Gyepürózsa (Rosa Canina) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha Te is nagy rajongója vagy a vadrózsa-fajtáknak, akkor a Rosa Caninanak is a kertedben a helye! A vadrózsák közül talán az egyik legelterjedtebb fajta a Rosa Canina, azaz a Gyepűrózsa, ami egy szívós és gyorsan növekvő lombhullató cserje.

Azonban némi vitáról be kell számolnunk ezzel a kedves kis kerti rózsával kapcsolatban: néhány kertész kúszónövénynek tartja, míg mások a gyom kategóriájába sorolják. A gyepűrózsa hosszú múltra tekint vissza, mialatt az emberek számos felhasználási módot találtak a számára.

Hippocrates korában gyógyászati célokra használták. Hogy egészen pontosak legyünk, a gyógyítók akkoriban a növény gyökerét, leveleit, virágait és bogyóját is bevetették a legkülönbözőbb betegségek kezelésére.

A csipkebogyó a C-vitaminpótlás természetben előforduló alternatívájának tekinthető, ugyanazt a szerepet tölti be, mint egy narancs vagy citrom elfogyasztása. Amennyiben teszel a kertedbe a gyepűrózsából, úgy mindig lesz kéznél a jó minőségű C-vitaminból.

Ma a vadrózsa bogyóját a vizelethajtó és hashajtó gyógyszerekben hasznosítják. Ráadásul természetes módon orvoslja a vese és alsó húgyúti megbetegedéseket. Sőt mi több a csipkerózsáról származó csipkebogyót a köszvény, a közönséges megfázás és az ezekhez kapcsolódó láz kezelésére is használják.

A másik ok amiért a gyepűrózsát sokszor termesztik, hogy az érett bogyóit összegyűjtve remek lekvár, szörp és tea készíthető. És ahogy már a korábbiakban említettük ezek a finom termékek ráadásul nagyszerű C-vitamin forrásként is szolgálnak. Szeretnél többet megtudni a vadrózsa termesztéséről és gondozásáról? Olvass tovább!

 

 

csipkerózsa

Mindent a gyepűrózsa virágról

 • A Rosa Canina a rózsafélék családjába tartozik, ami Európában, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában őshonos.
 • A Rosa Canina a vadrózsa botanikai elnevezése. Ám a magyar nyelvben számos más neve is létezik. Hívják gyepűrózsának és csipkerózsának is. Az angol nyelven a következő módokon hivatkoznak rá: Bird Briar, Cankerberry, Dog Briar és Common Brier.

 • A gyepűrózsa talán a legkönnyebben gondozható vad rózsafajta. Ez a kedves kis bokor hosszabb meleg és forró periódusokat is épp úgy képes átvészelni, mint a szeles és fagyos időszakokat.

 • A Rosa Canina bármilyen kertben jól mutat. Ám egy vidéki udvarház kertjéhez vagy egy virágos mezőhöz illik talán a legjobban.

 • A csipkerózsa a napostól egészen a félig árnyékos területekig jól elboldogul. Bár rengeteg napfényre van szüksége, esetenkén részleges árnyékban még nagyobbra képes nőni.

 • Habár a szegényes talajban is elboldogul, a gyepűrózsa igazán jól magát a humuszban gazdag, nedves, de mégis megfelelő vízelvezetésű talajban érzi. Ne feledd, a vadrózsa nagyon érzékeny a gyökérrothadásra, így kulcsfontosságú, hogy olyan talajban tartsuk, ami átengedi a vizet.

 • Annak ellenére hogy ellenáll a faggyal szemben, a vadrózsa számára az ideális hőmérséklet 15 és 22 fok közé esik.

 • Nem meglepő módon, tekintettel a hosszú, gyógynövényként való hasznosítására, a csipkerózsa nem mérgező. A vadrózsa minden egyes része, a gyökerétől, a levélzetén és a szirmain át, egészen a bogyóijaiig biztonsággal felhasználható és elfogyasztható. Ugyanakkor nagy mennyiségben képes a mérgezés bizonyos tüneteit produkálni, értem ez alatt a gyomorrontást, a hányást vagy a székrekedést. Így talán az a legszerencsésebb, ha a gyermekek és a házi kedvencek számára hozzáférhetetlen helyen tartod.

 • A Rosa Canina érzékeny néhány fertőzésre és kártevőre. Pontosabban nagyon vonzza a gall darazsakat. Bár a rovar önmagában nem káros, a virágot keltető helynek tekinti a lárvái számára.

 • A vadrózsa ugyancsak érzékeny az olyan gombás fertőzésre, mint a lisztharmat és a peronoszpóra. Ilyen esetekben alkalmazz gombaölőt.

 • Noha a rózsákról híresek arról, hogy érzékenyek mindenféle betegségre, a jó hír az, hogy a gyepűrózsa jellemzően ellenáll a gyakori rózsabetegségeknek, mint például a feketefoltosság, a mozaik vírusok vagy a rozsda.

 

 

A gyepűrózsa jellemzőinek áttekintése

 • A gyepűrózsa szívós és gyorsan növekvő lombhullató cserje. Több íves szárral rendelkezik. Hajlított tövise és szárnyas középzöld levelei vannak.

 • A vadrózsa akár 0.91-4,57 méter magasra és 90 – 450 centiméter szélesre is megnőhet.

 • A növény késő tavasztól egészen a nyár közepéig virágzik, ilyenkor világos rózsaszínes-fehéres, édes illatú virágokat hoz, amelyek mindegyike 5 szirmot és sok porzót tartalmaz. A virágok helyét a cserjén aztán rengeteg, élénk piros termések veszik át, amelyek akár hónapokig is ott maradhatnak, mindaddig amíg a madarak le nem csipegetik onnan őket.

 • A csipkerózsa jól párosítható többek között a jajrózsával, a japán rózsával és a Fru Dagmar Hastrup rózsával.

 

 

vadrózsa

 

 

A gyepűrózsa gondozása

A gyepűrózsa termesztése végtelenül egyszerű! Ez a vad fajta igazán igénytelennek mondható, hiszen nem kell sok a túléléséhez.

Valójában ez a kedves kis bokor szinte bármilyen körülmények között képes lehet a növekedésére, amit meg is tesz. Ez is az oka annak, hogy a vadrózsára gyakran invazív fajként hivatkoznak, hiszen bizonyos területeken gyorsan terjeszkedni kezd.

Tehát, ha úgy döntenél, hogy beszereznéd a saját gyepűrózsádat, akkor nem kell attól tartanod, hogy nehéz dolgod lesz vele. E növények egészséges és boldog növekedéséhez mindössze néhány fontos tényezőre kell ügyelned: a fényre, a trágyázásra, illetve a metszésre.

Fényigény

A csipkerózsa egy fénykedvelő vadrózsa-fajta, ami a részben árnyékos helyeken is elboldogul. Ami azt illeti árnyékosabb részeken nagyobbra is képes megnőni, mint teljesen napfényben úszó részeken. Vagyis annak függvényében válassz neki otthont, hogy mekkorára szeretnéd, hogy megnőjjön.

 

 

A gyepűrózsa trágyázása

Ami a trágyázást illeti, a csipkerózsa nagy hasznára válhat. Noha ez a rózsafajta szinte bármilyen talajban megmarad, ám egy fél csésze 10-10-10-es lassan felszívódó műtrágya hozzáadása nagy segítség lehet.

Amennyiben tavasszal megajándékozod ezzel a kis aprósággal, a növény egészséges és boldog lesz. Akkor végzed megfelelően a trágyázást, ha a cserje tövénél egyenletesen oszlatod el az anyagot.

 

 

A gyepűrózsa metszése

A gyepűrózsa egy gyorsan növekvő bokorfajta, amely a kívánt formájának és méretének megőrzéséhez a legjobb megoldást természetesen a metszés kínálja, különösen akkor, ha a kinti példányod nem túl terebélyes.

Mi azt javasoljuk, hogy a vegetációs időszakban az elszáradt virágokat kedved szerint bármikor távolítsd el. Ám az elszáradt, sérült vagy túlnőtt hajtások levágására a téli nyugalmi időszak beköszöntéig várnod kell, ami késő ősztől egészen kora tavaszig tart.

Az olyan növényi részeket, amelyek bármilyen betegség vagy fertőzés jeleit mutatják, azonnal el kell távoltani és a szemétbe kell dobni, hogy ne terjedhessen tovább a kór.

Éerdekelhet: TOP 7 legjobb metszőolló

 

 

rosa canina

A gyepűrózsa ültetése

A gyepűrózsa elültetéséhez van néhány alapszabály, amelyet észben kell tartanod ahhoz, hogy a projekt sikeres lehessen. Hogy egészen konkrétak legyünk, az ültetésének helye kritikus, válassz vagy teljesen napfényes vagy részben árnyékos otthont a számára.

Annak függvényében válaszd ki a kerted egy bizonyos pontját, hogy mekkorára szeretnéd növeszteni a növényt. A következő fontos dolog, hogy az optimális növekedése érdekében a meleget részesíti előnyben.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, az optimális hőmérséklet 15-22 °C közé tehető. A legideálisabb az lenne, ha a környezetedben a hideg évszakban sem tartanának hosszan a talajmenti fagyok.

Ha a hőmérséklet mégis nagyon leesne, akkor mindenképpen olyan helyet keress a vadrózsa számára, ahol védve van a fagyoktól, a nagy havazástól és a széltől. Illetve egy másik megoldás lehet, ha egy olyan cserépbe ülteted, amelyet a hideg évszakban bevihetsz a szobába.

Végül, de nem utolsó sorban a termékeny talaj garantálásáról sem szabad megfelejtkezned. Noha a vadrózsa még a szegényes talajban is elboldogul, a legjobbat akkor teszed vele, ha friss, enyhén száraz talajba ülteted.

Ha cserépbe helyeznéd el, akkor mindenképpen egy jó vízelvezetésű keveréket vagy hagyományos, homokkal vagy kompossztal dúsított virágföldet válassz a lefolyás elősegítése érdekében.

 

 

A csipkerózsa öntözése

A gyepűrózsa könnyen elpusztul, ha túlöntözöd, mert nagyon érzékeny a gyökérrothadásra. Legyen a föld nedves, de semmiképpen sem saras. A főszabály szerint a vadrózsát hetente kétszer kell öntözni.

Persze ez módosulhat az évszak és a légkör páratartalmának függvényében. A hidratálás megfelelő szintjének fenntartása és a túlöntözés elkerülése érdekében alkalmazd az ‘áztat és szárít’ öntözési módszert. Más szavakkal, akkor adj neki ismét vizet, ha a felső két ujjnyi rész már kiszáradt.

 

 

A gyepűrózsa szaporítása

Ha úgy határoznál, hogy még több vadrózsát szeretnél a kertedbe, akkor az anyanövényről szedett hajtások felhasználásával megoldható a továbbszaporítás. Magokról is könnyedén szaporítható, a vadonban ez a folyamat természetesen bekövetkezik.

Hogy fordulhat ez elő? Miután a madarak és más élőlények elfogyasztották termést és elhullajtották a magokat, azokból egyszerűen új növény sarjad. Amennyiben úgy határoznál, hogy magról végzed a szaporítást, a sikerességed esélyei igazán nagyok.

 

 

Konklúzió

A vadrózsának nincsenek nagy igényei, bárkinek lehet pár gyönyörű példánya belőle a kertjében. A kerti rózsáknak sem kell túl sok, ahhoz, hogy boldogan és egészségesen növekedjen, elég számára a figyelem és a gondoskodás.

Cserébe a vadrózsa azzal fogja visszafizetni, hogy egészséges termést hoz, amelyet akár orvosi célokra is felhasználhatsz, finom illattal fogja belengeni a kertedet, mindezek mellett a szemet is gyönyörködtetni fogja.