Bíbor bársonylevél (Gynura Aurantiaca) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha egy egyedi, magáért beszélő növényt szeretnél tartani otthonodban, a bíbor bársonylevél nagyszerű választás. Ennek a gyönyörű trópusi növénynek a bársonyos levelei lélegzetelállítóak és magával ragadóak.

A bíbor bársonylevél cserépben vagy akár futónövényként is tartható. Ha ablakba felakasztható növényt keresel a bíbor bársonylevél (Gynura sarmentosa) a tökéletes választás. Mivel futónövény ezért függő vagy vízszintes formában is nőhet.

Ha olyan bíbor bársonylevelet keresel, amely függőlegesen nő, akkor a Gynura aurantiaca a legjobb választás. Körülbelül 60 cm magasra is megnőhet beltéren. Ez az egyedi és szép növény karaktert és stílust kölcsönöz minden szobába.

Más szobanövényekkel ellentétben a bíbor bársonylevél nem igazán kezdőknek való. Ez egy kiemelkedő növény minden otthonban, de nagy figyelmet igényel. Nedves légkörre és erős fényre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát.

Továbbá a talajnak folyamatosan nedvesnek kell maradnia, de vigyázz, hogy a leveleket soha ne érje víz. Mindezek mellett ne felejtsd el levágni tavasszal a virágokat, hacsak nem szeretnéd, hogy otthonodat kellemetlen szagok árasszák el. Bármennyire bonyolultnak is tűnik a gondozása, a bíbor bársonylevél egy lenyűgöző trópusi növény, amely karaktert és varázst kölcsönöz minden helységnek.

 

 

A bíbor bársonylevél növényről:

 • A bíbor bársonylevél különleges megjelenése világszerte népszerű.
 • A bíbor bársonylevél úgy néz ki, mintha bársony borítaná, mivel leveleit és szárát lila szőr borítja.
 • A bíbor bársonylevél tavasszal virágzik és ezek narancssárga színűek.
 • Minél több fényt kap a bíbor bársonylevél, annál sötétebb lila lesz a levele.
 • A víz tartósan károsíthatja a levelek bársonyos textúráját.
 • A bíbor bársonylevélnek bőséges mennyiségű vízre van szüksége, különben elfonnyad.
 • A futó- bíbor bársonylevél akár 121 cm hosszúra is megnőhet.
 • Ha gyorsan növekvő növényt szeretnél, a gynura aurantiaca (bíbor bársonylevél) a legjobb választás.

 

 

forrás: https://highlandmoss.com/

A Gynura Aurantiaca jellemzői: áttekintés

 • A bíbor bársonylevél botanikai neve Gynura aurantiaca.
 • A Gynura Aurantiaca levelei finoman fogazottak és sötétzöld aljjal rendelkeznek.
 • A bíbor bársonylevél sötétzöld leveleit sűrű lila szőrszálak borítják.
 • A növény tavasszal kellemetlen szagú virágokat hoz létre, amelyeket ajánlott levágni
 • Az első virágzás után a gynura aurantiaca növények lassan romlani és gyengülni kezdenek.
 • A bíbor bársonylevél eredetileg Indonéziából származik.
 • Ha a gynura aurantiaca vízhiány miatt hervadni kezd, a talaj nedvesítése gyorsan újjáéleszti.
 • A bíbor bársonylevél futó- vagy cserepes növényként is tartható.
 • A cserepes bíbor bársonylevél általában 60 cm magas is lehet.

 

 

A bíbor bársonylevél gondozása

A bíbor bársonylevél termesztése nem nehéz, de nagyon óvatosnak kell lenned, amikor öntözöd. A következő részben részletesebben foglalkozunk majd ezzel.

A bíbor bársonylevél tavasszal virágzik, azonban meglehetősen csúnyák és rossz szagot árasztanak. Feltétlenül csípd le a rügyeket, mielőtt kinyílnak, mivel nagyon kellemetlen szagot tudnak árasztani ezek a virágok az otthonunkban. Az első évben a növény nem virágzik, de az ezutáni években mindig fog virágozni.

A bíbor bársonylevél leveleit egy kis puha, száraz kefével kell megtisztítani, hogy csökkentsd a port és a hervadás esélyét. Nagyon jól érzi magát nagy mennyiségű napfényben és levelei gazdag színekben pompáznak majd, ha elegendő fényt kap.

Ne tedd ki a növényt közvetlen napfényre, mivel a finom levelek megéghetnek, ami megölheti a növényt. Ha dúsabb megjelenésű növényt szeretnél, vágj le néhány levelet, hogy elérd a kívánt formát.

 

 

Gynura Aurantiaca
forrás: https://plantlife.ie/

A bíbor bársonylevél öntözése

Fontos, hogy helyesen gondozd a bíbor bársonylevél növényedet, mivel egy trópusi növényfaj. Győződj meg róla, hogy mindig az aljától öntözd és soha nem a levelek tetején. Akárcsak a valódi bársonynál, a leveleken sötét foltok jelennek meg, ha vízzel érintkeznek.

Ez egy trópusi növény, ezért sok vizet igényel. Ha a talaj kiszárad, a növény elfonnyad. A talajnak nedvesen kell maradnia, még a téli időszakban is.

Győződj meg arról, hogy egyenletesen öntözd a növényt. Ha a talaj fele nedves, másik fele száraz, akkor félig fonnyadt bíbor bársonyleveled lesz. Használj olyan talajkeveréket, amely jól tartja a nedvességet és használj bőséges vizet a forró hónapokban. Bár télen kicsit kevesebb öntözésre lesz szüksége, fontos, hogy a talajkeverék soha ne száradjon ki.

A legtöbb trópusi növényhez hasonlóan a gynura aurantiaca is szereti a magas páratartalmat. Ügyelj arra, hogy legalább 50% -os relatív páratartalmat tarts fenn a növény számára a kiszáradás megelőzése érdekében.

Ha száraz területen élsz, akkor egy kavicsos tálcát használhatsz a megfelelő páratartalom fenntartásához. Használhatsz párásítót is, de ügyelj arra, hogy elég távol legyen a növénytől, hogy a vízcseppek ne essenek a levelekre. Kerüld el mindenáron a bíbor bársonylevél párásítását. A víz károsítja a leveleket és sötét foltokat hoz létre, amelyek maradandóak.

 

 

Bíbor bársonylevél szaporítása

A bíbor bársonylevelet a második évében, vagy inkább az első virágzáskor kell szaporítani. Első virágzás után, gyengülni kezd és végül meghal. Ennek a növénynek a szaporítása nagyon egyszerű.

A bíbor bársonylevél szaporításának leggyakoribb módja a tavaszi dugványokkal történik. Az új dugványokat kiváló minőségű talajba kell ültetni és olyan helyre kell helyezni, ahol sok, közvetett napfény éri. Ez segít abban, hogy az új növények színe sötétzöld helyett lilásabb legyen.

Bíbor bársonylevél egyedi levelei

A bíbor bársonylevél szaporítását tavasszal vagy a nyár elején kell elvégezni. A metszés során a levágott részeket új palánták létrehozására használhatod vagy frissen levághatsz egy részt a felnőtt növényből is.

A legjobb eredmény elérése érdekében ügyelj arra, hogy közvetlenül a csomópont alatt vágd el a növény szárát. A vágás után forgasd a szár végeit egy gyengéd gyökereztető hormon porba. Ültesd az egész szárat afrikai ibolya talajkeverékbe vagy bármilyen más jó minőségű tőzegmoha alapú keverékbe.

Tartsd a helységet 18 és 23 fok között és ügyelj arra, hogy kéthetente adj tápot a növénynek. A táp kifejezetten szobanövényeknek kell alkalmas legyen és legyen vízben oldható. Mindig fele fele arányban hígítsuk a tápot. Az új dugványokat műanyag zacskóval kell letakarni, ez segít megtartani a nedvességet, amíg a gyökerek megfelelően kifejlődnek.

 

 

Összefoglaló

A bíbor bársonylevél tartása otthonunkban vagy kertünkben nagyszerű módja annak, hogy színt és változatosságot varázsoljunk otthonunkban. Ez egy vonzó és egyedülálló szobanövény. A bársonyosan lilás szőröcskék, amelyek a sötétzöld leveleken nőnek vonzzák a tekintetet és biztos, hogy elbűvölik majd vendégeidet és családodat is.

Ez a növény tavasszal virágzik, de sajnos ezek furcsa narancssárga színűek és ugyanolyan rossz illatúak. Szerencsére a virágok nem nélkülözhetetlenek a növény számára, és a csírázást követően levághatod őket.

A Gynura aurantiaca az Asteraceae család része, eredetileg Jáván, Indonéziában őshonos. A régió egyedülálló alkotásairól ismert, és ez a növény sem kivétel. Még királyi bársonyként is ismert növény biztosan felhozza majd magára a figyelmet és remélhetőleg nem a rossz szaga miatt.

Beltéren 60 cm magasra is hajlamos megnőni és nagyon jól érzi magát részleges árnyékban. Ez egy magas páratartalmú, közepes nedvességtartalmú növény, amelynek jó vízáteresztő talajkeverékre van szüksége a gyökérrothadás elkerülése érdekében.

A Gynura aurantiaca szereti a napot és színei felerősödnek, ha rendszeresen erős, de közvetett fénynek vannak kitéve. A szokásos szobanövény -fertőzések, például a levéltetvek vagy a lisztbogárok áldozatává válhat, de kezelésük egyszerű.

Összességében a Gynura aurantiaca gondozása nagyjából a nehézségi skála közepére esik. Nem javasoljuk a bíbor bársonylevél gyűjteményedhez való hozzáadását ha kezdő vagy. Azoknak, akiknek van idejük és jól odafigyelnek a részletekre, a bíbor bársonylevél szépen díszíti majd az otthonukat és kertjüket. Reméljük, hogy a komment szekcióban láthatunk majd képeket a növényeitekről.