Petúnia (Petunia) gondozása és amit tudni kell róla – Telejs útmutató

Több hely van a kertedben vagy otthonodban, és jelenleg a tökéletes jelöltet keresed, aki megtöltené azt? Ne mondj többet! Foglalj helyet, pihenj, és engedd meg, hogy elkalauzoljuk az egyik legjobb, kevés karbantartást igénylő virág – a petúnia – világába.

Bár a petúnia nemzetségnek csak 20 virágzó növényfajtája van, rengeteg fajta és hibrid közül választhatsz. Virágaik sokféle árnyalatot mutatnak, és hipnotikus színkeverékekben is megjelenhetnek. Ennek köszönhetően teljesen lehetetlen, hogy ne találj legalább egy, az ízlésednek megfelelő példányt. És csak magunk között szólva, nehéz lesz csak egyet választani!

A petúnia növények sokoldalúsága miatt fontos kiegészítői lesznek növénygyűjteményének. Ezeket a pompás virágokat bármilyen típusú kertben használhatod színtömegek, ágyásokban és szegélyekben, vagy talajtakaróként. Konténerekben és függőkosarakban is remekül mutatnak a szabadban és a beltéren egyaránt.

Készen állsz többet megtudni a petúniákról? Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan kell termeszteni és gondozni ezeket az alacsony fenntartási igényű virágokat.

 

Közönséges név

Petunia

Botanikai név

Petunia spp.

Család

Solanaceae

Növény típusa

Éves

Érett méret

6-24 hüvelyk magas, legfeljebb 36 hüvelyk széles.

Napnak való kitettség

Teljes napfény

Talajtípus

Jó vízelvezetésű, nedves

A talaj pH-ja

Savanyú

Virágzás ideje

Tavasz, nyár, ősz

Virág színe

Rózsaszín, lila, sárga, piros, narancssárga, zöld, fehér

Származási helye

Dél-Amerika

 

petúnia virágok

A petúnia virágokról

 • A gyönyörű virágai miatt kedvelt növény számos fajtája elnyerte a Award of Garden Merit díjat. Néhány ezek közül: ‘Conblue’, ‘Conglow’, ‘Constraw’, ‘Kerpril’, ‘Storm Lavender’, ‘Storm Pink’ és ‘Sunpurple’.
 • A faiskolákban és a piacokon manapság árult növények többsége hibrid. A termesztők körében a leggyakoribb petúniák közé tartozik a Petunia × atkinsiana, a ‘Blue Spark Cascadia’, a ‘Prism Sunshine’ és a ‘Supertunia Silver’.
 • Az inkák és a maják hittek abban, hogy a petúnia virágainak illata misztikus értékkel bír. A virágbimbókból nyert mágikus italt használták az alvilági szellemek és szörnyek elűzésére.
 • Petúnia növényt ajándékozni valakinek a virágok nyelvén két különböző dolgot jelenthet. Szimbolizálhatja a haragot/veszélyt, vagy azt, hogy az ajándékozó jól érzi magát az adott személy mellett.
 • A New Age folklór szerint ezek a növények csak pozitív energiával teli helyeken teljesítenek a legjobban, és elvesztik pompájukat olyan környezetben, ahol a negativitás lebeg.
 • A petúniák kiváló társai más növényfajoknak, például az afrikai százszorszépnek, az Alliumnak, a fekete szemű susánnak, a lupinnak, az írisznek, a mézeskalács zsályának, a rózsának, a szellőrózsának, a verbenának vagy a zonális gerániumnak.
 • Érintés vagy lenyelés esetén nincs mérgező hatásuk az emberekre vagy állatokra. A petúniákat teljesen bárhol termesztheti a háza körül anélkül, hogy aggódnia kellene szerettei biztonsága miatt.

 

Petúnia jellemzői

 • A petunia a virágos növények családjába, a Solanaceae családba tartozik. Ebben a családban olyan népszerű növényekkel osztoznak, mint az angyaltrombita, a harangvirág, a földicseresznye, az árvácska, a bors és a dohány.
 • A legtöbb petúniafaj technikailag lágyszárú évelő növény, de sokan egynyári növényként termesztik őket. Ezek a növények vagy domborodó, vagy kaszkádszerű növekedési szokásokkal rendelkeznek.
 • A fajtától függően 15-61 cm magasságú és 91 cm szélességű lehet.
 • Lombozatuk hosszú, vastag száron növő, ülő, ovális alakú, zöld levelekből áll. Mind a levelek, mind a szárak néha finom, ragacsos szőrökkel rendelkeznek.
 • Általában a nyári hónapokban virágzik. A mérsékelt éghajlaton ez az időszak sokkal tovább tarthat, általában tavasztól őszig. Léteznek egy- vagy kétszikű petúniafajták.
 • Finom, trombita alakú virágaik öt összeolvadt vagy részben összeolvadt sziromlevéllel és öt zöld szepillal rendelkeznek. A piros, rózsaszín, narancssárga, sárga, lila, narancssárga, zöld és számos vibráló színkombinációban pompáznak.
 • A petúniák virágzási időszakuk végén termést hoznak, amelyet kapszulának neveznek. A kapszulák szárazok, és amikor megérnek, felnyílnak, hogy magokat bocsássanak ki.

 

 

lila petúnia

Petúniák gondozása

A petúniák annyira ellenállhatatlanok és sokoldalúak, hogy bármilyen típusú kert remek kiegészítői lehetnek. Ezek a virágok azzal dolgozzák be magukat leendő gazdáik szívébe, hogy nagyon kevés igényt támasztanak a termesztési körülményeikkel szemben.

Mégis, néhány különleges részletre oda kell figyelned, ha azt szeretnéd, hogy virágozzanak. Elvégre, ha virágaink ilyen imádnivalóan néznek ki, természetes, hogy minél tovább szeretnénk, hogy itt legyenek velünk!

 

Fényigény

A legtöbb petúniafajta jól érzi magát, ha sok világos és közvetlen fényt biztosítunk számára. Kültéri környezetben olyan helyre kell ültetni őket, ahol naponta legalább hat órán át teljes napfényt kapnak.

A forró nyári hónapokban a növényei jobban értékelik a részleges árnyékot, különösen a délutáni erős napsütést. Beltéren tartsad ezeket a virágokat jól megvilágított helyen.

 

Hőmérséklet

Ami a hőmérsékletet illeti, a petúniák általában a melegebb zónák éghajlatát kedvelik. Ezek a növények a legjobban a nappali 16-21 °C és az éjszakai 13-18 °C közötti hőmérsékleten teljesítenek. A 4 °C körüli hőmérsékletet is elviselik, de a fagy vagy a fagy visszafordíthatatlanul károsíthatja őket.

 

Petúnia betegségei

Általában a petúnia virágai nem küzdenek komolyabb problémákkal a betegségek vagy kártevők miatt. Ha azonban nem megfelelő körülmények között termeszted őket, a dolgok kissé problémássá válhatnak.

Fogékonyak lesznek az olyan gombabetegségekre, mint a szürkepenész, és különböző kártevőkre, köztük a rügyféreg hernyókra és a levéltetvekre.

Ezeket a problémákat úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha olyan petúniafajtákat keresünk, amelyek jobban tűrik a nedvességet. Gombás megbetegedések esetén el kell távolítanod a fertőzött részeket a növényekből, és megfelelő gombaölő szerrel kell kezelned.

Ha gyanús jelenlétet észlelsz a lombozatukon, kézzel szedjed ki a betolakodókat, vagy permetezzed le őket a növényeiről. Súlyos fertőzés esetén rovarölő szert is használj.

 

 

Petúniák ültetése

Talajigény

A petúniák nem túl válogatósak a termesztőközeget illetően. Ezek a növények általában a könnyű és termékeny, enyhén savas pH-jú talajt kedvelik. Ugyanakkor a talajok széles skáláján is jól fejlődnek, amennyiben kiváló vízelvezető tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Mikor ültessük a petúniát?

A petúnia virágait tavasszal ültessed el, amikor már biztos vagy benne, hogy a téli fagyveszély elmúlt. Ültetéskor ügyelj arra, hogy kiegyensúlyozott műtrágyát adj a petúniáknak. Ezeknek a növényeknek július és ősz között a rendszeres trágyázás is előnyös.

Ebben az időszakban kéthetente egyszer tápoldatozzad növényeid virágzó növények számára kifejlesztett folyékony műtrágyával.

A petúniák szárának visszacsípésével több elágazást és teltebb összképet érhetsz el. A növények korától és méretétől függően ez a folyamat az egyes példányoknál eltérő lesz.

Ha rövid palántáid vannak, akkor legfeljebb 2,5 cm-rel kell lecsípned őket. Az elnyúlt palánták vagy kifejlett növények esetében a szárakat akár a felére is visszacsípheted.

Bár a fiatalabb petúniák nem igénylik a virágzás megszüntetését, sok fajta bőségesebben fog virágozni, ha ezt időnként megteszed. Az idősebb petúniáknak azonban rendszeres virágzásra van szükségük, hogy virágzásban tartsad őket. A virágzási időszakuk alatt távolítsad el az elhasznált virágokat, hogy az újak virágozhassanak.

 

 

Petúniák öntözése

A petúniák olyan virágzó növények, amelyek nem szeretik a túl hosszú ideig tartó szárazságot. Másrészt a gyökérrothadás áldozatai lehetnek, ha túl sok vizet adunk nekik. De nem kell aggódnod, ezeknek a virágoknak az öntözése nem olyan nehéz, mint ahogyan azt gondolnád.

Általában a petúnia növények a szükséges vízmennyiséget a rendszeres esőzésekből kapják. Azokban a régiókban, ahol ritkán esik az eső, ezek a virágok heti öntözéssel fejlődnek a legjobban. Ezen kívül a cserepes növények vagy a terjedő fajták a szokásosnál gyakrabban igényelnek öntözést.

Az optimális öntözési rutin érdekében ügyelj arra, hogy a talajuk ne száradjon ki 5 cm-nél mélyebben. Ha a petúniák kissé hosszúkásak és kevés virágot hoznak, az annak a jele lehet, hogy túl sok vizet adsz nekik. Ami a páratartalmat illeti, a petúnia növények számára az alacsony vagy közepes páratartalom az ideális.

 

 

petúnia_

Petúniák szaporítása

Szerencsére a fiatal petúniákat már a faiskolákból is megvásárolhatod, és biztonságban és boldogságban lehetsz. De minden kertész titkon arról álmodik, hogy kipróbálja magát a szaporításban, bár ez egy kicsit kihívás lehet.

Ha szeretnéd feldobni a kerted, a petúnia növények magról való indítása biztosan meghozhatja ezt a fajta izgalmat! Ez egy jó szaporítási módszer, ha te is szeretnéd egy adott fajtát beszerezni.

A legjobb növekedés érdekében a petúnia növényeket magvetéssel kell szaporítani a megfelelő időben. Általában a magokat körülbelül 10-12 héttel a fagy utolsó jele előtt kell elvetni a régiódban. Ha ezt megfelelően végzed el, a palántáknak tavaszig elegendő idejük lesz a fejlődésre.

Először is, a petúnia magokat nedves magvető keverék fölé vetheted. Ügyelj arra, hogy ne fedjed be őket földdel, mert sok közvetett napfényre lesz szükségük ahhoz, hogy szép eredményeket mutassanak.

Másodszor, fedjed le az edényt átlátszó műanyag fóliával, és helyezzed jól megvilágított, meleg helyre. Körülbelül egy hét múlva, amikor észreveszed, hogy apró palánták bújnak elő, végleg eltávolíthatod a fóliát.

A petúnia palántákat rendszeresen öntözd, hogy a talajuk enyhén nedves maradjon. Amint 3-4 levelet hoztak, átültetheted őket állandó helyükre. Ne felejts el azonban megmenteni néhány cserepes csemetét különleges családtagjai vagy barátai számára!

 

 

Összefoglalva

A petúniáknak mindenük megvan ahhoz, hogy a te következő dísznövényed legyen. Ezek a növények nem csak mesésen néznek ki, de nagyon jól kijönnek a gazdájukkal és más társnövényekkel is. Ha egyszer megtalálod a neked tetsző fajtát (vagy többet), elkezdheted megtölteni kerted gyönyörű virágokkal!