Filodendron (Philodendron): Gondozása, szaporítása és teljes útmutató

A filodendron egy különleges alakú leveleiről ismert növényfajta, melyek fényessége a Dél-Amerikát övező esőerdők hangulatát idézi meg otthonodban. Ezek a növények szeretik a trópusi területeket, és rengeteg olyan fajta létezik, amelyek mind a beltéri, mind a kültéri termesztési körülményekhez igazodnak, ezért kertészek számára nagyszerű választás.

A szobakertekbe a filodendron kúszó és önállóan növő (támasztékot nem igénylő) fajtái bizonyulnak a legjobbnak. A kúszó fajták kiváló választásnak bizonyulnak függő virágtartókba, vagy egy konyhában elhelyezett apácarácsra való felfuttatáshoz. A nem kúszó filodendron pedig a padlón vagy az asztalon helyet foglaló cserepes növényként a jobb választás.

A filodendron a „légtisztító növények” kategóriájába tartozó növények egyike. A metabolizmus során a növény belélegzi a levegőben található méreganyagokat, ezáltal kiszűri azokat a beltéri levegőből. Dél-Amerika területein, ahol a filodendron vadon nő, elképesztő méreteket érhetnek el.

Noha egyes internetes képeken az látható, hogy egész fákat lepnek el, ezen növények beltéren vagy cserepekben nevelve azonban nem ugyanilyen szívósak. Ma már léteznek olyan nemesítési programok, amelyek a lógó és az önállóan növő fajtákat ötvözik, ezáltal olyan hibrideket hoznak létre, amelyek mindkét típus jellemzőit hordozzák.

 

 

szívlevelű filodendron növény

Filodendron – A Természetes Légtisztító

Kezdjük ezt a filodendron termesztéséről és gondozásáról szóló útmutatót a növény legizgalmasabb tulajdonságával, a légtisztító képességével.

A filodendron a kígyónövényekkel és az aloe verával egyetemben azon növények csoportjába tartozik, amelyek javítják az otthon levegőjét. A növények kiszűrik a levegőből a veszélyes részecskéket, mint például a formaldehidet, és bioszűrőként működnek, ezzel is javítva a helyiség környezetét.

A növények vastag, kövérkés levelei és léggyökerei összegyűjtik a levegőből a méreganyagokat. A levelek elnyelik a nedvességet, majd megtisztítják a méreganyagokat és tiszta oxigént bocsájtanak a szoba levegőjébe.

 

 

 

Filodendron gondozása

Fontos szem előtt tartani, hogy a filodendron a trópusi területekről származik, mint a legtöbb más szobanövény. Ezért a növény akkor éri el teljes potenciálját, ha a lehető legjobban imitálod természetes környezetét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy esőerdővé kell változtatnod otthonod, de sokat tehetsz a növény optimális növekedésért, ha kellő mennyiségű közvetett napfényt, meleget és nedvességet biztosítasz számára.

Szerencsére a filodendron nincs kitéve a kártevők vagy betegségek támadásának, és egész évben jól érzi magát, feltéve, hogy a kertész betartja a növény szükséges gondozási követelményeit. A kertészek a vegetációs időszak során a növény növekedésének elősegítése érdekében a filodendronokat táplálhatják.

A kúszó filodendron kosarakba ültetve vagy rácsra felfuttatva is nagyon jól érzi magát, mint csüngő és függő növény. A kertészek a kúszó filodendronokat növénykaróval vagy hasonló támasztékkal is támogathatják.

szívlevelű filodendron
szívlevelű filodendron /forrás: /bloomboxclub.com/

A Scandens, vagy más néven a szívlevelű filodendron az egyik legkitartóbb szobanövény, és a filodendron fajták közül ez a legjobb választás a szobakertekbe.

A bársonyos levelű filodendronfajták sokkal kevésbé tolerálják a közvetlen napfényt, és magasabb a nedvességigényük, mint a többi fajtának. Az ilyen típusú filodendronokat a fürdőszobaablak párkányán érdemes elhelyezni. A zuhanyból szétáramló gőz biztosítja a levélzetnek a gyarapodáshoz szükséges nedvességet.

Ha kerülni akarod a kúszónövényeket, akkor mindenképpen a hibrid önállóan növő fajtát válaszd.

 

 

Talaj

A filodendron könnyű, tápanyagban gazdag és jól szellőző talajkeverékben fejlődik jól. A filodendron nem érzi jól magát agyagos talajban vagy olyan földben, amely nem tartja meg a nedvességet. A tipikus kerti talaj nem a legjobb választás a filodendron ültetéséhez, mivel az nem tartja meg jól a nedvességet.

A kertészeknek a filodendron ültetéséhez jobb minőségű talajra van szükségük. Különféle talajjavító anyagokat kell a földbe juttatnunk, hogy az befogadóbb legyen filodendronunk számára. Ehhez adj néhány maréknyi dúsított komposztot és perlitet a kerti földhöz, és ültetés előtt jól keverd őket össze.

 

Elhelyezés

A kertben a filodendron ideális helyének kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy a filodendron optimális növekedési körülmények között akár a 3 méteres magasságot is elérheti.

Ezért a kertészeknek előre számolniuk kell a növény növekedésével, és elegendő helyet biztosítaniuk számára, hogy az ne érezze szűkösen magát. Rácsot felszerelni vagy támasztékot alkalmazni még akkor érdemes, amikor a növény még fiatal, mivel később igazi kihívást jelent majd, ha azokat a növény köré próbálod meg illeszteni.

 

Fényviszonyok

A filodendron a kert azon pontjait kedveli, melyeken éri őt a délutáni napfény, de a nap csúcsidőszakában javarészt árnyékban van. Az esőerdőben, ahol a filodendron vadon nő, a fák lombkoronáján a fénynek csak kis része szűrődik át, ezért ügyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk teljes napsütésben nőni.

Gondoskodj azonban arról, hogy filodendronod kapjon némi közvetett napfényt, különösen délután. Ha a növény nem kap elég fényt, lassan elgyengülhet.

 

Filodendron Öntözése

A kertészeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a filodendron tövét körülvevő talajt mindig kellően nedves legyen. Ha a gyökerek túlságosan kiszáradnak, a növény elhalhat. Ha a növény túl sokáig marad szárazon, akkor nagy fejfájást okozhat, hogy visszanyerhesse eredeti pompáját.

Kerüld a túlöntözést. Ha a filodendron gyökerei túl sokáig maradnak nedvesek, a gyökerek rothadni kezdenek. A gyökérrothadás hatására a levelek hervadni kezdenek, csúcsuk besárgul és bebarnul.

 

filodendron levele

Nedvesség és hőmérséklet

A filodendron a trópusi éghajlatot kedveli, ahol a hőmérséklet nem süllyed 12 C alá. Ezek a növények párás környezetben érzik jól magukat, ahol a kövérkés levelek nedvességet tudnak felvenni a levegőből. Tégy alátétet a cserép alá, és töltsd meg vízzel, hogy imitáld a trópusi nedves környezetet.

A filodendron párásítást is igényel, különösen, ha szárazabb időszakban, vagy olyan országokban, ahol ez gyakori. Nyáron kétnaponta egyszer, télen pedig háromnaponta egyszer párásítsd a növényeket.

 

Trágyázás

A filodendron nagyobb leveleket hoz és egészségesebb marad, ha időt szánunk a növény rendszeres táplálására. A növény táplálásához a vegetációs időszak kezdetén adj a talajhoz lassan oldódó szemcsés műtrágyát.

Alternatív megoldásként használhatsz töménységének felére higított általános műtrágyát is, és a vegetációs időszakban hetente egyszer, a téli időszakban pedig havonta egyszer táplálhatod vele a növényt.

 

 

Filodendron átültetése

A filodendront akkor kell átültetni, amikor a gyökerei kinövik a cserepet. Ezek a növények optimális termesztési körülmények között felettébb fürgén növekedhetnek, és elrepeszthetik a termesztőedényüket.

Hogy a gyökerek ne tegyék tönkre a cserepet, gondoskodj arról, hogy az átültetés még azelőtt megtörténjen, hogy a növény áttörné a cserép oldalát.

Válassz az előzőnél valamivel tágasabb edényt, és készítsd elő a szükséges kerti földből, komposztból és perlitből álló földkeverékkel. Vedd ki a növényt a régi cserépből, és ültesd az új cserépbe. Ügyelj arra, hogy a földet enyhén nyomkodd le a növény körül, hogy biztosan ne maradjon levegős a talaj.

Miután átültetted a növényt, gondoskodj annak megfelelő öntözéséről, és hogy a talaj jól vezeti le a vizet.

Trágyázd meg a növényeket 2 hét múlva, amikor a gyökérzet már megtelepedett.

 

 

Filodendron Szaporítása és magültetés

Néhány kertész elég szerencsés lehet ahhoz, hogy a virágzás idején magokat nyerjen ki a filodendronból. Precíznek kell azonban lenni, mivel a magok aprók. Éppen ezért a legtöbb kertész szívesebben ülteti el a kertészetből vagy neveldéből vásárolt zsenge növényeket.

Ha azonban mégis sikerül magokat fogni, viszonylag könnyen csíráztathatók és növeszthetők akár kezdő kertészek számára is. Helyezd a magokat a virágágyásba fél hüvelyk (bő egy centi) mélyen, és vékonyan szórd be őket földkeverékkel.

Meleg helyen, világos, közvetett napfényben kell csíráztatni. A filodendron magok 6 héten belül kicsíráznak, és a csírázási folyamat során rendszeresen párásítani kell a talajt, hogy az nedves maradhasson.

A talaj kiszáradása a palánták elpusztulásához vagy nyugalmi állapotba való visszatérésükhöz vezet.

 

 

monstera deliciosa
monstera deliciosa – könnyező pálma /forrás: plants.ces.ncsu.edu /

A filodendron fajtái

A népszerűbb filodendronfajták között megtalálhatóak a következők:

  • Scandens – Kedvelt fajta kúszónövény, szívlevelű filodendronnak is nevezik. Rendkívül elterjedt kúszónövény, melyet gyakran neveznek szívlevelű filodendronnak is. Szív alakú levelei vannak, amelyek olykor tarka színűek.
  • Erubescens – Vöröses levelű és szárú kúszó fajta.
  • Melanochrysum – Sötét színű, bársonyos levelű kúszó fajta.
  • Rojo – Önállóan növő hibrid fajta, ami kicsi marad.
  • Bipinnatifidum – Önállóan növő fajta karéjos levelekkel, szeldeltlevelű filodendronként is ismerik.
  • monstera deliciosa – könnyező pálma

 

 

A filodendront betegségei / kártevők

A filodendront többnyire nem támadják meg betegségek vagy kártevők. Azonban problémák alakulhatnak ki náluk, ha a kertész nem foglalkozik a növénnyel. Az elhanyagolt növények a következő problémák jeleit kezdhetik mutatni:

Kártevők

Betegségek

Nincs ismert betegség.

 

 

Mérgező anyagok a filodendronban

A filodendron szára és levelei magas kalcium-oxalát tartalmúak, emiatt elfogyasztva mérgezőek emberek és a háziállatok számára egyaránt. A növény nedvei pedig egyes embereknél enyhe bőrirritációt is okozhatnak.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen fényviszonyokat igényel a filodendron?

A filodendron általában közepes fényviszonyokat kedvel, de egyes fajták jól tűrik az alacsonyabb fényviszonyokat is. Kerüljük a közvetlen napfényt, mivel az levelek égését okozhatja.

 

Hogyan öntözzük a filodendront?

A filodendron öntözése közepes mértékű legyen, csak akkor öntözzük, amikor a talaj felső rétege (kb. 2-3 cm) már kiszáradt. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényt, mivel ez gyökérrothadást okozhat.

 

Milyen talajt igényel a filodendron?

A filodendron jól drenált, levegős, humuszban gazdag talajt igényel. Egy jó minőségű szobanövény talajkeverék általában megfelelő.

 

Milyen hőmérsékletet és páratartalmat igényel a filodendron?

A filodendron általában 18-27°C közötti hőmérsékletet kedvel. A növény megfelelő növekedéséhez magas páratartalom szükséges, ezért érdemes párásítót használni, vagy a növényt nedves kavicsokkal teli tálcára helyezni.

 

Hogyan metszük és alakítjuk a filodendront?

A filodendron formázása és metszése a növény egészséges növekedésének fenntartása érdekében szükséges. Tavasszal vagy nyáron vágjuk vissza az elöregedett, sérült vagy túl hosszúra nőtt hajtásokat.

 

Hogyan szaporíthatjuk a filodendront?

A filodendront dugványozással szaporíthatjuk. Vágjunk le egy egészséges hajtást, amelynek legalább egy levele és egy leveletlen szakasza (csomó) van. Tegyük a dugványt vízbe vagy nedves tőzegbe, és helyezzük világos, meleg helyre, amíg meg nem gyökeresedik.

 

Milyen kártevők és betegségek támadhatják meg a filodendront?

A filodendront leginkább levéltetvek, tripszek és pajzstetvek támadhatják meg. A növényt gombás betegségek is érinthetik, mint például a lisztharmat vagy a fekete folt. A megfelelő légáramlás biztosításával, a túlöntözés elkerülésével és a kártevőkre adott időben történő reagálással minimalizálható a káros hatásuk.

 

Mikor kell átültetni a filodendront?

A filodendront általában kétévente egyszer érdemes átültetni, vagy amikor a gyökérrendszer betölti a cserép alját. A legjobb időpont az átültetésre a tavasz, amikor a növény aktív növekedési szakaszában van.

 

Milyen mérgező anyagokat tartalmaz a filodendron?

A filodendron levelei oxalát-kristályokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek lehetnek háziállatokra és emberekre nézve. Ha lenyelik a leveleket, irritáció, duzzanat és égő érzés léphet fel a szájban, a torokban és a nyelőcsőben. Ha gyanúja van mérgezésnek, forduljon orvoshoz vagy állatorvoshoz.

 

Milyen gyakran kell trágyázni a filodendront?

A filodendront a növekedési időszakban, tavasszal és nyáron, általában havonta egyszer érdemes trágyázni egy kiegyensúlyozott, vízben oldódó szobanövény tápoldattal. Télre csökkentse a trágyázás gyakoriságát vagy állítsa le teljesen, mivel a növény ekkor pihenő időszakban van.

 

Források:

  1. American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. „Heartleaf Philodendron.” Aspca.org. N.p., n.d. Web.
  2. Dieffenbachia and Philodendron.” Poison.org. N.p., n.d. Web.
  3. PhilodendronClemson University Cooperative Extension.