Fehér fagyöngy (Viscum Album) gondozása és amit tudni kell a termesztéséről – Teljes úmtuató

A téli ünnepek egy szempillantás alatt itt lesznek és tudod mi következik ezután? A díszítés ideje! És tudjuk, hogy minden növénykedvelő minden évben valami újat szeretne. A jól ismert mikulásvirágtól kezdve a többi ünnepi megjelenésű dísznövényig sokféle szépség közül lehet választani. De melegen ajánlunk egy növényt, amely nagy szerepet játszik a karácsonyi szimbólumokban és dekorációban, a fehér fagyöngyöt.

A Viscum Album (fehér fagyöngy), amelyet általában közönséges fagyöngynek, európai fagyöngynek vagy csak fagyöngynek neveznek, a Santalaceae család kötelező hemiparazita cserjefaja. A fagyöngy növények megtalálhatók a Brit -szigeteken, Dél- és Nyugat -Ázsiában, valamint Európa számos régiójában.

Ezek a karácsonyi növények szemet gyönyörködtetőek, mindig népszerűek és figyelemfelkeltőek voltak. Jelentős képviseleteik vannak az európai mitológiában, szokásokban és legendákban.

A kereszténység előtti európai kultúrákban ezeket a cserjéket a férfiak isteni ábrázolásának, a romantika, a vitalitás és a termékenység szimbólumának tartották. Sőt, úgy vélik, hogy a kelták a fagyöngy növényeket szentnek tekintették, amikor egy tölgyfán látták őket, ami még ma is nagyon ritka gazdanövény.

Az ókori görögök és rómaiak is érdekes kapcsolatban álltak ezzel a csábító cserjével. A görög mitológiában azt mondják, hogy a fagyöngy az Aeneas -i Aranyág volt, és sok hős arra használta, hogy hozzáférjen az alvilághoz. A rómaiak viszont a védekezés érdekében az ajtók fölé akasztották a növényt és szeretethez, békéhez és a megértéshez társították.

Egy régi karácsonyi szokás szerint két ember, akik fagyöngy alatt találkoznak, csókolózni kényszerülnek. A fagyöngy alatt való csókolózás legrégebbi ismert esete valahol a 16. század környékén található Angliában. Ez a hagyomány skandináv eredetű lehet, és ma is a világ számos régiójában gyakorolják.

 

 

A fagyöngy növényről:

 • Európában a fagyöngy ág elengedhetetlen dísze az ünnepeknek. Szobanövényként ez a cserje gond nélkül beltéren és kültéren is termeszthető.
 • Ágaik gyakoriak a különböző tájdíszeken, különösen karácsony idején. Színes kombinációkban használhatók mikulásvirágok, fagyos páfrányok, rózsák, fenyőtobozok, fenyőágak és Amaryllis közelében.
 • A fagyöngynövényeket összetevőként használják a biska nevű törkölypálinka -likőr előállításához. Ez az ital nagyon népszerű a horvátországi Istrában.
 • Híres növény az alternatív és hagyományos orvoslásban is. Leveleiket és a fiatal gallyakat olyan készítményekben használják, amelyek a légző- és keringési rendszer problémáit kezelhetik.
 • Rudolf Steiner, az Antropozófia alapítója volt az első ember, aki fagyöngy kivonatot használt a rák kezelésére. Még mindig kevés bizonyíték van a fagyöngy egészségügyi előnyeire, ezért nem javasoljuk ennek a növénynek a fogyasztását
 • Az Egyesült Királyságban, Tenbury Wells városában minden évben fesztivált tartanak a fagyöngy -növények tiszteletére, sőt megkoronázzák a „fagyöngy -királynőt”.
 • A fagyöngy bogyóiban található ragacsos lé kiváló ragadócsapdaként működik madarak és állatok számára. Ezt a terméket általában madármésznek nevezik.
 • Ez a cserje fontos táplálékforrás egyes emlősök számára, melyek megeszik a leveleket és a gyümölcsöket. Ezenkívűl sok madár és kisállat is fészkelési célokra használja.
 • Ha bogyókat tömény formában fogyasztják az emberek vagy háziállatok, a fagyöngy növények halálosak is lehetnek. Azonban néhány madár, mint a fagyöngyrigó vagy a bartposzáta, immunis a mérgező bogyókra.

 

 

Viscum Album
Viscum Album, más néven fehér fagyöngy fehér bogyói

Fehér Fagyöngy jellemzői: áttekintés

 • Ezek a cserjék a Viscum fajokhoz tartoznak, amely körülbelül 70-100 fagyöngyfajt tartalmaz. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a V. Album (fehér fagyöngy), a V. Capense, a V. Cruciatum, a V. Minimum és a V. Rotundifolium.
 • A fagyöngyök más fákra kúsznak és száraik 30-100 cm magasságot is elérhetik
 • Viszonylag lassan növekvő szokással, ezek a cserjék akár 1,5 méter szélesek is lehetnek. Inkább a széles levelű fák koronájában szeretnek lenni.
 • Bőrös, szíj alakú és sárgától zöldig terjedő leveleket hoznak létre, amelyek ellentétes párokban nőnek hosszú dichotóm ágakon.
 • Leveleik általában 2–8 cm hosszúak és 0,8–2,5 cm átmérőjűek.
 • A fagyöngy növények aranyos apró virágokat hoznak létre, amelyek a legtöbb esetben észrevétlenek maradnak. Virágaik különböző árnyalatúak, sárga és zöld keverékek.
 • Ezek a növények fehér vagy sárga gyümölcsöket teremnek, melyeket bogyóknak neveznek. Jellemzően csak egy magot tartalmaznak, amelyet ragadós és viszkózus gyümölcspép vesz körül és kevés olyan bogyó van, amelyik több magot rejt mint a többi.
 • A fagyöngyök más alfajai szintén népszerűek az ünnepek alatt, és levél alakjukban, méretükben és gyümölcsük színében különböznek a hagyományos fagyöngytől. Ezek az alfajok V. Album subsp. Abietis, Album, Austriacum, Meridianum, Creticum és Coloratum néven ismertek.

 

 

Fagyöngy gondozása

Mint minden élősködő növény, a fagyöngy is olyan organizmus, amely nem tudja befejezni életciklusát és nem tud szaporodni megfelelő gazdanövény nélkül. Általában vizet és tápanyagokat nyernek ki számos fafajból, például almafából, hársból, nyárból, galagonyából és tűlevelűekből. Miután megtalálta a tökéletes gazdát a fagyöngynövényének nem kell sokat gondozni.

Milyen fán terem a fagyöngy? Pl. almafa, nyár, hárs, galagonya és tűlevelűek.

fagyöngy a fán

A fagyöngymagokat kis cserepes fákkal ellátott tartályban lehet termeszteni. Tápanyagokat és sok nedvességet vesznek el a gazdanövénytől, ezért okosan kell választanod.

Sok kertész az almafát használja gazdanövényként, mert kielégíti a fagyöngy igényeit. A legjobb eredményt akkor fogod elérni, ha az ültetett magok frissek és március – április között voltak szüretelve.

 

 

Viscum Album – Fagyöngy ültetése

A fagyöngymag első ültetésekor tölts egy edénybe friss, minden célra alkalmas virágföldet, nagy mennyiségű tőzeggel keverve. Vess el annyi magot, amennyit csak szeretnél és vizezd a talajt, amíg nedves lesz. A nedvesség megtartása érdekében fedd le az edényt műanyag fóliával és tedd világos és meleg helyre. A magvak csírázásához néhány hónap szükséges.

Amint észreveszel néhány felnőtt palántát, amin már vannak levelek, átültetheted őket a kiválasztott gazdafára. Készíts lyukat a fa kérgébe, helyezd bele a palántákat és adj hozzá nedves mohát a stabilitás javítása érdekében. Rendszeresen kell majd nedvesíteni a területet, amíg a palánták tökéletesen hozzánőnek a gazdához.

Ezek a növények addig lesznek boldogok, amíg gazdanövényük egészséges és mindennel el tudják látni, amire szükségük van. Több esély van arra, hogy a gazdanövény szenvedjen, mint a fagyöngy, ezért alaposan figyelned kell őket, tudd mire van és nincs szükségük.

A fagyöngy növények szeretik a sok fényes és közvetlen fényt naponta. Ha a szabadban termesztjük őket, akkor elég magasan kell elhelyezkedniük a gazdanövényen, hogy sok napfénynek legyenek kitéve. Mindazonáltal jól tudják kezelni a kevés fényt vagy a részleges árnyékot, ha gazdájuk túl nagyra nő. Beltéren helyezd őket napos helyre, például egy déli ablakhoz.

Ami a hőmérsékletet illeti, nagyon szívós cserjék, amelyek extrém körülmények között is képesek túlélni. A fagyöngy-növények túlélik a -40 ° C -ig csökkenő hőmérsékleten is, ezért inkább jobban kell aggódnod a gazdanövényeik miatt.

A házigazda időnként kimerülhet, mivel a Fagyöngy ellopja minden létfontosságú energiáját. Rendszeres tápozással segítheted a fát, hogy erőteljes maradjon. Olyan műtrágyát keress, amely megfelel a gazdafának és tavasszal alkalmazd.

 

 

fagyöngy dísz
fehér fagyöngy ajtódísz | forrás: https://www.atlasobscura.com/

Fagyöngy öntözése

Ezeknek a cserjés futónövényeknek a titka abban rejlik, hogy mennyire vigyázol a gazdafájukra. A víz szempontjából folyamatosan nedvesen kell tartani a talajt, amelybe a gazdát ültették. Nagyon óvatosnak kell lenned, amikor gazdát választasz a fagyöngyének, olyan kell legyen, amelyik szereti a sok vizet, hogy elkerüld a túlöntözést.

Rendszeresen ellenőrizd a növényeket és keress közös mintákat, hogy megértsd az alapvető szükségleteiket.

A fagyöngy növények sok vizet vonnak ki a gazdanövényekből, ezért sok vizet kell biztosítsunk számára. Amikor a talaj kissé száraz tapintásúnak tűnik, ez az ideális idő a fák öntözésére, amíg a talaj nedves lesz.

 

 

Fagyöngy szaporítása

Ha fagyöngynövényeidet magvakról ültetted és nevelted, máris mestere vagy a szaporítási technikáknak. Hogy hogy? Nos, magvakon keresztül is szaporítják őket, nagy különbségek nélkül. A magokat februárban vagy kora tavasszal lehet begyűjteni a bogyókból, de tudnod kell, hogy a fagyöngy csak az ültetéstől számított négy vagy öt év múlva terem.

Vegyél le néhány bogyót az ágakról és nyisd fel őket, hogy ki tud szedni a magokat. Ezeket a növényeket szaporíthatod ugyanazzal a módszerrel, mint az ültetéskor, vagy egyszerűen a magokat a gazdanövényhez rögzítve.

Ügyelj arra, hogy csak egy kis pépet hagyj rajtuk, hogy segítsen megragadni a fához. Az optimális eredmény érdekében friss bogyókat kell használni, amelyek fehérnek és érettnek tűnnek.

Keress olyan ágakat, amelyek legalább 20 cm hosszúak, és ragaszd rájuk a magokat. Megjelölheted azokat a helyeket is, ahova elhelyezed őket, hogy pontosan tudd, hol kell keresned a kis fagyöngyöket. Ha a magokat februárban ülteted, akkor egy -két hónap múlva észre fogod majd venni az apró szárakat, levelek nélkül.

 

 

Összefoglaló

Az ünnepek olyan közel vannak, hogy biztosan nem szeretnéd kihagyni az alkalmat, hogy beszerezz egy ilyen ünnepi megjelenésű fagyöngy cserjét. Nagyon könnyű őket termeszteni és gondozni, amíg figyelsz a gazdanövény igényeire.

Hatalmas történelmükkel és aranyos megjelenésükkel a fagyöngynövények elengedhetetlenek a karácsonyi díszekhez és barátaiknak és családjuknak is ajándékozhatók.

Ne felejtsd el megcsókolni kedvesedet a fagyöngy alatt a jó szerencse érdekében és tudasd velünk, ha saját fagyöngycserjét szeretnél növeszteni!