Arab Jázmin (Jasminum sambac) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az indonéz jázmin néven is ismert arab jázmin egy különösen illatos virágokat hozó, egzotikus és csábító jázminfajta. Ázsia trópusi vidékeiről származik, például Bhutánból, Bangladesből, Pakisztánból és Indiából.

A növényt először Nyctanthes Sambac néven emlegeti a Systema Naturae című könyv első kiadása 1753-ban, amelyet Carl Linnaeus svéd botanikus, zoológus és orvos írt. 1789-ben William Aiton sorolta át a növényt a jázminok nemzetségébe, és nevezte el arab jázminnak, ezzel véget vetett az eredetével kapcsolatos tévhiteknek.

Az arab jázmint az élet számos területén értékes növénynek tartják szerte a világon. Ennek a bőven termő növénynek számos felhasználási módja van a gyógyászatban, az aromaterápiában és a kozmetikában, a konyhában pedig tea, édesítőszer, szirup, vagy éppen kölnivíz készül belőle.

A növény fő vonzerőjét azonban mégiscsak a virágai adják, ezért a legtöbben csupán dísznövényként tartják.

 

Tudományos név Jasminum sambac
Hétköznapi név Arab jázmin
Növény típusa Örökzöld
Kifejlett méret 6-10 láb (180-300 cm) magas, ugyanilyen széles
Árnyékigény Teljes vagy félárnyék
Talajtípus Agyagos; nedves, de jó vízelvezetésű
Talaj pH-ja Savas, semleges
Virágzás ideje Nyár
Virág színe Rózsaszín, fehér
Származási hely Ázsia

 

 

Jasminum Sambac
arab jázmin

Amit az arab jázmin virágról tudni érdemes

 • Az arab jázmin számos egészségügyi hatásának köszönheti rendkívüli népszerűségét. Enyhíti a testszagot, javítja a vérkeringést, csökkenti a stresszt, elősegíti a haj növekedését, puhábbá varázsolja a bőrt, valamint enyhíti a fájdalmat és a gyulladást, csak hogy egy pár előnyét említsük.
 • Mint minden trópusi növény, az arab jázmin is meleg hőmérsékleten tud fejlődni. Szívlelik a közvetlen, tiszta fényt, úgyhogy gondoskodjunk róla, hogy a növény napi 6-8 órán keresztül bőséggel kapjon belőle!
 • Akkor boldogok, ha nem esünk túlzásokba öntözéskor, mivel az ezáltal kialakuló gombák gyökérrothadást idéznek elő. A levélfoltosság megelőzése érdekében az arab jázmint mindig közvetlenül a tövénél locsoljuk.
 • Az olyan talajt kedveli, amely jó vízelvezetésű, ugyanakkor a vizet jól meg is tartja. Növényeid hálásak lesznek, ha könnyű, enyhén savanyú, egyenletesen nedves, tápanyagdús talajkeveréket kapnak.
 • Az arab jázminnak időre van szüksége ahhoz, hogy gyökeret verjen azon a helyen, ahová ültettük, ezért miután megvásároltuk, egy darabig tartsuk tőle távol a műtrágyát! Egészségének fenntartásához használjunk folyékony és lassan oldódó granulált műtrágyát!
 • A jázminfajták nem veszélyesek sem az emberre, sem háziállatokra, úgyhogy nyugodtan kaphatnak helyet macskák, kutyák és gyerekek közelében is.

 

 

A Jasminum sambac áttekintése

 • A jázminok nemzetségében 217-229 cserje és kúszónövény található meg, amelyek Eurázsia és Óceánia trópusi és meleg mérsékelt égövi régióiban őshonosok. Az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartoznak.
 • Az arab jázminnak számos fajtája van, amelyeket leveleik formája és pártájuk felépítése alapján különböztetünk meg. A fajták közül érdemes kiemelni a Maid of Orleans, a Belle of India, az Arabian Nights, a Grand Duke of Tuscany és a Mysore Mallige nevűeket.
 • A Fülöp-szigetek nemzeti virága, ahol sampaguitaként ismerik. Ezen felül Indonézia három nemzeti virágának egyikeként tartják számon, ahol a melati putih nevet viseli.
 • Az arab jázmin terjeszkedő örökzöld kúszónövény, amely 0,5-3 m közötti magasságot ér el. Szinte bármilyen talajtípus megfelelő számára.
 • Levelei oválisok, simák, és két vagy több levélkéből állnak, bár egyes fajták egyszerű levéllel rendelkeznek. Méretük növényről növényre eltérhet, rendszerint 4-12,5 cm hosszúak és 2-7,5 cm szélesek, és rövid levélnyél végén foglalnak helyet.
 • Ha megfelelő környezetet és gondoskodást biztosítunk számára, az arab jázmin egész évben virágzik. Virágaik általában fehérek és sárgák, de lehetnek rózsaszínűek is.
 • Egy egészséges és termékeny jázmin 1 cm átmérőjű bogyókat hoz, melyek kezdetben zöldek, majd éréskor lilásfeketévé változnak.

 

 

arab jázmin virág a a kertben

Az arab jázmin gondozása

Az arab jázmin szereti a napos, meleg helyeket, de az árnyékos pontokat is elviseli. Viszont, ha hosszabb ideig szoknak bizonyos körülményeket, utána nehezen tudnak az új körülményekhez hozzászokni. Érdemes épp ezért csak szépen fokozatosan változtatni a környezetén.

 

Fényigény

Mint minden virágot hozó növénynek, az arab jázminnak is sok fényre van szüksége a virágzáshoz. Ha beltéren neveljük, déli fekvésű ablak közelében találjunk neki egy fényes helyet, ahol a növény remekül fogja érezni magát. Nyáron kivihetjük a szabadba, hogy kiélvezhesse a meleget és a friss levegőt, a hidegebb évszakokban azonban jobb, ha bent tartjuk őket.

A vegetációs időszak során olyan hely lenne számára előnyös, ahol teljes napfényben, néha-néha pedig rövid ideig árnyékban lehet. Az ideális hőmérséklet, amelyen egészségesen fejlődhet, és új virágokat bonthat, 26-32°C között van. Noha a növényt alacsonyabb hőmérsékleten is nevelhetjük, a fagyot nem tűri jól.

 

Talajigény

A növény szinte bármilyen talajban nevelhető, amennyiben az homokos, agyagos vagy komposztban gazdag. Ha azt szeretnénk, hogy jázminunk egészséges legyen és szépen virágozzon, adjunk neki minőségi műtrágyát évi négyszer. Először a téli metszés után trágyázzuk, majd a többi évszakban elszórva még háromszor.

Mivel az arab jázmin nem bírja a túl sok nedvességet, javasolt jól illeszkedő edényt adni neki, mind az átültetés előtt, mind azt követően.

Nem szeretik a túl nagy edényt, ezért átültetéskor olyat keressünk, ami (5-7,5 cm tágasabb az előzőnél, majd ültessük el ugyanolyan mélységben, ahogy eddig volt, és figyeljünk, hogy a plusz föld hozzáadásakor ne sértsük meg a szárát. Adjunk neki elegendő vizet, majd helyezzük szűrt fénybe 2-3 napra!

Amint a jázmin vegetációs időszaka véget ér, ideje elővennünk a metszőollót. Vágjuk le az összes elhalt indát és virágot szárcsomóik felett, mivel ez biztosítja a növény egészséges növekedését és virágzását a jövőben. Ha a jázmint a szabadban neveljük, leginkább a tél elején érdemes elvégezni a metszést.

 

Kártevők

A leggyakoribb kártevők, amelyek kihatással lehetnek a növény egészségére, azok a takácsatkák, a fekete pajzstetvek és a levéltetvek. Ezek távoltartásához használhatunk kovaföld port, szerves növényvédő szereket, például neem olajat és kenhető kártevő csapdát (Tanglefoot tangle-trap).

 

 

Az arab jázmin öntözése

Az arab jázmin átlagos mennyiségű vizet igényel, de vigyáznunk kell, hogy ne öntözzük túl, ha egyszer már nedves a talaj. A túl sok víz elrohaszthatja a növény szárát és gyökereit. Legjobb nyáron, a vegetációs időszakban bőven öntözni a jázmint, a tél beköszöntével pedig ritkítani az öntözések számát.

A legegyszerűbben ujjunkkal ellenőrizhetjük, hogy növényünk készen áll-e az újabb öntözésre. Ha a föld száraz és meleg, vélhetően ideje ismét locsolni, viszont, ha nedves és hidegebb, várjunk, amíg a növény fel nem szívja az összes nedvességet a talajból.

Az arab jázminfajták trópusi növények, amelyek a kellemes párás környezetet kedvelik. A talaj nedvesen tartásával a páratartalmat is a neki ideális szinten tarthatjuk (50-80%). Továbbá, ha beltéren neveljük a növényt, ne kerüljön fűtőtest közelébe, mivel az túl gyorsan kiszárítja a talajt!

 

 

Jasminum_sambac

Az arab jázmin szaporítása

A jázmint általában félfás dugványozással szaporítják. A legjobb eredmény elérése érdekében egy, az előző szezonban kifejlődött szárcsomó alatt metsszük le a növényt! Egy éles késsel vegyünk félfás szárdugványt a növényről, és a felső három kivételével távolítsuk el róla az összes levelet!

Ezt követően mártsuk a dugványt gyökereztető hormon porba, majd dugjuk a virágföldbe! Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl erősen a szárat, mert ezzel megsérthetjük a dugványt!

Hogy a jázminnak biztosan megfelelő legyen a páratartalom, húzzunk átlátszó zacskót a cserépre, és helyezzük olyan helyre, ahol bőséges közvetlen napfény éri! 10 naponta vegyük le kis időre a zacskót, hadd jusson a növény friss levegőhöz is! Enyhe öntözés is szükséges, de mivel nincsenek gyökerei, nem szabad túlzásokba esni!

A gyökerezés 5-6 hétig tart. Amikor úgy látod, hogy kezd a növény kihajtani, vidd ki a házból és tartsd közvetlen napfényben egészen addig, míg néhány levele ki nem bújik!

 

 

Összegzésképpen

Az arab jázmint kezdő kertészkedők is könnyedén nevelhetik, emellett izgalmas és szórakoztató kísérletek alanyaként szolgálhat gyerekeknek is, mivel nem mérgező, és sokféleképpen felhasználható.

Nem fog sok fejfájást okozni, ha fényes trópusi környezetet biztosítunk számára, tápanyagdús szerves talajjal látjuk el, valamint rendesen öntözzük és gondját viseljük.

Remek dísznövények válnak belőlük pompás és illatos virágaiknak köszönhetően. Ha tehát kedvet kapnál egy jó teához, gondolkodnod sem kell, hiszen a virágaikból készült tea egészségesebb, mint amit a bolti teafüvekből főzünk.