Királybegónia (Begonia rex-cultorum) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A királybegónia – begonia rex – egy gyönyörű növény, amely mélységet és színt kölcsönöz majd otthonod minden részében. Bármilyen szép is legyen, nem egyszerű a gondozása és termesztése. Nagyon speciális gondozást igényel a növekedéshez és a fejlődéshez. Könnyen szaporítható, így ha az első növényed elpusztul, nagyon könnyű új palántákat növeszteni.

A háztulajdonosok és a kertészek nagyon kedvelik a királybegónia növényeket a színes leveleik miatt.A texturált levelek gazdag színekben pompáznak, amelyek megfelelő gondozás mellett drámai és meghökkentő hatást tudnak kelteni.

A királybegónia gyakran hosszú száron levő kis virágokat hoz létre. Ezek nem nélkülözhetetlenek és valójában kisebb, kevésbé élénk leveleket eredményezhetnek. A növény drámaibb megjelenésének érdekében vágd le a virágokat, amint ezek kezdenek fejlődni.

Ültesd a növényeket sekély cserépbe, mert a gyökerek sekély talajban is jól érzik magukat és jól tudnak fejlődni. Mivel a növény rizómás, fontos, hogy fokozott figyelmet fordíts a talajra és a gyökérzetre, hogy a növény a lehető legjobban fejlődjön.

 

 

A királybegónia növényről:

 • A királybegónia botanikai neve Begonia rex hybrid.
 • A királybegónia hybrid levelei élénk vörös színűek és érdekes textúrával rendelkeznek.
 • A királybegóniának nagyon magas páratartalomra van szüksége a növekedéshez.
 • A királybegóniákat “looking glass” növénynek is nevezik.
 • Ez a növény hajlamos a gombás fertőzésekre, főleg a bakteriális levélfoltra.
 • A királybegónia növények kalcium -oxalátot tartalmaznak, amely mérgező a kutyákra és a macskákra.
 • A királybegónia Délkelet -Ázsiában őshonos.

 

 

begonia rex

Begonia rex jellemzői: áttekintés

 • A királybegónia levelei lila, krém, rózsaszín és ezüst színben is pompáznak.
 • A királybegónia általános neve a tűzijáték növény (fireworks plant).
 • A levelek levágása ösztönzi a jobb és gyorsabb növekedést.
 • A királybegónia rizómás növény.
 • A királybegóniát megtámadhatják a gomba szúnyogok és levéltetvek.
 • Ez a növény Indiából származik és Délkelet -Ázsiában sok helyen megtalálható.
 • A legtöbb királybegónia növény eléri az 30 cm magasságot is.
 • A királybegónia télen hajlamos elhullatni a leveleit
 • Ne tedd ki ezeket a növényeket közvetlen napfénynek, mert könnyen kiszáradnak.

 

 

A királybegónia gondozása

A királybegónia termesztése kihívást jelenthet. Ez egy rizómás növény, ami azt jelenti, hogy a növény fő része a húsos rizómából fakad, amely a talaj felső rétege alatt nő. A sekély edények ideálisak, mivel a vastag rizómák gyökerei is sekélyek.

 

Páratartalom

A növénynek magas páratartalomra is szüksége van a túléléshez. Ha a királybegónia levelei ropogósak vagy törékenyek, akkor valószínű, hogy az otthoni levegő túl száraz az ilyen típusú növényekhez.

A magas páratartalom fenntartása érdekében fontold meg királybegónia üvegbúrában vagy floráriumban (Wardian case) való elhelyezését.

Télen sok királybegónia növény hibernál. Ebben a fázisban elhullatják a leveleket és megállnak a növekedésben. Ha ez megtörténik, mindössze annyit kell tenned, hogy abbahagyod az öntözést, eltávolítod a száraz leveleket, és letakarod a növényt egy műanyag zacskóval.

 

Hőmérsékelt igény

Legalább hat hétig tarts fenn 15 oC fok körüli állandó hőmérsékletet. Így az új levelek szépen kifejlődnek és majd a szokásos módon gondoskodhatsz a növényről. Az új levelek növekedése hat -tíz hétig tarthat, a választott királybegónia fajtájától függően.

 

Begonia_Fireworks
Begonia_Fireworks

Betegségek

Ha foltokat észlelsz a leveleken, akkor valószínű, hogy egyfajta gombával van dolgod. A foltokat a botrytis gomba okozza, amely gyakran megtámadja a hűvös hőmérsékletet kedvelő növényeket nedves éghajlatokon. Ha ezeken a foltokon sárga körök vannak, akkor minden bizonnyal bakteriális levélfolt.

A begóniák elleni gombatámadások kezelésének legjobb módja a fertőzött levelek eltávolítása és a növény körüli megfelelő légkeringés biztosítása. Győződj meg arról, hogy a begónia napfényben van, csak ne közvetlen legyen. A nap megakadályozza a gomba kialakulását a növény levelein vagy gyökerein.

 

 

A királybegónia öntözése

A királybegónia öntözése nagy odafigyelést igényel a részletekre és a talaj gondos megfigyelésére. Ez a gyönyörű növény szereti a páratartalmat, de nem viseli jól ha túlöntözik. A túl sok víz gyökérrothadáshoz vagy fonnyadt növényhez vezet. Ha a királybegónia sárga levelekkel rendelkezik, akkor valószínű, hogy túl sok vizet adtál neki.

Ügyelj arra, hogy a vízelvezető lyukakkal rendelkező cserép mellett jó vízelvezető talajkeveréket is használj. A vízelvezető tálca fölé helyezett kis cserepek a legjobbak. A tálcát minden öntözéskor ki kell üríteni, hogy elkerüld a gyökérrothadást. Ha a tálca kiürítése túl nagy feladat, akkor a növényt kavicsok fölé is helyezheted, nehogy a víz hozzáérjen a gyökerekhez.

A talajnak mindig nedvesnek kell lennie, de ügyelj arra, hogy ne kerüljön víz a levelekre. A nedves levelek elősegíthetik a gombák növekedését a leveleken vagy a bakteriális levélfolton. Magas, 50% és 70% közötti páratartalomra van szükségük.

Kerüld el a növény párásítását, inkább helyezd el a növényt egy kavicsos tálcán vagy zárt térben is tarthatod a megfelelő páratartalom fenntartása érdekében.

A legjobb hőmérséklet a királybeónia számára 18 oC és 23 oC fok között van, amelyet egész évben ideális fenn tartani.

 

 

Begonia_rex_növény
Királybegónia – ‘Paul Gibory’

A királybegónia szaporítása

A királybegónia szaporítása sokkal könnyebb, mint a növény egészének gondozása. Tavasz és nyár idején bármilyen egészséges növényről vághatsz le leveleket. Győződj meg arról, hogy a szár legalább egy vagy 2-5 cm hosszú legyen.

Helyezd a vágást 45 fokos szögben egy cserépbe, friss tőzegmoha és perlit keverékbe. Fedd le a levágott levelet egy műanyag zacskóval, így fenntartva a begónia számára szükséges nedvességszintet.

Helyezd egy meleg helyre, de ne tedd ki közvetlen napfénynek. Körülbelül egy hónapba telik, amíg az elültetett levél gyökereket növeszt és további négy hétbe telik, amíg a kis levelek megjelennek. Miután legalább három levél megjelent növényen, vágd le a szülőlevelet és ültesd át egy átlagos cserépbe.

A királybegónia vonzó növény és némely kártevők számára is remek táplálék lehet. A levéltetvek lágyságuk miatt vonzódnak a begóniák új leveleihez. A gomba szúnyogok is hajlamosak a királybegónia felé vonzódni, főleg a tőzeges, nedves talajkeverék miatt, amely lehetővé teszi, hogy a begónia jól és egészségesen fejlődjön.

Fontos, hogy ezeket a fertőzéseket a lehető leghamarabb kezeljük, hogy megakadályozzuk, hogy más növényekre is átterjedjen. Csak ügyelj arra, hogy közvetlenül ne használj rovarirtó spray -t a begónián.

A királybegónia szereti a magas páratartalmat és a sok közvetett napfényt. A túl sok víz azonban a levelek sárgulását okozhatja, ezért ügyelj arra, hogy nedves, de nem túl vizes talajt biztosíts számára.

 

 

Összefoglaló

A királybegónia több mint száz különböző hibrid fajtában kapható. Ezeknek a növényeknek a többsége alacsony növésű, de vannak olyanok is, amelyek egyenesen állnak. Mindkét változat látványos, ezért válassz olyan növényt, amely jól illeszkedik a személyes ízlésedhez.

A fajták elnevezései gyakran sejtetik, hogy milyen színű levelei lesznek a növénynek. Például a Fireworks fajta ezüstzöld levelekkel rendelkezik, kontrasztos lila és fekete vonalakkal. A Merry Christmas fajta a vörös és a zöld lenyűgöző keveréke. Ha igazán egyedi begóniát szeretnél, válaszd az Escargot fajtát, amelynek spirális levelei csigaszerűen göndörödnek.

Ha van macskád vagy kutyád, a királybegónia nem a legjobb választás az otthonodba. A levelek vegyi anyagot, különösen kalcium -oxalátot tartalmaznak, amely mind a macskákra, mind a kutyákra káros.

A növény elhelyezésének kiválasztásakor ügyelj arra, hogy olyan helyre tedd, ahol sok fény van, de nincs kitéve közvetlen napfénynek. Néhány szobanövénytől eltérően a királybegónia szereti a fluoreszkáló fényt. Nemcsak jobban fog nőni, hanem élénkebb és tarka színei lesznek.

Ültesd a királybegóniát tőzegmoha alapú talajkeverékbe. Hozzáadhatsz vermikulitot vagy perlitet is a gyors és jó vízelvezetés érdekében. A növénynek kéthetente tápot kell adni a fejlődési időszakban, de télen egyáltalán nem szabad tápot adni neki. A műtrágyának megfelelően kiegyensúlyozottnak és vízben oldódónak kell lennie.

Összességében ez egy gyönyörű és tökéletes növény a botanika szerelmeseinek. A ferdén tojásdad levelek és élénk színek vonzóvá teszik őket minden otthonban.