Illatozó muskátli (Pelargonium Graveolens) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Van valami ebben a gyönyörű növényben, ami elgondolkodtat – vajon meddig fog még meglepni minket szeretett Földanyánk? Mindössze egy röpke pillantásra van szükséged ahhoz, hogy beleszeress a Pelargonium Graveolens növénybe, más nevén illatozó muskátliba vagy rózsás muskátliba.

Emellett, nyilvánvaló bájuk még mindig nem minden, amit ezek a virágok nyújtani tudnak!

A Pelargonium graveolens a Geraniaceae családba tartozó, finom megjelenésű virágos cserjefaj. A termesztésben az emberek ezt a virágot Illatozó muskátli, Rózsa muskátli, Rózsa illatú muskátli vagy Régimódi rózsa muskátli néven ismerik.

Az édes illatú muskátli Dél-Afrika északi tartományaiban, a Fokföldi tartományokban, Mozambikban és Zimbabwéban őshonos.

Ezek a növények általában nedves élőhelyeken nőnek, de leginkább a hegyek védett helyein, például a kloofokban. Idővel Észak-Amerika számos régiójában honosodtak meg és manapság világszerte eléggé népszerű dísznövényekké váltak.

Bár a faiskolákban és a piacokon sok növény jelenik meg P. graveolens néven, ezek különböznek a vadon élő példányoktól.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a növények mind hibrid eredetűek, de ugyanolyan környezeti feltételekhez alkalmazkodnak, mint a valódi növények.

Összességében kevés vagy semmilyen erőfeszítést nem igényelnek ahhoz, hogy a lehető legjobban növekedjenek és hogy téged a legjobb tulajdonosnak tartsanak odakint!

 

 

Az Illatozó Muskátli virágról

 • Leggyakoribb hibridjei és fajtái a P. ‘Citrosum’, P. ‘Cinnamon Rose’, P. ‘Dr. Westerlund’, P. ‘Graveolens’, P. ‘Lady Plymouth’, P. × melissinum, P. ‘Rosat’ és P. ‘Secret Love’.
 • Az édes illatú muskátli egyik legvonzóbb fajtája a ‘Lady Plymouth’, amelynek ezüstös-zöld lombja krémfehér szélekkel tarkított. Ez a fajta elnyerte a tekintélyes Award of Garden Merit díjat.
 • A jól ismert P. ‘Graveolens’ és P. ‘Rosat’ nagy szerepet játszik a parfümiparban. Erősen illatozó lombozatuk miatt nagy mennyiségben termesztik őket.
 • A Pelargonium növényekből nyert abszolút vagy desztillátum, a gerániumolaj nagyon elterjedt az aromaterápiában és a masszázsterápiában. Néha kiegészítheti a drágább termékeket, mint például a rózsaolajokat.
 • Ezek az aromás gyógynövények számos gyógyhatással rendelkeznek, többek között antiszeptikus, antidepresszáns, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatással. Vérzés, rossz vérkeringés, torokfájás, hányinger, pattanások, zúzódások vagy ekcéma esetén is hatékony gyógymódot jelentenek.
 • Különböző természetes illatanyagaik mellett e növények levelei és virágai ízletesek is. Sokan számos sütemény, zselé, lekvár, sorbet, cukor, fagylalt, saláta vagy tea receptjében használják fel őket.
 • Virágaik és leveleik íze a dohányosok kedvencei közé tartozik. Számos rajongó használja ezt a „Lakeland Essence” nevű ízesítőanyagot pipadohányaiban.
 • Az emberek a Pelargonium graveolens növények szárát és leveleit frissen használják különböző összeállításokban, vagy szárítva potpourrihoz.
 • Az édes illatú muskátlik teljesen mesésen mutatnak a kültéri díszítésekben egy bejáratnál vagy egy sétány mentén. Emellett nagyszerű cserepes növények, amelyekkel kitöltheted a ház bármely üres terét.

 

 

Pelargonium Graveolens
illatozó muskátli

Az Pelargonium Graveolens Jellemzői: Áttekintés

 • A Pelargonium nembe tartoznak, amely mintegy 280 évelő, cserje és szukkulens fajt tartalmaz. A legnépszerűbb termesztett fajok közé tartozik a P. citrosa, a P. graveolens, a P. odoratissimum és a P. tomentosum.
 • Az édes illatú muskátlik évelő cserjék, amelyek magassága elérheti a 1,5 m magasságot, szélessége pedig körülbelül 1 m.
 • E növényeknek számos fajtája és hibridje létezik. Sokféle illatuk és kombinációjuk van, mint például citrus, fahéj, rózsa, menta és eukaliptusz, valamint különböző gyümölcsök.
 • Többszörösen elágazó növények, és egyenes, zamatos száruk van. Míg a legtöbb növény számos erős illatanyaggal rendelkezik, addig néhány más növénynek alig vagy egyáltalán nincs illata.
 • Mint a legtöbb évelő faj, lombozatuk örökzöld. A levelek mélyen bemetszettnek, puha tapintásúnak (szőrösek), bársonyszerűnek tűnnek, és formájuk és illatuk is változhat.
 • A P. graveolens növények általában szezonális virágzók és a nyár végétől a tél közepéig (augusztustól januárig) virágoznak. Virágaik a fehér, rózsaszín, vörös, levendula különböző árnyalatai, valamint ezen árnyalatok gyönyörű keverékei is előfordulnak.
 • Nagyszerű megjelenésű és könnyen kezelhető növények, amelyek kiváló társai lehetnek más növényeknek, mint például a Coleus, a Dusty Miller, a Heliotrope, a Menta, a Nasturtium, a rózsa, a Senecio vagy a kakukkfű.

 

 

Az Illatozó Muskátli gondozása

Ha azt szeretnéd, hogy az édes illatú muskátlik életük legszebb időszakát éljék, akkor a megfelelő napfényre van szükségük.

 

Fényigény

Ezek a növények a teljes napfényt kedvelik, de a részlegesen árnyékos helyeken is jól elvannak.

A nagyon meleg éghajlatú régiókban a virágoknak még az is jót tesz, ha délutáni védelmet kapnak a kemény napsütéstől. A túl hosszú ideig tartó árnyékos körülmények azonban azt eredményezik, hogy a növények kissé hosszúkássá válnak.

 

Hőmérséklet

A legtöbb trópusi fajhoz hasonlóan a Pelargonium graveolens növények is meleg, párás környezetben fejlődnek a legjobban. Ezek a virágok száraz éghajlaton is jól megélnek és elviselik a rövid ideig tartó enyhe fagyot is.

Ha hűvösebb hőmérsékletű övezetben élsz, javasoljuk, hogy ültesd át a növényeket cserépbe és kora ősszel vidd be őket a házba.

 

Betegségek / kártevők

Az édes illatú muskátlik általában problémamentesek, ha kártevőkről és gombabetegségekről van szó. Az olyan gyakori kártevők, mint a levéltetvek, a pókhálós atkák vagy a lisztbogarak azonban időnként megzavarhatják ezeket a cserjéket.

Emiatt fel kell készülnöd esetleges fertőzésre is. Ha bármilyen gyanús jelenlétet észlelsz a növényeiden, lehetőség szerint kézzel szedd le őket, és alkalmazz megfelelő rovarölő/rovarirtó szereket.

 

 

illatos muskátli

Az Illatozó Muskátli Ültetése

A Pelargonium graveolens növények jól vízelvezető, tápanyagokban és szerves anyagokban nem túl gazdag talajban fejlődnek. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb lágyszárú növény elveszítheti erős illatát, ha gazdag szubsztrátumban termesztjük őket.

És ezek a cserjék sem különböznek ettől! A talaj pH-értékének széles skáláját elviselik, de a muskátlik a legjobban az enyhén savas termesztőközegben teljesítenek.

 

Tápigény

Összességében a muskátliknak nincs szükségük túl sok műtrágyára ahhoz, hogy egészségesen és boldogan nőjenek. A cserepes növények azonban gyakrabban igénylik a trágyázást, mint a kertből származó növények.

A cserepes muskátlikat tavasszal tápoldatozd, egyszer, ½ erősségű, kiegyensúlyozott műtrágyával. Ha kissé élettelennek tűnnek, ezt a nyár folyamán három-négy hetente egyszer megismételheted.

Az édes illatú muskátlik természetüknél fogva cserjék, ezért időnként metszésre és csípésre lesz szükségük, hogy teljesen teltnek és bokrosnak tűnjenek. A növények metszésének ideális időpontja a tavasz, mert így elég idő áll rendelkezésükre a virágzáshoz.

Minden sérült vagy elhasznált virágot el kell távolítanod, hogy az újak megjelenhessenek. Sőt, ha cserjéid nagyobbra nőnek, mint szeretné, bármikor visszavághatod őket bármelyik évszakban.

 

 

Az Illatozó Muskátli Öntözése

A Pelargonium graveolens növények nagyon jól tűrik a szárazságot, így kiválóan alkalmasak kezdőknek vagy feledékeny kertészeknek. Ezek a cserjék nem szeretik a nedves körülményeket vagy a pangó vizet, ezért kerülni kell a túlöntözést rutinjuk során.

A legjobb eredmény érdekében mindig ellenőrizd az aljzatot az öntözések között. Amikor a talajt 1 hüvelyk mélységben száraznak érzed, akkor adhatsz egy csipetnyi vizet növényeidnek.

Ha az Édes illatú muskátlikat beltéren szeretnéd termeszteni, olyan edényeket keress, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak.

Bár a Pelargonium graveolens növények szárazságtűrőek, a hosszabb ideig tartó száraz talaj károsíthatja őket.

Ha alulöntözöd a cserjéket, a lombjuk sárgásbarnára színeződik, és végül lehullik. De ne aggódj! Ezt a problémát orvosolhatod, ha szépen, mélyen átitatod őket, és megfelelő öntözési rutint alkalmazol.

 

 

Az Illatozó Muskátli Szaporítása

Az Illatozó Muskátlikat mindig lehet magból is indítani, azonban a legtöbb példány hibrid, és nem fog megfelelni a szülőnek.

Ez azonban nem ok arra, hogy elszomorodjunk és elbátortalanodjunk! Ezeket a cserjés barátokat könnyen szaporíthatod szárdugványozással, kevés kertészi tapasztalattal.

Keress egészséges szárakat és egy éles és sterilizált késsel vágj le belőlük körülbelül 15 cm-t. Ha megvan a dugvány, mindegyikről távolítsd el az összes levelet, de ügyelj arra, hogy egy felső levélpár érintetlen maradjon.

Az optimális növekedés érdekében a Pelargonium graveolens dugványok levágott végeit mártsd gyökereztető hormonba.

Rózsa illatú muskátli

Tölts meg egy nagy edényt vagy ágyást friss, nedves vermikulittal. Ezt követően ültesd el a dugványokat a termesztőközegükbe, és helyezd őket világos, meleg helyre.

Ha az aljzatot folyamatosan nedvesen tartod, a dugványok néhány hét alatt egészséges gyökérzetet fognak kifejleszteni.

A dugványok fejlődését úgy ellenőrizheted, hogy időnként óvatosan meghúzod őket. Amikor kezdesz némi ellenállást érezni, átültetheted őket a végleges helyükre.

Ültesd ki őket a kertbe, ha elmúlt az utolsó fagyveszély, vagy tőzegalapú virágfölddel töltött egyedi cserepekbe.

Ha túl sok Édes illatú muskátli ültetvényed van, akkor bármikor megmutathatod szeretteidnek hogy mennyit jelentenek számodra, megajándékozva őket egy ilyen szépséggel!

 

 

Következtetésképpen

Ha megfelelő gondozással és sok szeretettel látod el édes illatú muskátlidat, semmi baja nem lehet. Könnyed természetüknek köszönhetően ezek a cserjék nagyszerű barátok lehetnek, különösen akkor, ha még csak az elején jársz a kertészkedés világában.

És ha egyszer megtaláltad a tökéletes példányt, minden idő és erőfeszítés biztosan kifizetődik ezeknek a virágoknak a varázslatos jelenlétéért!