Fán lakó növények – 10 különleges Epifita növény

Két fő növénytípus létezik, amelyek más növényeken nőnek és epifitikusak vagy paraziták. De mégis különböznek egymástól, mert az epifita növények a levegőből nyerik a tápanyagokat, nem pedig a fából amin élősködnek, míg a parazita növények kiszívják a fa minden tápanyagát.

Mind az epifiták, mind a parazita növények valóban a fa ágaiba kapaszkodnak és mindketten károsíthatják a fát. A parazita növények azonban nagyobb kárt okoznak.

 

 

Mi az epifita növény?

Epifita, más néven légnövény, minden olyan növény, amely más növényen vagy tárgyakonn pusztán fizikai támogatással  nő. Az epifiták nem kötődnek a talajhoz vagy más tápanyagforráshoz és nem élősködnek a gazdanövényen.

A legtöbb epifita nedves trópusi területeken található, ahol a talajszint feletti növekedési képességük hozzáférést biztosít a napfényhez a sűrű árnyékos erdőkben és kiaknázza a levelekből és egyéb szerves törmelékekből rendelkezésre álló tápanyagokat, amelyek magasan gyűlnek össze a fák lombkoronájában.

Az epifitikus növények többsége angiosperms (virágzó növény); ezek közé tartozik számos orchidea, (szakállbromélia) tillandsias és az ananász család néhány tagja (Bromeliaceae).

A moha, a páfrány és a májfű szintén gyakori epifiták és mind a trópusi, mind a mérsékelt égövi régiókban megtalálhatók. Míg az epifiták ritkák a száraz környezetben, a szakállbromélia (Tillandsia recurvata) figyelemre méltó kivétel, ez a növény Mexikó part menti sivatagában található, ahol nedvességet kap a tengeri ködből.

Az epifiták vizet szereznek az esőből és a levegőben lévő vízgőzből; a legtöbben gyökereikkel szívják fel a vizet, bár soknak speciális levelei vannak, amelyek nedvességet is felvesznek.

Míg egyes ásványi anyagokat közvetlenül az esőből nyernek ki, a tápanyagokat általában felszívják  a törmelékekből, amelyek a  gazdanövényeken gyűlnek össze.

Tekintettel a szűk élőhelyigényükre, sok epifita a  szél segítségével szórja szét magvait,amelyek por vagy tollszerűek. Az állatok is  közbenjárnak a magok széthordásában, mivel számos epifita növénynek ehető gyümölcsei vannak, amik magokkal rendelkeznek, ezeket a magokat a madarak és más falakó állatok szétszórják.

 

 

Epifiton növények – Alap Tudnivalók

Íme egy rövid összefoglaló arról, hogy mire van szükségük az epifitáknak és néhány útmutató az egészségük megőrzéséhez.

 

Napfény

Fényes, közvetett fényben érzik jól magukat, de elviselik a közvetlen napfényt is. A kisebb légnövényeket tartsd távol az intenzív, közvetlen napsugárzástól.

 

Víz

Hetente áztasd egy tál szobahőmérsékletű vízbe 15-30 percig, ezt követően hagyd lefolyni a felesleges vizet.

 

Páratartalom

Ideális a magas páratartalom.

 

Hőfok

18 ° C és 30 ° C között. Legfeljebb 15 ° C.

 

Méret

Ezek a növények általában változó méretűek, de lassan nőnek.

 

 

Fán lakó növények

Nézd meg ezeket a növényeket, amelyek a fákon nőnek.

 

1 – Tillandsia Cyanea – szakálbromélia

Tillandsia_cyanea
szakállbromélia, más néven Tillandsia_cyanea

A Tillandsia az epifita légi növények nemzetsége. A Tillandsia Cyanea a Pink Quill Plant néven is ismert. Nagy rózsaszín virágai vannak. Ez a növény Ecuadorban található és minden fán vagy növényen nőni fog, ha tud.

Lehajtott levelei vannak, amelyek harmatot vagy ködöt gyűjtenek. A víz ezután a szár felé halad és a növény tövében felszívódik.

Mivel ezt a módszert alkalmazza, nincs gyökere, így a víz és a tápanyagok a lehajtott leveleken keresztül jutnak a növénybe.

Ez a növény közepes méretű, 30-50 centiméter széles és 18-30 centiméter magas. Szívós növény, mivel a tápanyagfelszívó rendszere nagyon hatékony, ezenkívül könnyű termeszteni őket.

 

2-Tillandsia Caput-Medusae

Tillandsia Caput-Medusae

Ez egy másik epifita és kevésbé mutatós, mint a Cyanea. Ezüst levelei csavartak, hasonlóak a Medusa fején lévő kígyókhoz. Mexikóban és Közép -Amerika egyes részein nő, akár egyedül, akár két -tizenkét növényből álló fürtökben.

Ez a leggyakoribb a bromélia fajok között. Hajlamos fejjel lefelé lógni és gyakran hangyák élnek benne. Ennek a növénynek nincs szára és világos lila virágai vannak.

 

3 – Aechmea Fasciata – Csíkolt lándzsarózsa

Csíkolt lándzsarózsa

Ez az epifita Brazíliában, nagy kolóniákban nő. Lassú növekedésű és elérheti a 30–90 centiméteres magasságot is, akár 60 centiméteres szélességgel.

Nagy levelein ezüst karikák vannak és gyönyörű rózsaszín virága van. Ez egy monokarpikus növény, ami azt jelenti, hogy életében csak egyszer terem gyümölcsöt.

 

4 – Puya Laxa

Puya Laxa

Ez az epifita kemény, lassan növekszik és Bolíviában nő. Örökzöld  és akár 30 vagy 40 centiméter magas is lehet.

A levelek hosszúak és csavartak, ezüstös, homályos gyapjúszerű anyag borítja őket. Kicsi királylila virágai vannak, de ezek nehezen észrevehetőek

 

5 – Viscum Album (fagyöngy)

fagyöngy a fán

A fagyöngy parazita növény, amely fás növényeken nő, nedvességét és tápanyagot gazdanövényétől  kapja.

Az ágak általában gyengék és meghalnak, amikor egy fa lesz a gazdája ennek a növénynek. Észak -Amerikában és Európában keményfákon, például hickory fákon, tölgyfákon, vörös juharfákon és fekete gumifákon nőnek.

A fagyöngy örökzöld növény, villás ágakkal és szimmetrikus zöld levelekkel rendelkezik,  télen kevés fehér bogyós gyümölcsöt termel. Bizonyos madarak, köztük a rigók, ezekkel a bogyókkal táplálkoznak..

 

6 – Guzmania Lingulata – guzmán bromélia

Guzmania Lingulata
guzmán bromélia

Ez a növény Közép- és Dél -Amerikában nő. Ez egy epifita és a föld közelében, kis fákon él. A vizet ködből vagy harmatból nyeri és főleg az esős évszak elején virágzik. Van gyümölcse, amely az év végén érik.

Az esőerdőkben őshonos és kis gyökerei vannak, amelyek csak a fához való rögzítésre szolgálnak. Csillag alakú virága van, amely lehet sárga, narancssárga, mályva vagy levendula színű.

 

7 – Strepsia Usneoides

epifita növény

Ez az epifita az ananász rokona és az Egyesült Államok déli részén, Mexikóban, Közép -Amerikában, Nyugat -Indiában és Dél -Amerikában nő. A zuzmókra és a mohákra hasonlít, de nincs összefüggésben ezekkel a fajokkal.

Fűzérszerű ágai a fán lógnak és 3 -6 méter hosszúra is megnőhetnek. Ezt a növényt kis védőszőr borítja, amely felszívja az esőből a vizet és a sókat.

Száraz állapotban a növény ezüst színűnek tűnik. Nincs gyökérzete.

 

8 – Tillandsia Crocata

Tillandsia Crocata

Ez az epifita Brazíliában, Argentínában, Bolíviában, Paraguayban és Uruguayban nő. Ez a növény ezüstös zöld levelekkel rendelkezik, és sziklákon és fákon is nőhet.

10–20 centiméter magas csomókat hoz létre, ezenkívül szép, sárga virágai nagyon jó illattal rendelkeznek. Tavasszal virágoznak. Ezenkívül jól viseli a szárazságot és nagyon gyorsan és könnyen nő.

 

9 – Cuscuta (Dodder) – Nagy Aranka

Cuscuta

Ez egy másik parazita növény. Valójában a talaj közelében kell kihajtania és a csírázást követő 10 napon belül a gazdafához kapcsolódik. Ha 10 napon belül nem tud a gazdafához  kapcsolódni, meghal.

Hosszú sárga levelei vékonyak és ezek kanyarognak a fa körül, elérhetik a fa lombkoronáját is. Amikor egy fa megfertőződik, úgy tűnik, mintha  sárgával lenne beborítva.

 

10 – Borostyán

A borostyán valójában a fákon él, annak ellenére, hogy gyökerei a talajban vannak. Felmásznak a fára és támaszként használják, hogy minél több napfényhez jussanak.

Megszállhatják a  fát és megnehezíthetik a fa számára, hogy saját élelmet készítsen és megőrizze szerkezeti erejét.

Nagyon agresszívak lehetnek, ezért invazívnak tekintik őket. Különböző típusok léteznek, beleértve az angol borostyánt és a Morning Glory borostyánt.

 

 

Mások

Néha a fáknak van egy “zsebe”, ahol egy ág volt vagy akár egy  természetes rés is lehet. Más növények magjai ebbe a résbe eshetnek és növekedhetnek. Ez különbözik a légnövényektől vagy epifitáktól, amelyek vizet és tápanyagokat nyernek a levegőből.

Ezek a növények valójában a fa réseiben lévő talajban nőnek. Az ilyen típusú növények általában füvek, kis gyomok és más apró növények.

 

 

Epifiták alkalmazkodása

Az esőerdők növényvilága változatos és sűrűn lakott. A verseny a fényért, a levegőért, a vízért, a tápanyagokért és a helyért nagyon heves. Ezért egyes növények epifitákká fejlődtek.

Ez a szokás lehetővé teszi számukra, hogy kihasználják a magas tereket, a fényt, valamint a ködös, nedvességgel teli  levegő előnyeit. A levélhulladék és más szerves törmelékek megrekednek a faágakon és más helyeken, így tápanyagban gazdag fészkeket készítve a légi növények számára.

 

 

Epifita növények gondozása és növekedése

Egyes növénytermelők epifitikus növényeket árulnak házi kertészek számára. Bizonyos esetekben rögzítésre van szükségük, mint például Tillandsia. Rögzítsd a növényt egy deszkához vagy parafához.

A növények a szükséges víz és nedvesség nagy részét a levegőből gyűjtik össze, ezért helyezd őket mérsékelt megvilágításba a fürdőszobába, ahol vizet kaphatnak a zuhanygőzből.

Egy másik általánosan termesztett epifita a bromélia. Ezeket a növényeket jól lecsapolt talajban termesztik. Öntözd a növényt a tövénél, ami úgy van kifejlesztve, hogy a ködös levegőből nedvességet tudjon felvenni.

Minden epifitikus növény esetében próbáld utánozni természetes élőhelyének körülményeit. Az orchideák aprított kéregben nőnek, átlagos fényre és mérsékelt nedvességre van szükségük.

Ügyelj arra, hogy ne öntözd túl az epifitikus növényeket, mivel ezek a levegőből pótolják nedvességszükségletüket. A nedves körülmények gyakran minden szükséges nedvességet biztosítanak a növénynek.

Segítheted a növényt, ha párásítod a levegőt a növény körül vagy a cserepet egy vízzel és kavicsokkal töltött tálcára helyezed.