Tulipán (Tulipa) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A tulipánok bizonyítják, hogy a klasszikus szépség sosem megy ki a divatból. Bár világszerte népszerűek és nagyon elérhetőek, mi egyszerűen nem tudunk betelni velük. Időtlen eleganciájuk, vibráló színeik és selymes szirmaik csak néhány a sok ok közül, amiért szeretjük a tulipánokat.

Ezek a virágok a tavasz és az öröm megtestesítői. Bármilyen kerti kialakításhoz illeszkednek, remek vágott virágok, és nagyon könnyű őket termeszteni és gondozni.

És ahogyan most felfedezheted, lenyűgöző történelmük és meglepő előnyeik is vannak, amelyekről a legtöbb ember nem is tud. A tulipánokat kizárólag szépségükért csodáljuk, de ezek a lenyűgöző növények sokkal többet tudnak nyújtani, mint az esztétikum.

 

Botanikai név Tulipa (Csoport)
Közönséges név Tulipán
Növény típusa Évelő virágzó hagyma
Érett méret 25-70 cm magas (fajtától függően)
Napsütés Teljes napfény
Talajtípus Gazdag, közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talaj.
Talaj pH-értéke 6,0-7,0
Virágzás ideje Április-május (hideg éghajlaton); február-március (meleg éghajlaton)
Virág színe Minden szín, kivéve a kéket
Őshonos terület Eredetileg Közép-Európából és Kelet-Ázsiából származik; ma már széles körben termesztik és hibridizálják.
Toxicitás Toxikus az emberekre és a háziállatokra

 

tulipán jelentése

A tulipán virágokról

 • Az összes tulipánfajtát magában foglaló nemzetség tudományos neve Tulipa. Úgy vélik, hogy a név egy régi perzsa szóból származik, amely a turbánokat írta le. A tulipánföldeken dolgozó munkások virágokkal díszítették turbánjukat. Ezen kívül a tulipán perzsa szava a “Laleh”, és ebben a kultúrában a tulipánt Isten virágának tekintették.
 • Az Oszmán Birodalomban a tulipánt a hatalom és a gazdagság jelképének tekintették. Csak a legfontosabb vendégek kaptak tulipánt ajándékba.
 • Az első Európában termő tulipánt 1559 tavaszán Németországban jegyezték fel. Egy svájci botanikus vette észre, aki egy gyönyörű vörös liliomhoz hasonlította.
 • A 16. század végén a tulipánok Hollandiába kerültek, és ettől kezdve kezdett kialakulni a tulipánpiac.
 • Jóval a tőzsde vagy az ingatlanpiac első összeomlása előtt a tulipánok voltak felelősek az első spekulatív piacért. Következésképpen az első gazdasági válságért is felelősek voltak. Az esemény tulipánmánia néven ismert, és a holland aranykorban következett be. Akkoriban a tulipánok népszerűsége egyik napról a másikra tört ki. A spekulatív befektetők miatt egyetlen virág ára végül olyan magasra emelkedett, mint egy szakmunkás éves fizetése. Egy ponton egyetlen tulipán annyiba került, mint egy amszterdami ház.
 • A 17. századi francia nemesasszonyok ékszer helyett tulipánt viseltek a nyakukban.
 • A tulipán népszerűsége még ma is megmaradt. Minden évben világszerte tulipánfesztiválokat rendeznek. Hollandiában még a nemzeti tulipánnapot is megünneplik január harmadik szombatján.
 • A tulipán ehető, és a második világháború miatt bekövetkezett holland éhínség idején táplálékul szolgált. Manapság a szirmokat néha hagymapótlóként vagy bor készítésére használják.
 • A tulipánokkal kapcsolatos érdekesség, hogy levágás után is tovább nőnek. Ha van víz és természetes fény, akkor egy vázában körülbelül 8-10 napig is életben maradnak, és ez idő alatt akár 8 cm magasra is nőhetnek.
 • A fekete tulipán egy mítosz, amely Alexandre Dumas regényét ihlette. Igazi fekete tulipán még nem született, de a Paul Scherer fajta figyelemre méltóan közel áll hozzá, intenzív lila árnyalatú, fekete árnyalatokkal.
 • A tulipán szimbolikája az évek során változott. Manapság leginkább a mély szerelmet szimbolizálja, de színétől függően jelképezheti az örömöt, az újjászületést, a jótékonyságot vagy a tisztaságot is.
 • A tulipán nem mérgező, de egyeseknél allergiát válthat ki.

Kapcsolódó: Tulipán jelentése és szimbolikája

 

 

A tulipánok tulajdonságai: Áttekintés

 • A tulipánok mérete fajtánként nagyon eltérő. A Single Early tulipánok legfeljebb 15 cm magasra nőnek, de a Darwin hibridek és a Single Late fajták akár 70 cm magasra is megnőhetnek.
 • A tulipán virágai nagyok és sugárirányúak. Hím- és nőivarú részeket egyaránt tartalmaznak, és általában egyetlen végződésben jelennek meg. A többvirágú tulipánok ritkábban fordulnak elő, de egyes szárak néha akár 4 virágot is hordozhatnak. A virágoknak 3 sziromlevele és 3 sepalis levele van, színük és ovális alakjuk azonos. Az egyszínű tulipánokat egyszínűnek, a csíkosakat pedig törtnek nevezzük.
 • A tulipánvirágok szinte minden elképzelhető színben kaphatók, a krémfehértől a mélylilán át a fekete árnyalataiig. Az igazi kék az egyetlen szín, amelyet még nem sikerült a botanikusoknak előállítaniuk.
 • Kertészeti szempontból a tulipánokat méretük és alakjuk alapján 15 csoportba sorolják. Az évek során a botanikusok több mint 4000 tulipán fajtát fejlesztettek ki.
 • A legtöbb tulipán szagtalan, de néhány fajtának kellemes illata van, amelyet ánizs, citrusfélék és gyógynövényes illatok keverékeként írnak le.
 • Királyi megjelenésük és viharos történetük ellenére a tulipánok meglehetősen kevés gondozást igényelnek.  Jól érzik magukat teljes napsütésben, a melegebb területeken pedig részleges árnyékban is jól fejlődnek.
 • A tulipánokat ideális esetben a szabadba is lehet ültetni. Bár nem lehetetlen konténerben termeszteni őket, de ez problémás. A hőmérséklet ingadozás hatással van a tulipánhagymákra, ezért ha konténerbe ülteted őket, hűvös és sötét helyen kell tartani, amíg ki nem hajtanak.
 • Miután a növények elvirágoztak, egyes kertészek már nem látják szükségét a lombozatnak, és levágják, hogy kiemeljék a virágokat. A tulipánlevelek azonban egyáltalán nem akadályozzák a virágok szépségét. Valójában a növényeknek a fotoszintézis folyamatához van szükségük a leveleikre. Ez a folyamat nem csak a növényt tartja életben. Tápanyagokat is gyűjt a hagymában, hogy a növényt felkészítse a következő növekedési időszakra.

 

 

sárga tulipán jelentése

Tulipán ültetése

Mikor ültessük el a tulipánt?

Mint minden hagymás növénynek, a tulipánnak is át kell esnie egy hideg időszakon, mielőtt kihajtana. Ezért amint a csípős őszi szellő megérkezik, azonnal el kell ültetni őket.

A hosszú és hideg tél lehetővé teszi a növények számára, hogy erőt gyűjtsenek, kifejlesszék gyökereiket és felkészüljenek a tavaszra. Melegebb éghajlaton a legjobb, ha a tulipánokat késő ősszel vagy a tél elején ülteted el. Segít, ha a talajt mulccsal fedjük le, hogy hűvös maradjon.

Ha ahol élsz, nem elég hideg a tél, a hagymákat 4 hónapig tárolhatod a hűtőszekrényben, papírzacskóban. Csak arra vigyázz, hogy ne gyümölcsök vagy zöldségek mellett tárold őket, mert megrohadhatnak.

Ha a hagymák túl vannak a hideg, nyugalmi időszakon, közvetlenül kiültetheted őket a szabadba. Ne hagyd, hogy közben felmelegedjenek. Helyezd őket a földbe, amint kivetted őket a hűtőszekrényből.

 

A tulipán milyen földet szeret?

A tulipánokat jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Ha a talaj nedves, a nedvesség egy részét tőzeggel összekeverve lehet csökkenteni. Kerüld a tulipánok ültetését heves esőzések után.

A hagymákat kb. 20 cm mélyre ültesd, a hagymák között kb. 7 cm távolságot hagyva. Nincs szükségük túl nagy térközre, mert a tulipánok nem terjeszkednek szélesen, és jobban néznek ki, ha csoportosan ültetjük őket.

 

 

A tulipánok öntözése

A tulipánokat ültetés után csak egyszer kell öntözni, de a nyugalmi időszakban nincs szükségük további öntözésre. Ez alól a szabály alól azonban van egy kivétel. Hosszabb aszályos időszakban hetente egyszer kell öntözni a talajt, hogy az megfelelően nedves maradjon.

Tavasszal az öntözési igény a hőmérséklettől és az esőzések gyakoriságától függ. Melegebb éghajlaton a legjobb, ha 3-5 naponta öntözünk. Hetente körülbelül 17 mm vízre van szükségük.

 

 

Purple Prince

A tulipánok szaporítása

Hogyan szaporodik a tulipán?

A tulipánokat általában hagymahajtásokkal szaporítják. Magról is lehet szaporítani, de kevés kertésznek van türelme ehhez. Technikailag a tulipánmagok néhány hónap alatt csíráznak ki. Ennek ellenére néhány évbe telik, mire a magokból hagymává fejlődnek és elég erősek lesznek a kihajtáshoz.

A hagymahajtásokból történő szaporítás meglehetősen egyszerű. Az eredeti hagyma képes egy elsődleges rügyet, más néven leányhagymát és 2-3 másodlagos hagymát termelni a főhagyma tövében. A leánygumó a következő szezonban virágzik, míg a másodlagos gumók néhány évig is eltarthatnak.

Bár azt gondolhatod, hogy emlékezni fogsz arra, hová ültetted a tulipánokat, segít, ha virágzáskor megjelölöd a helyeket. Így ősszel nem kell az egész kertet végigkutatni.

Miután felosztottad a hagymákat, ültesd el őket 20 cm mélyre, és adj hozzá egy kis alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát, hogy a fiatal hagymák tápanyagban gazdagodjanak. A tulipánhagymákat 2-3 évente érdemes osztani, hogy a kerti tulipánfolt gazdag maradjon.

 

 

Összegzés

Ha van a tulipánnál szebb látvány, akkor az egyértelműen a tulipánok tömege. Ha élvezni szeretnéd e virágok szépségét, ültess annyi tulipánt, amennyit a kerti hely megenged.

Napjainkban a tulipánhagymák olcsón megvásárolhatók, és ezek a növények meglehetősen lenyűgöző élettartammal rendelkeznek. A tulipánok általában legalább 7 évig újra kihajtanak. Ideális körülmények között akár 15 évig is élhetnek.

A tulipánok nemcsak a kertekben, hanem vázákban és virágdíszekben is remekül mutatnak. Nem kell nagyon tapasztalt kertésznek lenni ahhoz, hogy tulipánt termessz.

Ezeknek a vonzó virágoknak csak napfényre, jó vízelvezetésű talajra és időnkénti öntözésre van szükségük. Ha kielégíted az alapvető igényeiket, szivárványos virágzással fogják meghálálni. Válassz a több ezer kapható fajta közül, és változtasd a kertet egy tulipános műalkotássá!

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen növény a Tulipán?

A tulipán (Tulipa) egy tavasszal virágzó, hagymás évelő növény, amely számos színben és formában létezik. A tulipánok a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartoznak, és közismertek dús, élénk virágaikról.

 

Milyen körülmények között nő a Tulipán?

A tulipánok a következő körülményeket kedvelik:

 • Fény: Teljes napon
 • Talaj: Jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talaj
 • Víz: Mérsékelt vízigény
 • Hőmérséklet: Télen hideg időszak szükséges a virágzás elősegítéséhez

 

Milyen gondozási tippeket követhetek a Tulipán növényem számára?

A tulipánok gondozása egyszerű, csak tartsd szem előtt a következőket:

 • Ültetés: Ültess hagymákat ősszel, 10-15 cm mélyen, legalább 10 cm távolságra egymástól.
 • Öntözés: Mérsékelt öntözésre van szükség, a talajt hagyd kiszáradni az öntözések között.
 • Tápanyag: Trágyázd be a talajt a hagymák ültetésekor, majd tavasszal és virágzás után is.
 • Levélzet: Ne vágd le a leveleket, amíg el nem sárgulnak, mert ekkor tápanyagot raktároz a hagyma a következő évben való virágzáshoz.

 

Mikor és hogyan szaporíthatom a Tulipánt?

A tulipánok szaporítása hagymák útján történik, amiket ősszel kell ültetni:

 • Hagymák: Vásárolj minőségi hagymákat, és válassz olyanokat, amelyek feszesek és sérülésmentesek. Ültess őket megfelelő távolságra és mélységben.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg a Tulipánt?

A tulipánokat a következő betegségek és kártevők támadhatják meg:

 • Levéltetvek: Vizsgáld meg rendszeresen a növényt, és szükség esetén használj rovarirtó szert.
 • Tulipán tűzelhalás: Ez a gombás betegség a leveleken és a száron barna foltokat okoz. Vágd vissza a fertőzött részeket, és alkalmazz gombaölő szert a növényre.
 • Rovar kártevők: A tulipánokat megtámadhatják a csigák, meztelencsigák, díszbogarak és rágcsálók, mint például a pockok és egerek. Alkalmazz megfelelő rovar- vagy rágcsálóirtó szereket, hogy megóvd a növényt.

 

Milyen növényekkel kombinálható a Tulipán a kertben?

A tulipánok jól mutatnak más tavasszal virágzó növényekkel, például:

 • Nárciszok: A nárciszok és tulipánok egymástól eltérő formái és színei jól kiegészítik egymást a kertben.
 • Jácintok: A jácintok illatos virágai és telt színei harmonikusan illenek a tulipánok mellé.
 • Kankalinok (Primula): A kankalinok földtakaró növekedése és élénk színei jól kiegészítik a tulipánok magasabb szárát és formáját.
 • Évelők és hagymások: A tulipánokat kombinálhatod más évelőkkel és hagymás növényekkel, mint például íriszek, szellőrózsák vagy szezonális évelők, hogy egész tavasszal virágzó kertet alakíts ki.

 

Mennyi idő alatt nő meg a Tulipán?

A tulipánok növekedési üteme a fajtától és a környezeti feltételektől függ. A hagymák ősszel ültetése után a tulipánok általában 6-8 hét alatt nőnek meg és virágzanak tavasszal. A virágzás 1-3 hétig tarthat, attól függően, hogy milyen fajtát választottál és milyen időjárási körülmények uralkodnak.

 

 

Források:

 1. Tulip Bulb Toxicity. Poison Control.
 2. Tulips and Hyacinths. Pet Poison Helpline.
 3. Tulip. Online Etymology Dictionary.