Tompalevelű törpebors (Peperomia Obtusifolia) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A szobanövények az idő múlásával egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mivel egyre kevesebben jutnak ki a szabadba, az emberek inkább a természetet hozzák be a házba. A tompalevelű törpebors – más néven Peperomia Obtusifolia – nagyszerű választás azok számára, akik egy könnyen gondozható, szép és gyorsan fejlődő növényt szeretnének. Ennek a vonzó növénynek fénylő, zöld levelei vannak, amelyek vastagok és tartósak.

Ha szereted a pozsgás növényeket, de jobban örülnél valami kicsivel „húsosabbnak”, a tompalevelű törpebors pont az, amire szükséged van. Tűri a száraz éghajlatot, és kinézetre hasonlít egy pozsgás növényhez, azonban nem minősül annak.

A tompalevelű törpebors remekül mutat asztalon, pulton, ablakpárkányon, vagy akárhol, ahol épp szükséged van egy kis természetre. Bár a növény hajlamos szélesre nőni, egy egyszerű metszéssel máris egyenesebb és kompaktabb növényt kapunk. Méretük ideális ahhoz, hogy falra erősített cserepekbe ültessük, vagy hogy a bejárat közelében sorakoztassuk fel őket.

 

 

tompalevelű törpebors

Amit a tompalevelű törpeborsról tudni érdemes

 • Cserépben nevelve általában 10-15 cm magasra nő meg
 • Gyorsan nő, ha természetes fényt kap
 • Rendszeresen virágzik, de elsősorban mélyzöld színű lombja miatt kedvelt.
 • Számos tarka változatban kapható.
 • Nem tűri jól a közvetlen napfényt, hajlamos megégni.
 • Epifiton növény (fán lakó)
 • Levelei jellemzően sötétzöldek, de néhány fajtának levelein márványfehér vagy sárga csíkok is vannak.

 

 

A Peperomia áttekintése

 • Abban hasonlít a pozsgásokhoz, hogy leveleik segítségével nagy mennyiségű vizet képesek raktározni.
 • Dél-Afrikából származik.
 • Évelő virágzó epifiton növény.
 • Átlagos magassága 25 cm, de megfelelő körülmények között magasabbra is nőhet.
 • Epifiton lévén jól megfér más növényekkel és pozsgásokkal.
 • A kis gyökérzet miatt csak néhány évente egyszer van szükség átültetésre.
 • Gazdag agyagos virágföldben érzi jól magát.
 • Gyorsan növő növény, amely rendszeres metszést igényel.
 • Megtámadhatják lisztbogarak és a takácsatkák.
 • Nem mérgező háziállatok számára, ettől függetlenül érdemes biztonságos helyen tartani őket.
 • Néha apró zöld virágokat hoz.
 • Szára, gyökerei és levelei vastagok és viszkózusak a bennük tárolt nagy mennyiségű víz miatt.
 • A törpeborsfajták gyökérzete meglehetősen kicsi, leveleiken és gyökereiken keresztül gyűjtik a vizet.
 • A vadonban, és párás beltéri környezetben érzi jól magát.
 • A rendszeres öntözések mellett párásítással érhetjük el, hogy a növény tiszta legyen és ne legyen szomjas.
 • Földjének trágyázására évente csak két-három alkalommal van szükség.
 • A műtrágyában lévő túlzott sómennyiség felhalmozódhat és megégetheti a tompalevelű törpebors gyökereit.
 • A növényt szellőzőnyílásoktól és hőforrásoktól távol kell tartani.

 

 

Peperomia Obtusifolia
forrás: plants.com

A tompalevelű törpebors gondozása

A tompalevelű törpebors termesztése felettébb egyszerű. Meleg hőmérsékleten jól érzi magát, de 13°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten elhullajthatja leveleit. Azok a természetes levélszínű példányok, melyek később zöldülnek, általában nem kapnak elég napfényt.

Ültesd őket agyagos földbe, és helyezd őket szűrt napfénybe. Fontos, hogy ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek, mert a levelek megégnek, és a növényben lévő víz gyorsan kiszárad.

A tompalevelű törpeborsnak kicsi a gyökérzete, ezért fontos, hogy vigyázzunk, amikor ültetjük, és amikor öntözzük őket. A túl sok víz gyökérrothadáshoz és felázott talajhoz vezet. Trópusi növény lévén meleg és párás körülmények között is egészséges marad. A forró időjárást is elviseli ugyan, de ügyeljünk arra, hogy a növényt körül a levegő kellően párás maradjon.

Ahogy a növény érik, az idősebb levelek elhalnak és lehullanak. Ha túl sok a kiszáradt levél, akkor valószínűsíthető, hogy a növény túl sok trágyát kapott. Minden szobanövény-trágya tartalmaz sót, ennek a növénynek azonban csak kis mennyiségre van szüksége.

Ha túltrágyázod a növényt, a só felhalmozódik a levelekben, és a növény sokkos állapotba kerülhet. A felhalmozódott só mennyiségének csökkentéséhez csak néhányszor öblítsd át a földkeveréket lassan, szobahőmérsékletű vízzel. A gyökérrothadás megelőzése érdekében hagyd a talajt teljesen lecsöpögni.

 

 

A Peperomia Obtusifolia öntözése

A tompalevelű törpeborsot úgy érdemes öntözni, hogy a talaj tavasztól ősz végéig mindig enyhén nedves maradjon. Hagyd, hogy a föld felső rétege kicsit megszáradjon, mielőtt újra meglocsolnád, de sose engedd, hogy a növény teljesen kiszáradjon.

Kerüld a túlöntözést, mivel a növénynek kicsi a gyökérzete, így a víz lassan szívódik fel. A túl sok víz gyökérrothadáshoz és sokkhatáshoz vezethet.

A növény a téli hónapokban lassabban növekszik, így kevesebbet is kell öntöznöd. A növényt egész évben párásíthatod, ezzel elkerülve a túlöntözést.

A tompalevelű törpebors párás éghajlaton is jól érzi magát. Tanácsos a növény körül 50%-os páratartalmat fenntartani. Ha gondolod, helyezd a cserepet egy tálkányi vizes kavicsra, vagy helyezz el egy hideg párásítót a szobában.

peperomia levelei
forrás: https://worldofsucculents.com/

Télen mindenképpen kevesebbet kell öntözni a növényt, mert a levelek tavasszal és nyáron vizet raktároznak a nyugalmi állapothoz. A talajnak jó vízelvezetőnek kell lennie, használhatunk például olyan keveréket, mely egy rész perlit, két rész tőzegkeverék arányú.

A legfontosabb szempont, hogy bármilyen virágkeveréket is választasz, a földnek jól kell szellőznie. A talajt akkor cserélheted, ha a növényt túlöntözték, vagy ha a növény stresszes. A tompalevelű törpeborsot általában nem fenyegetik kártevők vagy fertőzések, de nem árt időnként ellenőrizni őket a lakásban előforduló bogarak miatt.

 

 

A tompalevelű törpebors szaporítása

A növény szaporítása meglehetősen egyszerű, és az átültetéssel egy időben is elvégezhető. Ehhez tavasszal vagy akár kora nyáron vágj le egy nagyobb részt a szár csúcsából.

Az átültetéskor levéldugványokat is vehetünk a növényről. Tedd a dugványokat egy friss, tőzegmoha alapú földkeverékkel teli cserépbe. A fokföldi ibolyákhoz használatos keverék például ideális, de bármilyen jó minőségű keverék megfelel. Nedves perlitben a gyökerek jól rögzülnek, de a dugványt vízbe is merítheted, hogy a gyökerek növekedni tudjanak.

A vizes módszer hosszabb időt vesz igénybe, mint a földes módszer, viszont mind a kettő hatékony. A növényt lehet vízben gyökereztetni, de a hosszú távú egészsége érdekében a szaporítás után földbe kell ültetni. Amint érni kezd, használj kéthetente hígított, vízben oldódó műtrágyát.

 

 

Záró gondolatok

A peperomia növényt gyakran összetévesztik a pozsgásokkal, pedig csupán egy lédús trópusi növényről van szó. Ezen szobanövény nemcsak vonzó, de könnyen is gondozható, és megfelelő gondozás mellett általában egy évtizedig vagy tovább is elél.

Kis gyökérzete van, amelyen keresztül fokozatosan veszi fel a vizet a környezetéből, éppúgy, mint a levelein keresztül. A törpebors elegáns kiegészítője bármely otthonnak vagy irodának.

Beltéren is nevelhető, és melegebb éghajlaton a szabadban is jól érzi magát. Ültetheted földbe, vagy árnyékban elhelyezett cserépbe a pozsgás növényekkel és broméliafélékkel együtt. Természetes környezetükben más növényeken is kinőnek, így a helyet jól megtudják osztani.

Ha a hőmérséklet 10 fok alá süllyed, érdemes a növényeket bevinni a házba. A kifejlett növények mérete változó lesz. Némelyik magas és egyenes lesz, míg egyesek megtarthatják a kezdeti apró termetüket.

Gyorsan nőnek, ezért hajlamosak arra, hogy „fejnehezek” legyenek, ezért tartsuk ezt szem előtt, amikor cserépbe ültetjük őket, vagy az elhelyezésükön gondolkodunk.

A törpeborsot elsősorban lenyűgöző levélzete miatt dísznövényként tartják nagy becsben. Könnyen termeszthető és gondozható, érett korában pedig bokros, pozsgás megjelenést kap. A fényes, kerek levelek gyakran apró és zöld vagy fehér tüskés virágokkal párosulnak.

A virágok nem túlságosan mutatósak, és a legtöbb törpeborsfajta inkább a gyönyörű leveléről ismert, mintsem a virágáról. Ha olyan növényt keresel, amely jól játszik másokkal és könnyen gondozható, a törpebors nagyszerű kiegészítője lesz gyűjteményednek.