Sárga dzsungelharang (Allamanda) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha úgy érzed, hogy kertedből hiányzik néhány élénk színű és nyáron-őszön át virágzó növény, az Allamanda biztosan minden elvárásodnak megfelel! Jó kisugárzásuk mellett ezek a virágzó növények viszonylag könnyen termeszthetők, gondozhatók és szaporíthatók is. Ismerkedjünk meg velük közelebbről! Olvass tovább, hogy többet tudj meg ezekről az ellenállhatatlan virágokról.

Az Allamanda egy nemzetség, amely az Apocynaceae családba tartozó virágos növények mintegy 12-15 elfogadott faját tartalmazza. A nemzetség imádnivaló virágai az amerikai kontinensen őshonosak, Argentínától Mexikóig széles körben elterjedtek. Leginkább elhagyott udvarokban, út menti árkokban, szeméttelepeken nőnek, és egyes területeken invazív fajjá is váltak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem érdemlik meg a figyelmünket.

Bár minden Allamanda faj méltó a csodálatra, a termesztésben a legnépszerűbbek az A. blanchetii (Aranytrombita), az A. cathartica (Bíbor Allamanda) és az A. schottii (Bokor Allamanda). Ezek a különleges fajok világszerte igen gyakori tájdíszítőnek számítanak a trópusi és szubtrópusi régiókban.

 

 

Allamanda virágról

 • Az Allamanda nemzetség növényei a fajtól függően különböző közismert neveket viselnek, mint például Aranytrombita, Sárga harang, Bokor-Allamanda, Sárga Allamanda, Lila Allamanda, Közönséges trombitafű, sárga dzsungelharang vagy egyszerűen Allamanda.
 • Az allamandák érdekes fajták közül választhatunk, mint például a ‘Grandiflora’, a ‘Hendersonii’, a ‘Flore Pleno’ és a ‘Williamsii’. Míg az első és az utolsó példányok egy- vagy kétszirmú sárga virágokkal rendelkeznek, addig a ‘Hendersonii’ aranyszínű egyvirágú, a ‘Flore Pleno’ pedig kétszirmú fehér virágokkal.
 • Az allamanda növények gyönyörűen mutatnak számos tájképi dekoráció, például sövények, kerítések, határok, ágyások, teraszok vagy teraszok kiegészítőjeként. Emellett lenyűgöző cserepes, alap- és akcentusvirágként is használhatóak.
 • A hagyományos gyógyászatban nagy szerepet játszanak, mivel különböző egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Az A. cathartica kiválóan alkalmazható malária, sárgaság, májdaganatok és lépdaganat kezelésére. Egyes fajokat a HIV és a gombák kezelésében is hatékonynak tartanak.
 • Az Sárga dzsungelharang növények a díszítő és gyógyászati célokon kívül kulturális jelentőséggel is bírnak. A malajziai Sarawak államban található Kuching North városháza hivatalos virágai.
 • Az Allamanda minden része meglehetősen mérgező mind az emberekre, mind az állatokra. Lenyelése enyhe tünetekkel járhat, mint láz, szomjúság vagy emésztési problémák. Ha azonban megérintjük, a szem- és bőrirritáció csak néhány percig tart.
 • Lenyűgöző megjelenésének és könnyed stílusának köszönhetően az allamandák nagyszerű társnövények a legkülönfélébb fajok számára. A leggyakoribbak közé tartozik a kroton, a Galambbogyó, a Kislevelű Fikusz, a Hibiszkusz, a Panama Rose, a Ólomvirág és a Ruellia.

 

 

allamanda

Sárga dzsungelharang Jellemzői

 • Az allamandák örökzöld, évelő virágzó cserjék, szőlők vagy fák, egyes példányok mászókák. Fajtól függően ezek a növények 1,2-6 m magasak és 0,9-3 m szélesek lehetnek.
 • Lombozatuk egyszerű, bőrszerű/ enyhén szőrös, ovális alakú, sima szélű, élénkzöld levelekből áll, amelyek hosszú, vastag és fás szárakon jelennek meg. A levelek akár 5 komponensből álló párosan, körben vagy egymással szemben elhelyezkedő párban nőnek.
 • A Sárga dzsungelharang növények virágzási időszaka általában nyártól őszig tart. Míg a legtöbb faj egy- vagy kétszirmú virágokat hoz, egyes fajok számos illatos és színes fürtöt alkotnak.
 • Vonzó, trombita alakú virágaik átmérője 5-12 cm között lehet. Általában öt szirmuk van, és a sárga, a fehér és a rózsaszíntől a rózsaszín-liláig különböző árnyalataiban pompáznak.
 • A virágzási időszak végeztével az allamandák ott teremnek, ahol korábban a virágzásuk volt. A gyümölcsök száraz, tüskés sziklevelek, amelyek két-négy magot tartalmaznak. Éréskor felpattannak, és a magok jelentős távolságra szabadulnak fel.

 

 

Allamanda gondozása

Az allamanda növények arról híresek, hogy nagyon válogatósak és nem engedékenyek, ha a környezeti és termesztési feltételekről van szó. De nem kell aggódni vagy kerülni őket!

Ha odafigyelsz az alapvető igényeikre, ezek a szépségek hosszú ideig a legjobb barátaid lesztek. Végül is minden élőlénynek szüksége van egy kis szeretetre és odafigyelésre ahhoz, hogy boldoguljon. Ez teljesen természetes!

 

Fényigény

Az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárul az allamandák jólétéhez, természetesen a világítás. Általában a megfelelő napfény segíti őket a bőséges virágzáshoz.

Ezek a virágok a világos, erős, közvetett fényt kedvelik, de a teljes napfényhez is képesek alkalmazkodni. Kültéri környezetben olyan helyen neveld Allamanda-id, ahol sok reggeli napfényt kapnak. Beltéren azt javasoljuk, hogy egy keleti fekvésű ablak elé helyezd őket.

 

Hőmérséklet

A hőmérsékletet tekintve az allamandák általában csak a melegebb éghajtatokat kedvelik. Ezek a növények jól érzik magukat 18-27 °C  nappali és 15-18 °C éjszakai hőmérsékleten.

Általánosságban elmondható, hogy nem tűrik a 15 °C  alá csökkenő hőmérsékletet. A hűvös időjárású régiókban érdemes a virágokat télikertben, üvegházban vagy beltéren nevelni. Ezenkívül bölcs dolog, ha főleg a hűvös hónapokban védjük őket a hideg huzattól.

 

Kártevők / betegségei

Az allamandák meglehetősen érzékenyek a kártevőkre, különösen, ha a lisztbogarakról és a levéltetvekről beszélünk. Ha tudni szeretnéd, hogy a növényeid fertőzöttséggel küzdenek-e, először a lombozatukat kell megnézned, hogy egészséges-e vagy sérült.

Ha fertőzöttek ez esetben mindenképpen kezeld pajtásaid hetente egyszer rovarölő szappannal, amíg a betolakodók el nem tűnnek.

 

 

dzsungelharang virág

Sárga dzsungelharang ültetése

Az allamanda élete legjobb időszakát éli, ha megfelelő termesztőközegbe ülteted őket. Ezek a növények savanyú, tőzegalapú, tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag virágföldben fejlődnek a legjobban.

Hasonlóképpen olyan aljzatba kell ültetned őket, amely kiváló vízelvezetéssel rendelkezik. Ha cserepekben szeretnéd nevelni a virágokat, keress olyanokat, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak, vagy készítsd olyanokat te.

Az allamanda első pillantásra nagyon önállónak tűnik, de titokban arról álmodnak, hogy minden idődet és energiádat rájuk fordítod, hogy boldoggá tedd őket. Emiatt az allamandáidnak az aktív növekedési időszakuk alatt előnyös lesz a rendszeres trágyázás.

Tavasztól őszig kéthetente egyszer tápoldatozd őket gyenge folyékony műtrágyával. Télen bőven elegendő, ha csak havonta egyszer trágyázol.

Mivel a legtöbb allamanda fajta laza kúszónövény, a megfelelő növekedéshez szükségük van némi extra támaszra. A szabadban ügyelj arra, hogy szeretett virágaid kerítés vagy más magas növényfajok közelébe ültesd. Ha cserépben neveled őket, biztosíts nekik bármilyen állandó támasztékot.

Az allamandák hajlamosak őrült módon növekedni és terjedni, ezért előfordulhat, hogy rendszeresen át kell ültetned őket. Amikor úgy látszik, hogy kinövik a cserepüket, akkor van itt az ideje annak, hogy lépéseket tegyünk.

Vedd ki a növényeket a termesztőközegből, és ültesd át őket a jelenleginél egy mérettel nagyobb edényekbe. Ne feledkezz meg arról sem, hogy szükség esetén támasztékot adj hozzájuk.

 

 

Allamanda öntözése

A legtöbb trópusi fajhoz hasonlóan az allamandák is nagy nedvességkedvelők. Az teszi igazán barátságossá ezeket a növényeket, hogy képesek megbocsátani, ha túl öntöződ őket, de csak akkor, ha jól vízelvezető talajban neveled őket. Az, hogy milyen gyakran kell öntöznöd virágaid, közvetlenül a régiótól, az évszaktól és az időjárástól függ.

A nyári hónapokban az allamandákat akkor öntözd meg, amikor a talaj felső rétege száraz. Ügyelj arra, hogy minden felesleges vizet távolíts el a tálcából, hogy elkerüld az átázást vagy a pangó vizet. Amint a tél megmutatja hűvös hangulatát, csökkenteni kell az öntözés gyakoriságát. Nem szabad azonban hagyni, hogy a növények teljesen kiszáradjanak.

Az allamandák nem viselik jól a hosszabb száraz időszakokat, de egyszerű módon segíthetsz nekik. Mindössze annyit kell tenned, hogy körülbelül kétnaponta egyszer megpárásítod a növényeket, hogy biztosítsd számukra a szükséges páratartalmat. A hideg tél alatt a párásítást végleg kihagyhatod.

 

 

allamanda a kertben

Allamanda szaporítása

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy még több ilyen szép virág legyen a környékeden, a szaporítás.

Az allamandák általában szép szaporítási eredményeket mutatnak, ha szárhegyi dugványokat használunk. Ráadásul a siker esélyeinek növelése érdekében a dugványokat friss zöld hajtásokról kell szedni a növekedési időszak elején, általában kora tavasszal.

Ha megvan az Allamanda dugvány, mártsd a levágott végét gyökereztető hormonba, hogy gyorsabban növekedjen. Ezt követően ültesd el egy friss magvető virágkeverékkel töltött edénybe.

Helyezd a cserepet meleg, jól megvilágított és párás helyre. Az optimális növekedés érdekében a dugványok aljára biztosíts némi plusz meleget.

Megfelelő gondozás mellett az Allamanda dugványok körülbelül egy hónap alatt egészséges gyökérzetet fejlesztenek. Amint a növekedés megindul, átültetheted őket a végleges helyükre.

Ne felejts el néhány dugványt aranyos kicsi cserepekbe is elültetni, és ajándékozd meg velük családod és barátaid!

 

 

Összefoglalva

Elég nehéz nem szeretni az allamandákat, különösen, ha ilyen lenyűgözőek, kevés törődést igényelnek és sokoldalúak. Végül is, miért is akarnál ellenállni természetes bájuknak? Hidd el nekünk, megéri az összes időt és erőfeszítést! Ha egyszer a népszerű fajták egyike már megvan tudni fogod, hogy megnyerted a főnyereményt!