Lándzsalevél (Tradescantia spathacea) gondozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

Nem csoda, ha érdekelnek az egzotikus és titokzatos külsejű fajok. Mi is szeretjük őket, hiszen változatosságot hoznak kertjeinkbe. A lándzsalevél megérdemel egy esélyt, hogy megmutassa, hogyan lopja be magát az emberek szívébe.

A Tradescantia spathacea, ismertebb nevén lándzsalevél vagy Mózes bölcsője egy a Commelinaceae családba tartozó gyógynövényfaj. Belize-ben, Guatemalában, valamint a dél-mexikói Tabasco, Chiapas és a Yucatán-félsziget régiókban őshonos, ezen kívül Hawaii-on, Floridában, Texas-ban és néhány óceáni szigeten is megtalálható.

Mára a világ számos országában népszerű, különleges dísznövény, a szobakertészek nagy kedvence.

 

 

lándzsalevél növény

A lándzsalevél növényről

 • Az utóbbi időben egyre gyakoribb és elterjedtebb növény, így már meglehetősen invazív fajnak számít egyes országokban.
 • Latin elnevezését a 16. és 17. század két híres botanikusáról és kertészéről, az idősebb és ifjabb John Tradescantról kapta.
 • Régebben Rhoeo Spatachea néven is emlegették, a kertészetekben sokszor még mindig ezen a néven találjuk.
 • A lándzsalevél legjobban a világos helyeket és a szűrt fényt kedveli, de félárnyékban is jól fejlődik. Megfelelő napfényben lilásvörös lombozatot mutat.
 • Egész évben a meleg és meglehetősen párás levegőt kedveli, télen érdemes is növelni a páratartalmat a környezetében.
 • A szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű virágföld ideális közeg ennek az egyedi megjelenésű növényeknek.
 • Az optimális növekedés érdekében a melegebb évszakokban célszerű havonta műtrágyázni a lándzsalevelet – bármilyen vízben oldódó műtrágya megfelel a célnak.
 • Metszés és ápolás közben mindig szánjunk egy kis időt arra, hogy megnézzük, nem támadta-e meg a növényt valamilyen kártevő.
 • Nedve mérgező lehet az emberekre és a háziállatokra, ezért olyan helyet keressünk neki, ahol a kíváncsi macskák, kutyák és gyerekek nem érintkezhetnek vele.

 

 

A Tradescantia spathacea főbb jellemzői

 • A lándzsalevél a Tradescantia nemzetségbe tartozik (pl.: Bíbor pletyka), amely mintegy 75 lágyszárú évelő vadvirágfajt tartalmaz.
 • Az e nemzetséghez tartozó fajokat általában pókfűnek vagy indiai festéknek nevezik.
 • Nagyon vonzó növények, amelyek akár 30 cm magasra is megnőhetnek.
 • Húsos rizómákkal és viaszos, lándzsa alakú levelekkel rendelkezik, amelyek rozettákban nőnek.
 • A növény legfontosabb részei a levelek, amelyek akár 30 cm magasra és 7,6 cm szélesre is megnőhetnek.
 • Lombozatuk felül sötétzöld és fémes színű, alatta fényes és lila réteggel.
 • Egyes fajoknál a levelek változatos formái figyelhetők meg. A Vittata például zöld és sárga csíkokat mutat, a Gold sok halványsárga sávval, a Stripe-Me-Pink pedig zöld, rózsaszín és krémszínű csíkokkal rendelkezik.
 • Az év bármely szakában virágozhatnak. Apró, fehér virágaik egy egyedi megjelenésű, csónak alakú levélbe vannak rejtve, amely a Níluson a kis kosarában úszó Mózes babára emlékeztet.
 • Mérgező nedvük bőrrel érintkezve kisebb irritációt okozhat, fogyasztása embereknél és állatoknál súlyos szájfájdalommal járhat.

 

 

Tradescantia spathacea
Lándzsalevél, más néven Tradescantia spathacea

A lándzsalevél gondozása

A lándzsalevél egész évben a világos helyeket és a közvetett napfényt kedveli. A gyengébb fényviszonyokat, például a részleges árnyékot is elviseli, de a legszebb lombszín eléréséhez, napos helyen kell nevelni.

A beltéri termesztéshez ideális hely egy déli vagy keleti fekvésű ablak, hogy sok reggeli napfényt kapjon. Azonban arra ügyelni kell, hogy megvédjük az erős déli napfénytől.

18-27 °C közötti átlagos szobahőmérsékleten egészségesen és boldogan fejlődnek. A hőmérséklet-ingadozásra nem reagálnak jól, ezért minden évszakban megfelelően meleg helyen kell tartani.

A 13 °C-ig csökkenő középhűvös hőmérsékletet még elviseli, de a fagyot mindenképpen kerülni kell. Tartsuk távol a hideg ablakoktól és a huzattól, mivel ez ronthat általános egészségi állapotán.

 

 

A lándzsalevél talajigénye

Virágföld tekintetében a lándzsalevélnek nincsenek nagy igényei. Szinte bármilyen típusú talajban egészségesen fejlődhet, feltéve, hogy jó a vízelvezetése. Keress egy jó minőségű, szobanövények számára kifejlesztett, univerzális földkeveréket. Ehhez a vízelvezetés javítása, és a nedvesség megtartása érdekében némi tőzegmohát vagy más szerves anyagot is adhatsz.

Lándzsalevél a és a bíbor virágzata

Az aktív növekedési időszakban célszerű trágyázni a növényt. Tavasszal és nyáron tápláld havonta egyszer vízben oldódó műtrágyával a növekedés fokozása érdekében.

Ha kinövi tárolóedényét, tavasszal át lehet ültetni. Általában csak néhány évente egyszer van szükség erre, hogy több helye legyen a növekedéshez. Ültesd át a növényt egy, a jelenleginél egy mérettel nagyobb cserépbe. Győződj meg róla, hogy az új cserép rendelkezik vízelvezető nyílásokkal, hogy a talaj ne maradjon túl nedves.

 

 

A lándzsalevél metszése

Ezek a növények nem igényelnek metszést, de néhány levelet levághatsz, ha meg akarod tartani egy bizonyos méretét és alakját. Növényünk metszésére a tavaszi időszak az ideális, mivel akkor kezdődik az aktív növekedési időszak.

A növények betegségektől való megóvása érdekében javasolt a pengét minden vágás előtt alkohollal átdörzsölni.

A lándzsalevél egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy jó vízelvezetésű talajba ültetve nem fogékony sok betegségre. Időnként azonban lisztbogarak, fehérlegyek és pókatkák támadhatják meg.

Ha a fertőzés bármely jelét észleled, például lyukakat a lombozaton vagy pókhálószerű borítást, akkor rovarölő szerrel, rovarirtó szerrel vagy alkoholba mártott vattakoronggal kezelheted a növényeket. Az egészségtelen részeket is eltávolíthatod a növényekről, hogy megakadályozd az esetleges terjedést.

 

 

A lándzsalevél öntözése

A lándzsalevél igényei nagyon könnyen kielégíthetők, ha megfelelően öntözzük. Ha odafigyelsz növényed jelzéseire, e kedves faj gondozásának mesterévé válhatsz. És még jól is fogsz szórakozni közben!

Nem mindenkinek sikerül kitapasztalni öntözési igényeiket, ezért érdemes erre extra figyelmet fordítani. Tavasztól őszig folyamatosan nedves talajban érzik jól magukat. Amikor a tél beköszönt, a szokásosnál ritkábban kell öntözni őket.

lándzsa virág
forrás: https://wildroots.in/

Az öntözések között mindig ellenőrizze a talaj felső 2,5 cm-es rétegét, hogy elkerülje a növény túlöntözését. Ha a talaj száraz tapintásúnak tűnik, akkor itt az ideje a locsolásnak.

A leggyakoribb hiba, amit sok kertész elkövet, hogy gyakrabban és kis mennyiségben öntözi a növényeit. Ez a módszer hosszú távon károsíthatja a lándzsalevelet, mert a víz nem jut el a gyökereikhez. Mély, alapos áztatással és jó vízelvezetéssel megfelelően hidratáltak lesznek a növényei.

A lándzsalevélnek jót tesz a közepes és magas páratartalom. A melegebb évszakokban a növények körül a páratartalmat 40%-on kell tartani. Télen azonban emelnie kell a páratartalmat, mivel értékelik a párásabb környezetet. Ha a növénye körül túl száraz a levegő, párásítóval vagy rendszeres párologtatással tarthatod fenn az ideális körülményeket.

 

 

A lándzsalevél szaporítása

Annyira megtetszett a növény, hogy megosztanád barátaiddal is? Itt a kiváló alkalom, hogy fejleszd kertészeti ismereteidet!

Ahelyett, hogy kertészeti üzletekben vagy piacokon keresgélnél lándzsalevél növényeket, könnyen szaporíthatod őket tőosztással vagy dugványozással. Ne feledd, hogy ezek a növények csak tavasszal reagálnak jól a szaporításra, mivel ekkor a legélénkebb a növekedésük.

Ha dugványozással szeretnél szaporítani, akkor bármilyen hosszabb szárat felhasználhatsz a folyamathoz. Keressen olyan egészséges szárakat, amelyeknek legalább három levele van, és sterilizált késsel vágj le kb. 10-15 cm-es darabokat.

Az optimális eredmény érdekében a dugványokat érdemes gyökereztető hormonba mártani. Tölts meg néhány cserepet friss és nedves virágfölddel, és óvatosan ültesd el a dugványokat. Ha a cserepeket világos, meleg helyre helyezed, és elegendő vízzel látod el őket, körülbelül egy-két hónap alatt stabil gyökérfejlődést fogsz tapasztalni.

A lándzsalevél nagyobb valószínűséggel fog szaporításra alkalmas hajtásokat hozni, amikor elérte az teljes érettséget. Ezek a hajtások általában az anyanövény körül nőnek, és már rendelkeznek néhány gyökérrel. Mindössze annyit kell tenned, hogy óvatosan eltávolítod ezeket a hajtásokat, és átülteted őket a friss virágfölddel töltött új cserepükbe.

Mostantól kezdve az utódok külön növénynek tekinthetők, és a szokásos módon gondozhatók.

 

 

Összegzés

Ki ne szeretné, ha ezek a növények legalább egyszer az életben a társai lennének? Könnyű természetüknek köszönhetően viszonylag egyszerű őket nevelni és gondozni.

Az egyetlen dolog, amiről álmodnak, az egy szerető gazda, aki olyan kényelmes otthont biztosít számukra, amely utánozza természetes élőhelyük körülményeit. A legjobb dolog ezekben a szépségekben, hogy különböző kedves színkeverékekben kaphatók, így a kellemes és egyedi csíkos mintázatú növényeket kedvelő termesztők számára kihagyhatatlanok.