Zebrapletyka (Tradescantia zebrina) gondozása – Teljes útmutató

Talán meglepő lesz, de tudtad, hogy a pletyka nem csupán egyetlen növény, hanem a Tradescantia nemzetségbe tartozó néhány növény összességét jelenti?

A világ számos országában a pletykát inváziós fajnak tekintik, ezért nem sok kertet díszítenek. A kúszó fajtája azonban kiváló szobanövény.

Itt megismerkedhetsz a pletyka növény fajtáival és kitérünk bővebben a zebrapletyka virágra.

 

 

A pletyka fajtái

A „pletyka” elnevezés a Tradescantia nemzetség három különböző növényét is illeti. Ez a három pletykaféle a zebrina, a fluminensis és a pallida.

Nevezik még őket: pletyka virág, pletyka növény, kerti pletyka

 

Tradescantia Zebrina (Zebrapletyka)

A zebrapletyka a három faj közül a legelterjedtebb; sötétzöld levelei kontrasztot alkotnak a ragyogóan fehér, háromszirmú virágokkal.

Ahogy azt már talán ki is találtad, a növény a nevét részben a zebraszerű lombozatáról kapta. A levél középen krémfehér, szélét pedig ezüstszínű vonal szegélyezi.

Tradescantia Zebrina
Tradescantia Zebrina (Zebrapletyka)

 

Tradescantia Fluminensis (Közönséges pletyka)

Ez a faj fehér virágokkal rendelkezik, és világszerte trendi szobanövény. A faj Brazília délkeleti régiójából származik. Egy örökzöld évelő növényről van szó, amely egész évben virágzik, és sok évig kitart, ha tulajdonosa megfelelően gondoskodik róla.

A közönséges pletykának ovális, zöld színű, és fényes levelei vannak, melyek húsos szárakhoz kapcsolódnak. A szárcsomók gyorsan gyökeret eresztenek a talajba, ami ideális termesztési körülmények között lehetővé teszi a növény gyors terjeszkedését és növekedését.

Tradescantia Fluminensis (Közönséges pletyka)
Tradescantia Fluminensis (Közönséges pletyka)

Virágzáskor a növény fehér, háromszirmú virágokat hoz. A virágok nem hordoznak magokat, és fürtökben is megjelenhetnek. Ennek a növénynek is vannak különböző alfajai, és egyes típusoknak, például a variegata-nak többszínűek a levelei, sokszor például sárga vagy krémszínű csíkok húzódnak rajtuk.

A növény kedveli a magasabb páratartalmat. A pletyka nem érzi jól magát a hidegebb éghajlaton.

A pletyka napközben a teljes napfényt kedveli, és a hét folyamán mérsékelt mennyiségű vízzel kell locsolni. A növény nem szereti, ha hosszú ideig szárazon marad.

 

Tradescantia Pallida (Bíbor pletyka)

Ez a fajta Mexikóból származik, és a három Tradescantia nemzetség közül ezt tartják a legvonzóbbnak. Ez a pletykafajta hosszú, hegyes leveleket hoz, amelyek elérhetik a 18 centiméteres hosszúságot is. A levél idővel lila színt ölt, de csúcsai a színváltozás során is pirosak vagy zöldek maradhatnak.

Ezen pletykafajtának a szára láthatóan szegmentált, ez az oka annak, hogy sok országban inváziósnak minősítik ezt a növényt.

Tradescantia Pallida
Tradescantia Pallida – bíbor pletyka

A szártagok könnyen törnek, ugyanakkor könnyen vetnek gyökeret, és így kevés gondozás mellett is két növénnyé tudnak fejlődni. A növény kedvelőinek szerencséjére a dugványozáshoz is könnyen nevelhetőek a növények.

A bíbor pletyka nem kedveli a hideget, és az északi fekvésű államok hidegebb környezetében visszahal, különösen, ha kültéren kap helyet. Ez a pletykafajta apró virágokat hoz, amelyek rózsaszín, levendula és fehér színben nyílhatnak.

A virágoknak három szirmuk van, és bár annyira nem látványosak, mégis gyönyörű esztétikát kölcsönöznek a növénynek.

 

 

Természetes légtisztítók

Az egyik ok, amiért a pletyka olyan népszerű szobanövény, az a természetes légtisztító tulajdonsága, melynek köszönhetően eltávolítja a baktériumokat és az illékony szerves vegyületeket otthona levegőjéből és friss levegőre cseréli azt. Ezzel javítja otthona környezetét.

Kutatások azt is kimutatták, hogy a pletyka a talajjavításban is segíthet. A növény képes eltávolítani a nehézfémeket a talajból, ezzel segít helyreállítani az ugyanabban a virágágyásba vagy cserépbe ültetett többi növény gyökérzetének egészségét.

 

A zebrapletyka gondozása

A pletyka minden fajtája könnyen gondozható, amennyiben a megfelelő éghajlaton és körülmények között neveled. Amíg a növény rendszeres öntözést és metszést kap, addig jól fog fejlődni, és a növekedést is tudod majd szabályozni.

Ha az otthonodban napsütéses helyet kap a tradescantia, akkor számíthatsz arra, hogy sok szezonon keresztül kitart majd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a növény nem biztos, hogy rögtön az első szezonjában hoz majd virágot.

A harmadik évre viszont már rengeteg virág lesz rajta, amelyek a nyári hónapokban bújnak majd elő.

 

Napfény

Mint ahogy azt már említettük, a pletyka a napos helyeket kedveli. A növény inkább a késő délutáni napsütést kedveli, mint a délelőttit, de a ház bármely napsütéses pontján jól érzi magát. Minél több fényt kap a növény, annál több virágot hoz a virágzási időszakban.

Ha a pletyka nem jut elegendő napfényhez, a levelek szemmel láthatóan fakulni kezdenek. Ilyenkor a növényt át kell helyezni egy napos helyre, és egy héten belül helyre fog jönni.

 

Öntözés

A pletyka kiegyensúlyozott nedvességtartalmú talajban érzi jól magát. Ne hagyd, hogy a föld túlságosan kiszáradjon, mert ez levélégéshez vezethet. Mindemellett a pletyka nem szereti a túlzottan nedves talajt sem. A növény gyökerei hajlamosak rothadásnak indulni, ha “a lába folyton vízben van”.

Amikor meg szeretnéd nézni, hogy ideje-e már öntözni a pletykát, dugd az ujjad a növény földjébe körülbelül 2-3 centiméter mélyen. Ha száraznak érzed, akkor adj a növényednek egy kis vizet.

 

Talaj

A pletyka ültetéséhez gazdag, agyagos, jól vízelvezető talajt kell használni. Ha cserépbe ültetjük, a vízelvezetés javítása érdekében tegyünk egy réteg kavicsot a cserép aljára, valamint adjunk perlitet is a talajhoz.

Beltéri ültetéskor elég, ha hagyományos virágföldet használsz, amihez további egyéb talajjavító anyagokat javaslunk hozzáadni:

  • Durva homok és perlit a jobb vízelvezetés érdekében
  • Humusz vagy tőzeg
  • Enyhe mészpor
  • Pár maréknyi gazdag szerves komposzt
  • Cél, hogy a talaj megtartsa a vizet, de mégis optimális vízelvezetést biztosítson.

 

 Trágyázás

A vegetációs időszak alatt trágyázd a pletykát folyékony műtrágyával. Ne felejtsd el a trágyát töménységének felére hígítani.

A trágya magas koncentrációjától a növény leveleinek csúcsai megéghetnek. Évente egyszer, tavasz elején lassan oldódó szemcsés műtrágyát is adhatsz a talajhoz.

 

 

Zebrapletyka átültetése

A pletyka gyorsan növekszik, és a cserép méretétől függően egy vagy két szezon alatt kinőheti a termesztőedényét. Ezért a növényt a növekedési ütemétől függően évről évre ki kell húzni a földből és szét kell szedni.

Ha a növény átültetése mellett döntesz, győződj meg róla, hogy legalább másfélszer akkora edényt használsz, mint az előző. Szórj a cserépbe virágföldet és néhány marék gazdag szerves komposztot.

Az edény szélének mentén, amelyben most van a növény, áss körbe, hogy a gyökerekhez tapadt földet fel tudd lazítani. A fellazítás után rántsd meg a növényt a tövénél fogva, hogy kiszabadítsd a cserépből.

Ültesd át a növényt az új cserépbe, majd töltsd meg a cserepet virágfölddel úgy, hogy az elfedje a növény gyökereit. Tapogasd le a földet, majd finoman öntözd meg.

 

 

Tradescantia zebrina Metszése

A zebrapletyka rendszeres metszést igényel. A növény igen gyorsan nő, és ha nem metsszük, akkor gyorsan kinőheti a cserepet. A metszés segít a szárnak abban is, hogy ne gyengüljön meg, vagyis a növény ne tűnjön kopárnak a tövénél. Metszéssel a növény egészséges marad és optimális ütemben növekszik.

Mindössze annyit kell tenned, hogy visszavágod a szárakat, és lecsíped a szárcsúcsokat. A pletyka ezután két új hajtást bocsát ki a lecsípett csúcsból, és így bokorszerű terjeszkedésnek indul.

 

 

Pletyka virág szaporítása

A pletyka könnyen szaporítható és gyorsan növekszik a legkülönbözőbb körülmények között is, ezért is sorolják a legtöbb országban az inváziós fajok közé. A dugványokat a metszés után, különösebb erőfeszítés nélkül szaporíthatod.

A szár metszése után a legfelső néhány kivételével az összes levelet távolítsd el. Ültesd a dugványt egy kisebb cserépbe nedves virágfölddel, majd hagyd az edényt a napon. A dugvány egy hónapon belül gyökeret fog vetni.

 

 

Kártevők

Szobanövény lévén a pletykát nem fenyegetik különösebben a kártevők. Takácsatkák azonban megjelenhetnek a növényen, ha nem gondoskodsz róla, és nem figyelsz a kártevők jelenlétére.

A takácsatkák apró, pókszerű bogarak, amelyek hálót szőnek a növény leveleinek belsejébe. Ha nem kezelik őket, sárga foltokat okozhatnak a levélzeten, emellett a pletyka nyári virágzása is elmaradhat.

 

 

Betegségek

A pletyka túlöntözése olyan növénybetegségek kialakulásához vezethet, mint a gyökérrothadás. Mindenképp jó vízelvezető talajkeverékbe ültesd el növényed. Amennyiben mindent megteszel a talaj jó vízelvezetése érdekében, a gyökérrothadással sosem lesz gondja a pletykádnak.