Anyósnyelv (Sansevieria) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha vonzó növényeket keresel beltéri vagy udvari használatra, fontold meg az anyósnyelvet.

A „Sansevieria” néven is ismert anyósnyelv a legkönnyebben gondozható szobanövények közé tartoznak, így ideális választás kezdő kertészek számára.

Az anyósnyelvek Afrika déli vidékein őshonosak, ahol bőségesen nőnek. Az afrikai törzsek a növényeket tartós rostjaikért használják, és olyan berendezések építésénél használják fel őket, mint például az íjhúrok. Az invazív fajok közé sorolják, ezért javasoljuk, hogy ezeket a növényeket zárt térben tartsd.

Ha megtöltöd otthonodat anyósnyelvekkel, az javítja a levegő minőségét. Ezek a növények felszívják a méreganyagokat a levegőből, például a formaldehidet, így ideális otthonteremtő ajándékok. Itt van minden, amit a anyósnyelvek ültetésével és karbantartásával kapcsolatban tudnod kell.

 

Gyakori név Anyósnyelv
Botanikai név Dracaena trifasciata (korábban Sansevieria trifasciata)
Család Spárgafélék
Növénytípus Örökzöld, évelő
Érett méret 15 cm és 3,7 m között magas
Napsugárzásnak való kitettség Részleges napfény, árnyék
Talajtípus Homokos, jó vízelvezetésű
A talaj pH-ja Enyhén savas és enyhén lúgos között
A virágzás ideje Tavasz (ritka a virágzása)
A virág színe Fehér
Őshonos terület Nyugat-Afrika (trópusi)
Toxicitás Mérgező macskákra és kutyákra

 

Sansevieria

Az anyósnyelv jellemzői

Az anyósnyelveknek hosszú, penge alakú levelei vannak, zöld tarka árnyalatokkal, és egyenesen állnak a levegőben. A növény levelei óriási fűszálaknak tűnnek, és akár 1,3 méter magasak is lehetnek.

A kertészek az anyósnyelvek gyökereit „rizómáknak” nevezik, ami azt jelenti, hogy a gyökérrendszer bárhol és bármikor nőhet. Ennek eredményeként az anyósnyelveket könnyű szaporítani, több csomóra osztva őket, amelyeket átültethetsz más cserépbe.

Az anyósnyelvek szabadba ültetése azt eredményezi, hogy a növények gyorsan elterjednek, és egy-két szezonon belül átveszik a helyi területet. Emiatt azt javasoljuk, hogy az anyósnyelveket beltéri cserépben tartsd.

Az anyósnyelvek gyökérrendszere sekély, és nincs szükség hatalmas cserépre a növények termesztéséhez. Javasoljuk azonban, hogy megfelelő súlyú cserepet válassz. Ha a növény túl nagyra nő, a levelek magassága és súlya miatt a cserép felborulhat.

 

 

Hol lehet venni Sansevieria-t?

Érdeklődj a helyi kertészüzletekben. Nem minden üzlet árulja őket, mivel a növény invazív faj. Ha azonban körülnézel, nem tart sokáig, hogy találj egy növényt egy kertészetben, virágboltban.

Az anyósnyelvek rendkívül szívósak, és megviselik a legellenszenvesebb termesztési körülményeket is. Ezeket a növényeket könnyű minden évben szaporítani, így több és több növényt termeszthetsz a beltéri kertedben.

 

 

forrás: bloomandwild.com

Az anyósnyelv ültetése

Az anyósnyelvek tárolóedényének kiválasztásakor már megfogalmaztuk javaslatainkat, hogy olyan cserepet válassz, amely megfelelő súlyú, hogy megakadályozd a növény felborulását.

Az anyósnyelvek azonban rövid gyökerekkel rendelkeznek, amelyek szeretnek a talaj felszínéhez közel feküdni. Ennek eredményeként kevesebb öntözés is elég, és nincs szükség mély cserépre.

Adj neki egy kis virágföldet, és adj hozzá egy kevés perlitet 2:1 arányban, hogy javítsd a talaj vízelvezetését. Javasoljuk, hogy vizsgáld meg bizonyos növényeknek, például a kaktusznak szánt földek vásárlását.

Ültetéskor ügyelj arra, hogy a gyökereket az anyanövénnyel azonos mélységbe ültesd – ne ültesd túl mélyre, különben fennáll a gyökerek rothadásának veszélye.

Otthon az anyósnyelvedet olyan helyiségében tartsd, ahol közvetett napfény éri. Az anyósnyelvek elszáradnak és megégnek közvetlen napfényben. Télen tartsd távol a növényeket az ablakoktól és a huzattól, mivel ezek a növények nem élvezik, ha a hőmérséklet 10 °C alá esik.

 

 

Az anyósnyelv gondozása

Az anyósnyelvek majdnem olyan ellenállóak a szárazságnak, mint a kaktuszok. Ennek eredményeként ezek a növények nem igényelnek sok karbantartást és gondozást. Ideális választás kezdő beltéri kertészek számára, akiknek korábban a megfelelő gondozás hiánya miatt elpusztultak a növényeik.

Az öntözés komoly probléma az anyósnyelvek esetében, és gondoskodnod kell arról, hogy a talaj jól vezesse el a vizet, hogy megakadályozd a gyökérrothadás kialakulását a növényben.

A nedves gyökerek olyan betegségek kialakulásához vezetnek, amelyek elpusztíthatják a növényt, és átterjedhetnek más cserepes növényekre is az otthonodban.

Javasoljuk, hogy az ujjteszt segítségével ellenőrizd, mikor kell megöntözni az anyósnyelveidet. Nyomd az ujjadat 5 cm-re a földbe, és ellenőrizd a nedvességet. Ha a föld nedves, néhány napig ne öntözd, hogy a gyökerek kiszáradjanak.

Azt is javasoljuk, hogy a növényeket szobahőmérsékletű vízzel öntözd. Ha hideg vízzel öntözöd, az a növény leveleinek hegesedését eredményezi. Ha a növény levelei elkezdenek porosodni, nedves ronggyal töröld le.

A beltéri kert kialakítása olyan kísérőnövényekkel, mint a kaktuszok, pozsgás növények és póknövények, nagyszerű módja annak, hogy olyan beltéri kertet hozz létre, amely nagyon kevés vizet használ fel a vegetációs időszakban.

Az anyósnyelvek nem igényelnek műtrágyát, és csak a földkeverékben található tápanyagokban gyorsan növekednek.

Javasoljuk, hogy három-öt évente ültesd át az anyósnyelveidet. Az anyósnyelveknek nincs gondjuk a gyökérhez kötöttséggel. A gyökerek azonban erősek, és a nagy növények akár agyagcserepeket is megrepedhetnek.

 

 

Az anyósnyelv cserépben való ültetése – szempontok

Ha úgy döntesz, hogy az anyósnyelveidet beltérben ülteted, akkor profitálhatsz abból, hogy a növény képes megtisztítani a méreganyagokat a levegőből. Ahhoz azonban, hogy az anyósnyelved optimális egészségi szintre nőjön, gondoskodnod kell a megfelelő cserépről és a megfelelő földkeverékről.

Az anyósnyelvek nagy cserepekben történő termesztése nagy növényeket eredményez. Hasonlóképpen a kis cserepekben történő termesztés kis növényeket eredményez.

A cserép jelentős szerepet játszik a növény végső méretének és magasságának meghatározásában, ezért ügyelj arra, hogy alaposan fontold meg, hogy otthonodnak megfelelő cserepet vásárolj.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az anyósnyelvek kedvelik az összecsomósodott gyökérrendszert, és a növénynek nem okoz gondot, ha a cserépben gyökerezik. Ha a növény tovább növekszik, meghasadhat a műanyag cserepek oldalfala.

Ha az anyósnyelved túl nagy a cseréphez, fontold meg a növény szaporítását két vagy három másik növényben, és terjeszd ki őket az otthonodban.

Az anyósnyelveknek szilárd gyökerei vannak, és megfelelő vízelvezetés nélkül a növény gyökérrothadást fejleszt ki.

Ezért gondoskodnod kell arról, hogy a cserépben legyenek megfelelő lyukak a vízelvezetéshez. A cserép aljába tegyél egy réteg kavicsot, hogy javítsd a vízelvezetést, és használj perlitet a földben.

Ha véletlenül lyuk nélküli cserepet vásárolsz, akkor elektromos fúróval további lyukakat üthetsz a cserép alján. Javasoljuk, hogy egy víztartó tálcát használj, hogy elkerüld a víz kiömlését a padlóra.

Az anyósnyelvek azonban nem igényelnek sok vizet, és az öntözések között is hagyni kell kiszáradni a földet. Ezek a növények a világ olyan régióiból származnak, ahol gyakoriak az aszályok, és ha egy ideig szárazak maradnak, az nem okoz problémát.

 

 

Az anyósnyelvet sújtó kártevők és betegségek

Mivel beltérben fogod termeszteni az anyósnyelveket, nem kell aggódnod a növényeid egészségét befolyásoló kártevőkkel és betegségekkel. Azonban gondosan ügyelned kell az öntözési protokollt.

A növények túlöntözése azt eredményezheti, hogy a növény túl nedves lesz, ami a gyökérrothadás megindulását eredményezheti a növényben.

Amikor az anyósnyelvekben megindul a gyökérrothadás, észre fogod venni, hogy a levelek hegye sárgulni kezd. Azt is láthatod, hogy a növény levelei kissé összetapadnak az ujjaid között.

Ha gyökérrothadást észlelsz a növényeidben, azonnal szárítsd ki őket. Kitartó természete miatt fennáll az esélye, hogy megmentheted a növényt. A növénynek két-három hétbe fog telni, hogy felépüljön, és ezalatt ne adj neki vizet, mert úgy csak fokozod a rothadást.

A szabadban ültető kertészeknek előfordulhat, hogy takácsatka- és lisztbogár-fertőzéssel kell megküzdeniük. A takácsatkák hálót fonnak a növények levelei köré, és könnyen azonosíthatók.

A lisztbogarak, amelyek elkezdik enni a növényeket, a lombozat elszáradását és elpusztulását eredményezik. Használj szerves peszticideket, hogy megszabadulj ezektől a kártevőktől.

 

 

Ajánlott anyósnyelv fajták

Az anyósnyelveknek közel 80 változata létezik, és legtöbbjük Afrika déli régiójában, valamint Madagaszkáron és Dél-Ázsiában őshonos.

Az anyósnyelvek jelentős szerepet játszottak ezekben a kultúrákban, mint rostszállítók különféle célokra, a kötelek és kosarak szövésétől az íjhúrok gyártásáig.

Íme a három legjobb anyósnyelvfajta, amelyet ajánlunk a beltéri kertedbe.

  • „Sansevieria trifasciata” – Ez a faj a leggyakoribb anyósnyelv. Sötétzöld lombozat világoszöld-szürke vízszintes csíkokkal.
  • „Golden Hahnii” – Ennek az anyósnyelvnek a levelei sárga színűek a levelek szélén.
  • „Bantel’s Sensation” – Ezeknek az anyósnyelveknek keskeny levelei vannak, függőleges fehér csíkokkal, és 1 méter hosszúságra nőnek.