Szobafikusz (Ficus Elastica) gondzozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Ficus Elastica, más néven szobafikusz vagy gumifa, a beltéri és kültéri kertészkedés népszerű növénye. A gumifa a nevét a sűrű, ragacsos, fehér nedv (latex) miatt kapta, amely a húsos levelekből vérzik, ha széttörjük őket.

A latexgumi iránt nagy a kereslet, ezért Délkelet-Ázsiában és Afrikában óriási gumifa ültetvények vannak a gumiipar igényeinek kielégítésére. Ha a gumifák természetes környezetben, optimális termesztési körülmények között fejlődnek, akár 30 méter magasra is megnőhetnek

 

 

szobafikusz

A szobafikusz: áttekinték

  • A sötétzöld, viaszos levelek csúcsai a növény korától és az évszaktól függően mélyvörös vagy lila színűek.
  • A gumifa jól érzi magát a szabadban és a beltéren is, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Ezek a fák viszonylag szívósak, és a telepített növények védelem nélkül is túlélik a hideg téli éjszakákat.
  • Kedveli a meleg éghajlatot, így ha az északi államokban szeretnénk nevelni, akkor célszerűbb a beleteret választani. A beltéri szobafikuszok is gyorsan növekednek, könnyedén elérhetik a 2-3 méteres magasságot is.
  • A szobakertésznek folyamatosan vissza kell metszeni a növényt, hogy megakadályozza a túlzott burjánzást. Ugyanez vonatkozik a kültéri gumifákra is. A falak és más fák mellé ültetett gumifák invazívvá válhatnak. Átdöntik a kerítéseket, gyökereik feltörik a felhajtókat.
  • A kertekben népszerű fajták közé tartozik a “Burgundy” vagy a “Black Prince”. Útmutatónkból mindent megtudhat, amit a gumifák beltéri vagy kültéri neveléséről tudni kell.

 

 

Szobafikusz gondozása

A megfelelő éghajlati körülmények között a ficus elastica agresszívan fejlődnek. A napfény és a víz megfelelő egyensúlya elengedhetetlen a növekedésükhöz. Ha a fa levelei elkezdenek lankadni, az annak a jele, hogy több vízre van szükségük. Összességében a gumifák nagyon szívós növények, és hónapokig képesek szárazságban is megmaradni.

A gumifa gondozása nagyon egyszerű, a legtöbb munkát a kertész számára a fa metszése jelenti.

 

Ficus Elastica

Milyen talajt kedvel a szobafikusz?

A szobafikusz jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. A kissé savanyú talajt kedveli legjobban, de a legtöbb talajviszony mellett jól érzi magát, feltéve, hogy megfelelő a vízelvezetés.

Ültetéskor győződjünk meg róla, hogy a gödör elég nagy a gyökérlabda számára. Ne ültessük túl mélyre, mert ez a növény pusztulását okozhatja.

A talajba nem kell semmilyen javítószert tenni, a növény nem igényel műtrágyát a vegetációs időszakban sem. A fa növekedését így is nehezen tudod majd megfékezni, de komposzt használata mellett könnyen kezelhetetlenné válhat a dolog.

 

Ki lehet ültetni a szobafikuszt?

A ficus elastica jól érzi magát szobanövényként és kültéri faként egyaránt. Ha kintre ültetjük, akkor kert olyan részét válasszuk, amely a nap legalább 6-8 órájában közvetlen napfényt kap. Annál gyorsabban nő a fa, minél több napfény éri.

A kültéri gumifák metszés nélkül hatalmasra nőnek. Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük falak vagy más fák közelébe, mert a nehéz ágak kárt tehetnek az épületekben, és kiszoríthatják a többi növényt.

 

Csodásan mutat bármely környezetben a szobafikusz.

Milyen fényviszonyokat kedvel a szobafikusz?

A szobafikusz természetes körülmények között a napfényben és vízben gazdag élőhelyeket kedveli. Ezért termesztik nagy mennyiségben Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Ha bonsai fajtát nevelsz, akkor a legjobb eredmény érdekében otthonod egy világos helyiségében, közvetett napfényben helyezd el.

A közvetlen napfény megperzselheti fiatal bonsai fák leveleit, de a növény a megfelelő öntözéssel és gondozással gyorsan felépül.

A gumifák tarka fajtái több fényt igényelnek a lombozat színének megőrzéséhez. Az ilyen típusú fákat célszerű a lehető legnaposabb helyre tenni.

 

 

Hogyan öntözzük a szobafikuszt?

A szobafikusz növények a nyári hónapokban sok vizet igényelnek, különösen forró éghajlaton. Gondoskodnunk kell róla, hogy a gyökerek körüli talajt tartsuk mindig nedvesen, de ne telítsük túl a gyökereket, mert ez rothadáshoz vezethet.

A gyökérrothadásban szenvedő gumifák elkezdik hullatni a leveleket, és elszíneződnek. Ha beltérben neveled a szobafikuszt, akkor hetente egyszer töröld le a port a levelekről, hogy a növény több napfényt szívjon fel.

A gumifák télen nyugalmi állapotba kerülnek. Ilyenkor kora tavaszig ne öntözzük meg. A nyugalmi állapot segít a növénynek regenerálódni az év közbeni stresszhatásokból. Ha a levelek a nyugalmi időszak alatt lankadni kezdenek, adjunk nekik egy kis vizet, de ne túl sokat.

Mint említettük, az érett gumifák szívósak és szárazságtűrőek, így jó választás lehet a melegebb éghajlaton élőknekei is.

 

 

Milyen páratartalom- és hőmérsékletigénye van a Ficus Elastica-nak?

A szobafikusz 15 és 28 Celsius fok között fejlődik legjobban. Mérsékelten hideg hőmérsékletet is elviselnek, de amikor a hőmérő higanyszála 15 Celsius fok alá esik, szükségük van némi védelemre, hogy a hidegben is melegen maradjanak.

A hidegebb éghajlati régióiban élőknek javasolt késő ősszel mulcsozni a növény tövét. A mulcs segít megvédeni a gyökereket a hidegtől. Ha a hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, akkor csomagoljuk a szabadon nevelt fát zsákvászonba.

Beltérben ne tegyük a szobafikuszt huzatos helyre vagy bejárat közelébe. A hideg szél és a huzat visszaveti a fa növekedését.

A szobafikuszok jól fejlődnek eredeti élőhelyükhöz hasonló párás környezetben. Mindazonáltal magas és száraz helyen is túlélnek, ahol a relatív páratartalom alacsony. A gumifák a viszonylag állandó hőmérséklet kedvelik, az évszakok közötti vad ingadozások nélkül.

 

 

Mérgező-e a szobafikusz?

A szobafikusz nem mérgező. Ha azonban megvágjuk a szárát vagy eltépjük a leveleket, tejfehér színű folyadékot figyelhetünk meg. Ez az úgynevezett latex, ami világszerte nagy keresletnek örvend a gumigyártók körében, és számos különböző ipari gumikeverék alapanyaga.

Ha a nedv a bőrödre kerül, enyhe irritációt okozhat, ha érzékeny vagy allergiás vagy a latexre. Ne kóstolgasd a növényt, mert könnyedén a sürgősségi osztályon köthetsz ki!

 

 

Szobafikusz szaporítása

A gumifát könnyű szaporítani, hogyha tudjuk a módját. Két szaporítási módszer bizonyítottan működik. Az első módszer a fáról való lemetszés.

Vágjunk le egy ágat 45 fokos szögben, majd hagyjuk kivérezni. Amint a tejnedv megszáradt, helyezzük az ágat egy kis vízbe, az ág alját lefedve. Néhány héten belül új gyökerek megjelenését figyelhetjük meg. Miután a gyökerek kezdenek megjelenni, ültessük a növényt virágágyásba vagy egy cserépbe.

A második szaporítási módszer az ág 80%-os átvágása. Nyomjunk fogpiszkálót a vágásba, majd tömjük be a sebet és a környékét mohával.

Fedjük le a mohát és a faágat fóliával, és hagyjuk állni 2 hétig. Amikor új gyökerek kezdenek kibújni a mohán keresztül, vágjuk le az ágat a fáról, és ültessük el egy előkészített edénybe vagy virágágyásba.

 

 

Hogyan kell metszeni a fikuszt?

Mint említettük, a szobafikuszok agresszívan nőnek, még akkor is, ha a talajban nincs elég tápanyag. Ha a kertben neveled a gumifádat, akkor a vegetációs időszak közepén és késő ősszel a vissza kell metszeni.

A metszés ösztönzi az új növekedést, ezért gondoskodni kell róla, hogy a fa nem érjen túl közel falakhoz vagy más fák közelébe.

A metszés során ügyeljünk arra, hogy a kültéri fák esetében éles fűrészt, beltéri szobafikusz esetében pedig éles ollót használjunk. Metszéskor mindig viseljünk védőkesztyűt, hogy a folyékony latex ne kerüljön a bőrünkre.

 

 

Milyen kártevői és betegségei lehetnek a szobafikusznak?

A gumifák szívós növények, nem sok kártevőt vagy betegséget vonzanak, sem a szabadban, sem beltérben. Ha kertben neveljük, akkor a kora nyári hónapokban a lisztbogarak és a levéltetvek fertőzésére kell figyelni.

Problémát jelenthet a pikkelysömör is, amely a szobafikusz leveleinek fonnyadását vagy lehullását okozhatja. Ha korán elkapjuk a fertőzést, akkor kézzel is lehet távolítani a bogarakat. Ha azonban a fertőzés erős, akkor szerves növényvédő szerrel permetezzük le a fát, például neem olajjal.

A gumifa gyökérrothadásának megelőzése érdekében az öntözések között hagyjuk kiszáradni a talajt, de a felszín alatt tartsuk nedvesen. A száraz talajban a pókháló atkák petéket raknak, ami gyorsítja a fertőzés terjedését.