20 népszerű Lila levelű szobanövény, ami neked is teteszeni fog

A szobanövények életet, fényt és meleget csempésznek a belsőépítészeti designokhoz. Ha szeretnéd növelni a beltéri növénygyűjteményedet, miért ne válts át a tiszta zöldről a lila levelű szobanövényekre?

Függetlenül attól, hogy lila árnyalatokban pompázó, ibolyaszínű foltokkal tarkított növényeket választasz vagy élénk ametiszt színű virágokkal rendelkező növényeket, a belső designod biztos csak gazdagodni fog, ha lila szobanövényeket választasz.

 

 

Lila levelű szobanövények – Jelentések és Szimbólumok

A lila növények és virágok általában a királyságot és a hagyományt képviselik. A lila a sikert és a csodálat érzését is szimbolizálhatja.

Az egyes lila virágok és növények önmagukban  szimbolikus jelentéssel bírnak. Például a lila lótusz a buddhista hagyományokban a spiritualitást, a lila ibolya a kereszténységben az imádságot, a rákvirág (Chinese evergreen) pedig a szerencsét jelképezi.

 

 

20 legjobb lila levelű szobanövény otthoni termesztésre

Itt találhatod a  20 kedvenc lila szobanövényünket, amelyek sokféle környezetben jól érzik magukat. Mindegyikhez mellékeltünk egy rövid ápolási útmutatót, hogy megtalálhasd a tökéletes példányt otthonodhoz.

 

1. Nyílgyökér – Maranta leuconeura

nyílgyökér növény

A nyílgyökér a szokásos nevét a napi ritmusáról kapta, melynek eredményeként a levelei nappal laposan fekszenek és éjszaka egyenesen összecsukódnak, mintha imádkoznának. Levelei feltűnő jelekkel és színekkel rendelkeznek, amelyek a növények fajtájától függően változnak.

 

2. Zebrapletyka (Tradescantia zebrina)

A Zebrapletyka, más néven hüvelyk növénynek vagy pókfűnek nevezett zebrapletyka csíkos levelekkel rendelkezik, az új levelek sötétlila és az idősebb levelek sötétzöld árnyalattal rendelkeznek. Kis, lila virágokat termel. Mivel kolóniákban nő, kültéri fajtáit gyakran használják talajtakaróként a szabadtéri kertekben. A zebrapletykát  általában beltéri függő cserepekben termesztik.

 

3. Király begonia (Begonia rex-cultorum)

begonia rex

Néha díszes levelű begóniának vagy festett levelű begóniának nevezik, a királybegóniákat széles körben ismerik rendkívül dekoratív leveleikről, amelyek érdekes mintázata a fukszia, az ezüst, a padlizsán, a vörös és  sötétzöld árnyalatokban pompáznak.

 

4. Rákvirág (Aglaonema)

Vörös színben is pompásan mutat. forrás: http://mygardenforest.com/

Úgy vélik, hogy a rákvirág szerencsét hoz és ezért évszázadok óta termesztik Ázsiában. Szép beltéri növény, gyönyörű lombozattal és évelő virágokkal rendelkeznek mikor kifejlettek.

 

5. Zebralevél (Calathea)

csíkos zebralevél
csíkos zebralevél egészséges leveli

A Calathea egy nemzetség, amely leveles zöld növények tucatjait tartalmazza. Ezeket a növényeket általában zebralevélnek nevezik de néha imádságnövényeknek is nevezik őket, mint közeli unokatestvéreiket, a Maranta leuconeura. A Calathea levelei faragott tollakra hasonlítanak, szemet gyönyörködtető szögletes és hegyes formával rendelkeznek.

 

6. Madársóska (Oxalis triangularis)

madársóska

Az általánosan hamis lóherének vagy lila lóherének nevezett Oxalis triangularis valójában Dél -Amerikában őshonos – nem Írországban -, bár népszerűen Szent Patrik napja környékén értékesítik őket. Ezek a lila szobanövények zöld lombozatú és fehér virágú rokonaikhoz hasonlítanak, de a madársóska valójában sötétlila lombozatot és fehér, rózsaszín vagy levendula színű virágokat termel.

 

7. Ciklámen

ciklámen lakásban is elhelyezhetjük egy cserépben

A mediterrán medencében őshonos ciklámen 23 virágos növények nemzetsége. Vonzóan foltos szív alakú leveleik vannak, amelyek zöldek a tetején és lila a hátsó részeken. Hullócsillag alakú virágaik ősztől tavaszig gyönyörű lila, rózsaszín, piros és fehér árnyalatokkal virágoznak.

 

8. Lila Vanda Orchidea (Vanda)

lila vanda orcidea

A Vanda egy körülbelül 80 orchidea fajból álló nemzetség, amely lenyűgöző virágokkal rendelkezik és a szivárvány szinte minden színében megtalálható.

Számos vanda orchideafaj – mint például a Vanda coerulea, a Vanda pachara, a Vanda sansai blue, a Vanda mokara és Vanda Robert, hogy csak néhányat említsünk -illatos, foltos virágokat termel, amelyek ibolyaszínű és indigó színárnyalatokban pompáznak, gyönyörű lila szobanövények az otthonod számára.

 

9. Perzsa pajzs (Strobilanthes dyeriana)

Strobilanthes dyeriana
Strobilanthes dyeriana

A perzsa pajzs Mianmarban őshonos örökzöld cserje. Dús, zöld lombja van, tetején buja levelekkel, lila árnyalattal, amelyek hasonlítanak a páva tollának színéhez. Megfelelő körülmények között a perzsa pajzsok levendula színű virágokat is termelnek, de a virágzás ritka a beltéri növényeknél.

 

10. Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)

karácsonyi kaktusz

Bár  kaktusznak minősítették, a Schlumbergera Brazília tengerparti hegyvidékein őshonos növénynemzetség. Az orchideákhoz hasonlóan a fák kérgéből és sziklás lejtőkőn nőnek. Érdekes  párnás „levelei” és a virágzásuk van, ezek lenyűgözően bonyolult cső alakú virágok, amik különböző színekben pompáznak, beleértve a lila fuksziát is.

 

11. Lila pozsgás növények (Echeveria)

Az Echeveria körülbelül 150 fajta rozetta alakú pozsgás növényt tartalmaz, amely Mexikóban, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északnyugati részén honos.

A fajoktól függően az echeveria növények színe, levélformája, mérete és textúrája eltérő lehet, de mindegyik egyformán szép és szórakoztató gyűjteni őket. Az olyan lila fajták, mint a Purple Pearl, Afterglow, Dark Moon és Dark Prince echeverias a poros levendula árnyalattól a sötét, majdnem fekete lila színig terjednek.

 

12. Gloxínia

Gloxinia

A Gloxinia egy nemzetség, amely mindössze három eredeti fajból és több hibrid virágos növényből áll, amelyek Dél -Amerika régióiban, köztük az Andokban, a Nyugat -Indiában és Közép -Amerika egyes részeiben honosak. Ennek a trópusi lágyszárú növénynek buja, zöld, levelei és finom harang alakú virágai vannak levendula és ibolya árnyalatokban. A bársonyos lombozat és a mutatós virágai miatt a gloxinia hibrideket gyakran összetévesztik az afrikai ibolyával.

 

13. Szobafikusz  (Ficus elastica)

Ficus Elastica

A szobafikusz (gumifa) valójában egyfajta fikusz fa, amely akár 60 m magasra is megnőhet természetes élőhelyén, de ne aggódj a beltéren nem nő olyan nagyra, ha cserépben termeszted. A szobafikusznak vonzó, ovális alakú leveleik vannak, amelyek a növény központi törzsén találhatók. A levelek buja-zöld színűek, alulról nézve lilás árnyalatot kapnak.

 

14. Lándzsalevél (Tradescantia spathacea)

lándzsalevél növény

A lándzsalevél (más néven csónak liliom) egy lándzsa alakú levelekből álló rozettával rendelkező növény, amelyek zöld és fehér csíkosak a levelek felső részén és élénk lila színnel ragyognak a levél hátsó felén.

Kis rózsaszín vagy fehér virágfürtöket hoznak létre. Míg melegebb éghajlaton vadon nőnek a szabadban, invazív fajjá váltak Floridában és Louisiana -ban, viszont nagyon népszerűek beltéren szobanövényként.

 

15. Afrikai ibolya (Streptocarpus sect. Saintpaulia)

afrikai ibolya

Kelet -Afrika trópusi éghajlatán őshonos, az afrikai ibolya híres arról, hogy nehéz termeszteni. Megfelelő körülmények között azonban ezek a növények egész évben virágoznak és jól érzik magukat.

Ezek a növények különféle buja leveleket tartalmaznak, amelyek zöld és lila árnyalatokban nőnek és virágokat, amelyek különböző színekben pompáznak, köztük többféle lila árnyalatban. Ha egyszer beleszerettél az afrikai ibolyába, soha nem tudod elhagyni.

 

16. Ti (Színeslevelű bunkóliliom) (Cordyline fruticosa)

Cordyline fruticosa

A Cordyline fruticosa, amelyet általában ti növénynek, hawaii ti növénynek, káposztapálmának vagy pálmaliliomnak neveznek, a Csendes-óceán déli részén, Új-Zélandon, Pápua Új-Guineában és Délkelet-Ázsiában található meg.

Úgy tartják, hogy szerencsét hoz. Ráadásul vallási és gyógyászati ​​célokra  is termesztik és szerte a világon szeretik szobanövényként vonzó, díszítő levelei miatt. A ti növény kard alakú levelei felfelé nyílnak egy központi szár mentén és élénk árnyalatokban pompáznak, melyek a fuksziától a mély lilásvörösig terjednek. Virágzik levendula, rózsaszín és fehér árnyalatokban is.

 

17. Bíbor bársonylevél (Gynura aurantiaca)

forrás: https://highlandmoss.com/

A bíbor bársonylevél vagy golgota növénynek nevezett Gynura aurantiaca virágzó növény, amely a százszorszép családhoz tartozik. Leginkább a mélyzöld leveleiről ismert, amelyeket fényes-lila foltok borítanak. Élénk narancssárga virágokkal rendelkezik és vadon nőnek Délkelet-Ázsiában. A növény bármilyen körülmények között könnyen termeszthető akár beltéren is. A legjobban függő kosárban termeszthető, mivel a bíbor golgotavirág hosszú bársonyos levelei a szélén lelógnak.

 

18. Csíkolt lándzsarózsa (Aechmea)

Aechmea

Az Aechmea a virágos növények nemzetsége, amely a broméliafélék családjába tartozik és körülbelül 250 virágzó trópusi növényfajt tartalmaz. A broméliák epifiták, ami azt jelenti, hogy inkább fákon nőnek, mint a talajban.

Azonban a megfelelő talajkeverékkel beltéren is termeszthetők. Minden broméliának egzotikus megjelenése és trópusi színei vannak. Pontosabban, az Aechmea „Blue Rain” Bromeliad egy hibrid, amely feltűnően szép, központi, virágzó tüskét tartalmaz tűzpiros és élénk ibolya virágokkal. Remek lila dísznövény.

 

19. Harangvirág (Campanula)

lila színű kínai harangvirág

A Campanula (latinul „kis harang”) virágos növények nemzetsége, amelyet liláskék virágainak klasszikus harangszerű alakjáról neveztek el. Ez a nemzetség több mint 500 fajt és még több harangvirág alfajt és hibrid fajtát tartalmaz.

A szabadban általában egy élénk, természetesen terjedő talajtakaróként termesztik. Ugyanakkor nagyon szép cserepekbe ültetve beltéren is termeszthető.

 

20. Szakálbromélia (Wallisia cyanea)

Tillandsia Cyanea
forrás: https://www.orchideen-wichmann.de/

A szakálbromélia a broméliák családjába tartozó növényfaj. Általában rózsaszín tollnak nevezik, lenyűgöző, világos rózsaszín, toll alakú levelekkel rendelkezik és ibolyaszínű virágokat hoz létre. Ezek a szokatlan, lila színű szobanövények érdekes kiegészítői lehetnek minden beltéri kertnek vagy egyéni dekorációnak.

 

 

Óvatosan válaszd ki a lila szobanövényeket

Ha sok lila növény közül lehet választani, nehéz lehet szűkíteni a kört. Ne feledd, hogy  a legjobb olyan növényeket választani, melyek gondozási szintje megfelel az igényeidnek és olyan környezetet válassz számukra, amelyet otthonod vagy irodád könnyen biztosíthat.

 

 

Milyen növények rendelkeznek lila levelekkel?

Számos olyan növény létezik, amelyek lombozatában élénk lila színek sora található. Kedvenc lila növényeink közé tartozik a Campanula, a Ti növények, a Calatheas, a Prayer plant, a lila afrikai ibolya, a sötét bordó és a lila gumifa növények, a Mózes bölcsője, a Gloxinia, és sokféle pozsgás növény is.

Mi a lila növények jelentése és szimbolikája?

Hagyományosan a lila szín a királyságot és a méltóságot jelképezi. A lila a sikert és a csodálat érzését is szimbolizálhatja. Az egyes lila növények és virágok  saját szimbolikus jelentést öltötték magukra  világszerte.

Például a lila lótusz a buddhista hagyományokban a spiritualitást, a lila ibolya a kereszténységben az imádságot, a rákvirág pedig a szerencsét jelképezi.

Mi okozza a lila leveleket?

A lila levelek leggyakrabban az antocianin néven ismert pigment miatt fordulnak elő. Ez a pigment mind a sárga, mind a zöld fényt elnyeli a lombozat sejtszerkezetében, ami a lila szín különböző árnyalatait eredményezi.

Miért válnak lila színűvé a növényeim levelei?

Azok a növények, amelyek eredendően nem termelnek lila lombozatot, de látszólag lila árnyalatokat váltanak ki (általában a természetes zöldtől), foszforhiányban szenvedhetnek.

Ez általában akkor fordul elő, ha a növénynek nincs meg a létfontosságú tápanyaga, vagy olyan környezeti sokknak van kitéve, mint például a hirtelen hideg hőmérséklet.