Elefántfül növény – ránclevél (Alocasia x Amazonica) gondozása és amit tudnod kell róla

Szeretnél egy zöld növényt adni az életteredhez? Az Elefántfül növény egy tökéletes kiegészítője lehet az otthonodnak.

Az Alocasia x Amazonica, vagyis ismertebb néven Elefántfül egy egzotikus szobanövény, amely buja és a trópusi erdők hangulatát juttatja az eszedbe. Délkelet-Afrikából származik, ezért is nevezik néha afrikai maszknövénynek is.

Az Elefántfül növények az Araceae növénycsaládból származnak, és nagyon népszerűek a kertészek, a táj berendezéssel foglalkozók és a belsőépítészek körében.

Mitől különlegesek tehát az Elefántfül növények? Először is, a leveleik valóban nagyok, 120-180 cm hosszúak is lehetnek. Könnyen észrevehető ez a növény a mélyzöld leveleinek köszönhetően, amelyeket fehér, ezüst vagy világoszöld erek díszítenek.

Ráadásul az Elefántfül növény levelei erősen erezettek, ami bizonyos esetekben a levél színét szinte lilás-zöld színűvé varázsolja. A levelek nyíl alakúak, ami merész trópusi hatást kölcsönöz a növényeknek.

Szeretnél még többet megtudni az elefánt fül palánták ültetéséről, termesztéséről és gondozásáról? Olvass tovább az útmutatónkban, hogy többet is megtudhass!

 

Botanikai név Alocasia x amazonica
Közismert név Amazóniai elefántfül
Növénytípus Trópusi
Érett méret 30–60 cm magas, 30–60 cm széles
Napfényigény Részleges
Talajtípus Nedves, jó vízelvezetésű
Talaj pH Semleges vagy savas
Virágzási időszak Tavasz, nyár (ritkán virágzik)
Virág színe Zöld
Őshonos terület Ázsia
Toxicitás Mérgező embereknek, kutyáknak és macskáknak

 

elefántfül növény

Tudnivalók az Elefántfül növényről, azaz a Alocasia x Amazonica növényről

 • Jelenlegi ismereteink szerint az Elefántfül növényt a portugál kereskedők 1500 előtt vitték be Dél-Afrikába. Emellett a növény nagyon népszerű volt a viktoriánus korban is.
 • Az Elefántfül növények sokféleképpen felhasználhatók, többek között szobanövényként, talajtakaróként vagy akár szegélyként a tavak körül, vagy a kert sétánya illetve terasza mentén.
 • Manapság nagyon népszerűek az Instagramon, mivel sokan használják háttér díszként a képeiken. Sőt, sok belsőépítész is előszeretettel használja a projektjeiben.
 • Gretchen Fullido, a Star Patrol műsor házigazdája is imádja ezeket a trópusi növényeket, és a gyönyörű Alocasia növényét „Cher”-nek (Drágának) nevezte el.
 • A legtöbb Elefántfül fajta jól alkalmazkodik a cserépben történő termesztéshez, és vízi növényként is termeszthető.
 • Egyes típusok még kulináris célú felhasználásra is alkalmasak, mivel a gyökér és a levél is ehető. Nyers formában a növények azonban tartalmaznak egy irritációt okozó anyagot, amely keserű ízt és kellemetlen érzetet okozhat az ajkakon, a szájban vagy a torokban.
 • Az Elefántfül növény gumóját néha meg is főzik és desszertekben is használják.
 • Az elefántfül növényeket gyógyászati célra is fel szokták használni. Például a levelek borogatásként használhatók a fertőzött sebeken. A szárat levágva és rovarcsípésre dörzsölve megelőzhetők a duzzanatok és a fájdalmas érzet a bőrön.
 • Az Elefántfül növényei veszélyesek és mérgezőek, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket. Tehát távol kell tartani őket a gyermekektől és a háziállatoktól. Az Elefántfül mérgezés olyan tünetekhez okozhat, mint a gyomorpanaszok, a szájüreg irritációja vagy a bőrpír, vagy akár fájdalom és a szemben egyfajta égető érzés.
 • Az Elefántfül növényeket nem szabad közvetlen napfénynek kitenni.
 • Az ideális hőmérséklet a növény számára: a szobahőmérséklettől a melegig, körülbelül 18–24 ° C között.
 • Az Elefántfül növénynek erős, de közvetett fényre van szükségük az adott helyiségben, ahol termeszted őket. 80% -os árnyékban képesek túlélni, de körülbelül 60% -os árnyékban még ideálisabb nekik.

 

 

Az Elefántfül növény tulajdonságai: Áttekintés

 • Az Elefántfül növénynek három általános típusa van, köztük a Caladium (más néven tarkalevél is nevezik őket, a hihetetlen széles színtartományukról ismerhetők fel, mely a zöldtől a fehéren keresztül egészen a piros / rózsaszín árnyalatokig terjed), a Colocasia (kalla liliomszerű virágokat hoz ez a növény) és az Alocasia persze (amelynek az Elefántfül növényekkel ellentétben a levelei felfelé mutatnak).
 • Az Elefántfül virág a 200 cm magasságot is elérhetik.
 • Az Elefántfül növény elültetése után a palánta növekedés első jelei 1-3 hét múlva jelentkeznek.
 • Az óriás Elefántfül levelek extrém esetben olyan nagyok is lehetnek, mint egy ember.
 • Az Elefántfül növény levelei nagyok, laposak és ovális alakúak.
 • A növény leveleinek leggyakoribb színe a gazdag smaragdzöld. Mégis, egyes fajták lombozata lehet fekete, barna vagy arany színű.
 • Általában az Elefántfül levelei matt felületűek. A levelek fényes ragyogása elég ritka ennél a növénynél.
 • Ritka esetekben az Elefántfül növények bogyós gyümölcsökre hasonlító gyümölcsöket hoznak. A gyümölcs vagy zöld, vagy sárga, és sok magja van.
 • Néhány Elefántfül növény elterjed a földben, ha szabadba ültetik, de vannak olyanok is, amelyek csomókban nőnek. Tehát, ha nem akarsz aggódni amiatt, hogy a kertedet teljesen beborítják, akkor inkább válassz egy csomós fajtát.
 • Ezek a növények néha virágoznak is. Ez viszont nem történik meg gyakran, és lehetetlen megjósolni, hogy ha mégis megtörténik akkor mikor. Beszámolók szerint az Elefántfül növények általában tavasszal virágoznak, miután a szabadban helyezed át őket és megtörténik a beporzás.
 • Az Elefántfül növényből kihajtó virágok nagyon hasonlítanak a kalla liliomra, azaz jellemzően fehérek vagy sárgák.

 

 

Az Elefántfül gondozása

Ahogy korábban már említettük, az Elefántfül részleges árnyékban fog virágozni. Ezért fontos, különösen a meleg évszakban, hogy ne tedd ki az Elefántfül növényt közvetlen, ragyogó napsugárzásnak. Továbbá, ha a szabadba ülteted, keresd meg a kertedben azt a területet, amelyet egész nap csak részleges napfény ér.

Elengedhetetlen figyelembe venni a környezet hőmérsékletét, ha az Elefántfül növényt a szabadba ülteted. Ezeknek a növényeknek az ideális hőmérséklet napközben 18–24 ° C, éjszaka pedig nem kevesebb, mint 15 ° C. Ha a térség éghajlata ennél hűvösebb, akkor minden évben újra kell ültetned az Elefántfület.

ránclevél

Az a terület, ahová az Elefántfül növényt telepíted, legyen az akár a szabadban vagy bent, megfelelő nedvességű, illetve jó vízelvezető képességű talajjal kell, hogy rendelkezzen. Ez azért szükséges, mert az Elefántfül, mint a legtöbb növény, nem szereti a túlzottan nedves talajt.

A nagy, zöld Elefántfül növények jellemzően könnyebben termeszthetők, mivel jobban tolerálják a változó nedvességviszonyokat. Viszont az érem másik oldala, hogy a sötétebb levelű növények érzékenyebbek a túlöntözésre, mivel kedvelik a több napig száraz talajt.

Arra számíthatsz, hogy az Elefántfül növény még a rövid növekedési időszakokban is gyorsan fog növekedni.

 

 

Az Elefántfül ültetése

Fontos megjegyezni, hogy az Elefántfül növények többségét inkább tápanyagban gazdag, nedves talajba érdemes ültetni. Továbbá a részleges árnyékot is előnyben kell részesíteni. Tehát ne feledd ezeket a szempontokat, amikor elülteted őket, akár a kertedben akár egy cserépbe.

Ha azt tervezed, hogy az Elefántfül növényeket a szabadban, a kertedben termeszted, érdemes megvárni amíg a fagy vagy a nulla fok körüli hőmérséklet elmúlik.

Az Elefántfül hagymákat körülbelül 2-3 ujjnyi mélyre kell ültetni, a tompa végükkel lefelé. Ha a hagymákat beltérben ülteted el, ne felejts el gazdag, organikus cserepes virágföldet használni, és ugyanolyan mélységbe ültetni mintha szabadban tennéd ugyanezt. Válassz legalább 45 cm széles és 40 cm mély edényt.

Ha később úgy döntesz, hogy átülteted az Elefántfül növényt a szabadba, miután beltérben tartottad egy cserépben, akkor időt kell hagynod neki, hogy hozzászokjon az új környezetéhez.

 

 

Alocasia x Amazonica
forrás: gardenia.net

Az Elefántfül virág öntözése

A legtöbb Elefántfül növény nedves talajban virágzik, és a magas páratartalmat részesíti előnyben. Ne feledd azonban, hogy ne öntözd túl őket, mert ezek a növények nem szeretik viszont a túlzottan nedves talajt.

Legjobb reggel öntözni őket, hogy a növények egy éjszakán át szárazon maradhassanak. Ezenkívül mindig meg kell öntözni a növényeket alulról, a gyökereik közelében is, hogy megakadályozd a levelek túlzott nedvesedését. Ha azonban észreveszed, hogy a növény levelei sötétebbé válnak, akkor inkább ritkábban öntözd.

A hideg évszakban is ritkábban kell öntözni az Elefántfül növényeket, és ügyelni kell arra, hogy az öntözések között legyen olyan időszak amikor száraz a talaj. Ráadásul a hideg hónapokban le kell állítania a termékenyítést is. A többi évszakban azonban havonta egyszer érdemes trágyázni a növényt. Használhatsz univerzális műtrágyát, félig hígított állapotban.

 

 

Szép takaró növény a kertben az elefántfül. | kép forrás: http://plants.tagawagardens.com/

Az Elefántfül szaporítása

Az Elefántfül szaporítása kicsit más, mint a többi növény esetében. Sajnos az Elefántfül növényt nem lehet szaporítani dugványokból, mint ahogy sok más növénynél tennénk. De ne aggódj mert az egészséges szülőnövény gumóit eloszthatod a szaporításához.

A legjobb, ha a növényt az ősz folyamán szaporítod. Csak annyit kell tenned, hogy a gumókat cserepekbe ülteted, és télen óvod a fagyos hőmérséklettől. Aztán tavasszal a szabadba ültetheted őket, a kertbe ha szeretnéd.

Az Elefántfül sikeres szaporítása érdekében a legjobb megvárni, amíg az anyanövény ősszel szunnyad, és a levelei elpusztulnak. Amint a növény szunnyadó üzemmódba kapcsolt, eltávolíthatod a cserépből vagy a kültéri helyéről.

Az új gumók elosztása az ősz folyamán a legideálisabb, mivel ez kevesebb stresszt jelent az anyanövény számára. De vajon miért pont ekkor? Mivel a hideg őszi hónapokban az anyanövény nem aktívan növekszik, így az új gumókat szétválaszthatod károsodás okozása nélkül.

 

 

Összegzés

Az Elefántfül növények tökéletesek beltéren és kültéren egyaránt. Akár azért hogy egzotikusabbá tedd az otthonodat vagy a kertedet, ezek a trópusi megjelenésű növények tökéletes kiegészítői bármelyik térnek. Ha szereted a Boho és a Jungalow stílusokat, ezek a növények elengedhetetlenek számodra.

Mindaddig, amíg védve vannak a közvetlen napsugárzástól, és gondoskodsz róla, hogy nedves és tápanyagban dús helyük legyen a növekedéshez, az Elefántfül növények megjutalmaznak mindezért a lenyűgöző leveleikkel.

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések az Alocasia x amazonica (Elefántfül) növényről

Milyen talajt igényel az Alocasia x amazonica (Elefántfül) növény?

Az Elefántfül növény nedves, jól vízelvezető talajt igényel. A talaj pH-értéke lehet semleges vagy savas. Gondoskodjunk arról, hogy a talaj ne száradjon ki, de ne is legyen túl vizes, mivel ez a növény gyökérrothadását okozhatja.

 

Mennyi napfényre van szüksége az Elefántfül növénynek?

Az Alocasia x amazonica részleges napfényt igényel. Kerüljük a közvetlen, erős napsütést, mivel az károsíthatja a leveleket. Helyezzük a növényt egy világos, de árnyékos helyre, ahol elegendő, de nem túl erős fény éri.

 

Milyen hőmérsékletet és páratartalmat igényel az Elefántfül növény?

Az Elefántfül növény trópusi eredetű, ezért meleg, párás környezetet igényel. Az ideális hőmérséklet 18-25°C között van. A páratartalom növelésére használjunk párologtatót, vagy helyezzük a növényt egy tálcára nedves kavicsokkal.

 

Hogyan öntözzem az Elefántfül növényt?

Az Alocasia x amazonica rendszeres öntözést igényel, különösen a növekedési időszakban. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves, de nem vizes legyen. A túlöntözés elkerülése érdekében mindig ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, mielőtt öntöznénk.

 

Milyen gyakran kell tápoldatozni az Elefántfül növényt?

Az Alocasia x amazonica növényt a növekedési időszak alatt kb. 4-6 hetente tápoldatozzuk. Használjunk folyékony virágos növényekre szánt tápoldatot, és kövessük a gyártó utasításait az adagolással kapcsolatban.

 

Mikor kell átültetni az Elefántfül növényt?

Az Elefántfül növényt általában 2-3 évente érdemes átültetni egy nagyobb cserépbe, amikor már megtöltötte a meglévő edényt. Az átültetés ideális időszaka a tavasz, amikor a növény elkezd növekedni. Válasszunk egy edényt, amelynek átmérője 5-10 cm-rel nagyobb, mint a korábbi, és ügyeljünk arra, hogy a cserép alján legyenek vízelvezető nyílások.

 

Milyen metszést igényel az Elefántfül növény?

Az Alocasia x amazonica minimális metszést igényel. Metszésre csak akkor van szükség, ha elszáradt, sérült vagy beteg leveleket szeretnénk eltávolítani. Használjunk éles, fertőtlenített metszőollót a metszéshez, és vágjuk vissza a levelet a levélnyél tövénél.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg az Elefántfül növényt?

Az Alocasia x amazonica növényt leggyakrabban levéltetvek, pók atkák és tripszek támadhatják meg. Ha kártevőket észlelünk, kezeljük a növényt rovarölő szerekkel vagy biológiai kártevőirtókkal. A növény gyökérrothadásra is hajlamos, ha túlöntözzük vagy rossz vízelvezetésű talajban tartjuk.

 

Miért sárgulnak az Elefántfül növény levelei?

Az Elefántfül növény leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető. A leggyakoribb okok a túlöntözés, a túl kevés víz, a közvetlen napsütés vagy a tápanyaghiány. Érdemes ellenőrizni a talaj nedvességét, a növény elhelyezkedését és a tápoldatozási gyakoriságot, hogy megtaláljuk a probléma okát és megoldást találjunk rá.

 

Mennyi idő alatt nő meg az Elefántfül növény?

Az Alocasia x amazonica növény növekedési üteme a környezeti feltételektől és az ápolástól függ. Megfelelő körülmények mellett az Elefántfül növény gyorsan nőhet, akár 30-60 cm magasságot és szélességet is elérhet néhány év alatt. A növekedési időszak alatt, amely általában a tavasztól az őszig tart, gondoskodjunk a megfelelő öntözésről, tápoldatozásról és a helyes hőmérsékleti és fényviszonyokról, hogy optimális növekedést biztosítsunk a növény számára.

 

Hogyan szaporítható az Elefántfül növény?

Az Alocasia x amazonica növényt rizómák vagy levéldugványok segítségével szaporíthatjuk. A rizómák szaporítása a leggyakoribb módszer, amely során a növény föld alatti részéből kisebb darabokat választunk el, és ezeket új edényekbe ültetjük.

A levéldugványok szaporítása során válasszunk egészséges levelet a növényről, és vágjuk le a levélnyél tövénél. Helyezzük a levéldugványt vízbe, és várjuk meg, amíg gyökereket növeszt. Miután a gyökerek megjelentek, ültessük be a dugványt nedves, jó vízelvezetésű talajba.

 

Miért hervadnak az Elefántfül növény levelei?

Az Elefántfül növény leveleinek hervadása több okra is visszavezethető, például túlöntözésre, túl kevés vízre vagy betegségre. Ellenőrizzük a talaj nedvességét, és igazítsuk a vízellátást a növény igényeihez. Ha a hervadás továbbra is fennáll, ellenőrizzük a növényt betegségek vagy kártevők jelenléte tekintetében.

 

Milyen méregtelenítő hatásai vannak az Elefántfül növénynek?

Az Alocasia x amazonica növény levelei levegőtisztító hatásúak lehetnek, amelyek segíthetnek a levegőben lévő szennyeződések, mint például a formaldehid, a benzol és az ammónia eltávolításában. Azonban fontos megjegyezni, hogy a növény mérgező, ezért óvatosan kezeljük, és tartsuk távol gyermekektől és háziállatoktól.

 

Hogyan kezelhető az Alocasia x amazonica (Elefántfül) növény által okozott bőrirritáció?

Az Elefántfül növény nedve bőrirritációt okozhat érintkezéskor. Ha a növény nedve a bőrrel érintkezik, az érintett területet azonnal mossuk le bő vízzel és szappannal. Ha az irritáció fennáll, forduljunk orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz. A jövőben viseljünk kesztyűt, amikor a növénnyel dolgozunk, hogy elkerüljük a bőrirritációt.