Tarka sárkányfa (dracaena marginata) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Dracaena Marginata egy egzotikus örökzöld növény, amelyet leggyakrabban tarka sárkányfának neveznek. A növény hosszú levelei és vastag törzse tenyérszerű megjelenést kölcsönöz neki, de a tarka sárkányfának nincs kapcsolata a pálmafával. Valójában a liliomhoz kapcsolódik szorosabban.

A tarka sárkányfa a Dracaena családhoz tartozik, amely több mint 120 nedvdús cserje és fát tartalmaz. Az Asparagaceae családba, pontosabban a Nolinoideae alcsaládba is besorolható. A növény Madagaszkár őshonos, de vadul elterjedt Mauritiuson is. A Sárkánynövény családjának egyik legrugalmasabb növénye, és beltérben a könnyen termeszthető.

 

 

Dracaena Marginata

A Dracaena Marginata növényről

 • A Dracaena Marginata az egyik legnépszerűbb házi növény, mivel nagyon könnyen ápolható és trópusi megjelenése jól illeszkedik a modern környezetbe.
 • Megfelelő gondozás mellett nagy az élettartama – akár egy évtizedet is megélhet egy cserépben és a szabadban még ennél hosszabb a várható élettartama.
 • A Dracaena a görög főnév romanizált formája. Nagyjából lefordítva sárkányt jelent. A tarka sárkányfa nevét a lenyűgöző mérete inspirálta.
 • A tarka sárkányfa nem fogékony a betegségekre, de a pajzstetvek, a rojtosszárnyúak, a viaszos pajzstetvek és a takácsatkafélék alkalmi problémákat okozhatnak. A legjobb, ha rendszeresen ellenőrzed a növényt, és azonosítod a kártevőket, mielőtt azok károsítják a növényedet.
 • Ez a növény kiváló légtisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a beltéri szennyezéssel harcol, hanem kiváló védelmet nyújt az allergének ellen is. Különösen hasznos benzol, ólom, szén-dioxid, cigarettafüst és számos más dolog szűrésére.
 • A növény levelei gazdagok antioxidánsokban, és néha a hagyományos orvoslásban használják a fejfájás és a szemfájdalom gyógyítására.
 • Ez a növény nem mérgező az embernek, de nagyon veszélyes lehet háziállatoknak, különösen macskáknak és kutyáknak. A levelek mérgező alkidokat tartalmaznak, amelyek mérgezést okoznak, amikor a háziállatok megrágják őket. A mérgezési tünetek közé a hányás és a túlzott nyálképzés tartozik.

 

 

tarka sárkányfa
Mutatós növény a tarka sárkányfa a modern környezetben | kép forrás: https://gardengoodsdirect.com/

A tarka sárkányfa jellemzői: áttekintés

 • A Dracaena Marginata szürke szárú és ívelt kardszerű zöld levelei vannak piros szélekkel.
 • A lineáris levelek körülbelül 30-90 cm hosszúak, maximális szélességük 7 cm.
 • Az érett növények általában 2 és 5 méter magasak, átmérőjük 1 vagy 2 méter.
 • A szabadtéri fajták tavasszal virágoznak. Illatos fehér virágaik vannak, amelyek kör alakú sárga bogyókká fejlődnek.
 • A növény őshonos környezete nagyon párás, de ez nem akadályozza meg a tarka sárkányfát abban, hogy túléljen a száraz környezetben. A legtöbb beltéri környezetben található alacsonyabb páratartalom gátolja a növekedést. Ugyanakkor kevesen akarnak egy 5 méteres növényt beltéren, ezért nincs szükség a natív páratartalom-szükségletek kielégítésére. Nem valószínű, hogy a növény a száraz levegő miatt bent is virágozni fog.
 • A leggyakoribb fajták: a Dracaena Marginata Tricolor (bézs színű közepe zöld levelekkel és piros szegélyekkel), a Dracaena Marginata Colorama (élénk rózsaszínű levelek fehér és zöld csíkokkal), valamint a Dracaena Marginata Bicolor (zöld és fehér levelek, sötét rózsaszín szegélyekkel). A növény fajtái között gyakori a hibrid keresztezés is.

Érdekelhet: “Dracéna”, Dracaena Fragrans növény gondozása

 

 

A Dracaena Marginata gondozása

Trópusi jellege ellenére ennek a növénynek nincsenek kifinomult környezeti igényei. Jól növekszik átlagos szobakörnyezetben, de akár 15 °C-t is képes túlélni. Az alacsonyabb hőmérséklet azonban levélesést okoz. A növény kedveli a rendszeres öntözést, de száraz talajban is túlél.

Ennek ellenére a túlöntözés gyökérromlást okozhat. Ideális esetben a növényt jól megvilágított környezetbe kell helyezni, de részleges árnyékban is jól fog nőni.

A beltéri növények jól nőnek a jó vízelvezetésű cserepekben. Úgy növelheted a vízelvezetést, hogy kavicsréteget teszel a cserép aljára. Ami a földet illeti, nem tévedhetsz agyag, homok és iszap keverékével.

Újraültetésre 2 vagy 3 évente lesz szükség. A növény tavasszal és nyáron növekszik, és ezekben az évszakokban több tápanyagokat adhatsz neki. Folyékony vagy lassan felszabaduló műtrágyát használj. Nagyon érzékeny a műtrágyákra – egy erős keverék meg is égetheti.

Erjesztett gyomteát is használhatsz, ha inkább természetes műtrágyát szeretnél használni. A növény trágyázása előtt a földnek nedvesnek kell lennie. Ne feledd, hogy télen soha ne trágyázd a növényt.

tarka sárkányfa levelei

Ha trópusokban élsz, a szabadban is termesztheted a tarka sárkányfát. Gazdag földben nagyon magas és erős lesz, feltéve, hogy megvéded az erős széltől. A méretének kezeléséhez metszeni kell.

A növény növekedési üteme azonban lassú, ezért a metszés nem lesz probléma. Ideális esetben az esős évszak előtt kell végezned egy erősebb metszést, hogy biztosítsd az új hajtások növekedését.

Ha a beltéri növényt ki akarod vinni, akkor először akklimatizálnod kell a növényt. Ehhez tedd a cserepet néhány hétre arra a területre, ahol a fa ültetését tervezed. Ügyelj arra, hogy kerti föld tápanyagokban gazdag és jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Természetes mérete ellenére ez a növény bonsai faként is termeszthető. Különleges képessége, hogy a túl közel lévő szárakat egyetlen vastag darabba olvasztja össze, ami ideális a bonsaisoknak. Az ágakat össze is lehet kapcsolni, és manipulálhatod azok növekedését a kívánt formára.

A bonsai tarka sárkányfák esetében azzal kezd, hogy a növényt erős napfényen tartod, hogy ösztönözd a különböző irányú növekedést. Amint a növény eléri a megfelelő méretet, helyezd át egy gyengén megvilágított helyre a méretének kezeléséhez.

 

 

A Dracaena Marginata öntözése

A növény természetes környezete rendszeres aszályokat, majd áradásokat tartalmaz, így nem csoda, hogy a tarka sárkányfa szabálytalan öntözésen is képes túlélni. Ideális esetben a növényt nyáron hetente egyszer, télen pedig kéthetente kell öntözni. Az évszak változásával fokozatosan csökkentsd az öntözési gyakoriságot.

Az öntözési igények nagymértékben a bejutott fény mennyiségétől függenek. A földet enyhén nedvesen kell tartani, de az öntözés előtt mindig hadd megszáradni a felső 2 cm-t. A túlöntözés sárga leveleket vagy sötét levélhegyeket okoz. A levelek párásítása ösztönzi a növény növekedését.

A csapvíz elég lesz a növény öntözéséhez. Ha azonban a csapvízben túl sok fluorid van, az megperzselheti a leveleket. Ha lehetséges, mindig biztonságosabb desztillált vizet vagy esővizet használni.

 

 

Dracaena marginata a szabadban

A tarka sárkányfa szaporítása

A Dracaena Marginata maggal szaporítható, félig érett vagy keményfa kivágások keresztül. Mivel a vetőmag szaporítása időigényes és sok gondot igényel, a legtöbb ember a fakivágásokat választja.

A fakivágásokkal történő szaporítás nagyon egyszerű, és a növény ellenálló képessége miatt a szaporítás nagyfokú sikerrel jár. Mivel az érett tarka sárkányfák szára meglehetősen vastag, ügyelj arra, hogy minőségi kerti ollóval vágod le az ágat.

A keményfa kivágásoknak körülbelül 70-90 cm hosszúaknak kell lenniük. Minél tisztább a vágás, annál könnyebben fognak majd nőni a gyökerek. Tépd le a levelek egy részét, hogy az új növény ne legyen stressz alatt, hogy tápanyagot kell szolgáltatni a gazdag levélkészletnek. Ideális esetben legfeljebb 10 levél maradjon.

Ahhoz, hogy az új növény jól nőjön, a levágott végét gyökereztető hormonba márthatod. A keményfakivágást komposzt és homok keverékébe ültesd. A lehető legmélyebbre kell ültetni, anélkül, hogy megérintenéd az alját. Használj egy támasztókarhoz, amely háromnegyed akkora, mint a kivágás.

Helyezd a támasztókart kissé szögbe, és a stabilitás biztosításához kösd hozzá a kivágást. Tartsd az új növényt részleges árnyékban körülbelül 6 hónapig, mielőtt a szabadba vagy új cserépbe helyeznéd át.

Ha félig érett kivágások segítségével szeretnéd szaporítani a növényt, ne felejts el néhány csomópontot tenni a kivágásokba. Helyezd a kivágásokat vízbe, ügyelve arra, hogy a csomópontok jól elmerüljenek. Tartsd a kivágásokat vízben, jól megvilágított helyen néhány hétig, amíg kb. 2-3 cm hosszú gyökerek nem fejlődnek ki.

 

 

Összegzés

A legtöbb trópusi növény mellett, amelyek általában magas karbantartást igényelnek, a tarka sárkányfa nagyon ellenálló és könnyen gondozható. Csak az alapvető növényápolás garantálja a szép lombozatot.

Alacsony karbantartása miatt a tarka sárkányfa nemcsak irodákba, hanem kezdő kertészek otthonaikba is alkalmas. A növény egzotikus esztétikája modern vagy kortárs beltérben remekül mutat. Ráadásul kiváló légtisztító tulajdonságai ideálisak minden városi otthon számára. Végül, de nem utolsósorban, ha van szerencséd otthont szerezni trópusi környezetben, a tarka sárkányfa lesz a kerted fókuszpontja.