Calathea Orbifolia – Gondozása és Tippek a Szép Növekedéshez

A Calathea Orbifolia, vagy kerek levelű calathea, egy csodás szobanövény, melynek gondozása egyszerűbb, mint hinnéd. Ebben a blogbejegyzésben megismerkedhetsz a calathea orbifolia gondozásával, és amit tudni kell róla. Kezdjük is az alapokkal!

 

Közismert név Kerek levelű calathea
Tudományos név Calathea Orbifolia syn. Geoppertia orbifolia
Család Marantaceae
Növénytípus Évelő, lágyszárú
Érett méret 60-90 cm magas
Fényigény Félárnyék
Talajtípus Nedves, de jól vízáteresztő
Talaj pH Savanyú, semleges, lúgos
Virágzási idő Ritkán virágzik bent
Virág színe Krémszínű virágzatok
Őshonos terület Dél-Amerika

 

Calathea Orbifolia növény
Calathea Orbifolia

Calathea Orbifolia növényről

 • A dél-amerikai Bolíviából származó imanövény, az orbifolia az egyik legnagyobb kalátafajta.
 • Az ovális alakú, mélyzöld leveleket ezüstös csíkok tarkítják, és az átmérőjük elérheti az 30 cm-t is.
 • A lombozat mérete a színével kombinálva igazi látványosságot nyújt.
 • Bár képes virágot nevelni, beltérben általában nem virágzik; a virágok hiánya azonban valójában nem befolyásolja a növény szépségét, mivel a lombozat önmagában is ennyire feltűnő.
 • A calthea orbifolia egy kicsit kényesebb, mint más calathea-fajták, különösen a levelek csúcsát illetően.
 • Boldogan fejlődik konténerekben, cserepekben és ültetőkben, de tökéletes körülményeket igényel a virágzáshoz, különben a levélcsúcsok kiszáradnak, megbarnulnak és elszáradnak.
 • Ezzel együtt azonban, amíg a megfelelő környezetben van elhelyezve, és elegendő vizet és táplálékot kap, addig a beltérben is jól fog fejlődni.
 • Önállóan is szépen mutatna, vagy drámai érdekességet adna egy szobanövény-gyűjteménynek.

 

 

Calathea Orbifolia gondozása

A calathea orbifolia gondozása nem bonyolult, de figyelni kell rá, hogy a növény igényeit kielégítsd. A következő szakaszokban bemutatjuk, mire kell ügyelned a sikeres gondozás érdekében.

 

Talajigény

A calathea orbifolia nedves, de jól vízáteresztő talajt igényel. A legjobb talajkeverék egyenlő arányban tőzegmohából, szellős virágföldből és perlitből áll. Fontos, hogy a talaj savanyú, semleges, vagy lúgos legyen a növény egészséges növekedése érdekében.

 

Vízigény

A calathea orbifolia rendszeres öntözést igényel, különösen a melegebb hónapokban. Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne legyen túláztatva, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.

A növény levegőjének páratartalma magas legyen, ezért ajánlott permetezni, vagy párásítót használni.

 

Hőmérséklet és fényigény

A calathea orbifolia meleg hőmérsékletet és közepes fényerősségű félárnyékot igényel. A növény optimális hőmérséklete 18-24°C között van, kerüld a huzatot és a közvetlen napfényt. Télen a hőmérsékletet ne engedd 15°C alá esni.

A közvetlen napfénytől a levelek károsodhatnak, ezért válassz világos, de közvetlen napfénytől mentes helyet a növény számára.

 

Szaporítása

A Calathea Orbifolia szaporítása tőosztással történik, ami a növény egyik legkönnyebb és leggyorsabb szaporítási módszere. Íme egy lépésről lépésre bemutatott útmutató a tőosztásos szaporításhoz:

 1. Előkészítés: Készíts elő egy megfelelő méretű, tiszta cserépet, valamint a növény talajigényének megfelelő talajkeveréket. Az optimális talajkeverék egyenlő arányban tőzegmohából, szellős virágföldből és perlitből áll.
 2. Tőosztás: Válaszd szét a növényt a rizómák mentén (a növény vastag gyökeres részei), hogy minden részen legyen legalább egy-egy egészséges hajtás és gyökér. Ügyelj arra, hogy a gyökereket óvatosan kezeld, és kerüld a sérüléseket.
 3. Ültetés: Helyezd az elválasztott tőrészeket a különálló cserépbe, és töltsd fel őket a megfelelő talajkeverékkel. Ügyelj arra, hogy a gyökerek megfelelően elhelyezkedjenek a talajban, és ne legyenek túl mélyen vagy túl sekélyen.
 4. Gondozás: A szaporított növényeket tartsd nedves és meleg helyen (18-24°C), hogy elősegítsd a gyökérképződést és a növekedést. Az első néhány hétben gyakrabban öntözd őket, és figyelj arra, hogy a talaj mindig nedves maradjon.
 5. Átültetés: Amikor a szaporított növények megerősödnek és új hajtásokat fejlesztenek, átültetheted őket egy nagyobb cserépbe, ha szükséges.

A Calathea Orbifolia tőosztással történő szaporítása általában sikeres, és hamarosan gyönyörű új növényeket eredményez. Ügyelj arra, hogy a fiatal növényeket a megfelelő környezeti feltételek között tartsd, hogy egészségesen növekedjenek.

 

Betegségek és kártevők

A calathea orbifolia betegségei és kártevői között szerepelnek a pókatkák, levéltetvek és tripszek. A megfelelő higiénia és környezeti feltételek fenntartása segíthet elkerülni ezeket a problémákat. Gondoskodj a megfelelő öntözésről és páratartalomról, hogy elkerüld a levélszárazságot és a levélsodródást.

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Milyen gyakran kell öntözni a calathea orbifoliát?
 • A növényt rendszeresen öntözd, hogy a talaj mindig nedves maradjon. A melegebb hónapokban gyakrabban öntözz.
 1. Hogyan lehet növelni a calathea orbifolia leveleinek színét és mintázatát?
 • Biztosítsd a megfelelő fényerősséget és hőmérsékletet, valamint gondoskodj a rendszeres tápanyag-utánpótlásról.
 1. Hogyan lehet megelőzni a calathea orbifolia betegségeit és kártevőit?
 • Fenntartani a megfelelő higiéniai és környezeti feltételeket, és rendszeresen ellenőrizd a növényt kártevők jelenlétére.

 

 

Tippek az olvasóknak

 • Ültess calathea orbifoliát közvetlenül egy ablak mellé, hogy optimális fényerősségben részesüljön, de ne érje közvetlen napfény.
 • Távolítsd el az elszáradt vagy sérült leveleket, hogy a növény energiáját a friss hajtások fejlesztésére fordíthassa.
 • Használj vízlágyítót vagy esővizet öntözéshez, hogy elkerüld a káros ásványi anyagok felhalmozódását a talajban.
 • Ellenőrizd rendszeresen a növényt, és tisztítsd meg a leveleket egy nedves ronggyal, hogy megőrizd a levelek egészségét és szépségét.

 

 

Ajánlott további cikkek

 1. Calathea Ornata gondozása és tippek
 2. Calathea Lancifolia – a lándzsás levelű calathea
 3. Konyhai növények – a legjobb zöldségek és fűszernövények a konyhában
 4. Lila levelű szobanövények – a legszebb lila levelű növények bemutatása

 

Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés segített eligazodni a calathea orbifolia gondozásában és a sikeres növekedésben. Ha követed az itt leírtakat, gyönyörű és egészséges növényed lesz, mely évekig díszítheti otthonodat.