14 csodálatos Calathea fajta – Fedezd fel a természet színes kincseit!

Szereted a színes, látványos növényeket, amelyek otthonod díszei lehetnek? Akkor ismerkedj meg a lenyűgöző Calathea fajtákkal! A természet ezen különleges kincsei az egzotikus esőerdők mélyéről költöznek a nappalidba, hogy egy csipetnyi varázslatot hozzanak mindennapjaidba.

A következőkben 14 lenyűgöző Calathea fajtát mutatunk be Neked, amelyek közül biztosan megtalálod az új kedvencedet! Ha készen állsz rá, hogy elmerülj a trópusi színek és minták világában, olvass tovább!

 

 

Calathea növény áttekintése

A Calathea növények a Marantaceae családba tartoznak, és több mint 300 fajtájukkal a világ minden tájáról származhatnak. Főként Közép- és Dél-Amerikában találkozhatunk velük, ahol az esőerdőkben és a trópusi mocsarakban élnek. A Calathea növények nemcsak lenyűgöző lombszínükkel és mintáikkal hódítanak, hanem a levelek érdekes növekedési szokásaival is.

A Calathea nevét a görög “kalathos” szóból kapták, ami “kosarat” jelent, ugyanis az őshonos területeiken a leveleket kosárfonáshoz használták. Ami azonban igazán figyelemre méltóvá teszi őket, az a levelek alakja, színe és mintázata. Számos fajtájuk között megtalálhatók a rózsaszín, ezüst, zöld és lila árnyalatok, valamint az egzotikus csíkok, foltok és szegélyek.

A Calathea növények napközben leveleiket kinyitják, hogy a fényt elnyeljék, éjszaka pedig összecsukják, mintha éppen pihennének. Ez az egyedi tulajdonságuk miatt “éjszakai záró” növényeknek is nevezik őket.

A Calatheák nemcsak szépségük miatt kedveltek, hanem a jó levegőtisztító tulajdonságaik miatt is. Sok fajta könnyen megtisztítja otthonod levegőjét a káros anyagoktól, miközben kellemes, trópusi hangulatot teremt.

 

 

Calathea adatlapja

 • Botanikai név: Calathea spp.
 • Köznapi név(ek): imanövény; Az egyes fajoknak lehet saját közös neve, mint például a zebralevél, a páva növény.
 • Növénytípus: trópusi lágyszárú örökzöld évelő.
 • Méret: 15-90 cm magas és15-60 cm szélesség.
 • Virágföld: jó vízelvezetésű, de nedvességmegtartó és termékeny.
 • A talaj pH-ja: 5,5-7,0 (elég savastól a semlegesig); ideális esetben 6,5 körül.
 • Beltéri fényigény: közepes közvetett napfény.
 • Öntözési igény: hetente.
 • Trágyázás: havi rendszerességgel tavasszal és nyáron.
 • Virágzás ideje: általában tavasszal vagy nyáron.
 • Származási hely: az Amazonas folyó trópusi esőerdei Dél-Amerikában.

 

 

14 csodálatos Calathea fajták

Íme a legszebb, mégis könnyen ápolható calathea fajták, melyek segítségével kiegészítheted szobanövény gyűjteményed.

1. Zebralevél – Calathea Zebrina

A Calathea Zebrina, közismert nevén a Zebralevél, a Calathea család egyik legismertebb és legkedveltebb tagja. A növény nevét a levelek tarka, zebra mintájú csíkozásáról kapta. A Calathea Zebrina nagyszerű választás, ha egy látványos és könnyen gondozható növényt szeretnél otthonodba.

A Zebralevél közepes méretű növény, amely általában 60-90 cm magasra nő meg. A növény levelei hosszúkásak és keskenyek, sötétzöld színűek, a hátoldaluk pedig világosabb zöld. A levelek felszínét világoszöld, vízszintes csíkok díszítik, amelyek a zebra mintájára emlékeztetnek.

A Calathea Zebrina virágzása általában nem olyan látványos, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy lila színűek, és a növény aljánál találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik.

 • Méret: 60-90 cm
 • Levél színe: Sötétzöld a felső részén, világoszöld csíkokkal; világoszöld a hátoldalán
 • Virág színe: Fehér vagy lila
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

 

 

2. Calathea Roseopicta

Calathea Roseopicta
Kép forrása: https://olliesbloomsandplants.com.au/

A Calathea Roseopicta, vagy közismertebb nevén a Rózsalombú Calathea, a Calathea család egyik gyönyörű és különleges tagja. A növény szemet gyönyörködtető levelei miatt közkedvelt és népszerű a trópusi növények kedvelői körében.

A Calathea Roseopicta mérete általában közepes, magassága 40-60 cm között változik. A növény levelei széles, ovális alakúak, élénk zöld színűek. A levelek felszínét csodálatos rózsaszín és ezüst árnyalatú mintázat díszíti, míg a hátoldaluk világoszöld színű.

A Calathea Roseopicta virágzása nem annyira feltűnő, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy halványlila színűek, és a növény aljánál találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő körülmények között gondozásra kerül.

 • Méret: 40-60 cm
 • Levél színe: Élénk zöld, rózsaszín és ezüst mintázattal; világoszöld a hátoldalán
 • Virág színe: Fehér vagy halványlila
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

Érdekelhet: 20 NÉPSZERŰ LILA LEVELŰ SZOBANÖVÉNY

 

 

3. Calathea Warscewiczii

Calathea Warscewiczii 

A Calathea Warscewiczii, más néven a Zöldbársony Calathea, egy igazán lenyűgöző és elegáns növény a Calathea családból. A növény feltűnő leveleinek köszönhetően különleges hangulatot teremt otthonodban, és minden tekintetet magára von.

Nagyobb méretű növénynek számít, magassága elérheti a 100 cm-t is. A növény levelei hosszúkásak és lándzsaszerűek, sötétzöld színűek, enyhén bársonyos tapintásúak. A levelek felszínét világoszöld, hullámos csíkok díszítik, amelyek szépen harmonizálnak a sötétzöld alapszínnel. A levelek alján a színek megfordulnak, és világoszöld az alapszín, sötétzöld csíkokkal.

A virágai igazi csemegének számítanak, ugyanis a növény ritkán virágzik lakásban. Amikor azonban virágba borul, a hosszú, fehér virágok egyenesen a levelek közül nőnek ki, és kellemes illatukkal is elkápráztatják a környezetet.

A Calathea Warscewiczii egy kicsit igényesebb növény, mint néhány másik Calathea fajta. Szereti a magas páratartalmat, a közvetett fényt és a meleg hőmérsékletet. Megfelelő gondozás mellett azonban hosszú éveken át gyönyörködhetsz benne.

 • Méret: 90 cm magas és 60 cm széles .
 • Levélszín: sötét és világoszöld, alul lila.
 • Virágszín: általában fehér, közepén sárga, de néha rózsaszíntől liláig terjed.
 • Virágzás ideje: télen és kora tavasszal.

 

4. Pávás zebralevél – Calathea Makoyana

Calathea Makoyana

A Pávás zebralevél, vagy tudományos nevén Calathea Makoyana, a Calathea család egyik igazán káprázatos tagja. A növény nevét a levelein található, pávamintára emlékeztető díszes mintázatról kapta, amely garantáltan látványosságot kölcsönöz otthonodnak.

A Calathea Makoyana közepes méretű növény, általában 40-60 cm magasságban nő meg. A levelek ovális formájúak és keskenyek, sötétzöld színűek az alapon, míg a felszínét világoszöld és rózsaszín árnyalatú pávamintázat díszíti. A levelek alja világoszöld színű, és a rajta lévő szürkészöld mintázat még jobban kiemeli a pávaszerű megjelenést.

A Calathea Makoyana virágzása nem olyan feltűnő, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy rózsaszín árnyalatúak, és a növény alján találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő gondozásban részesül.

 • Méret: 40-60 cm
 • Levél színe: Sötétzöld az alapon, világoszöld és rózsaszín pávamintázattal; világoszöld a hátoldalán, szürkészöld mintázattal
 • Virág színe: Fehér vagy rózsaszín
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

 

5. Calathea Orbifolia

Calathea Orbifolia növény
Calathea Orbifolia

A Calathea Orbifolia egy lenyűgöző és mutatós növény a Calathea családból. A növény karakteres, széles levelei és csodálatos mintázata miatt népszerű választás azok számára, akik trópusi hangulatot szeretnének teremteni otthonukban.

Közepes méretű növény, amely általában 60-90 cm magasságban nő meg. A növény levelei kerekdedek és széles, ovális formájúak, sötétzöld színűek az alapon. A levelek felszínét világoszöld, széles csíkok díszítik, amelyek szépen kontrasztot alkotnak a sötétzöld alapszínnel. A levelek alja világoszöld színű.

A Calathea Orbifolia virágzása nem olyan látványos, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy halványlila színűek, és a növény alján találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő gondozásban részesül.

A trópusi aljnövényzethez a Calathea orbifolia messze az egyik legjobb választás, és sokkal semlegesebb lesz, amit könnyedén kombinálhatsz más szobanövényekkel.

 • Méret: 60-90 cm
 • Levél színe: Sötétzöld az alapon, világoszöld csíkokkal; világoszöld a hátoldalán
 • Virág színe: Fehér vagy halványlila
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

 

6. Calathea Ornata

calathea ornata

A szobanövény egyik legelegánsabb fajtája, a Calathea ornata nagyon határozott festői vonásokkal rendelkezik. Ez széles, hosszú és hegyes leveleinek köszönhető, amelyek nagyon sötétzöld árnyalatúak, és fényes csillogásúak.

Ezt a színt két-három vékony fehér vagy rózsaszín csíkból álló csoportok kontrasztálják, amelyek a középső bordától a széléig ívelnek, amelyet valójában nem érnek el, így keretet hagyva ennek a modern megjelenésű természetes festménynek.

Az alsó oldalak lila színűek, és ez a mélység egy újabb dimenzióját adja. A virágok lehetnek élénk narancssárgák, rózsaszínűek vagy fehérek, nagyon dekoratívak, és hosszú, felálló szárakon állnak, amelyek magasabbra nőnek, mint maga a lombozat.

Bármilyen környezetben gyönyörű, a Calathea ornata pompásan mutatna egy modern megjelenésű, művészi ihletésű irodában vagy nappaliban.

 • Méret: 90cm magas és 60 cm széles.
 • Levélszín: sötétzöld, fehér vagy rózsaszín csíkokkal és lila alsó oldallal.
 • Virágszín: narancssárga, lila vagy fehér.
 • Virágzás ideje: nyár.

 

7. Sáfrányos zebralevél – Calathea Crocata

Calathea Crocata

A szobanövények piacán nemrégiben bevezetett Sáfrányos zebralevél, a Calathea crocata a nemzetség egyik legjobban virágzó növénye. Ennek a növénynek a neve a krókuszvirágra utal, és ennek oka van. A virágok élénk narancssárga vagy sárga színűek, és hosszú, háromszögletű fellevelek adnak neki keleti megjelenést.

A tulajdonképpeni fellevelek pirosak, és a fellevelek között rejtőznek. Nagyon hasonlítanak a kurkumához, sőt, remekül mutatnának egy ázsiai kertben. A virágok egyenes szárakon nyílnak, amelyek a lombozatból nyúlnak ki, és a lombozat fölött kínálják őket.

Ráadásul két-három hónapig is kitartanak! A levelek mélyzöldek, elliptikusak és hegyesek, világos, puha oldalirányú barázdákkal és nagyon gumiszerű, szinte viaszos textúrával.

Az Sáfrányos zebralevél egyre népszerűbb a kertészetekben, a levelei egészen szokatlanok, a virágai pedig egyszerűen látványosak, és ez teszi szerencséjét.

 

8. Lándzsás zebralevél – Calathea Lancifolia

 

lándzsás zebralevél
Gyönyörű dísze a lakásnak a lándzsás zebralevél | foto: https://www.brecks.com/

A Lándzsás zebralevél, vagy tudományos nevén Calathea lancifolia, egy igazán elegáns és különleges növény a Calathea családból. A zebralevél elnevezést a leveleken található mintázat ihlette, amely egyedi és feltűnő megjelenést kölcsönöz ennek a növénynek.

A Lándzsás zebralevél közepes méretű növény, amely általában 30-50 cm magasságban nő meg. A növény levelei hosszúkásak és lándzsaszerűek, sötétzöld színűek az alapon. A levelek felszínét világoszöld, hullámos csíkok díszítik, amelyek szépen kontrasztot alkotnak a sötétzöld alapszínnel. A levelek alja világoszöld színű, és a rajta lévő sötétzöld mintázat tovább fokozza a zebrahatást.

A virágzása nem annyira feltűnő, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy halványlila színűek, és a növény alján találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő gondozásban részesül.

 • Méret: 30-50 cm
 • Levél színe: Sötétzöld az alapon, világoszöld hullámos csíkokkal; világoszöld a hátoldalán, sötétzöld mintázattal
 • Virág színe: Fehér vagy halványlila
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

Kapcsolódó: TOP 10 KONYHAI NÖVÉNY

 

9. Calathae Rufibarba

Calathae Rufibarba

A Calathea Rufibarba egy gyönyörű és egzotikus növény a Calathea családból, amely számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek érdekessé teszik otthonodban. A növény leveleinek szőrös felülete és bársonyos tapintása miatt néha “bársonyos calathea”-nak is hívják.

Közepes méretű növény, amely általában 60-90 cm magasságban nő meg. A növény levelei hosszúkásak, hullámos szélekkel és sötétzöld színűek az alapon. A levelek felszínét világoszöld, széles csíkok díszítik, amelyek szépen kontrasztot alkotnak a sötétzöld alapszínnel. A levelek alja világoszöld színű, és a levelek széle mentén pirosas-barnás árnyalatú szőröket találunk.

A Calathea Rufibarba virágzása nem olyan feltűnő, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy halványlila színűek, és a növény alján találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő gondozásban részesül.

A növény ideális választás egy trópusi vagy bohém stílusú otthonba, mivel a növény látványos levelei és textúrája kiemelik a természetes hangulatot. A növény jól érzi magát közepes fényviszonyok mellett és magas páratartalom mellett.

 • Méret: 60-90 cm
 • Levél színe: Sötétzöld az alapon, világoszöld csíkokkal; világoszöld a hátoldalán, pirosas-barnás szőrökkel
 • Virág színe: Fehér vagy halványlila
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

 

10. Calathea Musaica ‘Network’

Calathea Musaica ‘Network’

A Calathea Musaica ‘Network’ egy lenyűgöző és különleges növény a Calathea családból, amely egyedülálló levelei miatt vált népszerűvé. A levelek olyan, mint egy bonyolult mozaik, amelyek egy hálószerű mintát alkotnak, innen ered a ‘Network’ elnevezés.

Közepes méretű növény, amely általában 30-60 cm magasságban nő meg. A növény levelei kerekdedek és ovális formájúak, világoszöld színűek, sötétzöld vonalakkal, amelyek különféle geometriai formákat alkotnak. A levelek alja halványzöld színű.

A virágzása nem annyira feltűnő, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy halványlila színűek, és a növény alján találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő gondozásban részesül.

A Calathea Musaica ‘Network’ tökéletes választás olyan otthonokba, ahol a természetes szépség és a különleges formák dominálnak. A növény jól érzi magát közepes fényviszonyok mellett és magas páratartalom mellett.

 • Méret: 30-60 cm
 • Levél színe: Világoszöld alapon, sötétzöld vonalakkal; halványzöld a hátoldalán
 • Virág színe: Fehér vagy halványlila
 • Virágzás ideje: Tavasz és nyár

 

11. Calathea Picturata ‘Argentea’

Calathea Picturata ‘Argentea’

A Calathea Picturata ‘Argentea’ egy gyönyörű és vonzó növény a Calathea családból, amely figyelemre méltó levelei miatt vált népszerűvé. A növény egyik legérdekesebb tulajdonsága a levelek közepén található ezüstös pöttyözés.

Közepes méretű növény, amely általában 40-60 cm magasságban nő meg. A növény levelei oválisak és hullámos szélekkel rendelkeznek. Az alapszín sötétzöld, középen pedig világoszöld, szinte ezüstös pöttyözés található. A levelek alja világoszöld színű, széle mentén pedig sötétzöld csík húzódik.

A Calathea Picturata ‘Argentea’ virágzása nem annyira feltűnő, mint a levelei. A virágok aprók, fehér vagy halványlila színűek, és a növény alján találhatók. A virágzás ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a növény megfelelő gondozásban részesül.

A növény tökéletes választás olyan otthonokba, ahol a természetes szépség és a különleges formák dominálnak. A növény jól érzi magát közepes fényviszonyok mellett és magas páratartalom mellett.

 • Méret: 40-60 cm
 • Levél színe: Sötétzöld alapon, világoszöld vagy ezüstös pöttyözéssel; világoszöld a hátoldalán, sötétzöld csíkkal a szélein
 • Virág színe: fehér, zöld, sárga és rózsaszín.
 • Virágzás ideje: nyár

 

12. Calathea Lietzei ‘White Fusion’

Calathea Lietzei ‘White Fusion’

A ‘White Fusion’ egy szokatlanul szabálytalan színű foltokkal rendelkező növény, a brazil Calathea lietzei egyik fajtája. Más fajtáktól eltérően a tarka színűség nem kiszámítható. Minden egyes levélnek sajátos keveréke lesz, a sötétzöldtől a fehérig terjedő, gyakran feltűnő paletta csíkjaival és vonalaival, sőt, a tetején és az alján is van némi lilás árnyalat.

A levelek inkább hasonlítanak egy modern festményre, mint hagyományos mintázatra, elliptikusak és hullámosak, hegyes csúcsúak és szélesek.

Felálló kúpként nőnek, majd kibontakoznak és oldalra hajlanak, felfedve csodálatos kárpitjukat. Ez a későn virágzó növény mutatós fehér, lila vagy sárga virágokkal is díszítheti szobáit.

A ‘White Fusion’ ideális a modern megjelenésű otthonokba vagy irodákba; a ritka tiszta fehér színezés igazi érték, de ez a megvilágítástól függ, ezért készülj fel arra, hogy világosabb helyre költözteted, ha nem lesz elég belőle.

 

13. Calathea Veitchiana

Calathea Veitchiana

A medalion imádságos növény, vagy Calathea veitchiana, egy olyan szobanövény, amelyet műalkotásként szeretne a nappalijában látni. Széles, enyhén hegyes és fényes lombja világszerte népszerűvé tette. Minden egyes levele akár 30 cm hosszú és majdnem egyforma széles (30 cm) is lehet, de ami ámulatba ejtő, az a mintázat, amelyet látni fogsz rajta.

Nehéz leírni, a majdnem feketétől a majdnem fehérig terjedő, koncentrikus és tollszerű zöld csíkok sorozata látványos, különösen, ha tisztán és fényesen tartod őket.

Az alja a vöröses és a lilás között változik, akárcsak a levélnyél. A virágok kicsik, finom levendulaszínűek, és sokkal nagyobb, élénkzöld fellevelek között jelennek meg.

Ez a növény az egyik legdekoratívabb szobanövény, amit tarthatsz; hihetetlen leveleivel akár egy modern festményt is helyettesíthetne – ez az a növény, amellyel elkápráztathatod barátaidat és vendégeidet!

 

14. Calathea Albertii

Calathea Albertii

Más néven smaragdtollas imanövény, saját eredeti megjelenése van, amely eléggé különbözik a többi fajtától, és lehet, hogy ez az, ami az Ön számára megfelel. A levelek fényesek, hosszúak, akár 15 cm hosszúak és fele olyan szélesek, hullámosak és hegyesek, de hajlamosak az egyik oldalra görbülni is.

A zöld számos árnyalatában mutatnak csíkokat, foltokat és szaggatott foltokat, általában két-három árnyalatban, de a pontos tónusosság a fénytől függ; világosabb beállítások világosabb színeket adnak, a sötétebbek ennek ellenkezőjét.

Az alja azonban mindig lila lesz, néha még az ibolyába is hajlik! A virágok idézőjelben aprók, a sűrű lombozat tövében rejtőznek, és fehérzöld színűek.

A smaragdzöld tollú imanövény, vagy Calathea albertii trópusi hangulatot nyújt otthonodnak, de vadabb, kevésbé szelíd személyiséggel, így, inkább informális terekbe való. Emellett ez az egyik legkisebb szobanövényként termesztett fajta.

Érdekelhet: 14 népszerű árnyéktűrő szobanövény

 

 

Calathea növények: Az egzotikus zöld barátaid

Az Calathea fajták csodálatos lombozatukkal és néha még élénk színű és szokatlan virágaikkal is nagy dekorációs értékkel bírnak.

Ha az Amazonas-erdő egy szegletét szeretnéd otthonodba vagy irodádba, és ha nem rendelkezel sok fényforrással, akkor hagyd, hogy egy ilyen gyönyörű Calathea élénkséget és szépséget teremtsen Neked, családodonak és vendégeidnek!