Közönséges Borostyán (Hedera Helix) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A borostyán (Hedera Helix) világszerte számtalan otthonban, kertben és irodában megtalálható. Más lehetőségekkel összehasonlításban a borostyán nagyszerű növény, ami ráadásul speciális gondozást sem igényel. Különösen a közönséges borostyánt választja nagyon sok háztulajdonos és az irodákba.

A borostyán külonböző változatainak elnevezése általában hűen tükrözik a megjelenésüket. Például a Fodros levelű (Curly locks English Ivy) borostyánnak a levelei valóban hullámosak, míg a Gold Child fajtának a levelei fehér és arany mintázatúak.

A buja zöld levelekkel telített trópusi növény tökéletes választás azok számára, akik valamilyen helységet elegáns tónussal szeretnék ellátni. Levelei aprók, ez pedig lehetővé teszi, hogy kisebb cserepes kertekbe is beilleszkedjenek, úgy hogy közben textúrát is adnak a térnek.

Beltérben a borostyánt leggyakrabban felfüggesztve tárolják, de megtalálhatóak a padlón és asztali cserepekben is. A tapasztalt kertészek és a türelmesebb növénytulajdonosok megtaníthatják a Hedera helixiájuknak, hogyan nőjék be a környezetükben lévő tereptárgyakat, így hozva létre egyedi zöld környezetet.

A növény kifejezetten gyorsan nő és akkor érzi magát igazán jól, ha elegendő fényt és vizet kap. Bár gyorsan terjeszkedik az újraültetésére csak minden második évben lesz szükség. Éppen ez teszi őket olyan könnyen kezelhetővé azok számára, akiknek csak kevés idejük és helyük van.

A választási lehetőségek száma végtelen, így könnyedén fogsz olyan árnyalatú borostyánt találni, amelyik illik a lakásod stílusához.

 

 

közönséges borostyán
közönséges borostyán

Mindent a Borostyánról

 •  Megfelelő mennyiségű nedvességgel és fénnyel a borostyán nagyon gyorsan képes nőni.
 • A borostyán több száz változatának mindegyike eltérő színű levélzettel büszkélkedhet.
 • A Hedera Helix egy trópusi növény, amely magas páratartalom mellett érzi igazán jól magát, de megfelelő gondoskodással alacsonyabb hőmérsékleten is képes túlélni.
 • A dehidratációtól megkímélendő soha ne tedd szellőzőnyílások és ventilátorok közelébe.
 • A pókatkák gyakori célpontjai, ám más kártevők nem veszélyesek rá nézve.
 • A folyamatos metszés segíthet megtartani a méretét és az alakját.
 • A tarka borostyánnövényeket, amelyek kizárólag zöld leveleket hoznak, meg kell metszeni.
 • A Hedera Helix okozhat kisebb bőrirritációt.

 

 

Hedera Helix növény
Hedera Helix növény

A közönséges borostyán jellemzőinek áttekintése

 •  A közönséges borostyán botanikai elnevezése Hedera helix.
 • A növényen látványos szőlőindák és karéjos levelek nőnek.
 • A borostyánnak léggyökerei vannak, ez teszi képessé őket arra, hogy a falon és lugasokon olyan könnyedén felmásszanak.
 • Eredetileg a növény Európában volt őshonos, ám mára világszerte megtalálható.
 • A borostyán a cserépben párosítható más, nagylevelű növényekkel is.
 • A Hedera helix esetében nem beszélhetünk maximális magasságról vagy hosszúságról.
 • A növényt távol kell tartani a közvetlen napfénytől máskülönben a levelei megégnek.
 • A 40%-os vagy annál magasabb páratartalom mellett érzi megfelelően magát.
 • A borostyán egy trópusi növény, amely a melegebb időjárást kedveli.
 • A közönséges borostyán mind az emberekre, mind az állatokra nézve mérgező.
 • Célszerű lehet kesztyűt viselned a Hedera helix gondozása közben.

 

 

A borostyán gondozása

Hedera helix-et nevelni valójában nem túl bonyolult. Az egyik legfontosabb tényező, hogy olyan gazdag földbe ültesd, amely viszonylagosan nedves, de emellett a vizet is jól vezeti, ezzel tudjuk ugyanis megkímélni a növényt a gyökérrohadástól.

Az optimális növekedés érdekében a vegetációs időszakban háromhetente alkalmazni kell nála a műtrágyát. Ideális esetben használj vízbázisú, magas nitrogéntartalommal ellátott műtrágyát.

A magról vagy hajtásról történő szaporítást követő első évben a növekedés mértéke csak mérsékelt. Ám aztán villámgyorsan kezd terjeszkedni. A folyamatos kontroll érdekében, egyszerűen csak metszd meg, amikor úgy érzed, hogy hosszabbra vagy magasabbra nőtt a kelleténél.

A borostyán egy futónövény, amely mindenre felkapaszkodik, ami a közelében van, legyen szó falról, kerítésről vagy más növényekről. A különböző felületeken történő felkapaszkodáshoz a kis gyökereit használja fel.

Könnyen kezelhető növény, amely mindössze állandó fényt és csak nagyon kevés gondozást igényel.

A borostyánunkat bárhová ültethetjük, tehetjük cserépbe vagy a falra, bármilyen szobába vagy a kert egy eldugott zugába. Az örökzöld indáival sokszor invazív fajként tekintenek rá. Évelő és fásszárú.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek a zöld lombja miatt kedvelik annyira, bár alkalomadtán pici, zöld virágokat is hoz. Mindenképpen egészséges földbe kell ültetned, ami jól vezeti a vizet, máskülönben a gyökérrohadás nem kerülhető el.

Habár a talajfajta tekintetében nem válogatós, jól jöhet, ha bizonyos mennyiségben tartalmaz organikus anyagokat. Adhatsz hozzá pluszban, lakossági szemétből vagy más növényekből kinyert házi komposztból is.

Ez a növény képes nagyon agresszíven terjeszkedni, így meg kell bizonyosodnod arról, hogy legalább 60 centiméter távolságot hagysz körülötte.

A borostyánt ugyanis semmi nem tudja megállítani a terjeszkedésben, sem felfelé, sem oldalirányban. Nagyon sok olyan példány van, amely a 15 métert is eléri.

 

 

A Hedera Helix öntözése

Habár a Hedera Helix öntözése önmagában elég egyszerű, a még fejletlen növények esetében igényel némi odafigyelést. A földnek mindaddig enyhén nedvesnek kell lennie, míg a növény teljes egészében ki nem fejlődik.

Miután ez a folyamat befejeződött és megfelelően megérett, a talaj már lehet enyhén szárazabb két öntözés között. A Hedera helix gyakorta használatos, mint talajtakaró olyan kertekben és terepviszonyok között, ahol a fű nem tud igazán kinőni.

Ez esetben minden tavasszal le kell nyírni a növény tetejét, valamint minden második nap meg kell locsolni őket, hogy megfelelően nedvesek legyenek.

A műtrágyát havonta egyszer felére hígítva, folyékony állapotában, szórófejből permetezve kell felvinni. Ez megejthető akár a rendes locsolás közben is.

 

 

A borostyán minden lakás dísze lehet.

A borostyán szaporítása

A borostyán szaporítása már csak azért is olyan egyszerű, mert a növény természetéből adódóan is szeret osztódni és agresszíven terjeszkedni. Nagyon sok ingatlantulajdonos használja a borostyánt talajtakaróként olyan részeken, ahol a fű vagy más lombos növény nem élne meg.

Ráadásképpen, nagyon sok éghajlaton a hegyoldalra futtatott borostyán képes lassítani az eróziót. A növekedésének megfékezésének legbiztosabb módja a metszés, illetve ez jó alkalom lehet az indák szaporítására is.

Meleg időjárás mellett a részben vagy egészben árnyékos helyek tökéletesen megfelelőek ezen növények számára. Ügyelj arra, hogy az új hajtások ültetésénél nedves termékeny talajt használj. A sikeres szaporításhoz enyhén lúgos vagy semleges pH-értékű talaj szükséges.

Míg a legtöbb virág tavasszal kinyílik, addig a borostyán nem fog virágot hozni az első évében. Ez a fajta ősszel virágzik, azt is csak azután, hogy felnőtt, ilyenkor apró zöldesfehér virágok jelennek meg rajta.

A szobában a hűvös éjszakák és a rendszeres párásítás fogja lehetővé tenni, hogy a gyökerei megerősödjenek. Ügyelj arra, hogy az új növényeket a ház egy árnyékos részén tartsd, illetve ha kintre szánod, akkor valami kevésbé napsütötte részre tedd.

A szaporítási időszakban, vagyis nyáron közvetett, viszonylagos világosságra van szüksége, ám télen időszakosan érheti direkt napsugárzás.

Ennek az évelő növénynek jó vízelvezetéssel rendelkező földet kell kapnia ahhoz, hogy a gyökere ne rohadjon el. Változatos pH-érték mellett a föld lehet tápanyagokban gazdag vagy enyhén sivár is.

A friss dugványokat átlagos mélységben kell beásni, majd vastag réteg mulccsal betakarni, ezzel tudjuk biztosítani számára a nedves közeget. A frissen elültetett növények számára az ideális hőmérséklet valahol 7 és 26 fok között van, ám kifejlett korukra még az ennél is szélesebb skálán mozgó hőfokkal szemben is ellenállóbbak lesznek.

 

 

Konklúzió

A közönséges borostyán egy gyönyörű választás, amennyiben egy nem túl kényes szobanövényt keresel. Könnyen gondozhatóak és szaporíthatóak, ráadásul akár egy évtizednél is hosszabb ideig elélnek.

A világ bármely részén, beltéri környezetben nagyszerűen eléldegélnek, ennek az oka, hogy a normális vagy a kicsit hűvösebb hőmérsékletet kedvelik. Ha Te kellemesen érzed magad, akkor a borostyán is kellemesen fogja érezni magát.

A megfelelő vízelvezetés érdekében ültesd a borostyánt olyan minőségi virágföldbe, amely vermikulit vagy perlit és föld keverékéből áll. A borostyán imád felkúszni tárgyakra, amennyiben megadva neki a lehetőséget egy fal mellé ülteted, nagyon hálás lesz érte.

Ha azt szeretné, hogy a gyökere a jövőben a földköz rögzüljön, akkor ne tedd olyan helyre, ahol lehetősége lehet felkapaszkodni. A borostyán picike gyökereket növeszt és azokkal kapcsolódik mindenféle különböző felületekhez.

Ne felejtkezz el a tényről, hogy a borostyánnak meg van a képessége arra, hogy kárt tegyen a fákban és a téglában is. Nagyon sokszor invazív növényként tekinthetünk rá, amit nehéz kordában tartani.

Amennyiben a terveid szerint lehetővé tennéd a borostyán számára, hogy felmásszon a falakon, akkor mindenképpen szerencsés ötlet lehet fával vagy más borítással kibélelni a felületet. A fákon is komoly károkat okozhat, mindenképpen egyeztess egy arborétistával mielőtt belefognál egy fa borostyánnal való befuttatásába.