Szellőrózsa (Anemone) gondozása és amit tudni kell róla – Telejs útmutató

Mihelyst a tavasz színei megmutatkoznak, már érezzük is, ahogy kopogtat az ajtónkon a meleg és a vidámság. És mi lehet kellemesebb tavaszi időtöltés, mint felöltöztetni a kertünket vagy otthonunkat csodás virágokkal? Az alábbi virágok a kedvenceink, melyek biztosan felkerülnek az idei listádra!

A szellőrózsa, más néven kökörcsin, egy olyan növénynemzetség, mely összesen 63-féle évelő virágzó növényfajt tartalmaz. A nemzetségbe tartozó virágok a világ minden szubtrópusi és mérsékelt égövi területén megtalálhatóak, kivéve az Antarktiszt és Ausztráliát.

Mutatós megjelenésék és stílusának köszönhetően a szellőrózsa kimondottan dekoratív szobanövény, bel- és kültéren egyaránt. Üde színfoltja lehet bármilyen virágdísznek, ráadásul esküvői csokorként is népszerű.

Szeretnél többet megtudni a szellőrózsa termesztéséről, öntözéséről és szaporításáról? Olvasd tovább cikkünket!

 

Botanikai megnevezés

Anemone spp.

Általános megnevezés

szellőrózsa, kökörcsin, anemóna, szélvirág, görög szélvirág

Növény típusa

lágyszárú évelő

Kifejlett méret

15 – 120 cm magas (fajtától függően)

Fényigény

teljes napfény és részleges árnyék

Talaj típus

gazdag, nedves talaj

Talaj pH

5.6 – 7.5 (enyhén savastól a semlegesig); fajtától függően

Virágzás

tavasz, ősz

Virágok színe

piros, narancs, sárgászöld, kék, lila, vöröseslila, fehér, krém, rózsaszín

Őshonos terület

mérsékelt égövi területeken világszerte; több faj Észak-Amerikában őshonos

Toxicitás

emberekre és állatokra egyaránt mérgező

 

 

anemone

A szellőrózsa növényekről bővebben

 • A leggyakrabban termesztett szellőrózsa fajták közé tartozik az A. blanda, az A. coronaria, az A. hupehensis var. japonica és az A. sylvestris.
 • Bár a szellőrózsa más, negatív jelentéssel bír a keleti világban, mint például a betegség és a halál, más területeken nagy becsben tartott növények. A nyugati kultúrában úgy tartják, hogy ezek a növények megóvjak az embereket a balszerencsétől és a gonosztól.
 • A szellőrózsák amellett, hogy mutatós dísznövények, számos kultúrában nagy szerepet játszottak, és manapság is számos jelentéssel bírnak világszerte. A kereszténységben például a vörös szellőrózsák Krisztus vérét jelképezik a keresztre feszítés után. Azonban a viktoriánus kultúrában a virágok az elhagyott szerető szimbóluma volt.
 • További érdekesség a szellőrózsa és a görög nyelv, illetve mitológia kapcsolata. A virág neve az „anemos” szóból ered, amely görögül szelet jelent (innen ered a „szélvirág” megnevezés is). Továbbá a szellőrózsa az örökké tartó szerelem szimbóluma, amely az Aphroditéról és Adoniszról szóló közismert mítoszból származik.
 • A legenda szerint Adoniszt, Aphrodité egykori szeretője, Árész támadta meg az erdőben, féltékeny dühében. Aphrodité megpróbálta megmenteni Adonisz életét, sebét nektárral borította be, majd kimenekítette az erdőből, ám Adonisz lelke végül elhagyta a testét és leszállt az alvilágba. Amikor Aphrodité visszatért az erdőbe, észrevette, hogy ahol nektárcseppek vagy Adonisz vére hullott, mindenhol egy-egy bíbor színű szellőrózsa bukkant fel.
 • A hagyományos orvoslásban sok gyógynövénykutató alkalmazta a növényeket fejfájás és köszvény kezelésére. Napjainkban már nem használják, mérgező hatásuk miatt.
 • Egyes, lila virágú szellőrózsa fajtákból világoszöld festéket lehet főzni. A növényből készült terméket fonalak, textíliák, vagy akár húsvéti tojások szín-fixálójaként használják.
 • A szellőrózsák kellemesen érzik magukat a jól megvilágított helyeken, de akár félárnyékban is. Bár nem a legjobb fagytűrők, a közepesen hideg hőmérsékletet még tolerálják.
 • A tavaszi virágzású fajták gyér lombozatúak, és különösebb metszés nélkül is csodásan festenek. A magasabbra növő, ősszel virágzó fajtákat azonban az első fagy után metszeni kell, hogy rendezetten nézzenek ki.
 • A kutyák és macskák természetüknél fogva kíváncsiak, és nagy valószínűséggel rágcsálják meg és nyelik le a növények egyes részeit. A szellőrózsa mérgezőbb a háziállatokra, mint az emberekre nézve, ezért a virágokat olyan helyen javasolt termeszteni, ahol bundás kedvenceink nem érhetik el ezeket.

 

 

Az Anemone jellemzői: Áttekintés

 • A szellőrózsa a boglárkafélék vagy varjúlábfélék családjába tartozik, többek között olyan fajok közé, mint a sisakvirág, az iszalag, a sarkantyúfű és a borkóró.
 • A fajtól és fajtától függően a növények 15 cm és 1,2 m közötti magasságot érhetnek el. Ha cserépben növesztjük, kisméretűek maradnak.
 • Lombozatuk hosszú és egyenes vagy lehajló szárakból áll, amelyek egyszerű vagy összetett levelekkel rendelkeznek, osztatlan, szétválasztott vagy karéjos levéllemezekkel. A növények két karcsú, bazális levéllel is rendelkeznek.
 • A szellőrózsák virágzási időszakukban, tavasszal vagy ősszel, nagyobbacska, mákszerű virágokat hoznak, amelyek egyenként vagy két párban is megjelenhetnek.
 • Gyönyörű virágaik gazdag színpalettával és ezek keverékeivel rendelkeznek. Többek közt vörös, narancssárga, sárga, rózsaszín, lila, kék, fehér és még zöld árnyalatokat is mutathatnak.
 • Amikor a virágzási időszak véget ér, magvak jelennek meg a virágok helyén. Ezek tojásdad alakúak, és néhány fajta esetében szöszösek.
 • Különféle színvariációinak köszönhetően a szellőrózsa remek társa lehet olyan fajoknak, mint a tulipán, a gyöngyvirág, a nagy szívvirág, a nárcisz és más virágos növények, amelyek tavasszal vagy ősszel virágoznak.

 

 

pink szellőrózsa

A szellőrózsák gondozása

Napfényigény

A növények fejlődésének a kulcsa, hogy legalább a nap felében erős és közvetlen fényt kapjanak bel- és kültéren egyaránt. Egyes fajták, mint például a japán szellőrózsa esetében azonban a részleges árnyék az ideálisabb.

Ha forró és száraz éghajlatú területen élsz, a legjobb, ha ezeket a növényeket olyan helyen termeszted, ahol óvni tudod őket a perzselő délutáni napfénytől.

 

Hőmérséklet

Hőmérséklet szempontjából a szellőrózsa kicsit válogatós lehet, de ez ne riasszon el az ültetésétől! Ezek a virágok jól viselik a nappali 14-18 °C (58-65 °F) és az éjszakai 6-10 °C (42-50 °F) hőmérsékletet.

Egyes fajok számára az optimális hőmérséklet 12 °C (54 °F) alatt lehet. A hűvösebb időjárás azonban nem kedvez neki, mert nem kimondottan fagytűrők!

 

Kártevők

A szellőrózsa többnyire kártevőmentes, de esetenként megtelepedhetnek rajtuk a levélfonálférgek. Ezek a kártevők szabálytalan alakú lombozatot és virágokat okozhatnak, melyek a fertőzés első jelei.

Kezelésképp célszerű eltávolítanod a virágokat és minden más növényt a talajból, majd hagyni, hogy a talajt huzamosabb ideig bőséges napsugárzás érje. A nap hője segíthet megszabadulni a fonálférgektől, ezt követően pedig visszaültetheted a virágokat a gyógyult, kártevőktől mentes földbe.

 

 

A szellőrózsák ültetése

Sok kertésznek van egy titkos trükkje a szellőrózsák virágoztatásához – a szárított gyökereket (hagymákat vagy gumókat) ültetés előtt érdemes egy éjszakán át langyos vízbe áztatni. Ez a folyamat lágyítja a növényeket, ezáltal erőteljesebb növekedést és egyenletes virágzást biztosítva.

Ha pedig olyan területen élsz, ahol hűvösebb az átlaghőmérséklet vagy pedig zord a tél, javasoljuk, hogy mindenképp tavaszra ütemezd az ültetést, miután a fagyveszély elmúlt.

A szellőrózsák nem kimondottan érzékenyek a talaj pH-értékét illetően, az enyhén savas talajban tökéletesen érzik magukat. Sőt, mindaddig, amíg a talaj kiváló vízáteresztő képességű, ezek a szépségek bármilyen típusú virágcserépben képesek szépen fejlődni.

Ültetés előtt érdemes némi avart, komposztot vagy bármilyen más szerves anyagot hozzákeverni a földhöz, ezzel javítva a talaj minőségét.

A szellőrózsákat, nevükkel ellentétben, mondhatni „kemény fából faragták”, ugyanis nincs szükségük pluszban műtrágyára az egészséges növekedéshez. Amennyiben mégis szeretnél némi tápanyag-löketet adni kedvenc növényeidnek, ám legyen!

Az optimális eredmény érdekében évente egyszer trágyázd őket univerzális folyékony műtrágyával, a tavaszi virágzókat ősszel, az őszi virágzókat pedig tavasszal.

 

 

A szellőrózsák öntözése

Amennyiben imádott szellőrózsáidat a szabadban kívánod termeszteni, olyan területen, ahol gyakoriak az esőzések, úgy kiegészítő öntözés nélkül is jól meglesznek.

Szeretik a nedvességet és a folyamatosan nedves talajt, de az eláztatott vagy a vizesedő földet kevésbé. Forró vagy száraz éghajlaton azonban fontos, hogy a növényeknek a szokásosnál gyakrabban öntözzük – ez esetben a túlöntözés nem jöhet szóba.

Ahhoz, hogy megfelelő öntözési rutint alakítsunk ki növényeink számára, ügyeljünk arra, hogy az öntözések között mindig ellenőrizzük a talaj minőségét. Amennyiben a talaj tapintásra száraznak érződik, lassan öntözzük meg szomjas virágainkat, hogy az aljzat annyi vizet szívjon fel, amennyi éppen szükséges.

Egyes szellőrózsa fajták, mint például az A. nemorosa, különleges vízigénnyel rendelkeznek. Nyár közepén ezek a növények befejezik növekedési ciklusukat és elpusztulnak. A következő hónapokban nem igényelnek külön öntözést, egészen addig, amíg ősszel újra ki nem hajtanak.

 

anemone-virág

A szellőrózsák szaporítása

Van annál pihentetőbb, mint egy kellemes napot eltölteni szeretett virágaink jelenlétében? Ráadásul minden élmény örömtelibb, ha azt megoszthatjuk a családdal és a barátokkal!

Szellőrózsáidat könnyedén szaporíthatod tőosztással, így nem csak neked, de szeretteidnek is mutatós társai lehetnek.

Bár a különböző fajok különböző gyökérszerkezetekkel rendelkeznek, a szaporítás szerencsére pofonegyszerű! A módszer minden esetben ugyanaz: ásd ki a növényeket, oszd el a gyökereiket minél több darabra, majd tavasszal oda ültetheted újra, ahová csak szeretnéd.

Sok kertész inkább ősszel választja szét a gyökereket, és áttelelteti azokat, mielőtt tavasszal újratelepítené. Ez akkor jó ötlet, ha olyan kertben termeszted a szellőrózsákat, ahol télen hajlamos a talaj a vizesedésre. Ha ezt a módszert választod, ne felejtsd el az ültetés előtt egy éjszakára beáztatni a gyökereket!

Az tökéletes eredmény érdekében ellenőrizz minden egyes gyökérdarabot, és dobd ki azokat, amelyek puhák, rothadtak vagy betegnek tűnnek.

Ültesd az apró gyökereket napos helyre, és rendszeresen öntözd, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon. A szellőrózsa meglehetősen gyorsan nő, így néhány hét elteltével minden gond nélkül ki fog hajtani.

 

 

Összegzés

Szemet gyönyörködtető virágok és mély, szimbolikus jelentés – ez a szellőrózsa, amely minden tekintélyes kertész birtokán megtalálható. Ezek a növények kevésbé kényesek, így jó választás lehet kezdő kertészek számára is. Változatos színei miatt pedig egy szempillantás alatt megtalálod a számodra tökéletes fajtát!