Rákvirág (Aglaonema) teljes útmutatója – gondozása, öntözése, minden amit tudnod kell

Az elmúlt évtizedekben a rákvirág (így is nevezik: Aglaonema) számos változata került kinemesítésre. A növény- és háztulajdonosok körében nagy népszerűségnek örvendenek, így jó eséllyel ez a tendencia a jövőben is fennmarad. Funkciójukat tekintve, nem csak színt visznek a terekbe, de dísztárgyaknak sem utolsók.

A rákvirág hihetetlen sokoldalúságát jól példázza, hogy temérdek művirágot mintáznak róla. Amennyiben készen állsz arra, hogy elszakadj a mű növényektől és valami igazira váltanál, akkor az Aglaonema lehet a válasz az elképzeléseidre. A legtöbb növénynek, különösen beltéri körülmények között, TLC-re van szüksége a boldoguláshoz. Ezzel ellentétben az aglaonema semmilyen specifikus gondozást nem igényel.

A rákvirágok igen strapabíróak, nagyszerűek feledékeny tulajdonosokhoz és kisgyermekes háztartásokhoz. Távol a természetes fénytől és hosszabb ideig tartó vízmegvonással is jól elboldogul. Többféle színben is elérhetőek, amit egyúttal azt is jelenti, hogy ki tudod választani a lakásod hangulatához leginkább passzolót, esetleg egy sziványos kompozíciót is létrehozhatsz belőlük.

Az egyik legnagyobb kedvenc a lassan növő ezüst királynő, amely világszerte megtalálható. Más növényekkel való kísérletezés helyett olvasd végig a rákvirágról szóló ismertetőnket, így hamar rá fogsz jönni, hogy neked való-e ez a növény.

 

 

rákvirág

Mindent a rákvirágról

 • A rákvirág levelének színe fajtától függően változhat.
 • Eredeti formájában Ázsia szubtrópusi területein volt őshonos.
 • A rákvirág, latinul Aglaonema elnevezés, több mint 20 azonosított fajt takar.
 • Általános esetekben ezek a növények nem nőnek 90 centiméternél magasabbra, de vannak olyan kivételek, amikor elérik a másfél métert is.
 • Természetes élőhelyüknek az ázsiai és délkelet-ázsiai trópusi erdők árnyékos talaja tekinthető.
 • A növényeken rózsaszín, fehér, piros és sárga színben motívumok, foltok és csíkok találhatók.
 • Közösségi helyeken, közintézményekben nagyon gyakran találkozhatunk a rákvirággal.
 • A rákvirágot az angol nyelvben több, különböző elnevezéssel is illetik. Hivatkoznak rá, úgy mint: A modestum, Emerald Bay, A. commutatum, Silver Queen, A pictum, Harlequin és a többi.
 • A kártevők többségükben elkerülik ezt a növényt és a gyomirtó sem árt neki.
 • A rákvirág rendkívül mérgező a kutyák, a lovak és a macskák számára.
 • Ez a növény olyan helyen érzi jól magát, ahol alig éri fény vagy esetleg csak mesterséges fényforrás, válassz neki olyan helyiséget, ahova nem süt igazán be a nap.
 • Mérsékelten száraz levegőre van szükségük és hagyni kell nekik időt két öntözés között arra, hogy kiszáradhassanak.
 • A növényt a 19. században Ázsiában fedezték fel, de az első világháborúig csak a németek ismerték.
 • Bár a növény élettartama akár 8 év is lehet, minden második évben szerencsés átültetni, ezzel adva teret a gyökérzetnek a növekedésre.

 

 

aglaonema
Mutatós a lakásban |forrás: https://plantstudios.in/

Aglaonema jellemzői

 • Az Aglaonema egy igen ellenálló növény, amely jól képes alkalmazkodni a beltéri környezethez.
 • A rákvirág levelei hatalmasak, zöldek és fajtától függően eltérő színű erezettel rendelkeznek. A fiatal rákvirágok elég kicsik ahhoz, hogy asztalok tetejére vagy párkányokra tegyük őket.
 • Amikor elég világos helyen nevelgetjük a rákvirágot, akkor virágot fog hozni, amely nagyon hasonlatos a cayla Lillies-hez.
 • Egyedül az olyan kártevők képesek megfertőzni az Aglaonema-t, mint például a takácsatkák, a levéltetvek és a bíbortetvek.
 • Lassan növő természetének hála, bár hosszú időt vesz igénybe, de egészen 1 méteresre is megnőhetnek, így nagyszerűen eltárolhatóak egy nagy edényben a földön.
 • A leveleinek enyhén viaszos a tapintása, ami segít távoltartani a kártevőket és a port.
 • A rákvirágok különböző fajtáinak levele más-más színben pompázik, az teszi olyan különösen hasznossá őket a lakberendezésben. Bár a rákvirágok levelei különböző méretűek lehetnek, mindegyik lándzsa alakú és rövid szárral van ellátva.
 • Itt is tartózkodni kell a túlöntözéstől, hiszen ez gyakran gyökérrohadáshoz is vezethet.
 • A házikedvencektől tisztes távolságban tartandó, mert a fogyasztása különösen kutyák és macskák esetén nagyon mérgező lehet.
 • A fény mennyiségétől függően akár 3 méteresre is megnőhet.

 

 

Rákvirág gondozása

A rákvirág kifejezetten toleráns a kevesebb és több fénnyel szemben is, de a tényleges növekedéshez mérsékelt fényre lesz szüksége. Az Aglaonema-t soha nem szabad direkt napsütésnek kitenni, ehelyett, válassz neki egy árnyékosabb sarkot vagy a lakásodnak egy olyan zugát, amelyet kevés fény ér.

A legideálisabb hőmérséklet a számára 20 és 25 °C fok közé esik. Ám egészen 12°C-ig jól boldogul. A rákvirágok nevelgetése ezerszer egyszerűbb, mint bármilyen más szobanövény gondozása. Igazán jól laza földben fogja magát érezni.

kínai örökzöld növény
forrás: https://www.veldkampsflowers.com/

Egy homokból, virágföldből és perlitből alkotott keverék garantálni fogja,hogy a nedvesség megfelelően szívódjon fel anélkül, hogy túlságosan átnedvesedne. Az alacsony és mérsékelt páratartalom az ideális, ami alapvetően is adott a legtöbb háztartás esetében.

Ügyelj arra, hogy a növény ne kerüljön ventillátor vagy szellőző alá, máskülönben a földje kiszárad, ami meg fogja akadályozni a növény növekedését.

 

 

Rákvirág öntözése

A rákvirágok akkor boldogok, ha a földjük nedves, ám ehhez nem szükséges őket naponta agyonlocsolni. Ennek érdekében locsold meg alaposan, majd hagyd, hogy ismét teljesen kiszáradjon. Az átázott föld és az álló víz a gyökerek elrohadásához és a növény elpusztulásához vezethet.

Fontos, hogy a földje jó vízelvezető képességű legyen, ez a segítségünkre lehet abban az esetben, ha esetleg túl sok vizet kapna. Ilyenkor ugyanis a felesleges víz az edény aljára lecsorog. A legjobb ültetéshez használható anyagok a föld, a homok és a perlit, esetleg egy kevés fakérget is hozzá keverhetsz.

A kiválasztott cserépnek is fontos, hogy legyen egy közepes méretű lyuk az alján. Akár dupla cserépbe is teheted a növényt, külsőnek valamilyen dekoratív darabot választva. Ez a technika meg fogja akadályozni, hogy a növény beázzon és a gyökere elrohadjon.

Az utóbbira nincs orvosság, így a legfontosabb a megelőzés. Csak akkor öntözd újra a növényt, ha a talaj felső 4 centimétere már száraz. A rákvirág nedves környezetben érzi jól magát, ugyanakkor a nedvesség tárolására is képes. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a növény rendszertelen öntözést is könnyedén át fogja vészelni.

Fontos, hogy hetente legalább egyszer öntözve legyen és hogy a hideg huzat se érje.

 

 

Vörös színben is pompásan mutat. forrás: http://mygardenforest.com/

Rákvirág metszése

A növény metszése vagy nyírása opcionális. Ha van egy konkrét elképzelésed, amit meg szeretnél valósítani, akkor ennek megfelelően alakíthatod a növényt. A rákvirág lassan növekszik, ezért az elhalt levelek eltávolításán túl a többit rábízhatjuk.

A rákvirágok általában egyenesen felfelé növekszenek, ám ha te inkább széltében terjesztenéd, akkor egyszerűen csak vágd vissza rendszeresen. Ennek eredményeképpen a növény inkább borokra fog emlékeztetni, nem pedig egy miniatűr fára.

 

 

Rákvirág szaporítása

A rákvirág szaporítása igazán pofonegyszerű. Alkalmazható a magokból, csúcs vagy szár metszetéből vagy osztással való szaporítás technológiája. Ha a növény elhullajtja az alsó leveleinek egyikét, akkor e növényi rész tetejének a földbe helyezésével gyökereztethető az új növény.

A rákvirágok szaporításának leggyakoribb módja a gyökérzet feldarabolása. Az anyanövényről származó egészséges szárral is szaporítható. A hajtásnak jó pár centi hosszúnak kell lennie. A hajtást növekedési hormonnal kezelt termékeny talajba kell tenni és hagyni kell, hogy gyökeret eresszen.

Alternatív megoldásként egy pohár vagy befőttes üveg vízben is növekedésre bírhatod a növény gyökerét. A gyökerek előbukkanásához kb. 3 hétre lehet szükség. A szaporítást nyár közepén kell lebonyolítani, mert olyankor a legnagyobb a hőség.

Amennyiben hűvösebb területen élsz, úgy ezt a konyhában vagy valamilyen hőforrás közelében bonyolítsd le.

 

 

Konklúzió

A rákvirágokról való gondoskodás sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbben feltételezik. Tökéletes választás idős emberek számára, akiknek gondjai vannak a mozgással. Sőt mi több olyan demenciával küzdőknél is működőképes, akik hajlamosak lehetnek megfelejtkezni az öntözésről.

A túlöntözés gyökérrothadást eredményezhet, amelyet bármi áron el kell kerülni, ugyanez vonatkozik a háziállatokra is. Gyönyörű ragyogást adhat neki, a vízben oldódó műtrágya, amelyet évente kétszer kell adni és igazi vitaminbombaként hat.

Elegendő fény mellett a kifejlett növények nyaranta virágoznak, valamint ahogy idővel nagyobbá válnak úgy az osztással történő szaporítás is megvalósítható. A levelek viaszos felületén megül a por, amely egy ruha segítségével könnyedén letörölhető vagy egy szórófej segítségével lepermetezhető.

A szobanövények közül a rákvirág az egyik legkönnyebben gondozható, éppen ezért tökéletes választás kezdők részére is.