Zöldike – csokrosinda – chlorophytum comosum ültetése, gondozása – Minden amit tudnod kell

Ha egy olyan növényt keresel, amit könnyű lakásban nevelni és értékes tagja lehet a szobanövény gyűjteményednek, akkor fontolóra kéne venned egy zöldike (póknövény, csokrosinda, chlorophytum comosum) beszerzését.

A csokrosinda kinézetéről kapta a nevét. A levelei a növény oldaláig kinyúlnak, ami egy pókra, indákra hasonlít.

Ezek a növények vékony, hosszúkás levelekből álló csokrokat növesztenek, színük teljesen zöld vagy fehér. A póknövények igen elterjedtek voltak a viktoriánus korszakban, és jól mutatnak egy fellógatott kaspóban.

A csokrosindák olyan családba tartoznak, mely ismert a levegő tisztító képességéről. Hagyj egy zöldikét egy szobában, és kiszűri a levegőből a veszélyes gázokat, mint például a formaldehidet, ami általában frissen festett otthonokban található meg.

A póknövények könnyedén szaporodnak: Az anyanövényből kinövő kis csokrokat el tudod ültetni. Ez minden, amit a póknövények ültetéséről és gondozásáról tudnod kell.

 

 

zöldike növény

A zöldike fajtái

A póknövényeknek rengeteg különböző fajtája van, mégis amivel a legtöbbször találkozol a helyi orvosi rendelőben vagy egy kiskereskedésben, annak zöld levelei vannak fehér elszíneződésekkel. Gyakori, hogy egy fehér csík fut le a levelek közepén.

A lakáskertészek között elterjedtek a különleges változatok, mivel azok egy szemet gyönyörködtető vonást és felépítést adnak a növényhez, ami az egyszínű változatoknál nincs jelen.

 

 

Hová ültessük a csokrosindát – chlorophytum comosum

A csokrosinda a kültéri meleg helyeket kedvelik. Ha melegebb éghajlaton élsz, akkor a póknövényeid egész évben állják majd a sarat és be sem kell vinned őket, hacsak nem esik a hőmérséklet 10°C alá. Hazánkban mindenképp szükséges lakásban teleltetni, a fagyok miatt.

Olyan helyet kell választanod az otthonodban vagy kertedben, ahol a napfény nem éri a növényt közvetlenül. A közvetlen napfény elhervasztja és barnává teszi a levelek végeit. A póknövényed ideális helye egy világos fürdőszobában van, így a szükséges páratartalmat egy zuhanyzás utáni „gőzfelhőből” fel tudja venni.

Amennyiben a kertben ültetsz, válassz egy területet laza, agyagos talajjal, ami nem marad sokáig nedves. Ami a tápanyag-utánpótlást illeti, a zöldikének nincs szüksége gyakran. Egyetlen kora tavasszal történő utánpótlással is kihúzhatod.

A póknövényeket akár kaspóba is ültethetjük, így a leomló levelek ízléses kinézetet kölcsönöznek majd teraszunknak.

Bent is ültethetünk zöldikét egy cserépbe, de győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű lyuk van rajta, ami kivezeti a vizet, ezzel megelőzi a gyökerek elrothadását.

 

 

csokrosinda

Zöldike nevelése

Amennyiben cserépbe ülteted a póknövényedet, használj jó elvezetésű, földalapú keveréket. A zöldikék jobban kedvelik a nedvességet, mint a sokáig tartó szárazságot, ugyanakkor utálják a túlöntözést.

A túlöntözés során a talaj nem tud rendesen megszáradni. A növény gyökérzete állandóan vízben áll, így elkezdődik a rothadás folyamata. Más kórokozók is érdeklődhetnek a növényed iránt ezzel mintegy „járványt” indítva el a szobakertedben.

Helyezd a gyökérzetet a talajszint alá és kissé nyomd le, hogy összesűrítsd a gyökereket. Öntözéssel segítsd a növény „átültetési sokkján”, aztán hagyd, hogy a föld kiszáradjon magától mielőtt újra megöntöznéd.

A túlöntözött póknövények levelei vizenyőssé válnak. Ha ezt tapasztalod, akkor hagyd a talajt száradni egy hétig, azután mérd fel újra a növény vízigényét.

A legtöbb póknövény körülbelül 30 centisre nő szétterülő levelekkel, melyek a cserép falán omlanak le amint a növény növekszik.

 

 

Zöldiek gondozása

Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik lenne a legjobb pillanat, hogy megöntözd a zöldikédet, akkor használd az ujj tesztet. Dugd a földbe az ujjadat és figyeljed meg a nedvességét. Ha a föld vizesnek tűnik akkor várj még egy napot, de ha a föld száraz, akkor itt az ideje, hogy megöntözd a növényed.

A póknövények képesek a levegőből vizet felvenni, szóval egy párásító felszerelése segít a növényt a legjobb formájában tartani. A póknövények érzékenyek a vízben található sóra és ásványokra. Ha csapvízzel öntözöd, akkor az egy idő után elkezdi sebezni a növény leveleit.

Azt ajánlom, a legjobb eredményért öntözd desztillált vagy ásványvízzel a póknövényed, de a lehógjobb az esővíz. A póknövények igen szívósak, és jól tűrik a szárazságot, viszont ajánlott, hogy sose hagyd a növényedet teljesen kiszáradni, és mindig legyen megfelelő nedvességű a föld.

A zöldikék remekül érzik magukat a 13-26 fokos környezetben, éppen ezért kiváló szobanövények. Ha a póknövényed kinövi cserepét, kora tavasszal ültesd át, majd egy hónappal később öntözd meg tápoldattal ezzel elősegítve a további növekedését.

Onnan fogod tudni, hogy a csokrosindádnak átültetésre van szüksége, hogy a cserép alján a lyukakból kinőnek a gyökerei.

Esetenként a póknövények apró virágokat növesztenek. Amennyiben a növényed gyökerének növekedésében korlátolt a cserép mérete miatt, a virágok nem fognak megjelenni, míg elegendő helye nem lesz.

Habár a csokrosinda nem veti meg a korlátoltságot, a túlságosan is szűk cserepet előbb-utóbb megrepeszti a növekvő gyökérzet.

 

 

Csokrosinda ültetése

A betegségek és kártevők hatása a zöldikére

Ami a szobában nevelt zöldikéket illeti, ezek a növények ritkán lepnek meg bennünket betegségekkel vagy kártevők okozta károkkal.

Bár ami azt illeti, a póknövények hajlamosak a gyökérrothadásra, amit a túlöntözés idézhet elő.

  • A póknövények végei alacsony páratartalom, nedves talaj vagy a csapvízben található anyagok és sók miatt bebarnulhatnak és elszáradhatnak. Mindig biztosíts neki kellően nedves talajt és kerüld a túlöntözést!
  • A bebarnult végeket vágd le, hogy megakadályozd az elszáradás tovább terjedését. A menthetetlen leveleket távolítsd el! Az esetek többségében a zöldike idővel megújul és visszatér eredeti színéhez kellő gondoskodással.
  • Időnként a megszáradt barna végeket akár a körmöd használata nélkül is el tudod távolítani. Viszont légy óvatos, nehogy megsérüljön a levél, hiszen ez akár az egész csokor elpusztulását is jelentheti.

Amennyiben a kertbe ülteted a zöldikédet, ajánljuk, hogy tartsd szemmel a nyár legmelegebb ideje alatt. Ha a póknövényed tűző napnak van kitéve, akkor elhervad vagy elpusztul pár nap leforgása alatt.

Válaszd meg jól az ültetésre kijelölt területet: Figyelj arra is, miként változik a nap állása a különböző napszakok alatt.

A kültérre ültetők ráadásul a pajzstetvek jelenlétére utaló jeleket is figyelniük kell. Amennyiben levéltetveket találsz, használj organikus rovarirtó szert.

 

 

zöldike jól mutat lógatva | forrás: petals.com

A csokrocskák elültetése

Mikor tavasszal a nappalok elkezdenek megnyúlni, a zöldikéd elkezdhet csokrocskákat növeszteni.

A csokrocskák apró zöldikék, amik az anyanövényen nőnek. Azonban csak a teljesen kifejlődött póknövények hoznak csokrocskákat és csak akkor, ha a környezeti tényezők is megfelelőek. Ellenkező esetben a növény nem hoz „sarjakat”.

Amennyiben azon szerencsés kertészek közé tartozol, akik virágzó póknövénnyel rendelkeznek, akkor a csokrocskákat begyűjtheted és elültetheted őket egy különálló cserépbe, hogy új taggal bővítsd a kerted. A legjobb módja a csokrocskák gyökereztetésének az, hogy addig hagyod őket az anyanövényen növekedni, míg gyökeret nem eresztenek.

Válassz egy csokrocskát és szúrd bele a földbe az anyanövény mellé. Tartsd nedvesen a talajt, majd mikor a növény gyökeret eresztett, levághatod az anyanövényről és idővel ez is egy anyanövénnyé cseperedik.

Egy másik módja a növényed szaporításának az, hogy levágsz egy csokrocskát, elülteted némi földbe és kitartóan öntözöd. Ajánljuk, hogy a csokrocskát egy kisebb műanyag zacskóba tedd. Ez segíti a föld szellőzését ez által hamarabb gyökerezik majd a növényed. Helyezd a zacskót olyan helyre, ahol nem éri közvetlenül a napfény és várd meg, míg gyökeret ereszt.

Miután kigyökerezett, vedd ki a növényt a zacskóból és ültesd egy különálló cserépbe. Öntözd meg az ültetés után és gondozd akár egy anyanövényt. A legjobb eredmény eléréséért akkor vedd ki a növényt a zacskóból, mikor eléri az 5 cm átmérőjű „lombkoronát”.

 

 

Ajánlott zöldike fajták

A zöldikék Dél-Afrikában őshonosak, ezért élvezik a meleg éghajlatot és a mérsékelt esőzést. A szélükön csíkolt változatok a legnépszerűbb fajták a szobakertészek körében.

A kezdő póknövény „gazdiknak” az alábbi fajtákat ajánljuk:

  • “Variegatum” –Ezen a fajtán fehér csíkok futnak le a zöld levél szélein.
  • “Vittatum” –Ezen a fajtán egyetlen fehér csík fut le a levél közepén.

Léteznek tiszta zöld levelű változatok is, habár ezek kevésbé elterjedtek.