Ciklámen – Teljes útmutató a gondozásáról, szaporításáról és minden amit tudnod kell

Mivel a ciklámen az ünnepek környékén virágzik, népszerű növény ajándékba is. A virágok sokáig megmaradnak, és tényleg gyönyörűek. Miután befejeződik a virágzás, kora tavasszal nyugalmi állapotba kerülnek.

Sok kertész elköveti azt a hibát, hogy ebben a szakaszban kidobja a cikláment, mert azt feltételezi, hogy az elpusztult. A növény megfelelő ápolásával azonban elérhetjük, hogy a ciklámen évről évre visszatérjen és virágozzon.

 

 

ciklámen növény

Ciklámen Fajtái

Rengeteg különböző ciklámen fajta áll rendelkezésre beltéri termesztésre. Van, amelyiknek kerek, míg másoknak tollas vagy recés szélű virágai vannak. Vannak törpe fajok is, amelyekkel aranyos szobanövényt készíthetünk, amely olyan stúdió szobákba és kis lakásokba illik, amelyeknek egy kis természetes érzetre van szükségük.

Minden fajtája világos, élénk színű virágokat hoz, amelyek a szív alakú levelek tetején lebegnek. A Ciklámenek szép megjelenésének van egy sötét oldala is. Minden típus mérgező az emberekre és az állatokra.

A virágok fogyasztása súlyos gyomor- és bélrendszeri panaszokhoz és a sürgősségi osztály felkereséséhez vezethet. Tartsd ezeket a növényeket elzárva a gyermekek és a háziállatok elől.

 

 

A Ciklámen Növények Termesztési Ideje

Mikor virágzik a ciklámen?

A ciklámenek a déli félteke országaiból származnak. Ezért a virágzási időszakuk fordított az északi féltekén honos növényekéhez képest. Ha beltérben, ellenőrzött hőmérsékleten termesztjük őket, ezek a virágok télen virágoznak, majd tavasszal és nyáron nyugalmi állapotba kerülnek.

A növények ott is népszerűek, ahol hidegek a telek. A legtöbb ember bekapcsolva tartja otthonában a termosztátot, ezzel szimulálva azokat a természetes környezeti feltételeket, amelyekre ezeknek a növényeknek szükségük van ahhoz, hogy növekedjenek és virágozzanak, úgy, mint az eredeti élőhelyükön, a déli féltekén.

Mivel a ciklámen a környezetével fordított kapcsolatban áll, tudnod kell, hogyan kell gondoskodnod a növény egyedi igényeiről. Ebből az útmutatóban mindent megtudhatsz a ciklámened gondozásáról.

 

 

ciklámen lakásban is elhelyezhetjük egy cserépben

Ciklámen gondozása lakásban

Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek a ciklámen beltéri termesztésekor, az, hogy azt feltételezik, hogy a növény egész évben nő.

A ciklámennek szüksége van egy nyugalmi időszakra, amikor regenerálódik a vegetációs időszak stresszéből. Miután megfiatalodott, a növény újra virágba borul a következő termesztési évadban, ami a téli időszakot jelenti.

 

Miért sárgul a ciklámen levele? – A ciklámen teleltetése

Ha a növény nem kapja meg a szükséges pihenést a nyugalmi időszakban, el fog pusztulni. Észre fogod venni, hogy a lombozat a virágzási időszak után sárgulni kezd, ez annak a jele, hogy a ciklámen a nyugalmi időszakba lép. Ez a sárgulás teljesen normális.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy megpróbálod öntözni a növényt, vagy műtrágyát teszel a földbe. Ez a stratégia befolyásolja a nyugalmi időszakot, és a végén ez meg is ölheti a cikláment. Hagyd a növényt pihenni, majd télen újra visszatér.

 

 

Cyclamen
Csodálatos látvány a ciklámen

Hőmérsékleti és Éghajlati Feltételek a Ciklámenek számára

A ciklámenek nem könnyű esetek az otthonodban uralkodó éghajlati viszonyok szempontjából. Ha túl meleggé válik a hőmérséklet, hamarabb léphetnek nyugalmi időszakba. A növények kedvelik a mérsékelt hőmérsékletet, de a tartósan hűvös körülmények károsítják a növény növekedését.

 

Ideális Hőmérséklet

A ciklámen termesztéséhez az ideális beltéri hőmérséklet 10 és 20 Celsius között van. Ha a virágzási időszakot meg akarod hosszabbítani, akkor inkább a hűvösebb hőmérséklet a megfelelő. Kerüld el, hogy a növényt szellőzőnyílás közelében hagyd, mivel a hideg levegőjű huzat megakadályozhatja a ciklámen virágzását.

Helyezd a cikláment otthonod leghűvösebb helyiségébe, és ne hagyd kandallóval vagy fűtőtesttel ellátott helyiségben.

 

 

Ciklámen öntözése

A ciklámen öntözése a legtöbb szobanövénytől eltérő stratégiát igényel. Az afrikai ibolyához hasonlóan a ciklámen sem szereti, amikor nedvesek a levelei.

Öntözéskor ügyelj arra, hogy csak a növény tövét öntözd, a levelek alatt. Ne használj szórófejes flakont az öntözéshez, mivel a nedves levelek sebezhetővé válnak a betegségek szempontjából.

Egy másik öntözési stratégia az, hogy olyan cserepet használj, amelynek alján lyukak vannak. Helyezd a cserepet egy csepegtető tálcára, majd töltsd meg a tálcát vízzel. A talaj felfelé, a gyökerek felé húzza a vizet, és ezzel kioltja a növény szomját. Néhány órával később öntsd ki a tálcában maradt vizet, hogy megelőzd a gyökér rothadását.

Kerüld a ciklámen túlöntözését. Ezek a növények nem szeretik, ha hosszabb ideig “vizes a lábuk”. Az öntözések között hagyd a talajt kissé kiszáradni, hogy a gyökerek körüli levegőáramlás javuljon, és elkerüld a kórokozók, például a gombák és a lisztharmat elszaporodását.

A legjobb eredmény elérése érdekében használd ugyanazt a cserepet, amelyet az afrikai ibolya ültetéséhez használnál.

 

 

Mekkora Páratartalomra Van Szükségük a Ciklámeneknek?

A ciklámenek nem szeretnek száraz éghajlatokon nőni. Ezeknek a növényeknek szükségük van némi páratartalomra a levegőben ahhoz, hogy jól fejlődjenek beltérben.

Ha az otthonodban van HVAC-rendszer (fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszer), akkor esélyes, hogy ez eltávolítja a páratartalom nagy részét az otthonodban keringő levegőből. Ennek eredményeképpen a ciklámenek lehet, hogy nem virágoznak majd.

Növeld meg otthonod páratartalmát a ciklámen közelében elhelyezett párásítóval. Alternatív megoldásként kavicsokat helyezhetsz a csepegtető tálcába, és a cserepet a kövek tetején hagyhatod. Töltsd meg a tálcát, de ügyelj arra, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.

Az otthonodból érkező hő hatására a víz el fog párologni, és párában gazdag mikroklímát teremt a növény körül. A törpe fajtákat a fürdőszobában is termesztheted. Hagyd őket az ablakpárkányon, és hagyd, hogy zuhanyzás után magukba szívják a levegő gőzét.

 

ciklámen színei

Mennyi Fényt Adjak a Ciklámenemnek?

A ciklámen növények szeretik a közvetett napfényt. Hagyd őket otthonod egy világos helyén, de ügyelj arra, hogy a napsugarak napközben ne érjék őket. A közvetlen napfény a lombozat sárgulását okozhatja.

Hagyd a ciklámeneidet egy keleti vagy nyugati fekvésű szobában, hogy élvezhessék a reggeli és délutáni meleget.

 

Hogyan Trágyázzam a Ciklámeneket?

A legtöbb esetben a ciklámenek nem igényelnek sok műtrágyát az évben nagy részében. Késő ősszel azonban felgyorsíthatja a növekedést és fokozhatja a virágzást, ha 2-4 hetente feles erősségű folyékony alapú műtrágyát adsz hozzá.

Hagyd abba a növények trágyázását, miután a virágok kezdenek elhalványulni és elveszítik a fényüket. Ügyelj arra, hogy soha ne adj műtrágyát a nyugalmi időszak alatt, különben károsíthatod vagy elpusztíthatod a ciklámeneidet. Ökölszabályként a ciklámeneket addig tápoldatozd, amíg a levelek zöldek.

A ciklámenek a jól lefolyó és a virágzásukhoz szükséges alapvető tápanyagokat tartalmazó talajt kedvelik. A tőzeg és a vermikulit hozzáadása javítja a talaj vízelvezetését, miközben nedvesen tartja azt.

 

Mikor Lépnek a Ciklámenek Nyugalmi Állapotba?

Amikor a virágok elhalványulnak, és a levelek csúcsai sárgulni kezdenek, a ciklámen kezd belépni a nyugalmi időszakba. Ha a nyugalmi időszak alatt megfelelően gondozod a növényt, akkor a következő télen újra virágozni fog.

Hagyd abba a növény öntözését és tápoldatozását, amint észreveszed, hogy a lombozat sárgulni kezd. Távolítsd el az összes elhalt levelet a ciklámenről, és a következő 2-3 hónapra tedd a cserepet hűvös, sötét szobába vagy szekrénybe.

Fontos, hogy a növény a nyugalmi időszakban kiszáradjon, és a következő vegetációs időszakig ne öntözd.

Kora ősszel keltsd életre a cikláment azzal, hogy adsz neki egy kis vizet először. Áztasd be a talajt, majd hagyd, hogy a felesleg lecsöpögjön. Várd meg, amíg látod új hajtások jeleit, mielőtt újra meglocsolod a cikláment.

Miután a növény elkezd új leveleket hozni, kezdd el öntözni a fenti, általános szezonális útmutató szerint. Miután a levelek elkezdenek megjelenni, a következő 2-3 hétben várható, hogy a virágok kinyílnak.

 

Ciklámen szaporítása

Néhány év elteltével a ciklámen túl nagyra nő a cserépben. Kiáshatod a növényt, és szétválaszthatod a gumókat, külön cserepekbe ültetve őket, hogy sikeresen szaporítsd a növényt.

Minden egyes gumóból új növény nő, és a faiskolákban vásárolt ciklámenek többsége szaporított növényből származik. A ciklámen magról történő termesztése csak tapasztalt kertészeknek ajánlott, és a növekedés üteme sokkal lassabb, mint a szaporított ciklámeneké.

 

Ciklámen Betegségei és kártevői

A ciklámenek szobanövények, így kevésbé szenvednek a fertőzésektől és betegségektől, mint a szabadban termesztettek. Ezek a növények azonban fogékonyak néhány kártevőre, például a takácsatkára. Ha a növényein takácsatka fejlődik ki, apró hálókat veszel majd észre a lombozaton.

Kezelés nélkül a takácsatkák a növény leveleiből táplálkoznak, és ezzel sárga foltok keletkeznek a lombozaton. A takácsatkát szerves rovarirtó szerrel irthatod. A növény egy-két héten belül helyre fog állni.

Egyes kisebb szúnyogok szintén problémát jelenthetnek, ha a talaj hosszabb ideig túl nedves marad. Hagyd kiszáradni a talajt, majd helyezz ragadós szalagot a növény és a cserép köré, hogy az elkapja és elpusztítsa a kis szúnyogokat.