össze. Különböző színűek és méretűek lehetnek, a fehér az egyik legszebb! A dáliáknak jó vízáteresztésű talajra és sok napfényre van szükségük a virágzáshoz.

 

Dendrobium orchidea

Kétség kívül az egyik legszebb virág ezen a listán; a Dendrobium orchideának jó vízáteresztésű talajra és minimum 6 órányi közvetett napfényre van szüksége a virágzáshoz. Kerüljük a túlöntözést, jobban kedvelik a szárazságot.

 

Som

som virág

A somvirágokat tudományosan Cornus florida néven is említik. Eredetileg az Egyesült Államokban őshonos, de világszerte megtalálható. A tavaszi évszak során végig virágoznak, ehhez viszont gyakori öntözésre és jó vízáteresztésű talajra van szükségük.

 

Húsvéti liliom

Húsvéti liliom

A húsvéti liliomokat tudományosan Lilium longiflorum néven emlegetik, amely a liliomfélék családjába tartozik. Ezek a ritka virágok akár 3 láb magasra is megnőhetnek. Eredetileg Japánban és Tajvanon őshonosak, azonban mára olyan országokban is megtalálhatók, mint Brazília vagy Argentína.

Érdekelhet: 30 csodálatos liliom fajta

 

Gyűszűvirág

fehér gyűszűvirág

A gyűszűvirág tudományosan Digitalis purpurea néven ismert. Különleges és egyedi megjelenését fejjel lefelé csüngő, cső alakú virágainak köszönheti. A gyűszűvirág nyár végén virágzik, ehhez viszont folyamatos napfényre van szüksége.

 

Hunyor

Ezt a különleges virágot karácsonyi rózsának is nevezik, hiszen csupán decemberben és január elején virágzik. 20 hüvelyk magasra is megnőhet. Leginkább a hidegebb éghajlatú területeket kedvelik.

 

Jácint

jácint

Ez a virág kora tavasszal nő. Sokan nem tudják ezt, de ez egy hagymás növény, közvetlen a virághagymából fejlődik ki. Amikor virít, apró fehér, illatos virágokat bont.

 

Hortenzia ’Incrediball’

Hortenzia ’Incrediball’

Ahogy a neve is sugallja, az egymáshoz közel virágzó hortenzia virágok egyfajta „labdává” csoportosulnak, látványuk lenyűgözően szép! Ezek a kis virágok rengeteg beporzó állatot vonzanak, és bárhová ültethetők a kertben, mindenhol képesek virágot bontani.

 

Lótusz

lótusz

A lótusz egy vízi, évelő növény, amely nagyon népszerű az ázsiai kultúrában, valamint a buddhizmus szimbolikájában. A lótusz mocsaras vízben nő, de a levelei és virágai a vízfelszín felett vannak.

 

Csillagfürt

A csillagfürt, más néven Lupinus, sokféle színben pompázhat, többek közt fehér színben is. Virága hasonlít a borsóéhoz, de a csillagfürt levelei világosabbak.

 

Magnólia

fehér Magnólia

A fehér magnóliák erőteljes illatukról ismerhetők fel legkönnyebben, de akár a nagy szirmaik miatt is. A magnóliát részlegesen árnyékos helyre érdemes ültetni; ez azonban nehézséget okozhat, mikor a magnóliafa növekedni kezd, mivel a fa könnyen elérheti a 70 láb magasságot is.

 

Holdvirág

A holdvirág indás növény; érdemes fokozottan figyelni és kialakítani az alakjukat növekedés közben. Nagyméretű, fehér virágokat bont, melyek kellemes illatúak.

 

Árnyliliom

Az árnyliliom, nevéből eredően az árnyékos helyeket kedveli. Általában a nyár közepén virágzik, azonban ilyenkor is érdemes óvni a napfénytől, ráadásul alacsonyan, a föld felett nőnek.

Mindezeket betartva, az árnyililiom sok-sok virágot fog bontani.

 

Jázmin

arab jázmin

A jázmin tudományosan Jasminum néven ismert. A jázmin indás növény, borok méretűre is képes megnőni. Leginkább a trópusi területeken virágoznak, bár más, melegebb éghajlaton is megélnek.

A jázmin alapos gondozást igénylő növény, fejlődése során többször szükséges metszeni és formáját alakítani.

 

Petúnia

Petunia

A petúniák szinte minden színben pompázhatnak! Ennek ellenére általában a fehér, sárga és lila petúnia ismert, mivel a legtöbb helyen ezek a legnépszerűbb színváltozatok belőle.

A petúnia a közvetlen napfényes helyeken virágzik a legjobban. Az erős szél ellen azonban védeni kell.

 

Pünkösdi rózsa/Bazsarózsa

fehér bazsarózsa_

A bazsarózsa általában a tavasz végén virágzik, ennek oka, hogy folyamatos napsütésre van szüksége a virágzáshoz. A bazsarózsa zöld lombja árnyékot adó ernyőként is szolgál.

A legtöbb bazsarózsa szirmai ehető, és mivel évelő növények, évről évre újra kivirágoznak.

 

Kankalin

Kankalin

A kankalinok tudományos néven Oenothera-ként ismertek. Számos színben pompázhatnak, azonban a fehér sokak kedvence. Sok gondozást és odafigyelést igényelnek, elsősorban törékeny szirmaik és leveleik miatt.

 

Boglárka

boglárka

A boglárkák kifejezetten szépek, jellemzően dísznövények. Sokáig képesek virágzani, ráadásul vázában is sokáig frissek maradnak.

 

Rózsa

fehér rózsa

A rózsák sokféle színben ismertek. A fehér rózsák az esküvők elmaradhatatlan díszei, gyakran menyasszonyi csokrokban pompáznak, hiszen a tisztaságot, az ártatlanságot, a fiatal szerelmet és a hűséget szimbolizálják.

 

Ördögszem

fehér ördögszem

Más néven tűpárnának is nevezik. Az ördögszem apró virágú és szárú növény. Bokrosodásra hajlamos növény, érdemes közvetlen egymás mellé ültetni, ezáltal egy teljes kertrészt ki tudnak tölteni.

 

Ezüstös szulák

Az ezüstös szulák tudományosan Convolvulus cneorum néven is ismert. Levelei néha ezüstnek tűnnek, azonban a virágok általában fehérek. Csak tavasszal és nyáron virágoznak, mivel sok napfényre van szükségük.

 

Havas krókusz

Havas krókusz

A havas krókusz tudományosan Crocus chrysanthus néven ismert. Rendkívül jól viselik a hideg éghajlatot. Emiatt fontos, hogy árnyékos helyre ültessük.

 

Trombitavirág

trombita virág

A trombitavirágok tudományosan Datura néven ismertek. Könnyedén összetéveszthetők a mandragórával és a nadálytővel; ezek azonban más növények.

Ahogy a neve is sugallja, ez a növény trombitaszerű virágot növeszt, mely nagyon illatos. Gyakori öntözésre van szüksége és árnyékos területeket kedvelik.

 

Tubarózsa

Tubarózsa

A tubarózsát tudományos néven Polianthes tuberosa-ként nevezik. Éjjel virágzik és akár 3 méter magasra is megnőhet. Leginkább kellemes illata miatt termesztik, amely egyesek számára erős és intenzív lehet.

 

Tulipán

fehér tulipán

A tulipán bármilyen színű lehet, azonban a fehér tulipán az egyik legelegánsabb és legszebb! A tulipánok csésze alakú virággal rendelkeznek, könnyen felismerhetők, bármerre is járunk.

A tulipán termesztése azonban nehéz feladatnak bizonyulhat, különösen, ha az öntözésről van szó, mivel nehéz eltalálni, hogy mennyi is számukra a megfelelő mennyiségű víz. Kerüljük a tulipánok közvetlen öntözését.

Érdekelhet: Tulipán jelentése és szimbolikája

 

Meténg/Télizöld

fehér meténg

A meténget gyakran télizöld néven is emlegetik. Általában kisméretű virágai vannak, melyek viszont különösen szépek! Legjobban a meleg éghajlatot kedvelik, ahol folyamatos napfény éri őket.

 

Tavirózsa / Tündérrózsa / Vízililiom

tavirózsa

A tavirózsa szintén vízi növény, amely különböző színekben virágzik, beleértve a rózsaszín, piros és sárga színeket is. A fehér tavirózsa klasszikus és elegáns, amely az ártatlanságot, a békét, a tisztaságot, a reményt és az újjászületést szimbolizálja.

 

Sétáló írisz/Neomarica

sétáló írisz

A sétáló írisz tudományosan Neomarica gracilis néven ismert. A virágszirmok fehérek, azonban a növény közepe általában ibolya, barna vagy kék.

Érdekesség, hogy mindössze egyetlen napig virágzik! Ezt követően a víz alá buknak, majd hamarosan új és kisebb növények jelennek meg, amelyek később szintén virágokat bontanak.

 

Akác

Az akác tudományosan Wisteria sinensis néven ismert. Leginkább kifejezetten erős illatáról ismert, azonban különlegesen jól alkalmazkodó kúszónövény, szinte bármire képes felkapaszkodni.

Az akác a közvetlen napfényt és a jó vízáteresztésű talajt kedveli. Virágait többször meg kell metszeni; különben a szirmai nem fognak megfelelően nőni.

 

Erdei turbolya

erdei turbolya

Az erdei turbolyát tudományosan Anthriscus sylvestris néven is emlegetik. Egyes kertészek között tehénpetrezselyem néven is ismert. Ez a növény minden bizonnyal minden kertet feldob.

 

Fehér tollbuga

Fehér tollbuga

A fehér tollbuga Astilbes néven is ismert. Amennyiben közvetlen napfényes helyre ültetjük, könnyen megnőhetnek akár 30 hüvelyk magasra is. Évelő, termékeny talajra van szüksége a virágzáshoz.

 

Pálmaliliom/Kerti jukka

Néha Ádám tűje néven emlegetik – ez a növény szinte mindenhol megél, ahol homokos a talaj. A pálmaliliom kevés gondozást igényel, azonban ajánlatos kesztyűt viselni, éles leveleik sérülést okozhatnak.

 

Cickafark

cickafark

Az Achillea néven is ismert cickafark apró, kis virágszirmokkal rendelkezik.

A cickafark sok helyet igényel, könnyen burjánzik.

 

 

Gyakran ismételt kérdések a fehér virágokkal kapcsolatban

Íme néhány gyakran feltett kérdés a fehér virágokkal kapcsolatban:

 

Mit jelképeznek a fehér virágok?

Általában, kultúrától függetlenül, a fehér virágok tisztaságot, alázatot és ártatlanságot jelképeznek, ezért gyakori díszek esküvőkön, keresztelőkön és más örömteli ünnepeken.

 

A fehér virágok a halál jelképei?

Néhány ázsiai országban, például Kínában, Japánban és Koreában, a fehér virágok a halált és gyászt szimbolizálják; ezért nem láthatunk ott esküvőkön vagy más, örömteli eseményeken fehér virágokat.

 

A fehér virágok szerencsétlenséget hoznak?

Erre a kérdésre csak te tudhatod a választ. Vannak, akik egyetértenek abban, hogy a fehér virágok a szerencsétlenséget jelképezik, míg mások szerint éppenséggel a békére és szeretetteljes emlékekre, érzésekre utalnak.

 

Összegzés

A fehér virágok gyönyörű, üde színfoltjai minden kertnek, sőt kellemes illatot is kölcsönöznek!

A fehér virágok lehetnek évelők, cserjék vagy egynyári növények, ha a kertet helyesen tervezzük meg, könnyű szerrel átültethetjük és cserélgethetjük e növények helyeit.

Van valami igazán varázslatos a fehér virágokban, amelyet mindenki kedvel. Egy fehér virágokkal teli kert elegáns és stílusos, egyúttal otthonos is.