Milyen növényeket termeszthetünk a konyhában? TOP 10 konyhai növény

A konyha kiváló környezet a növénytermesztéshez. A legtöbb otthonban a konyha olyan helyiség, ahol sok a természetes fény. Sokan úgy döntenek, hogy a konyhában termesztenek fűszernövényeket. A konyha ablakpárkánya remek hely lehet petrezselyem és oregánó termesztésére cserepekben.

A jó hír az, hogy a konyha is alkalmas lehet a legkülönfélébb lakásnövények termesztésére. A következő sorokban megtudhatod, hogy a konyhában növényeket termeszteni nemcsak szórakoztató, hanem számos előnnyel is jár.

Ráadásul elég könnyű helyet találni a növényeknek a konyhában, ha követsz néhány egyszerű tippet. Ha pedig nem tudod, hogy milyen növényeket válassz, összegyűjtöttük a legjobb konyhai termesztésre alkalmas növények gyűjteményét.

 

 

A konyhai növények előnyei

A konyhai növények termesztése számos előnnyel járó tevékenység. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan javíthatják a növények a mindennapi életedet.

 

Jobb levegőminőség

Bár bizonyos mértékig bármelyik növény tisztítja a beltéri levegőt, egyes növények jobban teljesítenek ebben a feladatban. A növények nagyszerű munkát végeznek az ételszagok kiszűrésében, és növelhetik az oxigénszintet is.

Ezen túlmenően képesek megtisztítani a levegőt a káros vegyi anyagoktól, amelyek gyakran megtalálhatók a tisztítószerekben.

 

Szabályozott páratartalom

Ha gyakran sütsz, a konyhában sokszor száraznak érezheted a levegőt. Néhány növény hozzáadásával a konyhádhoz pedig orvosolhatod ezt a problémát, mivel a növények a hozzájuk jutó víz nagy részét kibocsátják, így szabályozva a beltéri páratartalom szintjét.

 

Javított környezet

Köztudott tény, hogy a növények ellazulást idéznek elő, fokozzák a koncentrációt és általános jó hangulatot teremtenek. Akár hobbi, akár házimunka a főzés, biztosan jobban fogod élvezni a konyhában töltött időt, ha néhány növény vesz körül.

 

 

Hogyan vigyél több növényt a konyhádba

A konyha rendkívül funkcionális tér. Úgy érezhetjük, hogy minden hely a főzésre és a tárolásra van optimalizálva, és nincs hely a növényeknek.

De számos módja van annak, hogy helyet csinálj a növényeknek a konyhában. Lehet, hogy csak át kell vizsgálnod a függőleges teret és a nehezen elérhető helyeket, amelyeket soha nem használsz. Íme néhány ötlet:

 

Függőleges kert

függőleges kert a konyhában
forrás: homedit.com

Bizonyára nem minden faladat borítják konyhabútorok és készülékek. Kell lennie legalább egy olyan falrésznek, amelyet felhasználhatsz néhány növény felakasztására.

Számos függőleges kerti rendszer létezik, amelyeket kertészeti boltokban vásárolhatsz, de akár saját magad is elkészítheted a saját rendszeredet. Alapszerkezetként használhatsz polcokat vagy raklapot, és az összes rendelkezésre álló polcfelületet megtöltheted különböző típusú növénytartókkal.

 

Függő tárolók

A függő növénytartókat általában kaszkádos növényekhez használják. A kaszkádozó növények széles választéka közül lehet választani, a legnépszerűbbek a páfrányok lévén.

A függő terráriumok szintén nagyszerű választásnak számítanak. Mivel zárt környezetről van szó, a terráriumok nem sokat segítenek a levegő tisztításában és a páratartalom szabályozásában. Esztétikai szempontból azonban nagyon tetszetősek, és nagyon felemelőek tudnak lenni.

 

A fali szekrények teteje

Nem tárolhatsz dolgokat a fali szekrények tetején, mert az rosszul nézne ki. Mindazonáltal ezt a helyet felhasználhatod néhány növény számára. Valószínűleg árnyékkedvelő növényeket kell választanod, de ez mindenképpen egy olyan ötlet amelyet megvalósíthatsz.

 

 

Top 10 növény a konyhai termesztéshez

Most, hogy találtál helyet a konyhában a növénytermesztésnek, összegyűjtöttünk egy listát azokról a zöld társnövényekről, amelyek nagyobb valószínűséggel boldogulnak ebben a helyiségben. Ne feledd, hogy a konyha nem minden területe egyforma.

Egyes helyiségekben több a természetes fény, máshol közelebb vannak a tűzhelyhez, és így tovább. Ezért szem előtt kell tartanod az egyes növények igényeit és növekedési követelményeit.

 

1. Hedera Helix

közönséges borostyán

A Borostyán néven is ismert, kaszkádszerű növény remekül illik a függő ültetvényekbe. A Hedera Helix lágyszárú, hegyes levelekkel rendelkezik, amelyek a zöld különböző árnyalataiban és tarka mintázatban pompáznak.

Minden fajtának más-más igényei vannak, ezért ügyelj arra, hogy ennek megfelelően helyezd el. A sötétzöld levelű fajta például az árnyékot kedveli, míg a tarka levelű növényeknek közvetlen napfényre van szükségük. A legjobb, ha a tarka növényeket az ablak mellé helyezzük, amennyiben a délutáni nap nem éri őket közvetlenül.

A Borostyán a jó vízelvezető képességű, nedves talajt kedveli. Nyáron legalább hetente egyszer öntözni kell. Trágyázni nem szükséges, de az időnkénti komposztálás növekedési lendületet ad neki.

Rendszeres metszés szintén nem szükséges, de azonban rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta élősködő vagy betegség. Hajlamos a levéltetvekre, pókatkákra, lisztbogarakra és pikkelyes poloskákra.

 

2. Aloe

aloe-vera-
aloe vera

Ez messze az egyik legellenállóbb növény a világon. Akkor sem tudod megölni, ha megpróbálod. Rengeteg természetes napfényre van szüksége a növekedéshez.

Árnyékban és félárnyékban is megél, de nem fog sokat nőni. Ha lehetséges, helyezd napos ablakpárkányra. Száraz körülmények között is jól fejlődik, ezért ne aggódj, ha a kályha közelében vagy a radiátor fölött van.

Az Aloe Verát egyféleképpen lehet csak elpusztítani: ha túl gyakran öntözöd. Ideális esetben hagyd, hogy a felső 3-4 cm teljesen kiszáradjon, mielőtt újra megöntöznéd a növényt.

Ha mégis megöntözöd, teljesen áztasd át a földet, hagyd, hogy néhány órán át felszívja a vizet a cserépaljban, majd szabadulj meg a felesleges víztől. Nem igényel műtrágyát, sem metszést vagy másfajta rendszeres karbantartást. Nem fog elpusztulni, ha elfelejted öntözni. Épp ellenkezőleg, a hanyagságtól virágzik.

 

3. Spathiphyllum (Vitorlavirág )

vitorlavirág

A Vitorlavirágként is ismert növény az egyik legkönnyebben termeszthető virágos növény beltérben. Valójában nem liliom, de virága úgy néz ki, mint egy trópusi liliom. Fényes levelei hegyes, lándzsa alakú csúcsokkal rendelkeznek.

A levelek általában sötétzöldek, de vannak tarka formái is. Ami a virágnak látszik, az valójában egy módosított levél, amely a virágcsúcsot védi. Ez egy tüske, amely számtalan apró virágot tartalmaz.

A Vitorlavirág alkalmazkodik a legtöbb beltéri környezethez, de a napos helyet és a meleg hőmérsékletet kedveli. A huzatra is nagyon érzékeny, ezért érdemes távol tartani a páraelszívótól.

Ami az öntözést illeti, ne hagyd, hogy a földje teljesen kiszáradjon. Tartsd nedvesen, de ne legyen ázott. A vegetációs időszakban pedig kéthavonta trágyázd.

 

4. Pothos (Szobai futóka)

szobai futóka gondozása

Ez a trópusi erdei növény az egyik legkevésbé igényes beltéri növény. Eredeti élőhelye hidegebb éghajlatú, de ez a növény könnyen alkalmazkodik a mérsékelt beltéri környezethez. A szobai futóka egy kaszkádos növény, fényes sötétzöld vagy tarka levelekkel.

Akkor mutat a legjobban, ha függő növénytartóban vagy polcon neveljük, ahol indái túlnőhetnek. Egy kifejlett szobanövény 1 és 6 méter között nő meg. Mérsékelt növekedésű, ezért kétévente egyszer át kell ültetni.

A Pothos árnyékban és alacsony páratartalom mellett is jól érzi magát. Általános szabályként a sápadt levelek azt jelentik, hogy a növény túl sok napfényt kap.

A tarka szín eltűnése azt jelenti, hogy túl kevés napfényt kap. A jó vízelvezetésű talajt kedveli, és gyorsabban nő, ha havonta egyszer tápoldatozzuk. Ne feledd, hogy ez a növény nem állatbarát. Az emberekre is mérgező, ezért mindenképp tartsd távol a gyerekektől.

 

5. Zamioculcas Zamiifolia (Agglegénypálma)

agglegénypálma

Zámiaként vagy ZZ pálma néven is ismert agglegénypálma. Afrika száraz vidékeiről származik. Függőleges, sötét levelei vannak, a hanyagságban is jól érzi magát, és nagyon könnyen szaporítható. Ennek ellenére mérgező is, ezért tartsd távol a háziállatoktól és a gyerekektől.

A zanzibári drágakő az alacsony fényviszonyokat kedveli. A jó vízelvezetésű virágföld tökéletesen megfelel neki. Az öntözések között hagyjuk, hogy a talaj teljesen megszáradjon. A legtöbb kártevővel és betegséggel szemben nagyon ellenálló.

A vegetációs időszak alatt időnként metszést és havi tápoldatozást igényel. Mivel árnyékban is jól fejlődik, érdemes megfontolni, hogy ezt a növényt egy sötét sarokba vagy a pult tetejére ültesd.

 

6. Sansevieria Cylindrica (Hengeres anyósnyelv)

Hengeres anyósnyelv

Ez a növény közismertebb neve a Hengeres Anyósnyelv vagy Anyóslevél. Egy lágyszárú növény, amelynek felálló zöld levelei finom csíkozásúak. Beltérben akár 2 méter magasra is megnőhet, átmérője pedig körülbelül fél méter.

Napkedvelő növény, de az erős délutáni napsütés árthat neki. Árnyékban is megél, de nap hiányában lassabban nő. Jó vízelvezetésű talajra és a vegetációs időszak alatt időnkénti tápoldatozásra van szüksége.

Ha a levelek göndörödni kezdenek, az annak a jele lehet, hogy a növény nem kap elég vizet. Ez azt is jelentheti, hogy a talajból kiszivárogtak a tápanyagok, és új talajra van szüksége. A leveleket befonhatod a rendezettebb megjelenés érdekében.

 

7. Chlorophytum Comosum (csokrosinda, zöldike)

zöldike jól mutat lógatva | forrás: petals.com

Ez a növény közismertebb neve a Csokrosinda vagy zöldike. Nagyon kedvelt kaszkádszerű, tarka levelei miatt. A levelek vékonyak, hosszúak és íveltek, ami a növényt ideálissá teszi függő növénytartókba.

A Csokrosindáról köztudott, hogy kivételes légtisztító tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon alacsony fenntartási igényű.

A Csokrosinda szereti a világos, közvetett napfényt. Kedveli a jó vízelvezetésű talajt és az egyenletes nedvességet. Ez tehát azt jelenti, hogy nem szereti, ha a talaj teljesen kiszárad, és azt sem, ha átázik. Mérsékelt növekedésű, ezért a cserepet minden második évben egyszer cserélni kell. A vegetációs időszak alatt a havi tápoldatozás is előnyös lehet számára.

 

8. Hypoestes Phyllostachya (pettyeslevél)

Hypoestes_Phyllostachya pettyeslevél

A zöld növények nagyszerűek, de ha egy kis színt szeretnél vinni a konyhádba, akkor ez a növény pontosan az, amire szükséged van. A Pettyeslevélként is ismert növény számos változatban kapható.

A legtöbbnek élénkzöld levelei vannak rózsaszín foltokkal, de néhány fajtának sötétzöld levelei vannak sárga vagy lila foltokkal. Alacsony növekedésű növény, amely eléri a 60 cm-es csúcsmagasságot.

A Pettyeslevél a gazdag, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Szereti a meleg hőmérsékletet, és rendszeresen öntözni kell. Kissé hosszúkássá válhat, ezért időnként meg kell metszeni. Nyáron szórványosan virágzik, de a virágok jelentéktelenek. A világos, közvetlen fény ideális számára.

 

9. Aspidistra Elatior (kukoricalevél)

kukoricalevél

A Kukoricalevélként is ismert szobanövény a viktoriánus időkben nagyon népszerű volt. Népszerű neve onnan ered, hogy nagyon kevés karbantartást igényel és szinte elpusztíthatatlan.

Nagy, lapát alakú levelekkel rendelkezik, és akár egy méter magasra is megnőhet. Emellett meglehetősen hosszú ideig él.

Annak ellenére, hogy lassan növekszik, ez a növény bármilyen környezethez alkalmazkodik, legyen az világos vagy árnyékos, száraz vagy nedves. A rendszeres öntözést kedveli, de nem veszi zokon, ha időnként elfelejted megöntözni. Nem lágyszárú növény, ezért szüksége van vízre, de az öntözések során hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

 

10. Calathea (Zebralevél)

Gyönyörű dísze a lakásnak a lándzsás zebralevél | foto: https://www.brecks.com/

Ez az egyik legszebb szobanövény. Egyedi és összetett tarka mintázata miatt nagyon népszerű. Akár 90 cm magasra és körülbelül 50 cm átmérőjűre is megnőhet.

Lassan növekszik, de optimális körülmények között akár egy év alatt is elérheti a felnőtt méretet.

A zebralevél közvetlen fényt igényel. Északra néző ablakpárkányra vagy árnyékosabb helyre helyezheted, ha az ablakod túl sok napfényt kap. A Calathea a nedves, de nem átázott talajt szereti.

A legjobb, ha desztillált vagy tisztított vizet használsz. Ez a növény nem szereti a száraz környezetet, ezért a legjobb, ha távol tartod a kályhától. Nem igényel metszést, és tápoldatozásra csak akkor van szüksége, ha valóban fokozni akarjuk a növekedését.