Sugárarália (Schefflera Arboricola) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Schefflera Arboricola virágos növény, amely számos névvel rendelkezik, beleértve az sugárarália, a napernyőnövényt, a törpe esernyőfát és a polipot. Ez a faj az Araliaceae családba tartozik és Tajvan és Hainan számos régiójában nő.

A sugáraráliák sok háztartásban elterjedtek világszerte, mivel elviselik  a rossz környezeti feltételeket. Ezek a különleges megjelenésű szépségek beltéri és kültéri termesztésre egyaránt alkalmasak, de a kertészek többsége inkább a Schefflera Arboricola-t termeszti olyan cserepekben, amelyek megfelelnek a belső kialakításának. Nagyon gyakran használják a tájdíszítésekben is, különösen a melegebb éghajlatú régiókban, ahol a tél nem olyan zord és a fagy ritkán fordul elő.

A hagyományos kínai orvoslásban ezeket a növényeket a vérkeringés és a fájdalomcsillapítás jótékony tulajdonságai miatt használják. Gyökereik, száraik és leveleik kivonatait fejfájás, hasi fájdalom, torokfájás, reumás ízületi gyulladás és asztma kezelésére használják.

Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a Schefflera Arboricola termesztéséről, öntözéséről és szaporításáról.

 

 

Az sugárarália növényről:

 • Ezeket a növényeket az S. Actinophylla faj kisebb változatának tekintik, jól ismert nevén  esernyőfa. Hasonló nevük miatt összetévesztik a Cyperus Alternifolius -szal is.
 • Használhatók madarak és más beporzók vonzására. Gyümölcsüket több madárfaj is megeszi, például varjú, vörös bajszú bulbul (Pycnonotus jocosus) és feketerigó.
 • A sugáraráliák kiválóan helyettesíthetik a bonsai fákat és a kezdő kertészek gyakran kedvelik őket beltéri dísznövényként.
 • Tanulmányok kimutatták, hogy a Schefflera növények képesek eltávolítani a benzolt a légkörből, így nagy szerepet játszhatnak a  légtisztításban.
 • Számos fajtát választottak a levélminták és színek változatossága miatt. Az „Arany Capella” példány elnyerte a rangos Kerti Érdemdíjat.
 • Ismert, hogy kalcium -oxalát kristályokat tartalmaznak, amelyek lenyeléskor meglehetősen mérgezőek lehetnek. A biztonság érdekében ügyelj arra, hogy a kíváncsi háziállatokat és gyermekeket biztonságos távolságban tartsd és győződj meg arról, hogy nem tudják elfogyasztani a leveleiket.
 • Az esernyő növények szeretik enyhén meleg és párás helyeken. Akkor érzik magukat a legjobban, ha erős és közvetett fényt kapnak.
 • A bokros megjelenéshez rendszeres metszést igényelnek. Miközben gondozod ezeket a növényeket, szánj egy kis időt a kártevők fertőzésének jeleire.
 • A törpe sugáraráliák más növénytársak, köztük a Peace Lily (vitorlavirág), a Philodendron, a Dracaena, a Dieffenbachia és a Ficus között is termeszthetők.

 

 

schefflera arboricola
schefflera arboricola, más néven sugárarália

Schefflera Arboricola jellemzői: áttekintés

 • Ez a növény a Schefflera nemzetséghez tartozik, amely körülbelül 600-900 virágzó fát, liánt vagy cserjefajt tartalmaz. Egyes fajok nagyon népszerűek díszítő szobanövényként, mint például a S. Arboricola és az S. Actinophylla.
 • A Schefflera Arboricola egy elég magas, örökzöld cserje, amely akár 8-9 m magasságot is elérheti. Általában önálló növényként vagy epifitaként jelenik meg, más fák törzsére támaszkodva.
 • Leveleik tenyér alakú (több ágú) szerkezetet alkotnak, amelyek 7–9, 9–20 cm hosszú és 4–10 cm átmérőjű, 9–20 cm méretű levelekből állnak.
 • Termesztéskor vagy amikor a növények fiatalabbak, kisebb leveleket hoznak létre, kevesebb levélággal. Minden levélnek egy központi bordája van, amely két részre osztja őket.
 • A lombozat bőrszerű, a felső felületen fényeszöld, színe pedig világosabb, alul pedig  matt. Egyes példányok változatos, zöld, sárga és krémfehér mintázatú tarka leveleket hoznak létre.
 • Az esernyő növények nyár elején kezdenek virágozni és kora ősszel fejezik be. Virágaik egy nagyon elágazó, 20 cm hosszú száron nőnek, amelyet füzérvirágzatnak  neveznek.
 • A füzérvirágzaton sok apró ernyő található, amelyek egyenként körülbelül 5-10 virágot tartalmaznak. A virágok szép  színekben pompáznak, a sárgától a zöldig.
 • Ezek a növények apró gyümölcsöket teremnek, amelyek kezdetben mirigyes pontok, kissé gömb alakúak vagy oválisak. Gyümölcsüket közismerten csonthéjasoknak nevezik.
 • A csonthéjak általában a nyár végétől a tél elejéig megérnek. Fiatalabb korban a narancs különböző árnyalatait mutathatják de mikor érettek vöröses-ibolya színűvé válnak.
 • A törpe esernyőfákat gyümölcseiben található magvakon keresztül lehet szaporítani. Minden gyümölcs öt magot tartalmaz.

 

 

A Sugárarália gondozása

A Schefflera arboricola növények nagyszerű társak lehetnek, amíg a környezeti feltételek hasonlóak a természetes élőhelyükhöz. Bár elsőre meglehetősen nehezen kezelhetőnek tűnnek, de egy idő után belerázódsz.

A legtöbb szobanövényhez hasonlóan ők is nehezebben tudnak elhelyezkedni új termesztőközegükben. De ha ezek a növények otthon érzik magukat, garantáljuk, hogy nem fogod megbánni az extra erőfeszítéseket a kezdetektől fogva!

 

Fényigény

Akár beltéren, akár kültéren termesztjük őket, a törpe sugáraráliák sok fényes és közvetett fényt részesítik előnyben. Elég könnyűek és a szokásosnál kissé sötétebb helyeket is elviselik. Az optimális növekedés érdekében meg kell védened ezeket a növényeket a durva és közvetlen napfénytől, mert megperzselheti leveleiket. Ezenkívül a cserepeket hetente egyszer kissé el kell forgatni az egyenes növekedés fenntartása érdekében.

 

schefflera
schefflera levelei

Hőmérséklet

Az sugárarália szeretik a kissé meleg környezeteket beltéren és kültéren egyaránt. Egész évben jól teljesítenek 15–21 ° C hőmérsékleten. A zöld lombú példányokról ismert, hogy jobban tolerálják az alacsonyabb hőmérsékletet, mint a tarka. Amikor azonban a hőmérséklet csökkenni kezd, be kell vinni a növényeket, hogy megvédd őket a fagytól és a teltől.

 

 

Sugáraráliák ültetése

A talaj tekintetében a sugáraráliák nem olyan válogatósak, mint más fajok. Szinte bármilyen típusú talajt képesek elviselni, ha ez  jó vízelvezető és tápanyagokban gazdag. Ültesd a  Schefflera kis növényeit egy kereskedelmi célú, általános célra alkalmas virágföldbe vagy bolti komposztba.

Aktív tenyészidejük alatt a sugáraráliák nagy szár- és levélfejlődést mutatnak. Független növények, amelyek trágyázás nélkül is kiválóan képesek növekedni. Mégis, ha gyorsabb növekedést szeretnél elérni, nyáron pár hetente tápozd a növényt  hígított általános célú műtrágyával.

sugárarália dugványozás

Ne feledd, hogy egy frissen ültetett sugárarália legalább két -három hónapig nem igényel műtrágyát. Általában a friss komposzt rengeteg tápanyagot tartalmaz és több mint elegendő ahhoz, hogy a növény néhány hónapig minden különösebb figyelem nélkül virágozzon.

Más magas fajokhoz képest a törpe sugáraráliák nagyon jól elférnek kis cserépben is. Ezeket a növényeket általában két -három évente kell átültetni, amikor elkezdik kinőni a cserepüket. Keress egy cserepet, amely egy mérettel nagyobb, mint a jelenlegi és töltsd fel friss szobanövény-komposzttal vagy univerzális virágfölddel. Húzd ki a növényt a cserépből, távolítsd el a felesleges talajt a gyökerekről és óvatosan ültesd új termesztőközegébe

 

Kártevők

A kártevők valószínűleg az egyik leggyakoribb probléma az esernyő növényeknél. Nagyon gyakran zavarhatják őket a pikkelyes rovarok és a piros takácsatkák, amelyek leginkább csábító lombozatukat érintik.

A ragadós levelek és a tiszta vagy fekete maradványok fő jelzője annak, hogy a növény fertőzött. A fertőzött részeket alkohollal, levéltetű permetezéssel vagy rovarölő szerekkel lehet  kezelni.

 

 

Schefflera öntözése

A sugáraráliák  szeretik a nedvességet és akkor nőnek a legjobban, ha bőven vannak öntözve. Viszont elviselik az alulöntözést is, az sem baj, ha egy-két hétre elfelejted öntözni őket.

Mindig ellenőrizni kell a talajt az öntözések között, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelően öntözöd ezeket a növényeket. Amikor a felső 2,5 cm talaj száraznak tűnik tapintásra, az sugárarália készen áll az öntözésre. Fogékonyak a gyökér- és szárrothadásra, ezért az öntözés után a felesleges vizet el kell távolítani a tálcájukról.

A sugáraráliák  jól viselik a szoba átlagos páratartalmát és ezek a körülmények segítenek a kártevők elleni küzdelemben is. Ha a növények körül a levegő túl száraz, használj párásítót vagy időnként ködösíts.

 

 

Sugárarália szaporítása

A törpe sugáraráliák olyan gyönyörűek, hogy nagyon nehéz ellenállni nekik! Természetesen több ilyen növényt szeretnél  magadnak és családod meg barátaid számára. Szerencsére dugványokon keresztül szaporíthatók, bár előfordulhat, hogy az első próbálkozáskor nem érsz el  jó eredményeket.

De ne csüggedj, kertész! Ami a szaporítást illeti, még a legtapasztaltabb növénykedvelők is néha kudarcot vallanak. A növények olyanok, mint a tinédzserek: nem irányíthatók vagy könnyen megérthetők, de nem mondj le róluk.

Dugványokon keresztül jól lehet szaporítani a növényt ha ezeket tavasszal vágtuk le. Keress egészséges ágakat és vágj le körülbelül 5 cm -t a csúcsaiktól. Ültesd a dugványokat ugyanolyan talajba mint az anyanövényt.

Mielőtt a dugványokat a növekedési környezetükbe ültetnéd, javasoljuk, hogy az alsó részét mártsd egy  gyökereztető hormonba. A virágföld alá nem szabad leveleket ásni, ezért csak a felső leveleket hagyd az ágakon.

Amikor a Schefflera -dugványok készen állnak, ültesd őket az előkészített termeszőközegbe. Hagyd, hogy a dugványok felső fele sok fényes, közvetett fény és sok meleg érje. Ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd a talajt, hogy elegendő nedvességet biztosíts a kis sugárarália növényeidnek. Megfelelő gondossággal néhány hónap alatt egészséges és erős gyökérzetet kell kialakítaniuk.

 

 

Összefoglaló

Szép megjelenésű növény és  kevés gondozást igényel. Mit kívánhatsz még? Akár kezdő, akár tapasztalt kertész vagy, a sugárarália minden szobanövény-kollekció elengedhetetlen része! Megfelelő törődéssel és sok szeretettel hűséges és barátságos társad lesz sokáig az oldaladon!