Buzogányvirág (Dieffenbachia) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Buzogányvirág vagy latin elnevezésével Dieffenbachia (az angolban a következő becenevekkel illetik: Dumb Cane, Leopard Lily, Tropic Snow, Exotica Perfection vagy Mother-in-law’s tongue) egy nagyon attraktív, trópusi szobanövény. Fajtától függően a Diffenbachia hatalmas, vaskos levelei a zöld, sárga és fehér színekben pompáznak.

Az angolban kapott egyik gúnyneve, a “Néma nádnövény” onnan ered, hogy a szár egy darabjának megrágása időszakos némulást eredményez. A növény nedve ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gyulladást és duzzanatot okoznak a nyelven és a torokban. A mendemonda szerint a régi időkben a rabszolgáknak kellett a büntetés egy formájaként ezt a növényt fogyasztaniuk.

A buzogányvirág az Arum(Araceae) családjába tartozik. Az ebbe a nemzetségbe tartozó, Dél-Amerikában, azon belül is többségében Brazíliában őshonos növények általában véve népszerű szobanövényeknek számítanak. Az árnyékos helyeket kifejezetten kedvelik.

Ez a lélegzetelállító növény a nevét Joseph Dieffenbach-ról (1796-1863) kapta, aki egykoron a bécsi Schönbrunn Kastély főkertésze volt és aki szenvedélyesen rajongott a trópusi növényekért. A buzogányvirágról könnyű gondoskodni, hiszen egy igen szívós fajtáról beszélünk.

Öntözés, fény és a mindennapi gondozás tekintetében nem igényelnek különleges elbánást. Éppen ezért tökéletes választás kezdő kertészek részére, illetve azoknak, akik olyan növényre vágynak, amely minden helyzetben egészséges és boldog marad.

 

 

Mindent a Diffenbachiáról

 • A Diffenbachia mind a 30 változata kitűnő választásnak tekinthető szobákba, hiszen nagyon jól tolerálják az mérsékelt fényviszonyokat.
 • Kültérben a Dieffenbachia szezonálisan képes a virágzásra, ám ez a szobában csak a legritkább esetekben fordul elő. Virága fehér, de nem kimondottan lenyűgöző.
 • A legnagyszerűbb dolog ebben a növényben, hogy képes tisztítani a levegőt, ezzel téve az otthoni környezetet még egészségesebbé számodra és a családod számára.
 • Más hasonló méretű növényekkel összevetve a buzogányvirág egyáltalán nem drága és a legtöbb virágboltban/kertészetben könnyedén beszerezhető.
 • A buzogányvirágok szerkezetileg elég robosztusok, így nem nehéz őket gondozni és nevelgetni. Még az elfoglalt emberek és a kezdő kertészek is egyszerűen képesek lesznek életben tartani őket.
 • Soha nem fogod pénzkidobásnak érezni a Dieffenbachiára költött összeget, mert ahogy már említettük mindössze minimális figyelmet igényel és vizuálisan is gyönyörködtet.
 • Kisgyermekek és a háziállatok a buzogányvirágtól távol tartandóak, hiszen a növény szájba véve meglehetősen mérgező. A mérgezésre utaló leggyakoribb jeleknek az orális diszkomfort, a szájon, a nyelven és az ajkakon jelentkező égő érzet, valamint azok irritációja, a nehézkes nyelés, a hányás, illetve az erőteljes nyáladzás tekinthető.

 

 

Buzogányvirág főbb jellemző

 • A kompakt Dieffenbachia fajtáit ritkán kell metszeni, ennek oka, hogy ritkán nőnek magasabbra 30 centiméternél. Lassú fejlődésük pozitív oldala, hogy akárcsak egy biodíszlet feldobja az otthonodat, ám a nagyobb cserépbe történő átültetése miatt nem kell, hogy fájjon a fejed.
 • Egyes fajták egészen nagyra is képesek megnőni, elérve akár a 2-2,5 méteres magasságot is. A magasabb fajtákat a teltebb forma megtartása érdekében alkalmanként metszeni kell.
 • A különböző fajták esetében mind a méret, mind a szín, mind pedig a mintázat eltérhet.
 • A Dieffenbachia bowmannii (ide tartozik a Camilla és a Marianne is) körülbelül 60 centiméter magasra képes megnőni, levelei hosszúak és ovális alakúak, amelyeknek színe buja zöld, világoszöld foltokkal tarkítva.
 • A Dieffenbachia amoena (más néven leopárd liliom) egy hatalmas példány, amelynek az erezete mentén krémfehér foltok találhatók. Maga a levelei sötétzöldek és ovális alakúak.
 • A Dieffenbachia maculata levelei szélesek és ovális alakúak, színük sötétzöld elefántcsont színű mintázattal.
 • A Dieffenbachia exotica egy nagyon vonzó fajta, amelynek a sötétzöld levelei akár 25 centiméter hosszúra is megnőhetnek. Ezen növények levelein kontrasztos fehér és világoszöld foltok találhatók.
 • A Dieffenbachia X bausei az akár 35 centiméter hosszúra is megnövő leveleivel, kiemelkedik a sokaságból. A lombozata sárgás-zöld, sötétzöld szélekkel, zöldes és fehér mintázattal

 

 

dieffenbachia
forrás: https://factorydirectcraft.com/

A buzogányvirág gondozása

A buzogányvirágok általában a párás trópusi erdőkben nőnek, így nem meglepő, hogy szeretik a nedvességet a levegőben és a sok közvetett fényt. A beltérben nevelt példányok különösen a téli időszakban, de a közepes erősségű fényt preferálják.

Jóllehet a vegetációs időszakban a Dieffenbachia jobban szereti az közvetett napfényt vagy a mérsékelt árnyékot. A szimmetrikus növekedés garantálása érdekében, a cserepet forgatsd rendszeresen, ezzel elejét veheted annak is, hogy hosszú, orsós, gyakran levél nélküli szárak képződjenek, amit más néven lábszárú szobanövénynek nevezneki.

Az ideális, a buzogánynövény növekedését elősegítő hőmérséklet valahová 18 és 24 °C közé esik. Bár a meleget részesítik előnyben, a 30°C-nál magasabb, illetve a 12 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletet nem bírják elviselni. Amennyiben hideg huzatnak van kitéve a növény elhullajtja a leveleit.

Az egészséges és boldog buzogányvirág évente pár alkalommal szükséges műtrágyát használnod. Ehhez válassz kiváló minőségű szobanövényekre kitalált műtrágyát, arra mindenképpen figyelj, hogy csak a vegetációs időszak során etesd őket (a téli időszakban egyáltalán nem kell őket műtrágyáznod).

Mint oly sok más szobanövény, úgy a Dieffenbachia is igényel egy bizonyos típusú virágföldet, olyat, amely bár megtartja a nedvesség egy részét, a felesleget azért elvezeti. A levegőztetés érdekében keverj a hagyományos virágföldhöz némi durva szemcsés homokot vagy perlitet.

Használhatsz olyan bolti ültető földet is, amely nagy százalékban tartalmaz tőzeget. Idővel a Dieffenbachia levelei, különösen a felsők hajlamosak összegyűjteni a port. Ezt a réteget egy puha ecset vagy egy nedves rongy segítségével letörölheted.

 

 

A Dieffenbachia öntözése

Amennyiben megfelelő módon öntözöd a buzogányvirágot, úgy szépen növekedni fognak és hamar nagyszerűen beilleszkednek a többi virág, cserje és más dekorációs elemek közé. A Dieffenbachia vízimádó, így nagyon sok nedvességre lesz szüksége.

Mivel trópusi növényről van szó, az esővíz hasznosítása az öntözésben briliáns ötlet lehet. Rendszeres itatást igényel és nem tolerálja jól, ha a földje teljesen kiszárad. A nagyobb példányok esetében ez akár heti kétszeri öntözést is jelenthet.

A téli időszakban azonban csökkenteni kell a mennyiséget. A legjobb módszer, ha hagyod, hogy a Buzogányvirág földje mérsékelten kiszáradjon, majd ezt követően jó alaposan áraszd el. Ne feledd, ezt az eljárást csak abban az esetben alkalmazhatod, ha a tartály alján van nyílás.

Megfelelő vízelvezetés nélkül ugyanis fennáll a túlöntözés kockázata. A buzogányvirág imádja a párát, de fontos lehet az évszaknak megfelelően változtatni az öntözési rutinunkon. Például, a téli időszakban a fűtés miatt a lakások levegője sokkal szárazabb.

Buzogányvirág, más néven Diffenbachia

Enyhe permetezéssel könnyedén fenntartható a növény jó állapota. Egy kavicsokkal és vízzel megtöltött edényre is helyezheted a növény tartóját. Így, ahogy a víz elpárolog kellően nedvessé varázsolja a légkört.

Azért légy óvatos, mint ahogy a legtöbb szobanövény, úgy a buzogányvirág is elég érzékeny a gyökérrohadásra, kerüld a túlöntözést. Ez egy gyakori hiba, amelyet a legtöbb kertész karrierje során legalább egyszer elkövet. Az erre utaló legáltalánosabb jelek közé tartozik a levelek elsárgulása, lekonyulása, esetleg lepotyogása.

A növény megmentéséhez, emeld ki az edényből és ellenőrizd a gyökereinek az állapotát. Ha épnek tűnik és nincs kellemetlen szaga vagy pépes texturája, akkor biztonsággal átültetheted egy friss földdel megtöltött edénybe.

 

 

A Dieffenbachia szaporítása

A diffenbachia tökéletesen alkalmas a szaporításra, hiszen a rügyek összegyűjtése egyszerű és szórakoztató. Amennyiben sokszorosítani szeretnéd a Dieffenbachiádat, úgy érdemes várni egészen tavaszig, mert olyankor van a vegetációs időszak kezdete.

Vág le egy kb 12 centiméteres részt egy egészséges hajtásról. Mindig sterilizált eszközt használj, mert ez a növény nagyon érzékeny a bakteriális fertőzésre. Miután lemetszetted a szárat, állítsd egy friss földdel megtöltött edénybe, úgy hogy a fele takarva legyen.

Öntözd meg és gondoskodj róla úgy, mint azt a többi társánál már megszokhattad. A gyökereztetés időszaka 2-4 hétig is eltarthat.

 

 

A Dieffenbachia metszése

A buzogányvirágnak általában nincs szüksége metszésre, bár formára igazítás, a megfelelő alak és méret elérése érdekében lehetséges. Magasságának korlátozása érdekében egy éles késsel vagy ollóval egyszerűen metszd le a növény tetejét vízszint irányban.

A metszést követően mindig öntözd meg. Amennyiben azt szeretnéd, hogy a növény kinézete üde hatást keltsen, úgy a sérült vagy egészségtelennek tűnő leveleket eltávolíthatod. A szobanövények áldozatul eshetnek a bíbortetveknek és a takácsatkáknak.

Az ilyesfajta fertőzések elkerülése érdekében tisztítsd a leveleit rendszeresen. Amennyiben a növény állapota a kártevők miatt megromlana, úgy használj rovarölő spray-t vagy más speciális pókatka spray-t.

 

 

A Dieffenbachia újraültetése

A Diffenbachia méretétől és növekedésétől függően lehetséges, hogy újra kell majd ültetned. Ha rászánod magad az újraültetésre akkor arra ügyelj, hogy ezt a vegetációs időszak kezdetén hajtsd végre.

Ez egy abszolút komplikációmentes folyamat és minden amit tenned kell az az, hogy kiemeled a növényt a régi tartójából, majd gyengéden megtisztítod a gyökerét a felesleges földdaraboktól, mindezt úgy, hogy nem teszel kárt közben a gyökérzetében.

Ezt követően egy nagyobb cserépbe kell állítani és friss földdel takarni be a gyökerét. Ne nyomkodd le a talajt túlzottan, mert ezzel megakadályozhatod, hogy a víz megfelelően beszivároghasson.

 

 

A buzogányvirág mérgező?

Az ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) szerint, a Dieffenbachia kifejezetten veszélyes a házikedvencekre, különösen a kutyákra és a macskákra nézve. A levelei ugyanis oxalátkristályokat tartalmaznak, amelyek képesek kárt tenni a szájukban, megakadályozva ezáltal a nyelésüket.

Amennyiben mégis beszereznél egy buzogányvirágot és háziállatod is van, akkor bizonyosodj meg róla, hogy olyan helyre kerül a növény, ahol nem férhet hozzá a kedvenced. Ha arra gyanakszol, hogy az állat fogyasztott a Dieffenbachiából, akkor azonnal vidd állatorvoshoz.

A buzogányvirág az ember számára is mérgező. Fogyasztása torok és száj irritációt és duzzanatot is okozhat. Súlyos esetekben a duzzanat a teljes légutat elzárhatja, ezzel okozva fulladást. További gyakori tünetek a leopárd liliom okozta mérgezéskor a száj irritációja, a túlzott nyáladzás, az emésztési problémák és a nyelési nehézség.

 

 

Konklúzió

A Dieffenbachia vagy más néven a Buzogányvirág, esetleg Leopárd liliom, egy trópusi növény, amelyet könnyedén lehet a szobában tartani. Lehetsz kezdő vagy igazán tapasztalt kertész is ez a sokoldalú növény remekül fog mutatni az otthonodban és az irodádban egyaránt.

További előnye, hogy figyelemre méltó módon tisztítja a lakások levegőjét, sőt mi több a nedvességet is elnyeli. Éppen ezért olyan hasznos a Buzogányvirág a városi háztartások számára.

Most, hogy minden, a Dieffenbachia termesztésére és gondozására vonatkozó hasznos információval tisztában vagy, már csak el kell látogatnod egy kertészetbe és megvásárolnod a növényt és egy hozzá illő igényes cserepet.