Korallvirág (Kalanchoe) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Rajongsz a szobanövényekért? Vigyél némi vidámságot az otthonodba egy korallvirággal. Ez a virágzó növény könnyen gondozható és több évszakon át növekszik és virágzik emiatt népszerű szobanövény. A korallvirág nagyon könnyen beszerezhető a műkertészetekből, nagykereskedésekből vagy kertészeti áruházakból.

Ez a pozsgás szobanövény Flaming Katy vagy virágzó kalanchoe beceneveken is ismert. Könnyen beszerezhető és az egyik legnépszerűbb szobanövény, ami az alacsony fenntartási igényének köszönhető.

A korallvirág többféle színben kapható. Választhatsz a narancssárga, piros, magenta, rózsaszín vagy sárga virágú korallvirág közül. A műkertészetekben kapható korallvirág az ünnepek környékén fehér virágú lesz.

Nagy zöld, fényes leveleivel a korallvirág egy bájos és könnyen kezelhető növény, mely ideális a beltéri kertekben.

 

Közismert neve Korallvirág, Flaming katy, Panda növény, karácsonyi korallvirág
Tudományos elnevezés Kalanchoe blossfeldiana
Család Varjúhájfélék (Crassulaceae)
Növény típusa Lágyszárú évelő növény
Kifejlett növény méretei 15-45 cm magas, 15-45 cm széles
Fényigény Teljes napfény, félárnyék
Talaj típusa Jól öntözött talaj
Talaj pH értéke Savas
Virágzás időszaka Tavasz, nyár, ősz, tél
Virág színe Sárga, piros, narancssárga, rózsaszín, fehér
Őshonosság Afrika
Mérgező hatás Háziállatokra mérgező

 

 

Kalanchoe
korallvirág

Korallvirág gondozása

A korallvirágod mindaddig fog növekedni, amíg elegendő tápanyagot és vizet biztosítasz a gyarapodásához. Nem ritka, hogy ezek a növények hat-hét évig is megmaradnak, de cserépben az idő előrehaladtával „elöregedhetnek”.

 

Méretei

A cserépből megtudhatod, hogy virágzáskor körülbelül milyen magas lesz a növény. Egy 15 cm-es cserépbe ültetett korallvirág kb. 30 cm magas lesz. A korallvirág 5 és 10 centiméteres cserepekben is elérhető. Az 5 centiméteres cserepek ideálisak a konyhakertekben.

 

Fényigény

A korallvirág otthonod azon szobájában szeret növekedni, ahol sok, természetes napfényt kap. Ezek a növények nem szeretik a közvetlen napfényt és növekedésük lelassulhat, ha egész nap közvetlen napfényben hagyod őket. A növényeket tartsd távol az ablaküveggel való érintkezéstől, mert a forró felület megégetheti a növényt.

Minél több napfényt biztosítasz a korallvirágnak, annál sziporkázóbb és színesebb virágokat fog hozni. Gyenge fényviszonyok mellett a virágbimbók nem nyílnak ki és a levelek megnyurgulnak.

Ha gyenge fényviszonyú helyiségbe vásárolsz korallvirágot, győződj meg róla, hogy olyan növényt vásárolsz, amelyik már virágzik.

 

 

Hogyan öntözzem a korallvirágot?

A korallvirág húsos levelekkel és szárral rendelkezik, ezért nincs szüksége túl sok vízre. A növénynek mindenekelőtt jó vízelvezetésű talajra van szüksége, hogy a gyökérrothadás ne tegyen kárt a növényben. Akkor fogod tudni, hogy túlöntözted a növényt, ha a levélzete elkezd duzzadni.

 

Korallvirág öntözése

A növény öntözését javasoljuk és hagyd, hogy öntözések között kiszáradjon a talaja. Nyomd a talajba az ujjad 1-2 centiméter mélyre és ellenőrizd, hogy száraz-e a talaj. Ha száraz, akkor öntözhetsz, ha még nedves akkor adj még egy napot neki.

A korallvirágnak nincs sok vízre szüksége ahhoz, hogy virágba boruljon és a túlöntözés nagyobb problémát jelent ennél a fajnál, mint az alulöntözés.

Az éghajlati viszonyoktól függően lehet, hogy csak kéthetente kell öntöznöd a korallvirágod. Ezek a növények hihetetlenül szárazságtűrőek és ellenállnak a meleg időjárási körülményeknek – feltéve, hogy nem tartod őket a közvetlen napon.

Lehet, hogy az öntözési ütemezést heti egyszerre kell növelned akkor, amikor a növény elkezd virágozni. A növényt nem kell párásítani vagy permetezni, de az évente egyszeri permetezés kiváló módja annak, hogy megtisztítsd a korallvirág edényét.

 

 

korallvirág az asztalon

Milyen hőmérsékletet kedvel a korallvirág?

A korallvirág otthonod átlagos hőmérsékletén érzi jól magát. A növény a stabil éghajlatot kedveli így otthonod belső tere ideális növekedési körülményeket biztosít a korallvirág számára. A növényt szabadban, árnyékban is termesztheted az olyan éghajlaton, ahol az éjszakai és nappali hőmérséklet nem váltakozik drasztikusan.

Általános szabályként tudnod kell, hogy a korallvirág otthoni termesztése esetén minél melegebb a hőmérséklet, annál gyorsabb a növény virágzási ciklusa. Meleg otthonokban a virágbimbók hamar kinyílnak, de ugyanilyen hamar el is hervadnak.

Az egyik kedvenc, beltéri termesztésre is alkalmas fajtánk a sárga calandiva korallvirág. Ez a típus narancssárga és barackszínű virágokat hoz, melyek gyönyörűen mutatnak az otthonodban.

 

 

Korallvirág tápoldatozása?

Nincs szükség a korallvirág tápoldatozására. A növény optimális növekedéséhez mindössze enyhe tápoldatozásra lesz szükséged. Javasoljuk, hogy minden tavasszal komposzttal és gilisztás földdel töltsd fel talajt. A beltéri és kültéri növényeket is egyaránt fejtrágyázhatod.

Ha nincs fejtrágyázásra alkalmas talajod, akkor szerves folyékony műtrágyával is tápoldatozhatsz, az ajánlott erősség felével, tavasszal egyszeri alkalommal. Ha túltápoldatozod a növényt az a levelek csúcsának megégését eredményezheti.

Ügyelj arra, hogy a nyár elteltével már ne végezz fejtrágyázást vagy műtrágyázást. A korallvirág télen szeret nyugalmi időszakban lenni. A nyugalmi időszak alatt a növény a vegetációs időszakból regenerálódik így a következő évben ismét tündökölhet.

A korallvirággal ismerkedők összetévesztik ezt a nyugalmi időszakot a növény pusztulásával és kidobják a virágot. Ehelyett még egyszer, utoljára öntözd meg a növényt és tavaszig hagyd az otthonod egyik sötét szobájában. Amikor beköszönt a tavasz, öntözd meg a növényt és helyezd vissza egy világos, közvetett napfényű helyre.

 

 

A korallvirág talajigénye

A korallvirág a jó vízelvezető talajt kedveli. Ha a növény gyökerei túl sokáig nedves talajban vannak gyökérrothadás veszi kezdetét. A gyökérrothadás elpusztítja a növényt és ki kell dobnod a virágot. Ezért mindig ellenőrizd a talajt, hogy oda ültesd a korallvirágot, amely talaj kiváló vízelvezetéssel rendelkezik.

Mi ½ kaktuszkeverék és szukkulens keverék és ½ prémium virágföld keverékét használjuk. Használhatsz kaktusz keveréket is egy kis komposzttal kiegészítve.

Használhatsz virágföldet is, de szerintünk túl könnyen vizesedik és nehezen tudod szárazan tartani az öntözések között – ez nem tesz jót a növény gyökérrothadásának elkerülése végett.

Ha kisebből nagyobb cserépbe ülteted a virágot, azt javasoljuk, hogy keverj egy maréknyi szerves komposztot valamint némi gilisztás földet az extra tápanyagok miatt.

 

 

Korallvirág betegségei

Amíg a korallvirágot beltérben termeszted, addig eléggé valószínűtlen, hogy bármilyen betegség vagy kártevőfertőzés alakul ki rajta. Azonban ha a szabadban, a teraszon termeszted, akkor nyáron problémák fordulhatnak elő.

A kültéren termesztett korallvirág levéltetveknek és pajzstetveknek van kitéve, ezért járj nyitott szemmel, hogy már a korai jeleket észrevedd a virágon. Ha problémákat tapasztalsz a kártevőkkel, hígított neem olajjal elűzheted ezeket a kártevőket.

A neem olaj online és kertészeti áruházakban is kapható. Ez egy olcsó megoldás arra, hogy növényeidet biztonságban tudd a kártevőktől.

 

 

A korallvirág mérgező? Biztonságos-e a háziállatok számára?

A korallvirág úgy az emberekre, mint a háziállatokra is mérgező hatással van, de nem valószínű, hogy bármely háziállat is rágcsálni fogja a növény leveleit.

 

 

A korallvirág metszése

Több, mint 200 korallvirág fajta létezik és sok közülük néhány, a cserépben töltött év után, elkezd burjánzani. Ahhoz, hogy a cserépben tartsd a növényt, a virágokat meg kell metszeni, hogy a virág teltnek tűnjön.

 

 

Kalanchoe

Korallvirág Szaporítása

A korallvirág szaporítása magvetéssel, tőosztással vagy dugványozással történhet.

A magvetéses módszerrel tart a leghosszabb ideig, hogy eredményt tapasztaljunk. A tőosztás a növény cserépből való eltávolítását és a gyökerek kézzel való elosztását jelenti. Egy éles kés segítségével oszd ketté a növényt és ültesd el őket két különböző cserépbe.

Egy körülbelül 3 éves korallvirágból 3-4 tőosztást végezhetsz így három új növényt hozhatsz létre a fő korallvirágodból.

A szárvágásos módszer egy másik sikeres mód arra, hogy szaporítsd a korallvirágod. Vágd le a szárat 45 fokos szögben és bizonyosodj meg róla, hogy legalább 10-12 centiméternyi marad a száron. Mielőtt elültetnéd őket a virágkeverékbe, engedd, hogy a dugványok beforrjanak.

Amikor az új korallvirág gyökeresedni kezd, biztosíts párologtatást a levélzetnek, hogy a növény könnyebben felszívja a vizet. Az új dugványok elültetését követően körülbelül 3 hét múlva gyökerek megjelenését kell látnod.

A legjobb ha tavasszal vagy nyáron szaporítod a korallvirágot. Ügyelj arra, hogy ne akkor szaporítsd a korallvirágot, amikor virágzik.

 

 

Mikor virágzik a korallvirág?

A korallvirág az egész virágzási időszakában gyönyörű fürtöket növeszt. A növény kora tavasszal vagy késő ősszel kezd el virágozni és a virágzás megindításához csak annyit kell tenned, hogy visszavágod a szárakat és békén hagyod a levélzetet.

A virágzást kényszerítheted úgy is, hogy a növényt otthonod sötétebb területéről egy világosabb közvetett napfényű szobába helyezed át. A kalanchook akkor kezdenek virágozni, ha egyenlő fényperiódust tapasztalnak.

Más szóval, a virágzást kiválóan lehet ösztönözni, ha 12 órára a fényben hagyjuk őket, majd 12 órára a szekrénybe helyezzük őket. Ismételjük meg ezt a ciklust minden héten egy héten keresztül, és észre fogjuk venni, hogy a korallvirág a virágzási szakaszba lép.