22 Trópusi szobanövény a lakásba neveléshez

Szeretnél  gyönyörű trópusi szobanövényeket egzotikus és trópusi megjelenéssel a nappalidban? Szerencséd van! Még akkor is, ha hidegebb országban élsz lehet egy kis  „beltéri trópusi erdőd” vagy nyugodtan tarthatsz csak furcsa filodendronokat vagy pothosokat.

A trópusi szobanövények nagyon szépek, csodálatos, gyakran fényes és színes lombozattal rendelkeznek és gyakran könnyen termeszthetők is! Sok trópusi növény szereti a beltéri helységek körülményeit. Ez teszi őket ideális szobanövényekké; egyesek, mint például az orchideák, a broméliák és a filodendronok, nagyon gyakoriak.

A legtöbb trópusi növény viszonylag alacsony karbantartási igényű, könnyen beltéren is termeszthetők, mutatósak és egzotikusak. Általában lombozatuk miatt értékelik őket, de egyes trópusi szobanövények beltéren is létrehozhatnak csodálatos virágokat. Több száz különböző típusú trópusi növény létezik beltéri helységekbe.

Tehát ahhoz, hogy ki tud választani a  tökéletes növényt  a helységedhez, tudnod kell, milyen „jelenléte” van a nappaliban vagy a dolgozószobában és milyen különleges gondozást igényel.

Hogy könnyebb legyen a helyzet, ebben a cikkben összegyűjtöttem a 15 legszebb és legegzotikusabb megjelenésű trópusi növényt, amelyeket beltéren kell tartani, valamint tippeket adok ahhoz hogyan tegyük  ezeket a szépségeket boldoggá és hogyan tudunk trópusi hangulatot csempészni otthonunkba.

 

 

Trópusi szobanövények: 22 fajta amit beltéren termeszthetsz

Íme 22 kedvenc, nehezen elpusztítható, könnyen kezelhető trópusi növény, hogy egzotikus esőerdő hangulatot csempéssz a nappaliba, a konyhába vagy akár a fürdőszobába.

… És hidd el, meg fogsz lepődni, amikor megismered és meglátod őket – most azonnal!

 

1. Horsehead Philodendron (Philodendron Bipennifolium)

Philodendron Bipennifolium

A Philodendron Bipennifolium  csodálatos, könnyen termeszthető trópusi szobanövény, nagy, smaragdzöld szegmentált levelekkel. Ezek nagyon fényesek és viaszos állagúak, vízszintesen nőnek szinte függőlegesen egyes szárakon.

Tökéletes nagy térhez és valóban nagyon szép. Biztosíts számára egy kiemelkedő helyet a nappaliban vagy egy nagy irodában, ha a legjobbat szeretnéd kihozni ebből az egzotikus növényből.

A Philodendron klasszikus szobanövény. Ez egy 489 fajból álló nagy nemzetség, mindegyik nagy, fényes és nagyon dekoratív levelekkel rendelkezik. Így tökéletesek beltéri terekhez.

Sok méret és forma közül lehet választani és szeretik a meleg és párás helyeket. De nem csak „szépek” beltéren: kiváló légtisztítók is.

 • Fényigény: erős, közvetett fény. Elviselik mind a nagyon világos helyeket (déli fény), mind a sötét, teljes árnyékot.
 • Méret: a természetben elérheti a 4,5 méter szélességet és magasságot. Beltéren kisebb lesz, és metszheted is.
 • Virágzás: A természetben igen, nagyon ritkán beltéren.
 • Talajigény: jól lecsapolt, szerves anyagokban gazdag, komposzt alapú virágföld. Ideális a komposzt, perlit vagy homok, kókuszrost 1: 1: 1: 1 arányban.
 • Öntözési követelmények: öntözzük, amikor a felső talajréteg  kiszáradt. Ne hagyd, hogy az egész talaj kiszáradjon. Permetezd gyakran, mivel szereti a magas páratartalmat (70-80%!)
 • Származási hely: Dél -Afrika.

 

2. Moth orchid (Phalaenopsis Spp.)

phalaenopsis orchids

Egy másik klasszikus trópusi szobanövény a ma már mindenütt jelenlévő  moth orchidea. Világszerte a leggyakoribb orchidea, híres hosszan tartó virágzásáról, ami hónapokig is tarthat. A virágok feltűnően egzotikusak, sok élénk színben pompáznak és nagyon  elegánsak.

Ráadásul a moth orchideák nem igényelnek karbantartást és sötét helyeken is képesek túlélni (és virágozni!). Tehát sok beltéri helységhez illeszkednek.

Jelenleg 70 faj, valamint számos fajta közül lehet választani. És még szupermarketekben és nem szakosodott üzletekben is beszerezheted  őket!

 • Fényigény: közvetett fény, világos vagy halvány.
 • Méret: legfeljebb 60 cm magas virágzáskor, bár a legtöbb fajta fele ekkora. Legfeljebb csak a 30 cm szélességet érik el.
 • Virágzás: Igen, bőségesen, leggyakrabban a hideg hónapokban.
 • Talajigény: nem igényel talajt, de termesztőközeget igen, világos és szellős kell legyen: az orchidea kéreg ideális. Vásárláskor szabadulj meg a gyökérgolyótól. Vedd ki a cserépből, ellenőrizd  közvetlenül a növény koronája (alapja) alatt; ha van komposztgolyó, azonnal szabadulj meg tőle. A legtöbb moth orchidea meghal, ha nem tenyésztőközegben tenyésztik, hanem virágföldben.
 • Öntözési követelmények: áztasd be klórozatlan szobahőmérsékletű vízbe 10-15 percig (maximum!), heti egyszer majd engedd le a felesleges vizet. Győződj meg arról, hogy a termesztőközegben nincs maradék felesleges víz; ez a növény hajlamos a gyökérrothadásra.
 • Származási hely: India, Tajvan, Délkelet -Ázsia, Új -Guinea, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp -szigetek.

 

3. Golden Pothos (szobai futóka) (Epipremnum Aureum)

szobai futóka gondozása

A szobai futóka egy újabb könnyen kezelhető trópusi lombozatú szobanövény, amelyet beltéren is termeszthetsz. A levegő tisztítására is kiváló. Ez egy futónövény, gyönyörű szív alakú levelekkel, két színben pompázik, zöld és – természetesen – arany színű.

Nem igényes növény  és  az emberek általában el is felejtik. De megbocsátó. Valójában ellenáll a mérsékelt huzatnak is vagy ha szeretnéd, sokan csak egy kancsó vízben termesztik.

Tökéletes a falra akasztott  kosarakhoz vagy egy polc vagy szekrény szépítéséhez; valójában egy futónövény. Egyszerűen és nagy sikerrel lehet szaporítani egyszerű dugványokkal.

 • Fényigény: semmilyen módon ne legyen közvetlen fény, a közvetett fény, még gyenge fény is megfelelő.
 • Méret: 30 m hosszúra nőhet, de könnyen levágható.
 • Virágzás: Nem beltéren.
 • Talajigény:  bármilyen jól lecsapolt, jó minőségű talajkeverék megfelel.
 • Öntözési követelmények: öntözzük, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Öntözés nélkül eltarthat néhány hétig is. Kerüld el azonban a túlöntözést. Ha a levelek fonnyadtak, a növény  szomjas lehet.
 • Származási hely: Mo’orea, Society Island egyik tagja, Francia Polinéziában, de számos trópusi és szubtrópusi országban honos.

 

4. Croton ‘Mammi’, vagyis  Rainbow (szivárvány) Croton (Codiaeum Variegatum ‘Mammi’)

szivárvány croton

A szivárvány kroton, vagy a croton ‘Mammi’ kivételes szobanövény. A kroton meglehetősen gyakori, de ez a fajta  kiemelkedően látványos! Hosszú, fényes és viaszos levelei vannak, amelyek kissé hullámosak az oldalán.

Ok, de miért nevezik „szivárványnak”? Ennek a növénynek a színei szinte hallucinálóak! A legfényesebb zöld, sárga, piros és bordó lila  nagy foltokban keverednek csodálatos levelei központi bordáján! Most figyelj! Néhány növénynek mélykék színei is lehetnek! Elképesztő!

A levelek annyira fényesek, hogy sok fényt tükröznek, ami fokozza a növény lenyűgöző hatását.

Természetesen ez egy primadonna! Remekül fog kinézni energikus középpontként, talán egy gyönyörű asztalon vagy (kandallón)… 

 • Fényigény: világos, közvetett fény. A közvetlen fény elhalványítja színeit, a gyenge fény elsötétíti őket.
 • Méret: 90 cm magas és 60 cm széles.
 • Virágzás? Nem
 • Talajigény: jól lecsapolt és gazdag talajkeverék, komposzt alapú és sok szerves anyaggal.
 • Öntözési követelmények: öntözzük, ha a felső talajréteg kiszáradt. Ne hagyd teljesen kiszáradni.
 • Származási hely: Indonézia, Malajzia, Ausztrália és a csendes -óceáni szigetek.

 

5. Philodendron ‘Prince of Orange’ (Philodendron ‘Prince Of Orange’)

Philodendron ‘Prince Of Orange’

A Philodendron ‘Prince of Orange’ szobrászati jellegű, elegáns és ugyanakkor élénk egzotikus szobanövény. Nagy és széles ellipszis alakú levelei vannak, amelyek egyenként, egyetlen szár végén vannak rendszeresen elrendezve.

Hegyesek és nagyon fényesek. De egyesek zöldek, míg mások a lenyűgöző  és csodálatos réz színűek! Több, mint szobanövényként érdemes élő szoborként kezelni a „Prince of Orange” filodendront.

A levelek felülete elegáns és „márvány sima”,  színei „modernek”, ennek a merész növénynek szüksége van egy kiemelkedő helyre egy nagyon tiszta, de művészi szoba közepén, hogy a legjobbat nyújthassa. Alapvetően múzeumi darab.

 • Fényigény: szereti a fényes közvetett napfényt, de egy órányi közvetlen fény reggel vagy este (amikor nem erős) növeli lenyűgöző színei élénkségét.
 • Méret: 90 cm magas és széles.
 • Virágzás? Nem beltérben.
 • Talajigény: gazdag és szellős virágföld, nagyon magas szervesanyag tartalommal.
 • Öntözési követelmények: ez vitatott, szakértők szerint hagynod kell kiszáradni a talajt az öntözések előtt, de sokan inkább a páratartalmat szeretik szabályosan tartani (csak akkor öntözd ha a felső talajréteg száraz, nem az egész talaj), de soha ne  túlzottan (ne legyen túl vizes a talaj).
 • Származási hely: ez egy fajta hibrid, nem nő természetes módon.

 

6. Törpebors (Peperomia Obtusifolia)

tompalevelű törpebors

A törpebors, baby gumifa, vagy a paprika arc (pepper face) eredeti, játékos, de elegáns trópusi szobanövény, amelyet beltéren is termeszthetsz. Kerek levelei vannak a legmélyebb smaragdzöld színben. A tapintásuk és kinézetük hasonló a gumiéhoz, ezért kapta ezt a nevet.

Jól nő beltéren és meleg országokban is. Remekül mutathat egy íróasztalon, ahol dekoratív megjelenést kölcsönözhet, miközben játékos megjelenésével könnyíti a hangulatot.

Gyerekeknek is kiváló, akik úgy tűnik, nagyon szeretik ezt a növényt. Tartsd tisztán a lombozatot, a legjobb hatás érdekében rendszeresen töröld át nedves ronggyal.

 • Méret: 30 cm magas és legfeljebb 60 cm széles.
 • Virágzás? Igen, fehér virágú tüskéket növeszt, amelyek 12 cm hosszúak.
 • Talajigény: jól lecsapolt, szerves anyagokban gazdag és sűrű általános virágföld.
 • Öntözési követelmények: hetente egyszer vagy kétszer enyhén öntözd. Hagyd kiszáradni a talajt az öntözések között.
 • Származási hely: Florida, Mexikó és a Karib -térség.

 

7. Butterfly plant, vagyis Swallowtail (Christia Obcordata)

Christia Obcordata

A szokatlan, kevésbé ismert és eredeti trópusi szobanövényt keresel a pillangó növény a megfelelő számodra. Azért hívják így, mert nagyon furcsa levelei vannak. A levelek két, majdnem háromszög alakú részre vannak osztva egy központi bordával.

Ezután ívelt piros, barna vagy lila csíkok futnak a középső bordától a szélekig, az élénkzöld vagy néha kék leveleken. Így pillangó szárnyaknak tűnnek.

Ezek a pillangószárnyak vékony, felfelé irányuló szárban jelennek meg, és úgy néznek ki, mintha a levegőben repülnének! Finom kinézetű kis növény, amely kis csomókban jól néz ki, talán még más trópusi szobanövényekkel is keverve.

Talán a legjobb hely számára egy gyönyörű terráriumban lenne, amely fantáziadús tájat reprodukál  egy kávézóasztalon.

 • Fényigény: nagyon jól alkalmazkodik a különböző fényszintekhez; beltéren, tartsd közvetett fényben. Kint, a teljes napfényben és teljes árnyékban is nő.
 • Méret: körülbelül 60 cm magasra nő és kevesebb, mint 30 cm széles.
 • Virágzás? Igen, sok kicsi és gyönyörű rózsaszín bíbor és fehér virágot hoz létre tavasztól őszig!
 • Talajigény: általános virágföld, némi vízelvezetéssel, például perlit stb.
 • Öntözési követelmények: hetente kétszer öntözzük mérsékelten. Először várd meg, amíg a talaj felső  rétege kiszárad
 • Származási hely: Délkelet -Ázsia

 

8. Red coral (Rhipsalis Ramulosa)

Rhipsalis Ramulosa

A red corall egy  nagyon eredeti személyiségű egzotikus szobanövény. Gyönyörű növény, hosszú, horpadt lila- piros levelekkel.

Ezek ívelt szárakon jönnek és ugyanakkor nagyon dekoratívak és lázadóak, de megtartják az egzotikus növények bujaságát.

Valójában ennek a növénynek a cserjés megjelenése ellenére valójában pozsgás és a kaktuszcsalád tagja! Kiváló növény meglehetősen nagy függő kosarakhoz.

Ha télikerted vagy más jól megvilágított szobád van, ahol élénk lombozatot szeretnél a plafonra, a vörös korall valóban nagyon eredeti választás. Magas polcokon is tarthatod őket.

 • Fényigény: nagyon erős, de közvetett fény. A gyenge fény befolyásolja a színét (zöldre vált) és megbetegítheti. Minél erősebb a fény, annál lilább a lombozat.
 • Méret: 70 cm magas  és 90 cm széles.
 • Virágzás? Igen, hasonló sok függő nyaklánchoz, gyönyörű fehér virágokkal.
 • Talajigény: rendkívül jól lecsapolt és könnyű (kevés szerves anyaggal rendelkező) kaktusz virágföld.
 • Öntözési követelmények: mérsékelten öntözzük és csak a talaj teljes kiszáradása után. Szárazságnak ellenálló.
 • Származási hely: Közép- és Dél -Amerika.

 

9. Living stones (kavicsvirág) (Lithops Spp.)

Lithops növény
Lithops növény

Ha nagyon -nagyon kicsi, de nagyon szokatlan és gyönyörű trópusi növényt szeretnél, válassz egyet a sok kavicsvirág  közül. A kavicsvirág apró pozsgás növény, két kövér, alacsony és bab alakú levelével, amelyek köveknek tűnnek.

Szó szerint több száz fajta létezik, minden színben, árnyalatban és kombinációban. Nagyon lassan nőnek, és nagyon „szürreális” megjelenést  kölcsönöznek a beltéri tereknek. Tökéletesek a terráriumokhoz és nagyon kis terekhez, szemmagasságban vagy annak közelében ideális tartani őket, például alacsony polcok, asztalok stb.

Jól mutatnak a színes kavicsok mellett; válassz kontrasztos színt, hogy a legjobbat tudd kihozni ezekből a kőnek kinéző  szép növényekből.

 • Fényigény: nagyon erős közvetett fény beltéren; elviselik a közvetlen fényt is.
 • Méret: fajtától függően nagyon kicsi, szélessége és magassága 1 cm -től 1,5 cm -ig.
 • Virágzás? Igen, és a virágok úgy néznek ki, mint a „viasz százszorszépek”, nagyon élénk színekkel rendelkeznek. Vannak virágok, amelyek sokkal nagyobbak, mint maga a növény.
 • Talajigény: nagyon könnyű (kevés szerves anyag) és nagyon  jó vízelvezetésű kaktusz talajkeverék.
 • Öntözési követelmények: hónapokig is kibirja víz nélkül. Csak akkor öntözd, ha a talaj teljesen kiszáradt. Ügyelj arra, hogy ne maradjon vízcsepp a levelek közelében. Ezek sivatagi növények.
 • Származási hely: Dél -Afrika.

 

10. Madagaszkári pálma, elefántláb kaktusz (Pachypodium Cactipes)

elefántláb kaktusz növény

A madagaszkári pálma egzotikus, sivatagi kinézetű szobanövény. Nagyon száraznak látszó kis törzse van, amely tövén domborodik, majd élénk szürke színű ágakra oszlik és tüskékkel van tele.

Ezután az ágak végén csak néhány zöld ovális levél van, közepén világos bordával, amelyek az olajbogyóhoz hasonlítanak. Ezután az aránytalanul élénk  5 szirmú citrom sárga virágok, hasonló alakú mint a télizöld (periwinkle ), fényt és energiát hoznak ennek a növénynek. Összességében ez „jura kori növénynek” tűnik.

Kiváló növény jól megvilágított helyiségekhez, például nappaliba vagy világos konyhába. Nagyszerűen néz ki dohányzóasztalokon vagy „őskori megjelenést” kölcsönözve  különböző beltéri tereknek.

 • Fényigény: nagyon erős fény, ellenáll a közvetlen napfénynek is.
 • Méret: 90 cm magasra és 1,5 méter szélesre nőhet.
 • Virágzás? Igen, tavasszal  nagy virágokat hoz létre.
 • Talajigény: nagyon könnyű és jól lecsapolt kaktusz virágföld.
 • Öntözési követelmények: szárazságálló, csak akkor öntözd, ha a talaj teljesen száraz és ne öntözd túl.
 • Származási hely: Dél -Madagaszkár.

 

11. Csíkolt lándzsarózsa  (Aechmea Fasciata)

Csíkolt lándzsarózsa

Nem hagyhattunk ki egy egzotikus megjelenésű broméliát a listában, ezért a csíkolt lándzsarózsa választottuk. Ez a bromélia tipikus rozetta alakú levelekkel és középen módosított és élénk színű központi levelekkel rendelkezik.

De ennek a fajtának nagyon erős megjelenése van a szürke leveleken, nagyon hasonlít a kaktusz textúrájára, enyhe porral és vízszintes csíkokkal. A középső levelek nagyon világosak és élénk rózsaszínűek.

Tartósabbnak és erősebbnek néz ki, mint más fajták. Ez a bromélia alkalmazkodik mind a szoba trópusi zugainak erdei, nedves megjelenéséhez, mind a “sivatagi és kaktuszos” megjelenéshez, ami szintén nagyon egzotikus vonzerővel bír.

 • Fényigény: világos fény keletre vagy nyugatra néző ablak ideális. Néhány hétig tűri a gyenge fényt is, de fakulhat a színe
 • Méret: 30–90 cm magas és 60 cm széles.
 • Virágzás? Igen, a virágok ibolyakék színűek és a központi rozetta módosított rózsaszín levelei között jelennek meg.
 • Talajigény: 1/3 levélpenész, 1/3 tőzegmoha (vagy helyettesítő) és 1/3 durva homok.
 • Öntözési követelmények: tartsd az urnát  (tartály a leveleknek) ¼ – ½ vízzel, és szükség esetén zárd el. Ne töltsd fel, különben el fog rohadni.
 • Származási hely: Brazília.

 

12. Hardy Elephant’s Ears (elefántfüll) (Alocasia Wentii)

Alocasia Wentii

Az elefántfül egy építészeti és szobrászati vonásokkal rendelkező ​​trópusi beltéri növény. Csak néhány szára van, amelyek a talajból függőlegesen nőnek ki.

Minden szárnak széles és hegyes, viaszos és húsos levele van, a levelek lehetnek vízszintesek vagy lecsüggőek. Úgy néznek ki, mintha fényes műanyagból vagy jade -ből lennének.

A levelek hullámos élekkel és dudorokkal rendelkeznek, mint a művészi alacsony és magas domborművek. Kiválóan alkalmas szuper szobrászati ​​és szuper egzotikus megjelenésre. Középpontban lehet, de jól kombinálható más „esőerdőnek látszó” növényekkel is, mint például a filodendron stb.

 • Fényigény: a világos, de részleges fényt részesíti előnyben. Tartsd  távol közvetlen a napfénytől, ami megégetheti leveleit. Erősnek és durvának néznek ki de gyengédek.
 • Méret: 60 cm magas és legfeljebb 1,5 méter széles.
 • Virágzás? Nem beltérben.
 • Talajigény: 1/3 szervesen gazdag talaj (komposzt alapú), 1/3 durva homok vagy perlit, 1/3 tőzeg (vagy helyettesítő).
 • Öntözési követelmények: általában hetente, csak akkor, ha a talaj részben száraz, de ne hagyd teljesen kiszáradni.
 • Származási hely: Délkelet -Ázsia.

 

13.  Fiddle Leaf Fig ( lantlevelű fikusz) (Ficus Lyrata ‘Bambino’)

lantlevelű fikusz

Eredeti, nagy, trópusi növény nagy beltéri terekhez a lantlevelű fikusz. Széles, lekerekített és nagyon fényes levelei vannak, amelyek az ágak mentén nőnek. Minden levél elérheti a 45 cm hosszúságot és bőrszerű hatást keltenek.

Általában középen keskenyednek, ezért hegedűnek (lantnak) néznek ki. Ez a növény jól nézne ki egy nagyon fényűző szálloda előszobájában.

Talán valamilyen nagy palota vagy fontos iroda folyosóin és persze egy nagyon elegáns és tágas nappaliban. Ez csak akkor lehetséges, ha szuper egzotikus jelenlétre vágysz a szobádban.

 • Fényigény: világos, de szűrt fényt igényel. Gyenge fényben meghal.
 • Méret: a vadonban körülbelül 15 méter magasra nőhet; sokkal kisebbeket is találhatsz otthonodba, általában 30–60 cm -es növényeket.
 • Virágzás? Nem beltérben.
 • Talajigény: válassz kiváló minőségű komposzt alapú talajkeveréket, adj hozzá 4 részt ebből egy rész fenyőkéreghez és egy részét kertészeti faszénhez.
 • Öntözési követelmények: a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, de nem túl vizesen. Öntözés előtt várd meg, amíg a felső talajréteg kiszárad.
 • Származási hely: Nyugat -Afrika.

 

14. Golden Cane Palm (aranypálma) (Dypsis Lutescens)

aranypálma

Egy egzotikus, akár „gyarmati” megjelenésű trópusi szobanövényhez hadd javasoljak aranypálmát. Ez a klasszikus megjelenésű pálma szegmentált (valójában tüskés), a legfényesebb zöld árnyalatú és nagyon dekoratív textúrájú „oázis”, „sivatagi”, „esőerdő” és „jura” megjelenéssel is rendelkezik.

Tökéletes növény sokféle beltéri környezetben. Egy fonott fotellel rendelkező viktoriánus télikertben nézne ki a legjobban, de egy modern szobában is, rendkívül dekoratív szálai igazi értéket jelenthetnek.

 • Méret: a természetben 12 méter hosszúra nőhet, de szobanövényként általában körülbelül 2,4 méter magas.
 • Virágzás? Igen, nyáron sárga virágok.
 • Talajigény: használj speciális, jól lecsapolt és jó minőségű talajkeveréket a pálmához. Ez gyakran tőzegmoha, levélpenész és aprított kéreg (vagy helyettesítők) keveréke.
 • Öntözési követelmények: csak lágy vizet vagy esővizet használj. Rendszeresen öntözd a talajt, de hagyd, hogy a felső talajréteg  kiszáradjon, mielőtt újra öntöznéd. Télen csökkenteni kell a vízmennyiséget.
 • Származási hely: Madagaszkár.

 

15. Kencia pálma (Howea Forsteriana)

kencia pálma

A kencia-pálma egy  “esőerdő kinézetű” növény, melyet otthon is termeszthetsz. Gyönyörű, legyező alakú levelei vannak, amelyek egyenes száron nőnek, de miután kifejlettek lehajlanak.

A lombozat színe mélyzöld és nagyon fényesek és „élesek”, mint egyfajta őskori vadfű. Valóban nagyon nagyok és mutatósak lehetnek, tehát ez egy nagyon “fényűző” szobanövény. Önmagában is termesztheted és bármilyen helységben elfér.

De a kencia-pálma kitűnő, ha egzotikus „zöld sarkookat” szeretnél létrehozni  otthonodban, mivel nagyon jól mutat a többi növénnyel együtt

 • Fényigény: az erős, közvetett fényt részesíti előnyben, de elviseli az árnyékot is.
 • Méret: 3 méter magasra  nőhet, beltéren  elég röviden tarthatod, hogy elférjen a mennyezet alatt.
 • Virágzás? Ritkán beltéren.
 • Talajigény: vegyes vagy általános, de jó minőségű virágföld és némi vízelvezetés, például durva homok.
 • Öntözési követelmények: öntözés előtt hagyd megszáradni a felső talajréteget. Ne öntözd túl.
 • Származási hely: Ausztrália.

 

16. Caesalpinia – Barbadosi pillangófa

Caesalpinia

A Paradicsom madár néven is ismert, ez az egyik legnépszerűbb egzotikus növény, amelyet beltéren is termeszthetsz. Számos fajtája létezik, a legnépszerűbbek a Strelitzia reginae és a Strelitzia Nicolai. Mindkét fajta nagy bőrszerű levelekkel rendelkezik, amelyek hasonlítanak a banánfa leveleire. A levelek a talajszintről hajtanak ki. A virágok merev száron nőnek, narancssárga csészelevelekkel és kék szirmokkal szinte már egy  trópusi madárra hasonlítanak.

A beltéri növények akár 1 méter magasra is megnőhetnek, de körülbelül 3-5 méterre van szükségük, hogy virágozni tudjanka. Előfordulhat, hogy egyes beltéri növények soha nem virágoznak, ezért mindenképpen vedd figyelembe az összes növekedési követelményt, mielőtt hozzáadsz egy Caesalpinia-t a gyűjteményedhez.

A beltéri fejlődéshez ezeknek a növényeknek melegre, rendszeres öntözésre és sok napsütésre van szükségük. Növekedésük fokozása érdekében a tavasz elején adjunk hozzá némi komposztot a talajkeverékéhez és hetente egyszer trágyázzuk a tenyészidőszak során. Bár ez a növény szereti a napsütést, a közvetlen déli nyári nap kissé túl sok lehet számára, ezért menedéket igényel.

 

17. Dracaena Marginata (tarka sárkányfa)

tarka sárkányfa
Mutatós növény a tarka sárkányfa a modern környezetben | kép forrás: https://gardengoodsdirect.com/

Ezt a növényt tarka sárkányfának nevezik. Ez egy magas növény, amely akár 10 méter magasra is megnőhet. Beltéren azonban nem nő 2 méternél magasabbra, különösen, ha rendszeresen metszed. Hosszú, vékony levelekkel és piros szélekkel rendelkezik. Nagyon alacsony karbantartási igényű növény, kezdő kertészek számára alkalmas. Ellenáll a szárazságnak, így túléli, ha időnként elfelejted öntözni.

Ehhez a növényhez agyagos, jól vízáteresztő talajkeverékre van szükség. Mivel nagyon lassan nő, 2-3 évente egyszer át kell átültetni. A rendszeres átültetés szintén fontos a talaj levegőztetéséhez és esetleg további tápanyagok hozzáadásához. 25 Celsius fokos átlaghőmérsékletet részesít előnyben. A páratartalom jót tesz ennek a növénynek, de a legjobb, ha távol tartod a szellőzőnyílásoktól és huzatoktól.

 

18. Alocasia Amazonica (elefánt-fül)

Alocasia x Amazonica
forrás: gardenia.net

Ezt a növényt Alocasia Polly vagy Elephant’s Ear, magyarul elefánt fül néven is ismerik. Ez egy alacsony növekedésű növény, nagyon egyedi lombozattal. Dús zöld levelei szabálytalan alakúak, hullámos szélekkel és erős krémes fehér erekkel rendelkeznek. 40 cm magasra nő, és kedveli az átlagos hőmérséklet, 24 ° C. Technikailag ez egy hibrid növény, amelyet Floridában hoztak létre trópusi ázsiai növények keverékéből.

A legtöbb napsütést kedvelő trópusi növénytől eltérően ez a növény az árnyékot részesíti előnyben. Meleg és nedves környezetre van szüksége és rendszeres öntözést igényel. A növekedési időszak alatt a talajt nedvesen kell tartani és 2-3 hetente tápozni kell. Jól szellőző talajra van szüksége, jó vízelvezető tulajdonságokkal. Elkészítheted a keveréket ehhez a növényhez, ha perlitet, kéreget, kókuszrostot, féregöntvényeket és kertészeti szenet keversz össze.

 

19. Anthurium andraeanum (flamingó virág)

Flamingóvirág

Ezt a növényt közismertebb nevén flamingó virág (Flamingo flower vagy Painter’s Palette) ismerik. Tudományos neve nagyjából egy farkú virágot jelent, ami nagyszerű leírása ennek a növénynek. Ez a növény kissé igényes a napfény szempontjából. A közvetlen napfény megégetheti leveleit és az árnyék akadályozza a virágzást. A legjobb megoldás az erős közvetett fény biztosítása.

Az anthurium rendszeres öntözést igényel, de fontos, hogy ne öntözzük túl, mert hajlamos a gyökérrothadásra. A trágyázás csak 3-4 havonta szükséges.

 

20. Caryota Mitis (halfarokpálma)

halfarokpálma
halfarokpálma

Ez a bokros halfarokpálma meglehetősen egyedi megjelenésű, nagy bőrszerű levelekkel és sötétzöld színnel rendelkezik. A levelek hasított végei adják a halfarok megjelenését. Tekintettel arra, hogy ez a növény technikailag egy fa, számíthatsz arra, hogy lenyűgöző magasságokat ér el.

Szabadban a Caryota Mitis akár 6 m magasra is megnőhet, de beltéren valószínűleg eléri a 2-2,5 m csúcsmagasságot.

Sok fényes, közvetett fényt és rendszeres öntözést igényel. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mivel érzékeny a gyökérrothadásra. A metszés nem szükséges, hacsak nem akarod kézben tartani  a növény növekedését.

Az új hajtások levágása minden típusú növekedést megállít. A természetes környezet utánozásához próbáld meg 50% körül tartani a beltéri páratartalmat. Ha a páratartalom folyamatosan csökken, használj hűvös ködös párásítót.

 

21. Chamaedorea Elegans – gyompálma (mexikói bambuszpálma)

gyompálma
gyompálma

A közismert nevén gyompálma (Parlor Palm), ez messze az egyik legnépszerűbb és legelegánsabb pálmafa. Neve a viktoriánus időkből származik, amikor ez a növény hatalmas népszerűségre tett szert, gyakorlatilag minden szalonban megtalálható volt.

Manapság az egyik legolcsóbb pálmafa és az egyik legszívósabb  szobanövény is. Bármilyen beltéri környezetben virágzik, még hideg és huzatos irodahelységekben is. 20 cm hosszú levelekkel rendelkezik, ami finom textúrájú.

A bambuszpálma  a mérsékelt napfényt kedveli. Ami az öntözési igényeit illeti, jobb, ha elfelejted öntözni, mint túlöntözni. A hüvelykujjszabályra támaszkodva, jobb ha öntözés előtt hagyod kigszáradni a talaj felső 3 cm -ét. A trágyázásra azért van szükség, mert általában több növény van egyetlen cserépben és harc folyik a tápanyagokért is. Tápláld néhány havonta egyszer és tartsd a hőmérsékletet 23 ° C körül.

 

22. Schefflera Amate (sugárarália)

sugárarália

A sugárarália, más néven ausztrál esernyőfa vagy a Pom esernyő néven is ismert növény, ami ausztrál esőerdők alsó felén nő. Hazai környezetében ez az örökzöld fa akár 14 méter magasra is megnőhet, de beltéren nem nőhet 3 méternél magasabbra. Ez a fa nagyon népszerű varázslatos lombja miatt, fényes-zöld, elliptikus, bőr hatású levelekkel rendelkezik.

Ez a növény jól alkalmazkodott a beltéri környezethez és nagyon alacsony karbantartási igényű pálmának számít. Még irodai helységekbe is alkalmas.

Az sugáraráliák  inkább a közepes, mint az erős, közvetett fényt részesítik előnyben és szeretik, ha a talajuk kiszárad az öntözések között, ezért ne öntözd őket gyakran, hagyj  10 nap szünetet az öntözések között. Annak érdekében, hogy a növény minden oldalról egyenlően növekedjen, rendszeresen forgasd  a cserepét a fény felé. Ezenkívül rendszeresen portalanítsd a leveleket, hogy a növény hatékonyan fotoszintetizálhasson.

 

 

Varázsold otthonodat  trópusi erdővé!

Látod, hogy mennyi lenyűgöző (sőt szokatlan) trópusi szobanövény létezik? Persze van még több is, de egyetértesz velem, hogy ezek különlegesek.

És ha akarod, van még bőven magas, alacsony, zöld és színes növény, amit otthonod díszítésére használhatsz, ezek a növények egy kis egzotikus megjelenésű trópusi erdővé varázsolják otthonodat!