Hegyescsúcsú futóka (Epipremnum aureum) gondozása és minden amit tudnod kell róla

A hegyescsúcsú futóka, vagy más néven szobai futóka (latinul Epipremnum Aureum) az Araceae családjába tartozik és a legelterjedtebb változatai a ‘Golden Pothos’, a ‘Marble Queen’, a ‘Hunter’s Robe’, a ‘Ceylon Creeper’ és a ‘Devil’s Ivy’.

Ezek a kontyvirágféle és örökzöld növények a francia polinéziai Moorea szigetéről származnak. Először 1880-ban, Pothos Aureus-ként hivatkoztak rá, éppen ezért sokan még ma is így ismerhetik ezt a sokoldalú növényt. Később, 1962-ben felfedezője után átnevezték, és így lett Raphidophora Aurea.

Bizton állíthatjuk, hogy a hegyescsúcsú futókának sok nehézséget kellett kiállnia, mire elfoglalhatta helyét a számára megfelelő nemzetségben.

A mérsékelt égövben nagy népszerűségnek örvendő szobanövények színében lehetnek eltérések. Leveleik világoszöld, sárga és fehér színben pompázhatnak. Könnyen kezelhető természetüknek köszönhetően a szobai futókák közösségi terekben is gyakran előfordulnak, így például az irodákban vagy a bevásárlóközpontokban. Trópusi éghajlaton a parkokban és a kertekben is előszeretettel nőnek.

 

 

szobai futóka gondozása

Mindent a Hegyescsúcsú Futókáról

 • A szobai futóka megtalálható a Csendes-óceán nyugati szigetvilágában és számtalan délkelet-ázsiai országban is, úgy mint India, Thaiföld, Kína, Japán, Szingapúr és Bangladesh.
 • A Epipremnum Aureum olyan trópusi erdőkben érzi jól magát, ahol a fák árnyékában rejtve maradhat a közvetlen napfénytől.
 • Szereti a világos és közvetett fénnyel beragyogott helyeket, de a teljes árnyék sem okoz neki problémát.
 • Amennyiben megfelelő cserépbe ültetjük, szobanövényeknek is tökéletesek. Nagyon jól tolerálja a rendszertelen öntözést és a szárazságot. Csak arra kell ügyelned, hogy mindig ellenőrizd a föld szárazságát, mielőtt ismét megöntöznéd.
 • Megfelelő fényviszonyok között a szobai futóka boldogan eléldegél.
 • Meg fogja hálálni, ha havonta egyszer némi szerves műtrágyával hinted meg.
 • Helyezd olyan kaspóba, amely lehetővé teszi, hogy a levelei túllóghassanak és kicsordulhassanak. Éppen ezért nagyon sok növénytulajdonos fellógatott cserépbe ülteti ezeket a növényeket, így ösztönözve őket a növekedésre.
 • Megfelelő körülmények között a hegyescsúcsú futókák akár 1,8-3 méter hosszúra is megnőhetnek.
 • A levelek frissességét és ragyogását megőrizendő érdemes néhány hetente nedves vattakoronggal áttörölgetni a leveleket, így távolítva el a lerakódott porréteget.
 • Mivel ezek a futónövények oldhatatlan rafidot tartalmaznak, különösen mérgezőek a macskák és kutyák számára. A leveleiken található kalcium-oxalát miatt kismértékben az ember számára is veszélyesek. Érdemes óvatosan bánni velük, mert bőrirritációt okozhatnak.
 • A Devil’s Ivy hasonló tulajdonságaiknak (azonos fény és vízigény) köszönhetően jól párosíthatóak a Glechoma Hederacea-val, Philodendron Cordatummal, Plectranthus-szal, Cissus Rhombifolia-val és a Syngonium növényekkel is.

 

 

Szobai futóka tulajdonságainak áttekintése

 • A szobai futóka egy örökzöld növény, amely akár 20 méter hosszúra is megnőhet. Ez azt jelenti, hogy kb. 4 cm átmérőjű indákat létrehozva felkapaszkodik a fák törzsén.
 • Fajtától függően eltérő lehet a növekedési üteme. Általában minél tarkább a levelük annál lassabban nőnek. Amikor a növény még fiatal, a levelei szívalakúak, legfeljebb 20 cm hosszúak, valamint folyamatosan cserélődnek. Ám ahogy elérik a felnőttkort a szárainak hossza akár a 100 centimétert is elérhetik, valamint leveleik kb. 45 cm szélesek is lehetnek, a alakjuk pedig egészen változatossá válik.
 • Az “Ördög borostyánja”, illetve az “Ördög szőlője” beceneveket annak a tulajdonságának köszönheti, hogy bármilyen körülmények között képes életben maradni. A lombozata még teljesen sötétben is képes zöld maradni.
 • A lakástulajdonosok gyakran választják asötétebb sarkok felüdítésére a ‘Neon szobai futókát’, hiszen ennek a nevéhez hűen vibráló zöld tónusú levelei remekül fel tudják dobni a tereket.
 • Noha virágos növényeknek tartják őket, spontán virágzásról utoljára 1964-ben számoltak be. Legtöbbször a hegyescsúcsú futókát mesterséges hormonok segítségével lehet virágtermelésre ösztönözni.
 • Természetes élőhelyükön ezek a növények kicsi fehér virágokat hoznak, zárt térben azonban nem virágoznak.
 • Az “Ördög borostyánja” eltávolítja a környezetből a formaldehideket, a bezol füstöt és a szén-monoxidot, ezáltal nagyszerű légtisztító.

 

 

Hegyescsúcsú futóka gondozása / növekedése

A hegyescsúcsú futókákat mindaddig nagyszerűen el lehet tartani a szobában, míg a természetes élőhelyéhez hasonlatos körülményeket biztosítunk. Amennyiben szabadtérre szeretnéd ültetni, mindenképpen egy árnyékos helyet keress neki.

Habár szeretik a fényt, a közvetlen napsugárzást nem viselik jól. Teheted közvetlenül az ablak mellé vagy akár egy sötét sarokba is. Ha azt veszed észre, hogy a szobai futód levelei barnává vagy sárgává változtak, ez egyértelmű jele a napégésnek, vagyis túl sok fény érte őt.

A levélzetének sápadtsága pedig pont az ellenkezőjére utal, vagyis nem kap elegendő fényt. Ezeknek a növényeknek a 15-26 °C közötti hőmérséklet az ideális. A szoba hőmérséklete pedig soha ne csökkenjen 10 °C alá, hiszen nem tűrik jól a hideget és a fagyot.

Amennyiben abszolút nem tapasztalod a levelek növekedését, esetleg még meg is feketednek, akkor mindenképpen keresned kell egy melegebb lakhelyet a futókának. Túl alacsony hőmérséklet mellett az indák biztosan meg fognak állni a növekedésben.

Azonban nagyon meghálálják, ha enyhén savas, jó vízelvezetésű és kiváló minőségű földkeverékkel töltöd fel a cserepét. Az edényed rendelkezzen megfelelő vízelvezető lyukakkal és 2-5 cm-rel legyen szélesebb, mint a növény gyökérlabdája.

Amikor újraülteted, ügyelj arra, hogy egy mérettel nagyobbat válassz a jelenleginél. Ezt csak akkor szabad megtenni, ha hajlamosnak tűnnek a gyökerek a túlnövekedésre. Töltsd meg az új cserepet friss földdel és alaposan takard be a gyökereket.

Az újratelepítést követően bánj úgy az ‘Ördög borostyánjával’ ahogy már megszoktad. Rendszeres metszéssel Te szabhatod meg a méretét és a formáját. Egy éles kés segítségével határozottan vágd el a hegyescsúcsú futóka hosszú indáját a tetszőleges helyen vagy távolítsd el az üres hajtást, így biztosítva az új ágak sarjadásának a helyet.

Ellenben, ha meg szeretnéd hagyni a természetes formájában, akkor fel kell hagynod a metszéssel. A másik dolog amire figyelned kell, hogy soha ne hagyd a túlnedvesedett talajban a növényt, mert ez könnyen gombásodást idézhet elő.

Az ilyesfajta megbetegedésen túl jellemző a pajzstetves és a bíbortetűs fertőzés. A leveleket rovarirtó hatású szappannal vagy 70%-os alkoholba áztatott vattával átdörzsölve könnyedén megszabadulhatunk a hívatlan vendégektől.

 

 

Hegyescsúcsú futóka öntözése

Ahogy már az előbbiekben is említésre került, a hegyescsúcsú futóka gyökere igen érzékeny a túlöntözésre, így erre különösen figyelned kell. MIvel ezek a növények kifejezetten szárazságtűrő fajták, csak akkor célszerű nekik vizet adni, amikor a földlabdájuk már teljesen kiszáradt.

Éppen ezért ellenőrizd rendszeresen, egészen addig, míg 2-5 centi méllyen a föld teljesen ki nem száradt. A futóka öntözését követően mindig szabadulj meg a tálcában feleslegesen felhalmozódott víztől.

Ha azt veszed észre, hogy az idősebb levelek elsárgulnak, esetleg bebarnulnak, a fiatalabbak azonban teljesen egészségesnek tűnnek, akkor a probléma a nem elegendő mennyiségű vízben keresendő.

A növény alulöntözöttségére utal, ha a levelek összefonnyadnak és elsárgulnak a szélük pedig barnába fordul át. Az érintett részeket egészen a tövüktől távolítsd el, ezzel támogatva a regenerációt. Illetve a rendszeresebb öntözésről sem szabad megfelejtkezned.

A megfeketedett levelek a gyökér elrohadásának egyértelmű szimbólumai. Ilyenkor vágd vissza az érintett részeket és hagyd, hogy a cserépben lévő föld teljesen kiszáradhasson.

A sajnálatos hír az, hogy a gyökér rohadásában érintett növények csak kis százaléka képes a felépülésre, így azt tanácsoljuk, hogy válj meg a tönkrement példánytól és kezd egy új projektbe. Az őshonos területeken a környezet páratartalma igen magas.

Bár az átlagos páratartalmú, illetve kissé száraz levegővel szemben is elég elnézőek tudnak lenni a hegyescsúcsú futókák, azonban azzal senkinek nem ártasz, ha egy szobai párásítóval tartod egyensúlyban a környezet légkörét. Esetleg vízpermetet is alkalmazhatsz a leveleiken.

 

 

Szobai futóka szaporítása

Az Ördög borostyánja a szárak levágásával és szétültetésükön keresztül könnyen szaporítható. A cserép szintje alatt metsz el egy, legalább 10-15 cm hosszú szárat. Keress olyat, amin legalább 4 levél és legalább 2 bütyök van.

A dugvány vízbe és földbe is egyaránt elhelyezhető. A szobai futócska hajtása általában viszonylag nehezen alkalmazkodik az új környezetéhez. Így már a legelején ki kell választanod, hogy hol szeretnéd az új babanövényt tárolni.

Ha a növénykét földbe tennéd, akkor válassz egy szimpatikus, rendesen kilyuggatott, jó vízelvezetésű cserepet és ültesd bele a frissen vágott növényi részt. Az ‘Ördög borostyánának’ vízbe helyezésekor is hasonlóan kell eljárnod.

Egy-két hónap elteltével apró gyökereket fogsz megfigyelni. Amennyiben ezt a szaporítási technikát választod, bizonyosodj meg arról, hogy két-három naponta cserélgeted a vizét. A hegyescsúcsú futóka szétválasztással történő szaporításához ki kell venned a növényt a cserepéből.

El kell távolítanod a felesleges földet a gyökérlabdáról és óvatosan le kell választanod egy részt belőle. Majd az edényt friss táptalajjal kell feltöltened és növényeket úgy kell visszatenned hogy maradjon a gyökerek között legalább 2-5 cm hely. Öntözd és gondozd őket úgy, ahogy addig is tetted.

 

 

Összefoglaló

A hegyescsúcsú futókák az alacsony igényeik és a könnyű természetük miatt nagyon elterjedtek a trópusokon és a mérsékelt égövi régiókban.

Tökéletes választás kezdő kertészek számára, illetve olyanoknak, akik elfoglaltak.

Kültéren és beltérben egyaránt jól elvannak. Ezek az örökzöld kúszónövények az olyan környezetet kedvelik, amelyek az őshonos környezetükhöz hasonlatosak, tehát világos, közvetett világítja meg a fény, viszonylag meleg, magas páratartalom, ideális a föld és alkalmanként van csak öntözve.

Ezenkívül bármilyen teret meg tudnak tölteni a kecsességükkel és a bájos leveleikkel, az odafigyelésedet pedig a levegő tisztántartásával fogják meghálálni.