Nyílgyökér (Maranta Leuconeura) – Ültetése, gondozása és amit tudnod kell róla

Bartolomeo Maranta olasz botanikus és orvos volt a 16. században. Az általa felfedezett növény, a Maranta genus az ő nevét viseli. Ez az alacsony növésű növénycsalád Közép – és Dél-Amerikában honos, ahol a trópusi éghajlatnak köszönhetően elég gyakori.

Az Imádkozó Növény arról kapta a nevét, ahogyan a levele felfele gömbölyödik éjszaka, majd kinyílik a nap folyamán, ahhoz hasonlóan, ahogy a kéz nyílik és záródik az imádkozás során.

A Nyílgyökér ezen fajtája igen dekoratív és szép levelekkel rendelkezik, ami a természet egyik legszebb növényévé teszi. A belső kertészek körében a legismertebb fajtája a három színű variáció, valamint gyakori otthoni növény hazánkban is.

Ennek a fajtának sötét zöld levelei vannak, bársonyos végekkel. A levelek gerincén kis sárga foltok találhatók, illetve mélyvörös erek, amelyek a széleit körvonalazzák. A kifejlett növénynek kb. 15,5 centiméteres levelei vannak, amelyek a tömzsi törzséből emelkednek ki, és a cserép oldalának irányába borulnak.

Ezek a növények csak pár évig élnek, ezen túl tovább éltetni őket igen nehéz feladat, még a profi kertészek számára is.

Ebben az útmutatóban megmutatunk neked mindent, amit tudnod kell az imádkozó növény neveléséről.

 

 

nyílgyökér növény

Nyílgyökér ültetése – Hogyan termeszthetem?

Az Imádkozó Növény egy alacsony növésű fajta, ami terjed. A fajtáinak legtöbbje sose lesz 20 centinél magasabb, de körméretét tekintve a magasságának duplájára, akár triplájára is nőhet. Tökéletes házban tartható növény, tökéletesen mutat az ablakpárkányon, ahogy a levelei a cserép mellett, zuhatagként lehullanak.

A maranta szereti a párás környezetet, mint például a terrárium, üvegház vagy a melegház. Ezeket a növényeket ettől eltekintve szinte bárhol tudod növeszteni, a lakásod bármelyik helyiségében, ha tudod hogyan kell őket gondozni.

A növényeknek biztosítani kell a megfelelő légmozgást, hogy meg tudjanak birkózni a bakteriális és gombás fertőzésekkel, de nem szabad huzatban hagyni őket, mert elsatnyíthatja a növényt és ez után igen nehéz rábírni, hogy újra felépüljön.

 

 

Milyen fény felel meg az Imádkozó Növénynek (maranta leuconeura)?

A maranta leuconeura a világos, nem közvetlen napfényt kedveli. Létfontosságú, hogy nem szabad direkt napfénybe kitenni, különben a levelei elégnek és a növény elsorvad. Tedd a cserepet egy északi vagy déli ablakba, így gyarapodni fog.

A nyílgyökér jól bírja a kevés fényt is. Ha az év nagy részében borult idő van, a ködös fényben akkor is nőni fognak ezek a növények.

Ezek a növények téli álmot alszanak a téli időszakban. Ebben a fázisban egy sötét szobában is hagyhatod a növényeket azért, hogy segítsd őket a növekedési időszakból való felépülésben. Pihentetés után a növény folytatja a következő növekedési időszakot.

 

 

Maranta Leuconeura

Milyen földet szeret a Nyílgyökér?

A növény a világos és szellős, enyhén savas pH-jú földet kedveli. Az Imádkozó Növénynek megfelelő ideális pH 5,5 és 6 közé tehető. Olyan keveréket használj, ami tőzegmohát, valamint homokkeveréket és perlitet tartalmaz.

A perlit levegőt biztosít a gyökerek számára, miközben elvezeti a vizet. A tőzegmoha levegős alapot is biztosít, ami nedvességet tárol. Csak előre csomagolt termőföldet használj, ne pedig a saját kertedből valót, hacsak nincs egy virágzó virágágyásod.

A kertből szedett normál termőföldet használva a földed összetömörül, ami vizet raktároz a gyökereknél, ami a gyökér kirohadását eredményezheti. Ezek a növények nem szeretik ha „vizes lesz a lábuk”. Ha sokáig átázott földben maradnak, várható a gyökerek rohadásának megkezdődése.

A gyökerek elrohadása a levélzet elhervadását okozza, majd ezt követően rövid idő után kipusztul a növény. Ahhoz, hogy segítsd a víz áthaladását, olyan cserepet használj, aminek az alján sok lyuk van, illetve a tároló aljára tegyél egy vékony réteg kavicsot.

 

 

Nyílgyökér öntözése

Tavasszal és nyáron biztosítani kell a termőföld nedvesen tartását. Öntözd minden második vagy harmadik nap, attól függően, hogy az országrészben amiben élsz, milyen a klíma. Soha ne hagyd a földet kiszáradni. A száraz föld melegágya a kártevők elszaporodásának, amik tönkreteszik a maranta leuconeura -t.

Mindazonáltal, nem szabad túlöntözni sem. A túlöntözés a gyökerek kirohadásához vezethet, ami megöli a növényt. Nyomd bele az ujjadat 2 centi mélyen a földbe. Ha az ujjbegyedet száraznak érzed, akkor itt az ideje a növény meglocsolásának.

Az Imádkozó Növény hajlamos a kiszáradásra. Azt is nagyon fontos tudni, hogy nem szabad vizet önteni közvetlenül a levelekre. A víz a leveleken elősegítheti a gombás megbetegségeket és a levelek sorvadásához vezet.

Az imádkozó Növény télen téli álmot alszik. Kerüld a növény öntözését és hagyd sötét helyen pihenni ezidő alatt. Ezután vissza fog térni az élet a növénybe az első öntözés után tavasszal.

 

 

Milyen páratartalmat és hőmérsékletet kedvel a maranta?

Az Imádkozó Növény a melegebb klímát szereti, 15 és 26 fok között. Ha 12 fok alá esik a hőmérséklet éjszaka, az a levelek károsodásához vezethet. Ha kint tartod a növényedet a szabadban cserépben, vidd be éjszakára és tartsd melegen.

Ha az Egyesült Államok melegebb részén élsz, mint például Dél Kalifornia vagy Florida, csomagolj köré vászont éjszaka, hogy melegen tartsd.

Az Imádkozó Növény a párás környezetet kedveli. Ezért van az, hogy Amerika partvonalain sokkal jobban megélnek. De ha az USA egyik szárazabb régiójában élsz, teremthetsz te is párás környezetet, mikro klíma előállításával a növényed körül.

Tegyél néhány követ a csöpögtető tálcára, majd tedd a cserepet a kövek tetejére. Önts vizet a tálcába, de ne hagyd hogy a vízszint elérje a cserép alját. Ahogy a víz párolog a tálcáról, úgy éri el a leveleket a pára. Ennek eredményeképpen mikro klímát tudsz kialakítani a növény körül, ami megfelelő párát biztosít a számára.

Másik jó lehetőség, hogyha a kis növényedet a fürdőszobában hagyod cserepestől. A fürdés után a levegőben maradó pára biztosítja a növény számára a szükséges nedvességet, amire szüksége van.

 

 

imádkozó virág

Kell trágyázni a Nyílgyökeret?

Ezek a növények akkor érzik jól magukat, ha biztosítasz számukra egy kis extra trágyázást kora tavasszal. Használj egy univerzális folyékony trágyát, és csökkentsd az erősségét felére a hígítással. Ha nem hígítod fel, el is égetheted vele a leveleit.

Használd 10-10-10 arányban a fél erősség eléréséhez és minden második héten ápold ezzel a növényedet, egészen szeptemberig.

Az imádkozó növénynek szüksége van a trágyázásra, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle. Azok a növények, amelyek nem kapnak extra növénytápszert a növekedési időszak alatt, nem fognak olyan gyorsan nőni.

Télen soha ne trágyázd a növényedet. Ha a téli időszak alatt táplálod őket, csökkenni fog az élettartamuk. Adj esélyt a növényednek a téli újraéledéshez, és hagyd sötét helyen kora tavaszig.

 

 

Hogyan szaporítsam az Imádkozó Növényemet?

Talán meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerű az imádkozó növény tenyésztése. Népszerű szaporító mód, ha szétosztod a gyökértörzset, illetve ha visszavágod a törzsét, ezzel elérve, hogy több növényt tudjál termeszteni az anyanövényből.

A leggyakrabban használt szaporítási mód a szétosztás az átültetési fázis alatt.

  • Ha átülteted, távolítsd el a gyökeret és rázd le róla a laza földet. Válaszd szét a gyökereket, míg néhány különálló gyökeret kapsz.
  • Az eredeti növény mérete megadja hogy hány új növényt kaphatsz ezzel a módszerrel.
  • Ültesd a szétválasztott növényeket különböző cserépbe, az előzőleg leírt földkeverékkel.
  • Ha a vágási módszerrel szeretnéd szaporítani a növényedet, bizonyosodj meg róla, hogy az alatt a rész alatt vágd el, ahol a levél találkozik a szárral (csomós rész alatt).
  • Miután levágtad, mártsd bele növekedési szerbe és helyezd egy tárolóba némi vízzel megöntözve. Egy óra után távolítsd el a vágatot és ültesd el egy kisebb tárolóba a földkeverékkel.
  • Tartsd a földet nedvesen egy spriccelős flakonnal, hogy ne zavard a gyökereket, amíg beágyazódnak. Miután a fiatal növény új hajtásokat hoz, ültesd át egy nagyobb tárolóba, a megfelelő adalékanyagokkal együtt.

 

 

Milyen betegségeket és kártevőket kaphat el a Maranta?

Ha kint termeszted a növényt, nagyobb valószínűséggel lepik el a tetvek különböző fajtái és a pókatka. Ezek a kártevők akkor terjednek el, ha a föld hosszú ideig túl száraz marad. A bogarak lerakják petéiket a földbe és kikelnek.

Mielőtt beviszed a növényedet, mindig nézd meg nincs-e rajta valamilyen kártevő, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy a többi növényedet is belepjék vagy megfertőzzék.

Ha találsz kártevőt a növényeden, használj olyan növényvédőszert, mint például a neem olaj, ez távol tartja a bogarakat.