Lándzsás zebralevél (Calathea Lancifolia) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

Lándzsa alakú, élénkzöld háttéren mélyzöld mintázatú leveleivel a Calathea Lancifoliát nem lehet nem észrevenni. A vizuális vonzerőt tovább fokozza, hogy a levelek alja királylila színben pompázik. Ilyen lenyűgöző megjelenés mellett nem nehéz megérteni, hogy miért olyan népszerű szobanövény.

A brazil esőerdőkben őshonos, buja trópusi növény rendkívül mutatós, minden szobakertet feldob. Valójában annyira látványos, hogy akár önmagában is megállja a helyét.

Mint minden más növény esetében, a lándzsás zebralevél neveléséhez elengedhetetlen, hogy tudd, hogyan kell megfelelően nevelni és gondozni. Az alábbiakban megtalálsz minden olyan tudnivalót, a fény- és öntözési igényektől kezdve a trágyázásig és a megfelelő talajig, ami a boldog növény neveléséhez szükséges.

 

 

Calathea Lancifolia
Calathea Lancifolia

A lándzsás zebralevél főbb tulajdonságai

A lándzsás zebralevél a brazíliai esőerdőkben őshonos számtalan növény egyike, amelyet angolul “csörgőkígyó növénynek” is neveznek – ha egyszer megpillantod a leveleit, rögtön megérted, miért.

A világoszöld, lándzsaszerű levelek, amelyeken különböző méretű, sötétzöld oválisok találhatók, a természetben minden bizonnyal félreérthetően csörgőkígyónak tűnhetnek, mivel a hírhedt hüllő bonyolult mintázatát és alakját utánozzák.

Az ijesztő hasonlóság ellenére a lándzsás zebralevél minden, csak nem veszélyes. Valójában egyáltalán nem mérgező, így nyugodtan nevelhetjük gyermekek és háziállatok közelében.

Tekintve, hogy biztonságos és gyönyörű, könnyű belátni, hogy miért olyan kedvelt szobanövény.

 

Növekedése és mérete

  • Beltéren nevelve a lándzsás zebralevél elérheti a 75 cm-es, vagy annál is nagyobb magasságot. A levelek érdekes formája, a zöld különböző árnyalataival párosulva, amelyet a levelek hullámos szélei még tovább fokoznak, igazi látványossággá teszik ezt a növényt.
  • A levelek alja tovább fokozza a növény szépségét, mivel lilás-magenta színekben pompázik. Mivel a levelek felfelé állnak, ahogy követik a napot, a növény színes látványt nyújt.
  • Természetes élőhelyén kívül biztonságosan termeszthető a szabadban a melegebb éghajlatokon, mivel ezeken a területeken a növény őshonos környezetéhez hasonló éghajlat uralkodik.
  • Más régiókban beltérben könnyen nevelhető, ezért is olyan népszerű szobanövény.
  • Ha olyan helyen élsz, ahol a melegebb hónapokban nincsen fagy, akkor a növényt a szabadba is ki lehet állítani. Legjobb, ha cserépben, konténerben vagy ültetőedényben hagyjuk, hogy szükség esetén könnyen be tudjuk vinni.
  • Ha szobanövényként neveljük, a lándzsás zebralevél általában nem éri el ugyanazt a magasságot, mint a szabadban, természetes környezetében. Beltérben nevelve átlagosan fél méter magasra nő, a szabadban ennek a magasságnak a dupláját is elérheti.

 

lándzsás zebralevél

Virágok és illat

A szabadban termesztve a Calathea Lancifolia finom sárga virágokat hoz, beltérben azonban ritkán virágzik. Ez azonban nem von le a szépségéből, mivel a levelek érdekes formája, mintázata, színe és textúrája elég ahhoz, hogy figyelemfelkeltő látványt nyújtson.

Mivel beltérben ritkán hoz virágot, nem sok illatot termel. Ha mégis keletkezik illat, az rendkívül enyhe és alig észrevehető.

 

 

Calathea lancifolia gondozása

Ha felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnél beszerezni egyet, először olvass tovább, hogy megtudd, hogyan lehet a legjobban gondoskodni erről a kissé válogatós növényről, különben nem lesz hosszú életű.

Hogyan kell tehát megfelelően nevelni és gondozni a lándzsás zebralevelet?

Ha követed az alábbi tanácsokat, biztos lehetsz benne, hogy a növény szobakerted egyik legszebb legszebb dísze lesz.

 

Hová ültessük?

A lándzsás zebralevél a legjobban fényes helyeken érzi magát, de a közvetlen napfénytől távol. Ha közvetlen napfénynek van kitéve, a levelek színe fakulni kezd, és megégnek.

Végül a növény elszárad és elpusztul. Ügyeljünk arra, hogy a növényt olyan helyre helyezzük, amely a nap folyamán megfelelő mennyiségű közvetett napfényt kap. Ha nem áll rendelkezésre ilyen hely, akkor lámpákat is használhatunk, hogy a növény megfelelő mennyiségű fényhez jusson.

Növényünk 18 és 23 Celsius fok közötti hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Ne tegyük olyan helyre, ahol hideg huzatnak van kitéve, mivel ez károsíthatja a növényt.

Calathea Lancifolia levelei felülről

A fagyveszély elmúltával, a meleg hónapokban a növényt kivihetjük a szabadba, amikor azonban a hőmérséklet csökkenni kezd, vissza kell vinnie a házba. Ha úgy döntesz, hogy az év egy részére a szabadba költözteted, ügyelj arra, hogy ne érje közvetlen napfény. Egy árnyékos hely, például egy veranda, egy lépcsőház vagy egy fedett terasz jobban megfelel neki.

Sokféle cserépben nevelhető, a terrakotta ültetőedények azonban hajlamosak elvenni a nedvességet a talajból, amire ennek a növénynek nagy szüksége van, ezért talán jobb kerülni ezt a típust. Bármilyen típusú edényt is választunk, győződjünk meg róla, hogy rendelkezik vízelvezető lyukakkal.

 

Talajigény

Mint minden trópusi növény, a lándzsás zebrafű is nedves, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földet igényel, mivel természetes környezetében ilyen talajban nő.

A vermikulittal és perlittel kombinált, tőzegben gazdag virágföldkeverék ideális számára. Ha a talaj túl száraz, a növény nem kapja meg a szükséges nedvességet, ha azonban túl sok nedvességet tart meg, akkor a növény esetleg “megfulladhat”. Arról nem is beszélve, hogy ezzel mindenféle kártevőt meghívunk.

 

Műtrágyaszükséglet

A lándzsás zebralevél igényel némi táplálást. Használjunk megfelelően kiegyensúlyozott, vízben oldódó műtrágyát az aktív növekedési időszakban, ami tavasztól őszig tart. Télen, amikor a növény nyugalmi állapotba kerül, kerüljük a műtrágyázást.

 

Gyönyörű dísze a lakásnak a lándzsás zebralevél | foto: https://www.brecks.com/

Páratartalom

A dél-amerikai esőerdőkben őshonos Calathea Lancifolia a magas páratartalmat kedveli. Annak érdekében, hogy növényed megfelelő mennyiségű nedvességhez jusson, célszerű a fürdőszobában, konyhában vagy bármely más olyan helyen elhelyezni, ahol a páratartalom általában magas.

Ha szárazabb helyiségbe tesszük, permetezzük le gyakran vízzel, hogy a megfelelő páratartalomhoz jusson. A kora reggeli órák a legjobb időszak a növény párásítására, mivel a víz a nap folyamán felszívódik. Permetezéskor ügyeljünk arra, hogy a levelek felső és alsó részére is juttassunk vizet.

 

Vízigény

A lándzsás zebralevél trópusi növény, és mint ilyen, bőséges öntözést igényel. Mint említettük, a talajt megfelelően nedvesen kell tartani.

Ha kiszárad, a növény szenvedni fog. Annak megállapításához, hogy mikor kell öntözni a növényt, elég megtapintani a talajt.

Ha 2-3 cm mélyen száraznak érezzük, akkor itt az ideje az öntözésnek. Ügyeljünk arra, hogy ne árasszuk el túlságosan a növényt. Ha a talaj túl nedves, a gyökerek elrohadhatnak, a levelek elhervadhatnak és elszíneződhetnek. Mi több, ezt vonzhatja a nedvességet kedvelő kártevőket, például a pókhálós atkát.

 

Átültetés

Ha azt vesszük észre, hogy lándzsás zebralevelünk növekedése lelassult, valószínűleg itt az ideje átültetni, mivel a gyökereknek nincs elég helyük a terjedéshez.

Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy az új ültetőedény elég helyet biztosít a növekedéshez. Arról is meg kell győződni, hogy a cserép vízelvezető lyukakkal is rendelkezik.

Fontos, hogy ugyanazt a típusú földet használjuk, mint amiben a növény korábban állt. Ennek tápanyagban gazdagnak, jó vízelvezető képességűnek és megfelelő pH-szintűnek kell lennie.

 

Gondozás

Még egy ok, amiért a lándzsás zebralevél olyan népszerű: nem igényel túl sok gondoskodást. Arra kell ügyelni, hogy az elhasznált leveleket minél hamarabb távolítsuk el. Minél tovább maradnak a növényen a száraz levelek, annál inkább romlik az általános egészségi állapota. Az elhalt levelek eltávolításán és az öntözésen kívül növényünk nem igényel további gondoskodást.

 

 

Összegzés

A fent említett tippek segítségével sikeresen nevelhet egy olyan szobanövényt, amely évekig szemet gyönyörködtető látványt nyújt.