Lantlevelű fikusz (ficus lyrata) – Teljes útmutató a gondozásához

A lantlevelű fikusz egy népszerű díszfa, amelyet 2012-ben az “it” növénynek kiáltottak ki. Azóta ez a gyönyörű növény népszerű a szobanövények szerelmesei, valamint a design bloggerek és az Instagrammerek körében.

A Ficus Lyrata a nagy, hegedű alakú levelei miatt a jó ízlés és a kifinomult esztétika megtestesítője. Ez a híres fa még a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit díját is elnyerte.

Manapság a világ minden táján megtalálhatjuk hálószobákban, otthoni irodahelyiségekben és társalgókban, ahol kiemelt helyet tölt be. A lakástulajdonosok és a tervezők egyaránt szeretik a lantlevelű fikuszt, mert számos belsőépítészeti stílust kiegészít, a minimalistától az indusztriálison át a boho-chicig.

A lantlevelű fikusz Afrikában őshonos, ahol trópusi meleg és párás körülmények között nő. Mindazonáltal a világ számos pontján sikeresen meghonosították és termesztették, többek között Nyugat-Indiában, a Fülöp-szigeteken, Nicaraguában és más országokban, ahol parkokat és kerteket, valamint belső tereket is díszít.

 

 

A lantlevelű fikuszról

 • A Lyrata a Moraceae családba tartozik, amely körülbelül 40 nemzetséget és 1000 fafajt, cserjét, gyógynövényt és liánfajt foglal magában. Legtöbbjüknek tejszerű nedve van, és trópusi vagy szubtrópusi régiókban nő.
 • A Ficus egy nagy nemzetség, amelyet gyakran termesztenek fügegyümölcseikért vagy dekorációs célokra.
 • A F. Lyrata 1916-ban a legtöbb európai botanikus kertben, köztük Brüsszelben, Berlinben és Kijevben is jelen volt.
 • A Lyrata problémás faj lehet azokon a területeken, ahol gyors növekedési sebessége és a közeli növényekre való rátapadásra való hajlama miatt az őshonos növényzettel versenyezhet. Az életképes magvakhoz azonban speciális beporzó darázsra van szüksége, és gyomirtó szerekkel kordában tartható.
 • A lantlevelű fikusz más növényeket is elpusztíthat, de csak a vadonban, ahol más fák felszínén kezd el növekedni. Gyökerei végül a talajba hatolnak, ahol körülveszik és megfojtják a gazdafát.
 • A szobai lantlevelű fikusz faiskolából származik, így nem kell aggódni amiatt, hogy szeretett szobanövényed megölt egy másikat, hogy ő virágozhasson.
 • Időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. A Ficus Lyrata mesés szobanövény, amely feldobja a ház bármelyik unalmas sarkát. Azonban időre lehet szüksége, hogy alkalmazkodjon az új környezethez, mivel nem szeret sokat mozogni.
 • A lantlevelű fikusz szereti az egyenletes hőmérsékletet és páratartalmat.
 • Megfelelő gondoskodással 25-50 évig is élhet a fikusz. Mivel igényesek és trükkös lehet a tartásuk, a legtöbb szobanövény nem él ennyi ideig.
 • Nagy levelei miatt a lantlevelű fikusz rendkívül hatékonyan tisztítja a levegőt, és népszerű választás beltéri és irodai helyiségekhez.

 

 

Lantlevelű fikusz jellemzők: Áttekintés

 • A lantlevelű fikusz mérsékelten gyorsan nő, akár 12 méter magasra is megnőhet, és akár 10 méter terebélyesre is nyúlhat. Beltérben a 3 méter körüli magasságot is elérheti.
 • A lantlevelű fikusz mérete kis cserép használatával és gondos metszéssel szabályozható.
 • Eléggé ellenálló, mivel a talajok széles skáláját elviseli, beleértve a savas, agyagos, lúgos, vályogos és homokos talajokat is, feltéve, hogy jól le van csapolva.
 • A trópusi és szubtrópusi területeken őshonos növény magas páratartalom mellett is jól érzi magát. A szobafa megfelelő páratartalom nélkül fáradtnak tűnhet.
 • A lantlevelű fikusz meleg és nedves régiókban nő, de a mérsékelt égövi területeken is sikeresen termeszthető beltérben, ahol általában alacsonyabb marad, és nem virágzik vagy terem.
 • A 10 °C feletti meleg időszakokban a növényt a szabadba is ki lehet helyezni.
 • Bár a Ficus Lyrata általában meleg, nedves környezetben található, jól tűri a szárazságot, és különböző fényviszonyok között, például részleges napfényben, teljes napfényben vagy részleges árnyékban is képes növekedni.
 • A megfelelő körülmények és gondozás mellett a lantlevelű fikusz boldogan fejlődik az otthonodban.
 • Szobanövényként nem hoz gyümölcsöt vagy virágot. Szabadföldön termesztve termést hoz, de rokonától, a Ficus Carica-tól, a közönséges fügétől eltérően ezek nem ehetők.
 • Ha állataid vagy gyerekeid vannak, érdemes a növényt távol tartani tőlük. A nedve enyhén mérgező a gyermekek és a háziállatok számára, ha elfogyasztják.

 

 

Lantlevelű fikusz élénk zöld levelei

A lantlevelű fikusz gondozása

A lantlevelű fikusz a meleg, párás, sok fényt adó környezetet kedveli. A legjobb, ha a cserepet a huzattól és a szellőzőnyílásoktól távol helyezzük el. Az ideális hely a délre vagy nyugatra néző ablakok közelében vagy előtt van. Egy keleti fekvésű ablak is megfelelhet, amennyiben közvetlenül az ablak elé helyezed, hogy elegendő fényt kapjon.

Ahhoz, hogy a lantlevelű fikusz szépen nézzen ki, győződj meg arról, hogy naponta 6 órányi közvetlen napfényt kap. Az északi fekvésű növény valószínűleg nem fog jól fejlődni. A legbiztosabb, ha a növényt közvetlenül az ablak elé rakod.

A lantlevelű fikusz érzékeny a környezeti változásokra, ezért ne ess pánikba, ha néhány levelet elveszít, miután beköltözteted az új otthonába. Háromhavonta öblítsd le a port nagy leveleikről szobahőmérsékletű vízzel, hogy több napfényt tudjanak felvenni.

A legfontosabb dolog, amit tudni kell a lantlevelű fikuszról, hogy szereti a jó vízelvezetést, ezért a jó vízelvezetésű talajkeverék elengedhetetlen. Válassz olyan földet, amely darabos szemcséket tartalmaz, hogy a víz szabadon el tudjon folyni, például kaktusz- és szukkulens talajkeveréket.

Adj hozzá még egy negyed zacskónyi kéregdarabkát vagy más darabos szubsztrátumot, hogy a növényed biztosan boldog legyen. Alternatívaként a földkeveréket elkészítheted te magad jó minőségű virágföldkeverékből (négy rész), kertészeti faszénből (egy rész) és fenyőkéreg mulcsból (egy rész).

Ne feledd, hogy a talaj, amellyel a növényeinket ellátjuk, nem egy végtelen tápanyagforrás. A vegetációs időszak során, általában tavasszal-nyáron, a lantlevelű fikusznak több erőforrásra lesz szüksége ahhoz, hogy új leveleket növesszen. Ebben az időszakban használj hígított folyékony műtrágyát, amikor öntözöd a növényt.

 

Lantlevelű fikusz metszése

A metszés szintén fontos része a lantlevelű fikusz növesztésének és gondozásának. Néhány levél visszavágása elősegíti az egészséges növekedést. Kezdd a sérült levelek metszésével és a kereszteződő ágak levágásával.

Ügyelj arra, hogy a vágások legalább néhány centi távolságra legyenek a törzstől, hogy elkerüld a károsodást. Ahhoz, hogy a fád erős és egészséges maradjon, rendszeres metszés kell a túlburjánzás megakadályozása érdekében!

 

 

A lantlevelű fikusz öntözése

A legjobb dolog, amit tehetsz a fikuszért, hogy rendszeresen öntözöd, és soha nem hagyod teljesen kiszáradni a földet. A talaj zsugorodása nagy gondot jelent a növényed számára, mivel a víz a talaj és a cserép közé folyik.

Ennek következtében a következő öntözéskor a nedvesség nem jut el a gyökerekhez. Ez egy ördögi körhöz és végül szeretett szobanövénye elpusztulásához vezethet.

Ha alulöntözöd a növényt, kezdetben barna foltokat fogsz észrevenni a levelek szélén. A foltok hamarosan az egész növényen megjelennek. Ha túlöntözöd, akkor a levelek közepe és a szélei környékén fogsz barna foltokat észlelni. Sárga foltok, apró sötét foltok vagy árnyékos területek is jelezhetik a túl sok öntözést.

Rendszeres, heti egyszeri öntözéssel és megfelelő vízelvezetéssel a lantlevelű fikusz virágozni fog. Ha nem vagy biztos benne, hogy fád megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik-e, ellenőrizd, hogy a talaj egy hét után még mindig nedves-e, vagy használj nedvességmérőt.

Az egyszerűség kedvéért minden héten ugyanannyit öntözz. A fél méternél alacsonyabb növények esetében két csésze vízzel, a magasabb növények esetében pedig 3 csésze vízzel öntözz.

 

 

forrás: https://ottawaplants.com/

A lantlevelű fikusz szaporítása

Ha lantlevelű fikusz kedvelő vagy, érdemes megfontolni szeretett növényed szaporítását. A szaporítás nagyszerű választás, ha a növényed metszésre szorul, vagy ha van egy egészséges növényed, amelyet szaporítani szeretnél. A szaporítás három szakaszból áll: a főnövény egy részének levágása, ápolása, amíg gyökeret nem növeszt, és végül az átültetés.

A lantlevelű fikusz szaporításának legegyszerűbb módja a vizes szaporítás. Ehhez a módszerhez szükséged lesz egy tiszta metszőre és egy üveg vízre. Átlósan vágj le egy legalább 15 centiméter hosszú növényi részt, 3-5 centiméternyi csupasz szárat meghagyva.

Ezután töröld le a főnövényről a felesleges nedvet. Helyezd a levágott részt a szobahőmérsékletű vízzel teli üvegbe. Ügyelj arra, hogy a levelek ne érjenek a vízhez.

Helyezd az üveget jól megvilágított helyre, hogy elegendő fényt kapjon. Töltsd fel a vizet, ha az elpárolog, és a szár szabadon marad. 1-2 hét múlva a növénynek gyökeret kell eresztenie. Lehet, hogy 2-6 hétbe telik, amíg a gyökerek 4-5 centiméter hosszúra nőnek, és kisebb gyökerek nőnek ki belőlük.

Amikor a gyökerek elég hosszúak, ültesd a lantlevelű fikuszt egy kis cserépbe. Az első néhány hétben tartsd a földet a szokásosnál jobban hidratált állapotban.

 

 

Összegzés

A lantlevelű fikusz egy nagyon népszerű szobanövény, amely feldobhatja ház hangulatát. Nagy, gyönyörű, hegedű alakú levelei vannak, és akár 3 méter magasra is megnőhet beltérben. Megfelelő gondozással a lantlevelű fikusz gyönyörű fává nőhet, amelyet szaporíthatsz. Bár nem teremnek virágot vagy gyümölcsöt, ezek a növények bármelyik szoba központi elemeivé válnak.

A lantlevelű fikusz nem a legkönnyebben gondozható növény, de ha megfelelő körülményeket tudsz biztosítani számukra, akkor magasra és egészségesre fognak nőni. Egy virágzó fának te is örülni fogsz, és minden vendéget le fog nyűgözni. Ezek a csodálatos szobanövények megérik a fáradozást!