Barbadosi pillangófa (Caesalpinia Pulcherrima) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Keresed a megfelelő bokrot, ami gyorsan is nő, ráadásul egész nyáron akár az ősz beköszöntéig a kerted éke lehet? Segítünk: A válasz a Barbadosi pillangófa.

A Caesalpinia Pulcherrima vagy hétköznapi nevén a barbadoszi pillangófa, egy lenyűgöző trópusi/szubtrópusi bokor, amely élénk narancssárga virágokat hoz, ezáltal töltve meg a kertet színekkel és élettel.

A barbadosi pillangófa virágai nagyon emlékeztetnek pillangókra és nem túl meglepő módon nagyon vonzzák magukhoz a lepkéket és a kolibriket.

A tulajdonosaik olyannyia odavannak ezekért a növényekért, hogy számos, kedves becenévvel illették őket (angolul: Red Bird of Paradise /A paradicsom piros madara/, és Texas Superstar plant /texasi szupersztár növény/, valamint franciául: Flamboyan-de-Jardin /Fényes kert/).

Sőt mi több, 2012-ben a Royal Horticulture Society Award of Garden Merit Winner díját is odaítélték a számára. A botanikai “pulcherrima” kifejezés egyébként annyit tesz, hogy “nagyon csinos”. A pillangófáról fontos tudni, hogy napimádó növény, amely a kert kifejezetten meleg és közvetlen napfénynek kitett részeit részesíti előnyben.

A 10-es és 11-es zónában az időjárási viszonyok annyira megfelelőek, hogy akár egy hatalmas bokorrá is felcseperedhet. Más esetekben cserepes növényként is megállja a helyét.

Amellett, hogy a barbadosi pillangófa nagyszerűen mutat bármelyik kertben, számtalan gyógyászati felhasználási módja is létezik. Már az ókor óta használják komoly gyulladások csökkentésére és láz csillapítására.

A virágának tovább fogyókúrás, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak. A pillangófa leveleinek, kérgének és gyökerének összeforralt keveréke enyhíteni a vesefájdalmat, a lázat, a torokfájást, valamint a gyomor és bélrendszeri rendellenességeket, azonban doktori jóváhagyás nélkül ennek a fogyasztását nem javasoljuk.

Kész vagy többet is megtudni a barbadosi pillangófa neveléséről és gondozásáról? Olvass tovább!

 

 

Mindent a Barbadosi Pillangófa virágról

 • Nyugat-Indiában és Mexikóban őshonos, a Fabales rendbe sorolható.
 • A barbadosi pillangófa botanikai neve Caesalpinia Pulcherrima. A növénynek az angolszász nyelvben számos további elnevezése is létezik (Dwarf Poinciana, Pride of Barbados Flower és Paradise Flower).
 • A pillangófa egy igen feltűnő dísznövény, amely a meleg éghajlatú kertekben fogja igazán jól érezni magát. Mivel trópusi növényről van szó a hideget nem fogja jól tolerálni. Kizárólag sok napfény mellett és magas hőmérsékleten fogja jól érezni magát a kertben, ilyenkor viszont csodálatos élénk színekkel teszi elragadóvá azt.
 • Ez a bokor imádja a napot és kültéren nélkülözhetetlen is a növekedéséhez. Tehát keresd meg a kerted legvilágosabb pontját és ültesd oda a pillangófát.
 • A legjobban porózus, homokos és jó vízelvezetésű talajban fogja magát érzi. A leggyakrabban felmerülő panasz vele kapcsolatban a gyökérrothadás. Ez az oka annak, hogy gondoskodnod kell a megfelelő vízelvezetésről.
 • Ahogy a fentiekben is említettük a növény nem tűri jól a hideget, kizárólag meleg időjárási viszonyok között fogja jól érezni magát. A kert hőmérséklete lehetőség szerint éjszaka 12°C, napközben 21°C alá ne csökkenjen. E bokor esetén ezek a preferált átlaghőmérséklet.
 • Bár a pillangófa hüvelyeiben található éretlen magokról tudvalevő, hogy ehetőek, a kifejlett példányokról ugyanez nem mondható el. Tehát, függetlenül attól, hogy a növény a kertbe vagy a szobába kerül elhelyezésre, ügyelj arra, hogy a gyerekek és a háziállatok ne férhessenek hozzá.
 • A barbadosi pillangófára leggyakoribb és legkomolyabb fenyegetést a pókatka jelenti. Esetenként levéltetű és pajzstetű fertőzésnek is áldozatul eshet. Az élősködők jelenlétének félreérthetetlen jelei a levelek elsárgulása és lehullása, valamint a felületükön megjelenő foltok. A kártevők eltávolításához használható kertészeti olaj vagy rovarölő szappan is. A levéltetvek ellen általában a hidegvizes spray hasznosnak bizonyul.

 

 

Caesalpinia Pulcherrima

Caesalpinia Pulcherrima jellegzetességeinek áttekintése

 • A Caesalpinia Pulcherrima egy gyorsan növő bokor, amely akár a 3 méteres magasságot és a 1,8-3 méteres szélességet is elérheti.
 • A barbadosi pillangófa lombozata sűrű, páfrányszerű. Vékony szárai és finom levelei tüskés szárakból és ágakból emelkednek ki. A gyors növekedése miatt rengeteg helyet igényel.
 • A nyári hónapokban piros és narancssárga virágokat hoz, amelyek pillangókra emlékeztetnek.
 • A virágai mennyei illatot árasztanak. A pillangófa tulajdonosok meg vannak arról győződve, hogy már csak emiatt az aroma miatt is megéri a kertben tartani.

 

 

A Barbadosi Pillangófa gondozása

A megfélemlítő és egyedi megjelenése ellenére a pillangófa nevelése valójában nagyon egyszerű. Néhány alapvető feltételt kell biztosítani ahhoz, hogy a növény túlélhessen. Ameddig ezeket megadod a számára, nem fog különösebb nehézségeket okozni.

 

Fényigény

Az első és legfontosabb, hogy a bokor teljes egészében napfényben fürdőzzhessen. A barbadosi pillangófa rendkívül nagy napsütés-kedvelő, ami ugye nem meglepő kijelentés, hiszen trópusi növényről van szó. Ameddig megkapja a számára megfelelő mennyiségű fényt egészséges lesz, nyáron virágot hoz és hamarabb nagyra nő.

Azt javasoljuk, hogy válassz számára olyan helyet a kertedben, ahol a nap folyamán több órán át közvetlen napsugárzás éri, viszont az esti órákban már árnyék vetül rá. Máskülönben a totális napfény hajlamosíthatja a növényt a pókatkafertőzésre.

Ha úgy döntenél, hogy beltérben neveled a pillangófát, akkor mindenképpen gondoskodj egy csomó indirekt fényről.

 

Tápigény

A műtrágya a másik kötelező adalék a bokor egészséges növekedéséhez és ahhoz, hogy a kert színes virágokkal és mesés illattal teljen meg.

Bár a műtrágya nem teljesen nélkülözhetetlen, de bizonyítottan sok tápanyagot ad. A tavaszi és nyári hónapokban javasoljuk a folyékony műtrágya használatát, minden két hétben.

 

Metszés

Tartsd észben, hogy a barbadosi pillangófa egy gyorsan növő bokor, ami egyúttal metszést is jelent a számodra, hogy mindig a megfelelő formára és méretre legyen igazítva. Tulajdonképpen a bokor csak nyer a metszéssel. A metszést késő ősszel vagy télen ejtsd meg, amikor a virágzási időszak véget ért.

 

 

pillangófa a kertben

Hogyan ültessük a Barbadosi Pillangófát

Ha éppen döntésre jutottál az ügyben, hogy a kertedbe vagy cserépbe tedd-e a barbadosi pillangófát, akkor hadd adjunk neked néhány tanácsot a sikeres ültetésre vonatkozóan.

A növény ültetése nem bonyolult. Csak annyi a dolgod, hogy az összes igényét szem előtt tartva választod ki számára az ideális otthont.

Először is legyen napos, mert így garantálhatod a gyönyörű színben pompázó virágok kifejlődését. Ennek a trópusi növénynek a nyár folyamán teljes napfényre van szüksége a növekedéshez és a virágzáshoz.

Amennyiben a kertbe szánod, gondoskodj olyan helyről, ahol legalább napi pár órán át közvetlen napfény éri. A cserépben, szobanövényként tartott pillangófát tedd olyan közel egy napos ablakhoz, amennyire csak tudod.

A másik fontos szempont, amit a bokor ültetésekor nem hagyhatsz figyelmen kívül az a porózus, jó vízelvezetésű talaj. A gyökérrothadás ugyanis ennek a növénynek a legnagyobb problémája.

Mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a virágföld jól vezeti a vizet. E tulajdonság fokozása érdekében akár egy kevés tőzeggel és homokkal is elegyítheted. A lakhelyed időjárásának is fontos jelentősége van, a kert kontra szoba dilemma eldöntésében.

A bokor egyszerűen imádja a meleg környezetet és a forró levegőt, hiszen nem kifejezetten hidegtűrő. A barbadosi pillangófa akkor érzi jól magát, ha a hőmérséklet nem kevesebb, mint 12°C éjszaka és 21°C napközben. Amennyiben ennél hidegebbek a viszonyok, mindenképpen benti tárolást javaslunk.

 

 

Barbadosi Pillangófa öntözése

A túlöntözésből egyenesen következik a pillangófa megölése! Hiszen ezzel megrohasztjuk a gyökerét, ami által a növény életét oltjuk ki. A jó hír, hogy a szárazságtűrésben viszont nagyon jó. Vagyis jobban járunk, ha alulöntözzük, mintha túlöntöznénk.

Ennek garantálására használd az ‘áztat és szárít módszert’. Más szavakkal hagyd, hogy a növény körül a föld felső néhány centimétere kiszáradhasson. Így biztos lehet afelől, hogy nem öntesz túl sok vizet a növényre. A téli hónapokban szerencsés szinte teljesen visszavenni az öntözésből.

 

 

pillangófa virág
barbadosi pillangófa

 A pillangófa szaporítása

Magról lehet a legkönnyebben szaporítani a pillangófát. Ehhez a kifejlett növényeken a virágzási időszakban megjelent virágokból kell begyűjteni a magokat.

Nyár végén egyszerűen vágd le a virágot és a téli hónapokban hagyd kiszáradni. A hideg évszak végén a magokat össze kell gyűjteni és a tavasz végén elvetni. Terítsd szét őket tálcákra és tartsd őket minimum 23°C-on.

Amikor észleled a palánták kikelését, akkor tedd őket ablak mellé, hogy napfény érhesse őket. Körülbelül két hónapnak kell eltelnie, mire a magokból kis pillangófák nőnek, amelyeket külön cserepekbe ültethetsz.

 

 

Konklúzió

A barbadosi pillangóvirág egy lenyűgöző bokor, amelyet az imádnivaló élénk színe és a csodálatos illata miatt érdemes tartani. Megtölti a kertet élettel és színekkel. Készen állsz a Caesalpinia Pulcherrima nevelésére?