Sárkányfa (Dracaena Fragrans) gondozása, szaporítása és minden amit tudnod kell

A sárkányfa, más néven illatos sárkányfa vagy Dracéna, Dracaena Fragrans, a Dracaena család egyszínű zöld fajtája. A növény neve görög eredetű: Dracaena – női sárkányt jelent, és biztosak vagyunk benne, hogy Khaleesi, a “Sárkányok Anyja” otthonában van belőlük néhány.

A Dracaena Fragrans népszerű szobanövény. Nevét leveleiről kapta, amelyek a Zea mays, azaz a közönséges kukorica szárára hasonlítanak.

A Dracaena növények könnyen termeszthetők és ellenállóak. Nincsenek különleges igényeik a vízzel, a fénnyel és a napi gondozás egyéb szempontjaival kapcsolatban.

Ha még új vagy a kertészkedésben, és olyan kezdőbarát növényt keresel, amely az alkalmi balesetek ellenére is egészségesen és boldogan fejlődik, akkor ez a szobanövény tökéletes a számodra.

Az erős illatú virágok, amelyeket az őshonos élőhelyén termesztett növény alkalmanként hoz, adták a növény nevét. A fiatal növények nem virágoznak beltérben, de az idősebbek évente egyszer-kétszer virágozhatnak.

Az illatos sárkányfa a trópusi Kelet-Afrikában őshonos, ahol nedves, trópusi erdőkben nő. Teljesen zöld, és lombja olajzöld árnyalatú. Eredeti élőhelyén a sárkányfákat gyakran árnyékolja a közeli növényzet, ezért nem igazán kedvelik a szűretlen napfényt.

A sárkányfa növényeknek számos más fajtája is létezik, köztük a Dracaena Massangeana, a Dracaena Deremensis és a Dracaena sanderiana. A Dracaena legnépszerűbb fajtája a Massangena, amelyet könnyen meg lehet különböztetni a többi fajtától, mivel sárga-lime és világoszöld csíkok futnak végig minden egyes sötétzöld levél közepén.

 

 

illatos sárkányfa

Sárkányfa – “dracéna” főbb tudnivalók

 • A Dracaena Fragrans más gyakori nevei: Sárkányfa, illatos sárkányfa, dracéna.
 • Nagyszerű dolog benne, hogy oxigént termel, és egészségesebbé teszi az otthoni levegőt mindenki számára.
 • Ezenkívül a sárkányfa különösen jó a levegő minőségének javítására, mivel elnyeli a méreganyagokat. A NASA tiszta levegővel foglalkozó tanulmányában a tudósok megállapították, hogy a Dracaena növények képesek eltávolítani a mérgező anyagokat a levegőből, köztük a xilolt, a benzolt, a formaldehidet és a triklóretilént.
 • Ez egy lassan növő növény, amely nem igényel gyakori metszést vagy karbantartást. Lassú növekedése előnyös lehet, mivel a növény tökéletes dísze lesz otthonodnak, és nem kell aggódni amiatt, hogy nagyobb cserépbe kell rakni.
 • A sárkányfák minden üres helyet kitöltenek, és számíthatsz rá, hogy megtartják jelenlegi formájukat anélkül, hogy túl nagyra nőnének.
 • A dracaena növények általában olcsók és könnyen beszerezhetők. A legtöbb növényboltban és barkácsáruházban a hasonló méretű más szobanövényekhez képest elfogadható áron kaphatók.
 • A legtöbb fényviszont jól tűrik, és otthonod bármelyik sarkában jól érzik majd magukat.
 • A sárkányfák meglehetősen robusztusak, így könnyen termeszthetők és gondozhatók. Kezdő kertészek, sokat utazó vagy nagyon elfoglalt emberek könnyen életben tarthatják ezt a növényt.
 • Nem bánod meg, ha sárkányfát veszel, mert, mint már említettük, nagyon kevés figyelmet igényel, mégis nagyon esztétikus.
 • Tartsd távol a gyerekeket és a háziállatokat (különösen a kutyákat) ettől a növénytől, mert megrágva meglehetősen mérgező. A sárkányfa mérgezés gyakori jelei a túlzott nyáltermelés, hányás, letargia, depresszió, étvágytalanság és egyéb emésztési problémák.

 

 

Dracaena Fragrans
forrás: https://www.gardens4you.eu/

Dracaena Fragrans: Áttekintés

 • A Dracaena Fragrans egy lassan növő, fához hasonló szobanövény. Jellemzően több vastag szárból áll, amelyek ugyanabból a gyökérzetből nőnek.
 • A kifejlett példányok elérik a 15 métert vagy annál magasabbat, koronájuk karcsú, függőleges ágakból és nagy levelekből áll.
 • Az érett növények szárának átmérője elérheti a 30 cm-t is. A fiatal növényeknek egyetlen ág nélküli száruk van, levélrozettával.
 • Amint a fiatal növény virágzik vagy megmetszik, több ágra osztódik.
 • A levelek fényes zöldek, lándzsa alakúak, 20-150 cm hosszúak és 2-12 cm szélesek. Nagyon hasonlítanak a közönséges kukorica lombozatához.
 • A sárkányfa apróbb levelei függőlegesen állnak, míg a nagyobb levelek súlyuk miatt lecsüngnek.
 • A sárkányfa virágai virágfürtökben (laza, elágazó fürtökben) nőnek, amelyek a növény méretétől függően 15-160 cm hosszúak lehetnek.
 • A virágok kezdetben rózsaszínűek, majd amikor kinyílnak, fehér színűek, és minden egyes viráglebenyükön finom vörös vagy lila középső vonallal rendelkeznek. Rendkívül illatosak, és népszerűek a beporzó rovarok és madarak körében.
 • A sárkányfa termései narancsvörös bogyók, 1-2 cm átmérőjűek, és sok magot tartalmaznak.

 

 

A sárkányfa gondozása

A Dracaena Fragrans növények részleges árnyékban, északi fekvésű ablak mellett érzik jól magukat. Fontos, hogy különösen a meleg nyári hónapokban ne tegyük ki a sárkányfát erős napsütésnek. A nap megégetheti a leveleket, ami égési sérüléseket vagy kifehéredést okozhat.

Ha a növényt bármilyen intenzív, közvetlen fénynek teszed ki, mindenképpen védd függönnyel vagy bármi mással, ami megszűri a fényt. A túl kevés fény szintén problémát jelenthet, mivel a gyenge, közvetett fény hatására a tarka fajták elveszíthetik fényes csíkozásuk egy részét.

dracéna

A beltérben nevelt érett sárkányfák hosszú, megnyúlt és vékony leveleket fognak kifejleszteni, nagyon kevés változatossággal. Visszavághatod őket a kívánt hosszúságra, ha nem tetszenek, és hamarosan új hajtások fognak megjelenni. A dugványok könnyen gyökeresedhetnek, de erről bővebben a szaporításról szóló részben lesz szó.

Idővel a sárkányfák levelei hajlamosak porosodni, különösen a felső oldalakon. A leveleket megtisztíthatod egy tollporszívóval vagy egy puha kefével.

 

 

Optimális hőmérséklet és páratartalom a sárkányfának

A sárkányfák nagyon jól érzik magukat, ha a hőmérséklet 13°C felett van, de ha ennél melegebb van, a levelek megéghetnek. Meleg időben a sárkányfa levelei csavarodni és hajladozni kezdenek, hogy csökkentsék a napsütésnek való kitettségüket. Amikor a hőmérséklet csökken, a levelek visszanyerik normál alakjukat.

A Dracaena Fragrans hajlamos a hideg okozta károsodásra, ha a hőmérséklet 5 °C alá csökken, különösen, ha szeles az idő. A sárkányfát tartsd távol a hidegtől és az erős széltől.

A hideg miatt károsodott növények levélszélei világosszürkék vagy barnák lesznek. A hidegkárosodás látható jeleivel rendelkező növények túlélik az egészet, de ügyelj arra, hogy a sérült leveleket ne vágd le azonnal. Előbb hagyd, hogy a növény felépüljön.

A sárkányfák szeretik a páratartalmat, de a tél a legtöbb otthonban a beltéri fűtés miatt gyakran alacsony páratartalmú időszak. Könnyen fenntarthatod a növény egészségét, ha a leveleket enyhén megpermetezed vízzel, hogy növeld a páratartalmat.

A növény cserepét egy kavicsokkal és vízzel teli tálcára is helyezheted. Ahogy a víz elpárolog, a környezet kellemesen nedves lesz a növény körül.

 

 

Az illatos sárkányfa öntözése és műtrágyázása

Ha megfelelően öntözöd a sárkányfát, azok egészségesen fejlődnek, és hamarosan csodálatos társai lesznek más virágoknak, cserjéknek és dekorációknak. A sárkányfák vízimádók, ezért rendszeres öntözést igényelnek.

Azonban légy óvatos, a túlzott öntözés károsíthatja a növényt, és gyökérrothadást okozhat. A túlöntözés gyakori hiba, amelyet minden kertész elkövetett már legalább egyszer. Próbáld meg alkalmazni az “áztatás és szárítás” technikát, amíg meg nem találod meg a tökéletes öntözési egyensúlyt.

A sárkányfa öntözésekor ügyelj arra, hogy a talaj teljesen átnedvesedjen. A felesleges vizet hagyjuk lefolyni. Nagyon fontos, hogy a sárkányfát jó vízelvezető talajba ültesd, amely sok vizet vesz fel, és az öntözések között mérsékelten száraz marad.

A trópusi növények közé tartozó sárkányfák öntözési igényeit illetően az esővíz kiváló! Ha nem esős területen élsz, akkor tavasszal és nyáron gyakran öntözd a növényeket, különben a levélcsúcsaik megbarnulnak.

A sárkányfák nagyon érzékenyek a felesleges fluoridra. Ha fluorid tartalmú csapvizet használsz a növényeidhez, a leveleik megéghetnek. Próbálj meg desztillált vízre, esővízre vagy párátlanítóval összegyűjtött vízre váltani.

A szakértők azt javasolják, hogy ne használjunk műtrágyát a sárkányfák termesztésekor, mivel az több kárt okozhat, mint hasznot. Általában a sárkányfák nagyon jól elvannak nélküle, de ha úgy érzed, hogy a növénynek extra tápanyagokra van szüksége, időnként megtrágyázhatod őket.

 

 

A sárkányfa szaporítása

A sárkányfa tökéletes növény a szaporításra, mert a sikeres rügyek szedése általában egyszerű és szórakoztató.

Ha szaporítani szeretnéd a sárkányfát, a legjobb, ha tavaszig vársz, mert akkor kezdődik a vegetációs időszak. Kezdd azzal, hogy egy egészséges, rügyekkel rendelkező szárból két-öt centiméteres részt vágsz. Használj sterilizált eszközt, hogy ne károsítsd meg a növényt.

Helyezd a vágást egy új cserépbe, friss földdel, és ügyelj arra, hogy a hajtások a talajszint felett maradjanak. A frissen ültetett dugványokat azonnal öntözd meg, és a szokásos módon ápolja tovább.

A sárkányfák általában nem igényelnek metszést, bár előfordulhat, hogy a helynek megfelelő forma vagy méret elérése érdekében meg kell metszeni. Ha csökkenteni szeretnéd a sárkányfa magasságát, egyszerűen vágd le a tetejét vízszintesen, egy éles ollóval. A megbarnult vagy sérültnek és egészségtelennek tűnő leveleket is érdemes levágni. Ezt úgy teheted meg, hogy közvetlenül a csomópontoknál (ahol a levelek az ágból kihajtanak) eltávolítod őket.

A szobanövények vonzhatják a lisztbogarakat vagy a pókhálós atkákat. Annak érdekében, hogy a bogarak ne tapadjanak meg a sárkányfán, rendszeresen tisztítsd meg a leveleket.

Zuhanyozd le növényeidet egy szórófejes flakonnal és egy csepp kíméletes, természetes tisztítószerrel, hogy eltávolítsd a kártevőket és a port. Ha a sárkányfa a fertőzöttség miatt romlik, használj rovarölő permetszert vagy speciális pókháló atka elleni permetet.

 

 

A sárkányfa átültetése

A sárkányfát évente át kell ültetni, hogy ösztönözd a növekedést, és biztosítsd, hogy boldog és egészséges legyen. Ez egy egyszerű folyamat, mindössze óvatosan ki kell emelni a jelenlegi cserépből, és el kell távolítani a hozzátapadt földet, miközben igyekszel nem megsérteni a gyökereit.

Helyezd a növényt egy nagyobb cserépbe, és önts friss virágföldet a töve köré. Ne nyomd le túl szorosan az új földet, mert ezzel azt kockáztatja, hogy megakadályozod a megfelelő vízelvezetést.

 

 

Összefoglaló

A Dracaena Fragrans, más néven sárkányfa vagy illatos sárkányfa egy alkalmazkodó növény, amely könnyen termeszthető beltérben. Akár kezdő kertész, akár tapasztalt kertész vagy, hamar meg fogsz barátkozni ezzel a sokoldalú dísznövénnyel.

Most, hogy már mindent tudsz a “dracéna” termesztéséről és gondozásáról, már csak meg kell vásárolni egyet, és ki kell választania egy szép cserepet, ami illik a szobához!