Tillandsia gondozása és nevelése – Teljes útmutató a Szakállbromélia növényhez

Számos örökzöld és perjevirágú efilitonra (fán lakó növényre) léggyökeres növényként hivatkoznak. Természetes élőhelyüknek az USA délkeleti része és észak Mexikó számít, ezek a lenyűgöző növények a Bromeliaceae családjába tartoznak és általában a hegyek között, erdőkben és sivatagos tájakon találkozhatunk velük.

A híres svéd botanikus és fizikus Dr. Elias Tillandz után Carl Linnaeus adta a Tillandsia nevet a nemzetségnek. A nemzetségbe körülbelül 650 különböző faj tartozik, amelynek a nagy része, egészen pontosan 635, más növények felszínén nő és az életbenmaradásukhoz szükséges a tápanyagokat és nedvességet az őt körülvevő környezetből szerzi be, legyen szó esőről, levegőről, esetleg törmelékről.

Ezekből a növényekből remek otthoni dísznövény válik. A kertészek körében az egészen érdekes, karcsú csápjai és a könnyen növekvő természete miatt igen nagy népszerűségnek örvend. Ha te is szeretsz kísérletezgetni a növényekkel és ki szeretnél próbálni valami mást, akkor erre a célraa léggyökeres növények a tökéletes választás.

Ebben a cikkben a szakállbromélia fajtára térünk ki bővebben.

 

 

tillandsia

Mindent a szakálbromélia növényekről – tillandsia cyanea

 • Ezek a léggyökeres növények imádják a világosságot és a közvetett napfényt. Egészen addig ragyogni is fognak, míg naponta legalább egy pár óra napsütés elérhető a számukra. Ám azt is fontos észben tartanod, hogy az ablaküveg felerősíti a napfényt, ami akár károsíthatja is a növények leveleit.

 • Párás környezetben az erősebb napfényt is képesek tolerálni a növekvő léggyökeres növények. A megfelelő páratartalom szintentartásának legegyszerűbb módja, ha minden 4-5 napban egy vízpermettel megnedvesíted a növényeidet.

 • Az alulöntözés a levélvégek barnulását vagy összepöndörödését eredményezi, míg a túlöntözés visszafordíthatatlanul megbetegítheti őket, erre utalhat a levelek elhullása és a gyökér bebarnulása vagy elfeketedése.

 • Éjszakára hagyni kell levegőhöz jutni a léggyökeres növényeket, így kerüljük az esti öntözést vagy permetezést.

 • Amikor hozzád kerül egy léggyökeres növény, akkor legyen az első dolgod, hogy kb. 20-30 percre vízbe áztatod, ezután pedig hagyod teljesen kiszáradjon, mielőtt a cserepébe kerülne.

 • Ezek a növények igazán otthonosan fogják magukat érezni egy átlátszó üveg tartályban vagy kaspóban. Győződj meg arról, hogy viszonylag tágas edényt választasz a számukra, hiszen az egészséges növekedésükhöz rengeteg helyre lesz szükségük.

 

 

tillandsia_cyanea szakállbromélia
forrás: https://www.orchideen-wichmann.de/

Léggyökeres növények áttekintése

 • A léggyökeres növények a Tillandsia nemzetségbe tartoznak, amely hét alosztályra tagolhatók. Noha nem fenyegeti őket a kihalás veszélye, négyet közülük a védett besorolás illet meg, ezek névszerint a következők: a Tillandsia Harrisii, a Tillandsia Kammii, a Tillandsia Mauryana és a Tillandsia Xerographica.

 • Egyes fajok úgy fotoszintetizálnak, hogy nappal becsukják a stomájukat a vízveszteség elkerülése érdekében és csak éjjelre tárják ki ezeket, az oxigén kibocsátására és a szén-dioxid szintjének stabilizálására.

 • Az efiton Tillandsia fajták a leveleiken keresztül szívják fel a vizet és a fonaljaik segítségével őrzik meg azt. Érdekesség, hogy ezek a növények a levegőben lévő porból és szennyeződésekből is tudnak tápanyagot kinyerni.

 • A legtöbb léggyökeres növénynek tömör szára van, míg a levele rozettában nőnek, mindezt azért hogy a vizet ezzel tudják összegyűjteni.

 • Leveleik karcsú háromszög vagy csáp alakúak. Általánosságban a léggyökeres növényekről elmondható, hogy ezüstös-zöldes a levélzete, de néhány közülük, mint például a Tillandsia Maxima, igen vibráló színekben pompázik.

 • Tillandsia nemzetség megfelelő példa a sokszínűségre, mivel különféle morfológiai és fiziológiai jellemzőkkel rendelkező növényeket foglal magába. Általában ezeknek a növényeknek a virága élénk színű, például vörös, rózsaszín, lila, sárga vagy esetleg tarka.

 • Ezek a növények életük során mindössze egyszer virágzanak és amikor ez bekövetkezik, az az életük végét jelzi. Hiszen miután a virágba burulásukat követő néhány hónappal később szinte rögtön el is pusztulnak.

 • Fajtól függően a léggyökeres növények 3-8 sarjkezdeményt (utódot) hoznak, a virágzás előtt, alatt vagy közvetlenül utána. Ezekek a rügyeknek el kell tölteniük a néhány hónapot az anyanövényen ahhoz, hogy elegendő tápanyagot tudjanak magukba szívni a megerősödéshez.

 

 

Szakállbromélia – tillandsia gondozása

Semmiképpen ne ijesszenek meg ezek az egyedülállóan furcsa külsejű növények, nagyon barátságosak is tudnak lenni, ha megfelelő gondozásban részesülnek.

Nincs szükség talajra a növekedésükhöz? Ez csak keveset gondot jelent mindkét fél számára! A léggyökeres növények legkönnyebben világosban és közvetett fény mellett képesek növekedni, tehát mindenképpen keleti vagy déli fekvésű ablakkal rendelkező szobába helyezd őket.

Ezek a helyek lehetővé fogják tenni a növények számára, hogy elegendő fényt gyűjtsenek be napközben. Az sem baj, ha nem tudod biztosítani számukra a természetes fényt, egy fluoreszkáló világítási is tökéletesen helyettesíteni tudja azt, csak arról kell gondoskodnod, hogy kb. 1 méteres távolságról naponta minimum 12 órán át meg legyenek világítva.

A természetes élőhelyükről leginkább azt lehet elmondani, hogy igen változatos, hiszen megtalálhatóak a trópusi esőerdőkben, a magashegységekben, a sivatagokban és a mocsarakban is. A léggyökeres növények általában a 10-32°C közötti hőmérsékletet preferálják.

Ha Te is egy ehhez hasonló, vagy melegebb éghajlaton élnél, akkor akár egész évben kint hagyhatod őket. Mindössze arra kell ügyelned, hogy ne tedd ki a növényeket extrém napfénynek, hőnek vagy szárazságnak.

A tillandsia növényeknek nincs szükségük trágyázásra, de nem teszel rosszat nekik, ha időnként adsz nekik egy kevés műtrágyát. Használhatsz vízben oldódó műtrágyát ¼-es töménységben vagy broméliás műtrágyát havonta egyszer-kétszer, ami elő fogja segíteni a növény virágzását és a könnyebb szaporodást.

Szinte bárhol, boldogan eléldegélnek, ameddig megkapják a számukra elegendő mennyiségű fényt és vizet. Általában a léggyökeres növényeket üveg akváriumokba vagy tartályokba szokták ültetni, de kövekkel, fával körbevéve, esetleg egy kerámia edényben vagy kagylóban is jól fogják magukat érezni.

Szerencsés egy jó vízelvezetéssel rendelkező tárolót választani, hiszen ezeknek a növényeknek teljesen ki kell száradniuk. Ellenkező esetben nem garantálható, hogy az öntözés után fennmaradó felesleges víztől meg lehessen szabadulni.

Néha minden növény igényel némi különleges törődést, ez a léggyökeres növények esetében a rendszeres metszést jelenti. A természetes növekedési folyamat következménye, hogy a levelek csúcsai és az alsó levelek kiszáradnak. Ezeket óvatosan el lehet távolítani, esetleg levágni, így nem kell attól tartanod, hogy a károsítaná a növényeket, amiközben visszanőnek.

Noha a tillandsia növények nem földben nőnek, ők is képesek megfertőződni pajzstetűvel vagy bíbortetűvel. Ha arra lennél figyelmes, hogy a levelein héjszerű dudorok vagy viaszos, pamutszerű bevonat keletkezett, akkor karanténba kell helyezned és rovarírtóval kezelened.

Illetve, talán azt is fontolóra vehetnéd, hogy néhány katicabogarat helyezel el a kertedben, hiszen ezek az állatok megakadályozhatják a léggyökeres növények megbetegedését.

 

 

tillandsia öntözése áztatással
forrás: https://www.thegardenglove.com/

Szakállbromélia öntözése

A léggyökeres növények egészséges növekedésének kulcsa a megfelelő öntözés, hiszen a levegő nem elegendő az életben maradásukhoz. Míg néhány ember teljesen elárasztja vízzel ezeket a növényeket, addig vannak akik csak egy permetezik őket, illetve van a harmadik csoport, akik ezt a két módszert kombinálják.

És bár a tillandsia növények viszonylag hosszú időszakot kibírnak víz nélkül, ilyenkor megáll a növekedésük, valamint, ha túl sokáig nem jutnak semmilyen vízforráshoz el is pusztulhatnak.

A legbiztosabb módja az öntözésnek, ha egy vízzel teli edénybe áztatod a növényt körülbelül egy fél órára. Miután letelt a fürdőre szánt idő, óvatosan ki kell emelned a vízből és néhány órára egy törölközőre kell helyezned száradni.

Optimális esetben 2-3 fürdetés hetente elégséges. Ha melegebb és szárazabb éghajlaton élsz, talán szerencsésebb gyakrabban ismételgetni a procedúrát. A virágzási időszakban ajánlatos folyó vízzel leöblíteni a növényt, mivel a virágai különleges gondozást igényelnek.

Vannak olyan esetek, amikor a léggyökeres növényeknek köztes öntözésre is szükségük van. A megfelelő páratartalom fenntartásához használhatsz egy szórófejet is a vízzel való permetezéshez. Ezenkívül még ennél is boldogabbak lesznek, ha 2-3 hetente beáztatod őket akár 2 óra hosszára is.

 

 

Szakállbromélia szaporítása

A léggyökeres növények szaporításának leggyorsabb módja, ha eltávolítod a rügyeit. Ezek a friss növénykezdemények az anyanövény tövében nőnek és a sikeres szaporításhoz legalább ⅓ vagy fele akkorának már meg kellett nőnie.

Amikor a sarjadvány már megérett arra, hogy önállósodjon, könnyedén le fogod tudni választani. Fogd meg óvatosan mind az anyanövényt, mind a friss hajtást, majd az utóbbin határozottan csavarj egyet és húzd egészen addig, míg el nem válnak. Ügyelj arra, hogy a leveleket ne fogd meg, mert úgy könnyedén eltörheted őket.

Bár így a folyamat valamivel meghosszabbodik, egy éles kés segítségével vagy kerti ollóval is elmetszheted egészen követl a tövénél. Amikor a rügy sikeresen eltávolításra került, akkor egy fényes és közvetett fénnyel beragyogott helyre kell tenned.

Ha megadod a léggyökeres növényeknél megszokott gondoskodást, akkor néhány hónap elteltével észlelni fogod a látványos változást.

 

 

Összefoglaló

A léggyökeres növények nagyon másképpen nőnek, mint a legtöbb szobanövény, ám semmilyen speciális gondozásra nem szorulnak. Valójában akár igénytelennek is nevezhetnénk, hiszen akár huzamosabb időre is magára hagyhatjuk vagy elfelejtkezhetünk róla, akkor sem fog megharagudni.

A boldog és egészséges léggyökeres növény titka a meleg és párás környezet, a világosság és a közvetett fény, a rendszeres vízutánpótlás és a permetezés, valamint egy megfelelő tárolóedény.

És bár csak ezek a növények nem évelők, nincs miért aggódnod! Hiszen nagyon könnyű őket szaporítani, ezért mindig lesz utánpótlása ezeknek az érdekes kinézetű, kapcsú csápokkal megáldott növényeknek.