Kroton – csodacserje (codiaeum variegatum) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

Ideje, hogy néhány percet szánjunk arra, hogy értékeljük ezeket a gyönyörű és színes növényeket! Hipnotikus lombozatukkal a csodacserjék (kroton) elég gyorsan belopták magukat a kertészek szívébe szerte a világon.

Miután megakadt a szemed egy ilyen szépséges palántán, onnan már nincs menekvés! Szinte lehetetlen ellenállni neki. Díszes szobanövényként is nagyon könnyű őket tartani, amennyiben sikerül szimulálnod a természetes élőhelyén lévő körülményeket.

A Codiaeum Variegatum, más néven Kerti Kroton, Tűz Kroton, Tarka Kroton vagy egyszerűen csak Kroton, az Euphorbiaceae növénycsalád örökzöldjeinek egy fajtája. A csodacserje növények megtalálhatók Malajzia cserjesekben és nyílt erdőkben gazdag vidékein, Indonéziában, a Csendes-óceán nyugati szigetein és Ausztráliában egyaránt.

 

 

kroton

A Croton növény ismérvei

 • Ezek a növények a Codiaeum növény nemzetségbe tartoznak, amely körülbelül 17 ismert fajt foglal magába. Van néhány figyelemre méltó Kroton típus is, például a C. Variegatum var. Pictum, C. Variegatum, azaz az ’Aranycsillag’ és C. Variegatum, azaz a ’Petra’.
 • Gyakran összetévesztik a Kroton növényeket, egy olyan növény nemzetség tagjaival, amely körülbelül 700 fajt tartalmaz szintén az Euphorbiaceae családban.
 • A csodacserje növények a meleg éghajlattal rendelkező fényes helyeket részesítik előnyben, de csupán csak közvetett fény mellett. Ha a levélszélek bebarnulnak és elkezdenek lehullani, az a hűvösebb hőmérséklet hatására történhet leginkább.
 • Mint minden trópusi növény, a Krotonok is igencsak kedvelik a páratartalmat, így rendszeres öntözésre és gyakori párásításra van szükségük.
 • A csodacserjéknél a leggyakoribb probléma a ritka öntözés és a túlöntözés. Figyeld meg jól a Kroton növényedet, mert ezek a növények általában jól mutatják ha nem megfelelően vannak öntözve.
 • A nitrogén- és káliumtartalmú műtrágyákra reagálnak a legjobban ezek a palánták, mivel ezek a vegyi anyagok elősegítik az erős szár és levelek kifejlődését.
 • A csodacserjék minden része mérgező a háziállatokra és az emberekre egyaránt. Irritációt okozó nedvet termelnek, ezért gondozásukkor ajánlatos kerti kesztyűt viselni, és távol tartani őket a kíváncsi macskáktól, kutyáktól és gyermekektől.

 

 

csodacserje
forrás: https://gardengoodsdirect.com/

A Kroton tulajdonságai: Áttekintés

 • Egylaki cserjék, amelyek akár a 3 méteres magasságot is elérhetik. A fajtától függően ezeknek a növényeknek a mérete is eltérő lehet.
 • A csodacserjék beltéri nevelése meglehetősen nagy kihívást jelenthet. A cserépben növekvő palánta bizonyára sokkal kisebb lesz majd, mint a természetes élőhelyén növekvő párja.
 • Nagy, bőrszerű és fényes örökzöld lombozatuk van, amely váltott elrendezésben növekszik. Leveleik általában5–30 cm hosszúak és 0,5–8 cm szélesek.
 • Amikor a szárukat megnyesik vagy a leveleiket levágják, a Kroton növények nedvet eresztenek.
 • A rendkívül sokféle formában előforduló növények meglehetősen lenyűgözőek. Leveleik lehetnek elliptikusak, oválisak, fordítottak vagy spatula szerűek, lándzsás alakúak, hosszúkásak vagy hegedű alakúak akár.
 • A csodacserjék változatos színpalettával rendelkeznek, így a zöld, lila, piros, narancssárga vagy sárga különféle élénk árnyalataiban is előfordulhatnak. Néhány típus ebből a növényből, például az „Aranypor”, fényes színes foltokkal rendelkezik.
 • Ha szerencséd van, akkor ezek a növények kora ősszel hím és nőstény hajtásokat hoznak. A hím virágok fehérek, öt apró szirommal, míg a nőstények sárgák és nincsenek szirmaik.
 • A csodacserjék kis, 9 mm átmérőjű gyümölcsöket hoznak, amelyek három magot tartalmaznak.

 

 

A Kroton gondozása

Lévén, hogy a természetes élőhelyük a trópusok, így az efféle körülményekhez szokott Kroton növényeket nehéz rosszul nevelgetni. Szeretik a meleg és nedves környezetet, ez egy olyan duó, amelyet szimplán egy kis extra erőfeszítéssel el lehet érni.

Amikor a csodacserjék termesztéséről van szó, mindig van valami új tudnivaló, és épp ezért ez az útmutató pont neked való!

Ha a csodacserjéket beltéren szeretnéd termeszteni, ültesd egy olyan cserépbe, amelynek alján egy vagy több vízelvezető lyuk van. Ez biztosítja a megfelelő vízelvezetést, és nem tartja folyamatosan túl nedvesen a talajt.

A megfelelő cserépméret kiválasztásakor, ügyelj arra, hogy egy körülbelül egyharmaddal nagyobbat válassz mint a palánta gyökérgömbje. Ezek a növények nem értékelik a nagy változásokat, ezért ha lehet kerüld a Kroton túlzott mozgatását, miután megtaláltad annak tökéletes helyét.

A csodacserjék jól reagálnak a fényes környezetre, pontosabban a közvetett napfényre, mivel élénk lombszínük közvetlenül függ a fény intenzitásától. Gyarapodhatnak ugyan közvetlen napfényben vagy részleges árnyékban is, de összességében nem a legjobb színben fognak pompázni ezekben az esetekben.

Kültéri és beltéri termesztés esetén is ne feledd megvédeni ezeket a növényeket a közvetlen napfénytől. Ideális hely a krotonnak egy többnyire napos szeglet, például déli, keleti vagy nyugati fekvésű ablakok közelében elhelyezve.

codiaeum variegatum
codiaeum variegatum csodálatos levelei, a folyamatos közvetlen fénytől azért óvjuk

Ha meleg éghajlaton élsz, akkor a Croton növényt bátran termesztheted a kertedben is. Hűvösebb éghajlaton viszont jobb, ha a növényedet beltérben termeszted, ahol tudod szabályozni a kodíciókat.

Nappal a csodacserje jól elvan 21-27 ° C között. Ügyelj arra, hogy a szobahőmérsékletet 16 °C felett legyen, és ne tedd ki hideg huzatnak vagy fagynak, mivel nem élné túl az utóbbi feltételek között. Éjszaka a szobahőmérsékletnek 18 °C körül kell lennie.

Általában a Kroton növények nem vonzzák annyira a kártevőket, de a pókatkák mégis szeretik ellepni a leveleiket. A pókatkákkal fertőzött növények levelein sárga vagy barna foltok, halvány színek vagy fehér pettyek láthatók.

Ha bármilyen fertőzésre utaló jelet észlelsz, könnyen kezelheted azt otthoni eszközök segítségével. Keverj össze egy kis mennyiségű meleg vizet egy teáskanál kézi szappannal vagy folyékony mosogatószerrel, és márts bele egy pamutrongyot.

Tisztítsd meg a leveleket ezzel a ronggyal, és ismételd meg ezt a folyamatot mindennap, mindaddig amíg a pókatka el nem tűnik.

 

 

croton

A Kroton növények átültetése

A Kroton növények egészségesek lesznek minden semleges és jó vízelvezető cserepes talajban, amely szerves anyagokban gazdag. Az optimális eredmény elérése érdekében azt javasoljuk, hogy az aktív virágzási időszak alatt rendszeres trágyázással segítheted a csodacserjédet.

Tavasztól kora őszig havonta egyszer adj a növényednek por alapú vagy folyékony műtrágyát, hogy elegendő tápanyagot biztosíthass számára. Nyugalmi időszakokban hagyd ki ezt a lépést nyugodtan.

Abban az esetben ültesd át a csodacserjét, amint kinövi a jelenlegi cserepét. A változás iránti érzékenységük miatt ezek a növények néhány levelüket elhullajthatják az átültetés közben. Ha azt szeretnéd, hogy minél kevesebb levelüket veszítsék, akkor ezeket a növényeket csak tavasz közepén vagy később érdemes átültetni.

Ügyelj arra is, hogy a Croton növényedet egy olyan cserépbe ültesd át, amely 2,5-5 cm nagyobb, mint a jelenlegi. A növény jelenlegi méretének megtartása érdekében átültetheted ugyanabba a cserépbe is, vagy csak rendszeresen metszened kell azt.

Félig töltsd meg a cserepet friss virágfölddel, vedd ki a növényt az előző cserépből, és óvatosan helyezd bele az újba. A bolti cserepes virágföld helyett fél tőzegmoha és fél komposzt keverésével is elkészítheted a saját virágföldedet.

Adj hozzá annyi cserepes virágföldet, hogy ellepje a gyökereket, és alaposan öntözd meg.

 

 

A Kroton öntözése

Ha a csodacserjét megfelelően lecsapolt virágfölddel látod el és vízelvezető lyukakkal ellátott cserépbe helyezed, akkor az öntözés már csak hab a tortán. Ne feledd viszont, hogy jól reagálnak a langyos vízre, így elkerülheted a gyökerek rothadását.

A meleg időszakokban a Kroton növények az állandóan nedves talajt és az igencsak párás környezetet kedvelik. Mint minden trópusi növény, imádják a nedvességet, de nem értékelik a száraz vagy a túlzottan nedves talajt.

A megfelelő mennyiségű víz biztosításához ellenőrizd a talajt az öntözések között. Amikor a talaj felülről nézve 1,3 cm tapintásra száraznak érződik, akkor tudni fogod, hogy itt az ideje öntözni.

Nyugalmi időszakukban csökkenteni érdemes az öntözések gyakoriságát. Az új öntözés előtt hagyd kiszáradni az első 2,5 cm talajt, és távolítsd el a felesleges vizet.

Ha növény leveleinek szélei elkezdenek barnulni, vagy elkezdenek lehullani, az azt jelezheti, hogy a növény nem kap elegendő vizet. Ebben az esetben adj több vizet a csodacserjének, és gyakrabban permetezd a lombját, hogy a növény ismét egészséges legyen.

Bár ezek a növények nedves talajt igényelnek, néha túlöntözhetők. Ha észreveszel néhány hervadó levelet a növényen, akkor a növény visszametszésével segíthetsz ezen a problémán.

A Kroton növények imádják a sok nedvességet. Nedves helyeken növekednek, ahol a páaratartalom 40 és 80% közötti értékeket mutat, de az előny ha ez a szint valahol 70% körül mozog.

Az ideális páratartalom fenntartható párásító használatával vagy a növény permetezésével egy-két naponta. Sok termelő egy kavicsokkal és vízzel töltött tálca fölé helyezi csodacserje cserepét.

 

 

A Kroton szaporítása

Ha egy különleges ajándékkal szeretnéd meglepni egy barátodat, a csodacserjék könnyen szaporíthatók a szárakon keresztül. Kis hajtásokat hoznak létre, amelyek eltávolíthatók az anyanövényről és önállóan is elültethetők.

Nyesd le a kívánt darabot egy éles késsel, és a jobb eredmény érdekében mártsd be gyökérhormon szerbe. Tölts meg egy cserepet friss virágfölddel, és óvatosan ültesd bele a levágott szár részt.

Helyezd ezt a cserepet egy napos helyre, és rendszeresen öntözd, hogy a talaj nedves maradjon. Miután a vágás erős gyökérzetet eresztett, egy kész kis csodacserje palántát fogsz kapni. Ugye milyen aranyos!

 

 

Összefoglaló

A Kroton növények igazán lenyűgözőek, amint megpillantod őket. Egyedülálló megjelenésükkel vonzzák a tekinteteket. És a legjobb bennük, hogy nem nehéz őket gondozni! Csak annyit kell tenned, hogy ragyogó és közvetett fényt, meleg és párás környezetet, valamint egy kis extra figyelmet biztosítasz számukra időről időre. És így, garantálom neked hogy, sokáig ki fog szolgálni ez a csodacserje növény!