Selyemmályva (Abutilon) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutaó

Még ha manapság nem is beszélnek sokat a kertészek a selyemmályva növényekről, el kell ismernünk, hogy szerelmesek vagyunk beléjük. A selyemmályva elengedhetetlen kelléke a növénycsaládodnak, különösen, ha színes virágokkal szeretnéd megtölteni a kertedet.

Imádnivaló virágaik és mutatós lombozatuk mellett ezeket a növényeket nagyon könnyű termeszteni és gondozni is. De ezeket mind meglátod magad!

A selyemmályva egy nagy nemzetség, amely körülbelül 200 fajta teljesen lenyűgöző virágzó növényt tartalmaz. Az ebbe a nemzetségbe tartozó fajok számos elnevezést viselnek, mint például az indiai mályva, a bársonylevelű, a virágzó juhar, a szobajuhar vagy a szalon juhar. Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein őshonosak.

Az indiai mályva egy nagyon népszerű dísznövény azokon a területeken, ahol általában télálló növények nőnek. Nagyon sokoldalúak, így nagyszerű kiegészítői beltéri és kültéri beállításoknak egyaránt.

Ezek a növények pompásan mutatnak mediterrán kertekben, sziklakertekben, nyaralókertekben, városi kertekben, ágyásokban, szegélyekben vagy cserepekben.

 

 

A selyemmályva virágról

 • A finom, de vonzó virágaiért díjazott A. megapotamicum, A. „Souvenir de Bonn”, A. pictum „Thompsonii” és A. megapotamicum „Variegatum” fajták elnyerték a tekintélyes Award of Garden Merit díjat.
 • Minden selyemmályva fajnak megvan a maga mágneses aurája. A fent említett díjnyertes fajták mellett minden idők kedvencei az „Apollo”, „Bartley Schwarz”, „Canary Bird”, „Kentish Belle”, a „Lucky Lantern” csoport, a „Nabob” és a „Tiger Eye” .
 • A hagyományos orvoslásban az emberek az A. indicum fajokat vérzés, tuberkulózis, fekély, fogfájás, láz vagy köszvény kezelésére használták. Hasonlóképpen, ezek a növények fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, afrodiziákum, összehúzó és vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Az A × hibridum növények virágai ehetőek és finom édes ízűek. Minél tovább maradnak nyitva virágaik, annál inkább nő az édességük. Az emberek önmagukban vagy különféle salátareceptek részeként fogyasztják.
 • Kínában és Indiában a helyiek az A. theophrasti faj magjait nyersen vagy számos kulináris recept szerint főzve fogyasztják. Kellemes diós ízük van. Egyes források szerint a leveleik is ehetőek, de erre nincs teljes bizonyíték.
 • Egyes fajok, fajták és hibridek érintésük vagy lenyelésük esetén enyhe mérgező hatást fejthetnek ki. Biztonsági okokból a selyemmályva növényeket olyan helyen kell termeszteni, ahol a kíváncsi macskáid, kutyáid vagy gyerekeid nem érhetik el őket, és tájékozódj arról, hogy milyen fajtát termesztesz.
 • Az indiai mályva nagyszerű kísérőnövényei lehetnek más érdekes fajoknak. A leggyakoribb társ a páfrány, a fukszia, a muskátli, a heuchera, a hortenzia, a japán arália, a lobélia, a díszfű, a petúnia vagy a rózsa.

 

 

selyemmályva virág

A Abutilon jellemzői: Áttekintés

 • A selyemmályva növények a Malvaceae családba tartoznak, és számos jól ismert, gazdaságilag fontos fajjal osztják meg, mint például a kakaó, a gyapot, a durian vagy az okra.
 • A selyemmályva nemzetséghez tartozó növények közé tartoznak az évelő cserjék, fák és gyógynövények. Fajtól függően elérheti a 0,5-3 m magasságot és akár a 2,4 m szélességet is.
 • A selyemmályva növények örökzöld lombozata általában gyapjas, szőrös vagy sörtéjű lehet. Leveleik tenyér alakúak, erezettek, zöldek vagy tarkák, szélük hullámos vagy fogazott is lehet.
 • A sok napfény és meleg hőmérséklet miatt az indiai mályva szinte megállás nélkül virágzik egész évben. Ebben az időszakban számos harang alakú virágot hoz, amelyeknek öt lebenye és szirma van.
 • Virágaik általában vonzó erekkel rendelkeznek, és megjelenhetnek kis virágzatban, magányosan vagy párban. A fehér, narancssárga, sárga, piros, rózsaszín, lila vagy lazac különböző árnyalatait mutatják be, és sötét színű a közepén.
 • A selyemmályva növények apró, száraz és kerek vagy félgömb alakú gyümölcsöket hoznak, amelyeket skizokarpoknak neveznek. A termések legfeljebb 20 szeletből (merikarpuszból) állhatnak, amelyek érett állapotban szétválnak, és mindegyik merikarp tartalmaz néhány magot.

 

 

A selyemmályva gondozása

Nem számít, hogy milyen selyemmályva fajok keltették fel a figyelmedet, tudnod kell, hogy ezek mind meglehetősen alacsony igényű növények.

Általában ezek a virágzó társak egészségesek és boldogok lesznek anélkül, hogy különösebb erőfeszítést kellene tenned. Ennek ellenére van néhány alapvető követelményük, amelyekre az elején figyelned kell. Most ismerkedjünk meg jobban a selyemmályvával!

 

Fényigény

A legtöbb cserje- és fafajhoz hasonlóan az indiai mályvák is sok napfény mellett virágoznak egész évben. Az optimális eredmény elérése érdekében ügyelj arra, hogy ezeket a növényeket olyan helyen neveld, ahol naponta sok erős és közvetlen fényt kapnak.

A forró nyári hónapokkal rendelkező területeken azonban elviselik a részleges árnyékot is. Ami azt illeti, a részleges árnyék több mint előnyös a növények egészsége szempontjából ezekben a különleges környezetben.

 

Hőmérséklet

A trópusi és szubtrópusi éghajlaton őshonos selyemmályva növények jellemzően a meleg szerelmesei. Bár egyes fajták elviselik a hűvösebb körülményeket, ha olyan régióban élsz, ahol zord tél van, javasoljuk, hogy ezeket a pajtásokat egynyári dísznövényként vagy cserepes szobanövényként neveld.

 

Kártevők

Az indiai mályvák nem találkoznak sok problémával a kártevők vagy gombás szempontjából, de egyes behatolók időnként zavarhatják őket. A leggyakoribb kártevők, amelyek meglátogathatják növényeit, a lisztbogarak, a levéltetvek és a takácsatkák.

Ha gyanús jelenlétet észlelsz, megszabadulhatsz a behatolóktól, ha puszta kézzel eltávolítod őket, és bepermetezed a növényeket rovarölő szappannal.

 

 

A selyemmályva ültetése

Ami a termesztőközeget illeti, a selyemmályva növények általában szinte bármilyen talajtípusban jól teljesítenek. Előnyben részesítik azonban a nedves, tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag aljzatokat.

Hasonlóképpen, ezeknek a fajoknak jó vízelvezetésű talajra van szükségük, hogy elkerüljék az átázott körülményeket és a gyökérrothadást. Ha beltéri környezetben szeretnéd termeszteni az selyemmályvákat, ültesd őket cserépbe, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak.

 

Trágyázás

Ami a műtrágyát illeti, az indiai mályváknak nem lesz szükségük túl gyakori etetésre az útjuk során. De! Ezeknek a növényeknek hasznára válik időnként a kiegészítő trágyázás, és nem haboznak kifejezni örök hálájukat.

Tápláld a szeretett növényeidet kiegyensúlyozott, vízben oldódó műtrágyával kéthetente az aktív tenyészidőszakban. Általában erőteljes termesztők, ezért ügyelj arra, hogy az anyagot félig hígítsd, hogy elkerüld a túltrágyázást.

 

Metszés

A legtöbb selyemmályva faj, fajta és hibrid esetében rendszeres metszésre lehet szükség. Ezek a növények meglehetősen gyors ütemben nőnek és idővel elveszítik vonzó formájukat.

Kora tavasszal vagy késő ősszel minden egészségtelen vagy elöregedett ágat levághatjuk, hogy megőrizzük a rendezett vagy akár bokros összképet. Az új, friss virágzás elősegítése érdekében ajánlott eltávolítani az öreg virágaikat.

Ha az indiai mályvát beltérben, konténerekben termeszted, rendszeresen át kell ültetned őket. Miután elkezdik kinőni jelenlegi cserepeiket, ültesd át őket valamivel nagyobb cserepekbe. Javasoljuk, hogy ezt kora tavasszal tedd, amikor a növények a legerősebbek.

Éerdekelhet: TOP 7 legjobb metszőolló

 

 

A selyemmályva öntözése

A selyemmályva növények egyáltalán nem válogatósak az öntözési rutinjukat illetően, így semmi rosszat nem lehet tenni velük. Valójában elég nehéz túlöntözni őket, ha egyszerűen csak néhány alapvető lépést követsz az öntözési technikájukban.

Sőt, hosszan tartó szárazság esetén nagyon kifejezőek, és általában azonnal kimutatják elégedetlenségüket.

Általános szabály, hogy az öntözések között ellenőrizned kell a talajt, hogy elkerüld a növények megfulladását. Amikor a talaj felső 2,5 cm-e tapintásra száraznak tűnik, megöntözheted az indiai mályvádat egy finom itallal.

Forró és száraz nyáron ezeknek a növényeknek a szokásosnál több vízre lehet szükségük, ezért célszerű gyakrabban ellenőrizni az aljzatot. Télen a legtöbb faj nyugalmi állapotba kerül, és általában nem igényel annyi vizet. A túlöntözés elkerülése érdekében csak két-három hetente öntözd meg őket.

 

 

Abutilon
selyemmályva

A selyemmályva szaporítása

Ha több ilyen szépségre vágysz, örömmel fogod hallani, hogy az összes selyemmályva fajt könnyen szaporíthatod magvak vagy szárdugványok segítségével. A hibridekből gyűjtött magok azonban nem lesznek tökéletesek. Emiatt azt javasoljuk, hogy a legjobb eredmény érdekében dugványokkal szaporítsd ezeket a fajtákat.

Az indiai mályvák magról való szaporításához tavasszal először össze kell gyűjteni a magokat, majd el kell vetni őket friss talajba. Sok napfény, meleg hőmérséklet és rendszeres nedvesség mellett a magok egy pár hónapon belül kicsíráznak. Ennek ellenére a palántáknak egy teljes évbe telhet, mire a virágzás jeleit mutatják.

A selyemmályva növényeket csak akkor szaporíthatod dugványokkal, ha tavasszal puhafa szárat, nyáron pedig félérett ágakat használ. Keresd meg az egészséges szárakat, és vágj le róluk körülbelül 5-7,5 cm-t egy éles, sterilizált késsel. Miután megvan a dugvány, távolítsd el mindegyikről az alsó leveleket és virágokat.

Ültesd el a dugványokat friss talajba, tartsa erős fényben, és rendszeresen öntözd meg, hogy az aljzat folyamatosan nedves legyen. Ezenkívül az alsó hő felgyorsítja a gyökeresedési folyamatukat.

Ha a dugványok erős gyökérrendszerrel rendelkeznek, átültetheted a babanövényeket állandó helyükre, és néhányat ajándékozhatsz családodnak vagy barátaidnak!

 

 

Következtetésképpen

Az Abutilon növényeket rengeteg szép megjelenésű és könnyen kezelhető fajta található, így biztosak vagyunk benne, hogy megtalálja a tökéletes kiegészítőt gyűjteményéhez!

Ha személyesen megismeri ezeket a virágokat, kétségtelenül beleszeret általános természetükbe. És mint mindig, mindenképpen ossza meg egyedi kapcsolatát ezekkel a haverokkal a megjegyzés rovatunkban!