Népszerű Árnyéktűrő szobanövények az árnyékos helyiségekbe

Ha szeretsz kertészkedni, valószínűleg elgondolkodtál már azon, hogy gyenge fényviszonyok mellett is lehet-e otthon növényeket nevelni. Mi is voltunk már hasonló helyzetben, és frusztrált, hogy nem állt rendelkezésünkre olyan forrás, amely segíthetett volna a dűlőre jutni.

Ne aggódj, neked már nem kell ezzel bajlódnod! Összeállítottunk egy listát a 14 legjobb árnyéktűrő szobanövényről, amelyek minimális megvilágítást és foglalkozást igényelnek.

Mielőtt azonban belevágnánk, meg kell határoznod, milyen fényviszonyok vannak otthonodban. Íme néhány információ, ami segíthet:

  • Ha egy szobának sok déli tájolású ablaka van, a fényviszonyok ott kedvezőek.
  • A keletre vagy nyugatra néző helyiségek fényviszonya mérsékelt.
  • Végül pedig, azokban a szobákban, melyek északra néznek vagy ablak nélküliek, a fényviszonyok gyengék.

 

Ha úgy döntesz, hogy árnyéktűrő növényeidet ablak nélküli szobában szeretnéd nevelni, két lehetőséged van: tarthatod a világítást napi 12 órán át felkapcsolva a szobában, vagy pedig költöztetgetheted növényeid úgy, hogy azok néhány hetet az ablak nélküli szobában töltsenek, majd néhányat egy természetes napfényben gazdag szobában.

Most, hogy ezt tisztáztuk, térjünk rá a lényegre:

 

 

Árnyéktűrő szobanövények

1. Szerencsebambusz

szerencsebambusz

Ez a bambusz nem csak dekoratív, de ideális a kevésbé napsütötte otthonokba is, árnyékkedvelő növény. Életben tartása és egészségének megőrzése egyszerű, hiszen tényleg csak árnyékra, viszonylag alacsony hőmérsékletre és klórmentes vízre van hozzá szükség.

A közvetlen napfényt muszáj kerülni, mivel az károsíthatja és besárgíthatja a leveleket. Ha beszerzel egy ilyen növényt, tartsd egy gyengén megvilágított sarokban, és időnként biztosíts neki némi közvetett napfényt. Öntözd gyakran sima csapvízzel.

Ha a levelek mégis sárgulni vagy barnulni kezdenek, az azt jelenti, hogy túl sok napfényt vagy klórt kapott, esetleg túl hosszúak a gyökerei. Ha pedig egy kis plusz szórakozást szeretnél, süttesd a növény szárát több irányból is, ennek hatására ugyanis megváltoztathatja alakját.

 

 

2. Kroton és szobai futóka

kroton növény

A kroton (nem összetévesztendő a krutonnal) a legtöbb növény- vagy virágboltban kapható. Ezek a növények gyönyörű, színes leveleikről és virágaikról ismertek, amelyeknek kevés napfényre van szükségük, hogy virulhassanak.

Szinte azonnal, amint megveszel egyet és elülteted, észre fogod venni, hogy sokszínű leveleit hullatni kezdi. Aggodalomra azonban semmi ok, mert néhány napon belül új levelek kezdik felváltani a régieket.

A krotonhoz nagyon hasonló szobai futóka szintén remekül megél kevés fényhez jutó helyiségekben is. A fő különbség a két növény között az, hogy a szobai futókának hatalmas örökzöld levelei vannak, amelyeken sárga csíkok futnak végig. De a krotonhoz hasonlóan, otthonodban tartva ugyanúgy szépen gyarapszik.

 

 

3. Korallvirág

korallvirág

Ha meglátsz egy korallvirágot, bizonyára rájössz, hogy élénk színei és különleges formájú levelei milyen könnyen megszerethetők. Ráadásul, ha olyan vagy, mint én, és szereted a változatosságot, ez a növény remek választás, mivel piros, rózsaszín, sárga és fehér színben is kapható.

A korallvirág a kevés karbantartást igénylő növény mintapéldája, emellett igen kevés napfényt és vizet igényel. Ha szeretnél egy kis plusz munkát belefektetni, és gyorsabb növekedést biztosítani számukra, bátran keverj némi műtrágyát a talajba, és vágd le a virágokat, ha befejezték a virágzást.

 

 

4. Fehér orchidea

fehér orchidea

A fehér orchideák messze a legjobb árnyéktűrő szobanövények közé tartoznak. De ennek a szépségnek a vásárlásakor fontos szem előtt tartanod, hogy friss szárat vegyél, melyen legalább 12-14 bimbó van.

Győződj meg arról is, hogy a levelek egészségesnek tűnnek, fényesek, és nincsenek rajtuk foltok. Onnantól, hogy elültetted egy viszonylag széles cserépbe, és kevertél némi mulcsot a földbe, nem lesz vele probléma.

A másik ok, amiért olyan nagy rajongója vagyok a fehér orchideának, hogy fényben is virágzik, ugyanakkor árnyéktűrő szobanövénynek is számít.

Ha gyenge fényviszonyok között tartod, észreveheted, hogy a levelei sötétzölddé válnak, de ha közvetlen napfényben van, akkor világoszöldek lesznek.

Ha éppen nem tetszik az árnyalat, bármikor kísérletezhetsz a fényviszonyokkal, hogy megkapd a neked tetsző színt.

 

 

5. Aranypálma

Aranypálma

Őszinte leszek, egy nagy, cserepes aranypálma meglepően drága. Szóval, ha éppen spórolsz, akkor egy asztali változat beszerzésével járnál a legjobban.

Tartsd szem előtt, hogy évente 15-18 centimétert nőnek, és érett korukban a magasságuk 1,8-2,1 méter, ha nem több. Ha nincs elég helyed ahhoz, hogy teljesen megnőhessenek, érdemes lenne más növényt választanod.

A jó oldalát azonban az adja, hogy meg lehet őket nyírni anélkül, hogy esetleg kárt tennénk bennük, és akár 10 évig is elélnek. Hosszú távra keresel társat? Ez a növény kitart majd melletted.

Ahhoz, hogy ez a kevés fényt igénylő növény a lehető legegészségesebb legyen, gondoskodnod kell a megfelelő fényviszonyokról. Helyezd őket egy déli vagy nyugati tájolású ablak közelébe, és ügyelj arra, hogy a fény erősebb, de közvetett legyen.

A közvetlen fénytől a levelei megsárgulnak, ezt pedig természetesen nem szeretnénk.

 

 

6. Zöldike

zöldike növény

A zöldike arról ismert, hogy az egyik legkönnyebben tartható árnyéktűrő szobanövény, és sokféle éghajlatot és körülményt megtűr. A növény fő részéből kis sarjnövények lógnak le, melyek hálójukon ülő kis pókokra hasonlítanak. De ha a pókokat nem is szereted, ez a növény garantáltan tetszeni fog.

A legtöbbször a sarjnövények kezdetben apró, fehér virágokként bújnak elő. Ha nem vagy a kertészet szakértője, vagy csak valami olyan növényt keresel, ami nem igényel sok figyelmet, akkor ez a tökéletes szobanövény számodra.

Szívósak, és biztos vagyok benne, hogy nem fogod őket megölni (vagy ha mégis, nem lesz egyszerű feladat).

Adj nekik szép talajt és vizet, és máris sínen vagy. Az egyetlen dolog, amire figyelned kell, hogy a gyökerek elrohadnak, ha túl sok vizet kapnak. Ennek elkerülése érdekében hagyd őket kiszáradni, mielőtt újra megöntözöd őket. Ilyen egyszerű.

 

 

7. Vitorlavirág

vitorlavirág

A vitorlavirág a növényrajongók nagy kedvence, és minduntalan látni fogod őket irodákban és otthonokban. Ez a növény fehér virágairól és sötétzöld leveleiről ismert. Nagyon könnyen gondozható, és ez az egyik oka annak, hogy ilyen népszerű árnyéktűrő szobanövénnyé vált.

De csak azért, mert könnyen gondozható, nem jelenti azt, hogy nem kell nagy figyelmet fordítanod a környezetére.

Nem meglepő talán, hogy a vitorlavirág gyenge vagy mérsékelt fényben érzi magát a legjobban. Ugye emlékszel, miről szól ez a lista? Az, hogy mennyi fényt adsz a virágnak, teljes mértékben attól függ, hogyan szeretnéd, hogy kinézzen.

Ha több fényt kap, akkor gyakran fog virágot hozni és inkább úgy kinézni, mint egy tényleges virág. Kevesebb fény hatására viszont inkább egy hagyományos bokros növényhez hasonlít. Csak rajtad múlik, hogy növényed melyik oldalát mutassa.

 

 

8. Filodendron (könnyezőpálma)

szívlevelű filodendron növény

A filodendron a „leglazább” növények egyike. Szeretnek bent lenni a lakásban, de időnként némi napozás sincs ellenükre. Ezek az árnyékot kedvelő szobanövények nem sárgulnak könnyen, és nem olyan érzékenyek az éghajlati változásokra, mint a listán szereplő többi növény.

A filodendronoknál minden a tökéletes egyensúly megtartásáról szól. Ha a növény hervadni kezdene, kapjon kevesebb fényt, és nem lesz vele probléma.

 

 

9. Rákvirág

rákvirág

A rákvirág hihetetlenül népszerű, mivel nagyon sok változata létezik. Mindegyiknek más és más, összetett minta van a levelein, és kirívó szépségükről ismertek.

Nagyon ritkán nőnek 30 cm-nél magasabbra, és tökéletesek azok számára, akik valami kicsi és kezelhető növényt szeretnének az otthonukba vagy az irodájukba. A nyári hónapok alatt érdemes figyelni rá, mert szép zöld virágzatot hoz.

 

 

10. Szobai szanszeviéria (anyósnyelv)

anyósnyelv

Az anyósnyelv az árnyéktűrő szobanövények hihetetlenül különleges fajtája, mivel arról ismertek, hogy javítják a beltéri levegő minőségét. Ráadásul menő kard alakú leveleik vannak, amelyeket garantáltan imádni fogsz.

Általánosságban véve roppant könnyű gondozni őket, de ne feledd, hogy a túlzott nedvességtől távol tartandóak.

 

 

11. Buzogányvirág

buzogányvirág

Ha olyan növényt keresel, ami kicsit nagyobbra nő, mint az átlagos szobanövény, mindenképpen szerezz be egy buzogányvirágot, mivel ezek általában 1,5-1,8 láb magasra nőnek.

De ha van háziállatod vagy kis gyermeked otthon, légy óvatos! A buzogányvirág mérgező, és ha elfogyasztják, súlyos betegséget okozhat.

 

 

12. Nyílgyökér

nyílgyökér növény

Őszintén szólva, régebben súlyosan elhanyagoltam a nyílgyökeremet, de ennek ellenére is még mindig szépen fejlődik. Méretre általában 30 és 45 centiméter között mozognak, és gyönyörű leveleik vannak, amelyek nagyjából 12 centi hosszúak.

De a legjobb az egészben az, hogy a levelek éjszaka összesodródnak, így a növény úgy néz ki, mintha imádkozna. Mint rájöttem, az enyém későn szeret kelni, és általában csak késő délelőtt egyenesíti ki a leveleit. Klassz, ugye?

 

 

13. Zebrapletyka

zebrapletyka

Ha esztétikus árnyéktűrő szobanövényt keresel, a zebrapletyka éppen neked való. Gyönyörű levelei lehetnek ezüstös, lila és zöld színűek, így beltéri kertekbe tökéletesek.

Sokan függőkosarakba ültetik, mivel levelei oldalt lelógnak, és gyönyörűen festenek úgy. Méretük is ideális, 30 és 90 cm között mozog.

 

 

14. Kehelyvirág / Pávás zebralevél

kehelyvirág

Egyik nap beugrottam a lakberendezési áruházba venni ezt-azt, és végül egy gyönyörű kehelyvirággal jöttem ki onnan. Az enyém valamiért elég pici maradt, de úgy hallottam, hogy egy ilyen akár 120 centiméter magasra is megnőhet. Azt szeretem benne a legjobban, hogy folyamatosan gyönyörű fehér virágai vannak, annak ellenére, hogy árnyéktűrő szobanövényről beszélünk.

 

Még mielőtt elrohannál, hogy a teljes listát megvedd, adok még egy pár jó tanácsot:

  • Az árnyéktűrő szobanövényeket általában nem kell annyit öntözni, mint a normál növényeket, ezért ne öntözzük túl őket!
  • Érdemes a hőmérsékletet 21 fok körül tartani. Az, hogy egy növény árnyékban is jól érzi magát, nem jelenti azt, hogy szereti a hideget.
  • Trágyázd őket kéthetente!

Itt vannak – a legjobb árnyákkedvelő növények. Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a listát!

Ezek közül sok nagyn kedvelt szobanövény, melyeket te is biztosan szeretni fogsz.