Anthurium Clarinervium gondozása – teljes útmutató

Az Anthurium Clarinervium, vagy más néven bársonyos szívárvács, a trópusi Közép- és Dél-Amerikában honos és az Aroid családba tartozik. Lenyűgöző levelei miatt népszerű szobanövény, melyeknek fehér erezetük kontrasztosan tűnik ki a sötétzöld, bársonyos felületen.

Ha szeretnél egy ilyen csodás növényt otthonodba, olvasd el ezt a cikket, amelyben összefoglaljuk a gondozásához szükséges tudnivalókat!

 

Tudományos név Anthurium clarinervium
Közismert név Bársonyos szívárvács, fehér-erezetű szívárvács
Fényigény Közepes, világos, közvetett fény
Öntözés A talaj felső 3-5 cm-ének kiszáradása esetén
Hőmérséklet 20-27 °C
Páratartalom 65-80%
Talajtípus Gazdag, gyorsan vízelvezető, agyagos
Talaj pH 5,5-6,5 (enyhén savas)
Trágyázás Egyensúlyozott tápoldat havonta tavasszal és nyáron
Átültetés 2 évente
Metszés Csak az elszáradt levelek eltávolítására
Szaporítás Osztható tövek vagy magok
Mérgező Mérgező az emberekre és állatokra
Érett méret 60-76 cm, szobanövényként
Virágzási időszak Tavasz és nyár

 

 

Mi az egyedülálló az Anthurium Clarinerviumban?

Az Anthurium clarinervium növény egy litofita vagy epipetrikus növény, amely a mexikói Chiapasban honos, ahol mészkősziklákon nő. Először Eizi Matuda írta le 1952-ben.

Bár sokan tévesen epifita növénynek nevezik, nem fákon nő.

Az Anthurium clarinervium növények jelenleg nagy, vastag, bársonyos leveleik miatt keresettek, amelyeken kontrasztos fehér erek vannak.

Az Anthurium clarinervium termesztése egy kicsit nagyobb kihívást jelent, de egy némi tapasztalattal rendelkező szobakertésznek nem okozhat gondot ennek a trópusi szépségnek a boldogságban tartása.

Az otthonát is egészségesebbé teszi, mivel az anthurium növények kiválóan kiszűrik a formaldehidet, az ammóniát, a toluolt és a xilolt a beltéri levegőből.

 

 

Anthurium Clarinervium gondozása

A gondozása során elsősorban a trópusi eredetű növényekre jellemző igényeket kell figyelembe venni. A megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyokat, a magas páratartalmat, valamint a gazdag, jól vízelvezető talajt biztosítva elérheted, hogy a bársonyos szívárvács egészségesen fejlődjön és szép leveleket hozzon.

 

Talajigénye

Az Anthurium Clarinervium gazdag, jól vízelvezető és agyagos talajt igényel. Az ideális talaj pH-értéke 5,5-6,5, vagyis enyhén savas. Egy jó minőségű virágföld és orchideaföld keveréke megfelelő választás lehet, de kiegészítheted tőzegmohával, kókuszrosttal vagy perlitrel is a jó vízelvezetés érdekében.

 

anthurium clarinervium növény

Vízigénye

A bársonyos szívárvácsnak mérsékelt vízigénye van. Öntözd a növényt akkor, ha a talaj felső 3-5 cm-ének kiszáradt. Fontos, hogy ne tartsd túl nedvesen a talajt, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat. Használj lágy vizet, például desztillált vagy esővizet az öntözéshez, hogy elkerüld a vízkőlerakódásokat és a sók káros hatásait.

 

Hőmérséklet és fényigénye

Az Anthurium Clarinervium a 20-27 °C közötti hőmérsékletet szereti. A közvetlen napsütéstől óvd, mivel a levelek könnyen megégnek. Helyezd a növényt egy közepes, világos, közvetett fényű helyre, ahol a nap sugarai nem érik közvetlenül.

 

Szaporítása

Az Anthurium Clarinervium szaporítása osztással vagy magokkal történhet. Az osztás során eltávolítasz egy részt a növény tövéről, amelynek már legyenek saját gyökerei. Ültessük egy különálló edénybe és tartsd melegen, párásan, amíg a növény újra növekedni kezd.

Magokkal történő szaporítás esetén a magokat egy nedves keverékbe kell helyezni, és meleg, párás környezetben kell tartani a csírázásig.

 

Betegségek és kártevők

Az Anthurium Clarinervium esetében a túlöntözés okozta gyökérrothadás a leggyakoribb betegség. A kártevők közül a tripszek, levéltetvek és pókatkák támadhatják meg a növényt. Rendszeres vizsgálattal és az észlelt kártevők elleni gyors beavatkozással megelőzhető a súlyos károsodás.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakran kell öntözni az Anthurium Clarinerviumot?

A talaj felső 3-5 cm-ének kiszáradása esetén öntözd a növényt. Fontos, hogy ne tartsd túl nedvesen a talajt, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat.

 

Hogyan lehet szaporítani az Anthurium Clarinerviumot?

A növény szaporítása osztással vagy magokkal történhet. Oszd el a tövet, ültess egy külön edénybe, és tartsd melegen, párásan. Magokkal való szaporítás esetén helyezd a magokat nedves keverékbe, és tartsd meleg, párás környezetben a csírázásig.

 

Milyen fényviszonyokat igényel az Anthurium Clarinervium?

A növény közepes, világos, közvetett fényű helyet igényel. Kerüld a közvetlen napsütést, hogy a levelek ne égjenek meg.

 

Milyen hőmérsékletre van szüksége az Anthurium Clarinerviumnak?

A növény 20-27 °C közötti hőmérsékletet szereti.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg az Anthurium Clarinerviumot?

Gyökérrothadás, tripszek, levéltetvek és pókatkák jelenthetnek veszélyt a növény számára. Rendszeres ellenőrzéssel és gyors beavatkozással megelőzhető a komolyabb károsodás.

 

 

Ajánlott további olvasmányok

  1. Könnyező pálma – Monstera deliciosa
  2. Sugárarália – Schefflera arboricola
  3. Rúzsvirág – Aeschynanthus radicans
  4. Törpebors – Peperomia obtusifolia

 

Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy sikeresen gondozd az Anthurium Clarinerviumot. Ne feledd, hogy a megfelelő fényviszonyok, a jó minőségű talaj, a helyes öntözési gyakoriság, valamint a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítása mellett a növény díszítő értéke és egészsége is garantált.