42 különböző tulipán fajta a kertedbe (képek + leírás)

A virágok vonzóbbá és élettelibbé teszik a kertet vagy az otthon belsejét. A virágok élénk színeket és figyelemre méltó szerkezeteket biztosítanak, amelyek stílusossá, de mégis természetessé varázsolnak minden teret. Minden növény saját egyedi virágokat visel, és az egyik legértékesebb, kivételes formájú virág a tulipán.

A tulipán feltűnő virágairól ismert, amelyek tömeges ültetéskor látványos tájképeket, vágott virágként pedig lenyűgöző virágkötészeti formákat hoznak létre. A növényt évszázadok óta termesztik, és a virágtermesztési ipar fontos része.

A tulipánok különböző kultúrákkal is összefonódnak, így a tökéletes és szenvedélyes szerelem, valamint a jólét és a bőség szimbólumává váltak. A világ különböző részein élő emberek szeretik ezt a virágot.

Mivel a tulipán a magasan termesztett virágos növények közé tartozik, ma már sok változatosabb színű és formájú fajta létezik. A tulipánoknak nagy termőhelyeket szentelnek, mivel ez az egyik kedvenc kerti ágynemű, és a csokrok fő vágott virága.

Tudtad, hogy valójában több mint 3000 tulipánfajta létezik, amelyek 15 különböző csoportba sorolhatók? Nagyon népszerű virág, főleg csokrokba és kertekbe.

Úgy döntöttünk, hogy felsorolunk 42 legnépszerűbb tulipánfajtát, amelyeket az alábbiakban ismertetünk és röviden mondunk róluk valamit.

 

 

Tulipán fajták

Egyedülálló tulipánok

Ezek a tulipánok az a tipikus, hatszirmú fajta, amelyre a legtöbb embernek jut eszébe, amikor a tulipánra gondolnak. Attól függően, hogy mikor virágoznak – kora tavasszal vagy késő tavasszal – akár 30 centiméter magasra is megnőhetnek.

 

Christmas Dream

Christmas Dream

Ezek a tulipánok sötét rózsaszín-vörös színűek és 35 cm magasra nőnek. Általában kora tavasszal virágoznak.

 

Purple Prince

Purple Prince

A tavasz közepétől későig terjedő virágzási periódusban ezek a tulipánok mélylila színűek, és akár 35 cm magasak is lehetnek. Nagyon erős száruk is van, amely könnyen ellenáll a szélnek és az esőnek.

 

Apricot Beauty

Apricot Beauty

Ezek barack színűek, és akár 40 cm magasak is lehetnek. A legjobban azokon a területeken teljesítenek, ahol a tél hűvös, a nyár pedig meleg és száraz. Kitűnő virágok másfajta virágokkal együtt virágágyásokba is elhelyezni, és édes illatuk van.

 

Queen of Night

Queen of Night tulipán

Extra mélyvörös, mahagóni vagy sötétbarna színű tulipán, ez az egyik legszebb mélylila fajta. Akár 65 cm magasra is megnő, erős szárral rendelkezik, és akkor néz ki a legvonzóbban, ha nagy csoportokban ültetik, mert így kiemeli gyönyörű színét.

 

Blushing Beauty

Ez a fajta tulipán késő tavasszal virágzik, és akár 75 cm magasra is megnő. A hűvös telet és a meleg, száraz nyarat is kedveli. Szirmai nagyok, lágy rózsaszínűek, lila árnyalatokkal.

 

Pink Diamond

Pink Diamond

Tökéletes, ha más késő tavasszal virágzó virágokkal ülteted. Ez a fajta tulipán rózsás rózsaszín és serleg alakú, de a szélein kissé világosabb színű. Színük csak egy a sok szempont közül, amelyek segítségével ez a tulipán kiemelkedik a virágágyásból.

 

 

Dupla tulipánok

Ezeket gyakran bazsarózsa tulipánoknak nevezik, mert szirmuk 25 cm széles is lehet. A dupla tulipánok érzékenyek a szélre és az esőre, ezért jobban érzik magukat az otthona körüli védett helyeken. Az alábbiakban néhány dupla tulipánfajta található.

 

Foxtrot

Foxtrot

Gyönyörűen tarka sötét és világos rózsaszín – ezek a tulipánok kora tavasszal virágoznak, és erős száruk van. Alacsonyak és csak körülbelül 30 cm-re nőnek, de könnyen termeszthetők, és gyönyörűek más színű tulipánokkal és más típusú virágokkal kombinálva.

 

Monsella

Monsella

A Monsella tulipánok élénkvörös és sárga színűek, és mindegyik hagyma akár 3 virágzást is eredményezhet. Akár 30 cm magasra is megnőnek, virágaik pedig 10-13 cm-re nyílnak, amikor virágoznak.

 

Mondial

Mondial

Ezek a tulipánok a bazsarózsára hasonlítanak, mert a tollas szirmuk dupla sorban nő. Sárga középpontjuk van, krémfehér színűek, és általában 20-30 cm magasak.

 

Annelinde

Annelinde

Az egyik legnépszerűbb tulipánfajta, az Annelinde, 45 cm magasra nő, és a világos rózsaszín különböző árnyalataiból áll. Késő tavasszal virágoznak, és sokkal tovább bírnak ki, mint sok más tulipán.

 

Orange Princess

Double Sugar
forás: www.whiteflowerfarm.com

Fodros szirmuk miatt hasonlítanak a rózsákra, és a rózsaszín tarka árnyalatai a világos rózsaszíntől a sötét rózsaszínig terjednek, de lehetnek köztük halványzöld és halványsárga színek is. A Double Sugar tulipánok 45 cm magasra nőnek, és védett helyre kell ültetni őket finom szirmuk miatt.

 

 

Fosteriana tulipánok

Ezek a tulipánok tál alakúak, szirmuk körülbelül 13 cm széles. Néha csíkos leveleik vannak, és tavasz elején vagy közepén virágoznak, így ezek az első tulipánok, amelyeket minden évben látni fogsz. Olyan fajtákat tartalmaznak, mint például:

 

Orange Emperor

Orange Emperor

Rendkívüli megjelenésű tulipán, nagy, széles szirmokkal, élénk narancssárga színű, halványsárga alappal és fekete portokokkal. Akár 40 cm magasra is megnő, és évről évre visszatér, a termelő legnagyobb örömére. Erős szárral is rendelkezik, amely könnyen ellenáll a szélnek és az esőnek.

 

Exotic Emperor

Exotic Emperor

Szép fehér tulipánok, világoszöld csíkokkal és néha krémszínnel keverve. Ezek a virágok évről évre visszatérnek, és akár 40 cm magasra nőnek.

 

Flaming Purissima

Flaming Purissima

Ez a tulipán krémes-fehér színű és szép málnás-rózsa színű; 40 cm magasra is megnőnek. 12-15 hagymás csoportokban ültetve néznek ki a legjobban, ágyásokban, szegélyekben és cserepekben pedig remekül teljesítenek.

 

 

Kaufmanniana tulipánok

A Kaufmanniana tulipánok jól ismertek, mivel számos kontrasztos színt tartalmaznak, ami gyönyörűen kiemeli őket. Kinyílnak, ha süt a nap, és alakjuk egy csillagra emlékeztet, de ha összezárnak, színük még különlegesebbé válik.

Általában csak 15-30 cm magasra nőnek, és tavasz elején vagy közepén virágoznak. A Kaufmanniana tulipánok a következőket tartalmazzák.

 

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Ezek a tulipánok lenyűgözőek, mert élénk arany színűek, belül széles piros csíkokkal, kívül kármin csíkokkal rendelkeznek. Általában 20-25 cm magasra nőnek, és az enyhe hőmérsékletet kedvelik.

 

Heart’s Delight

Heart’s Delight

Ezek a tulipánok a legkorábban virágzó hibridek, és vörös szirmokat tartalmaznak, kívül krémfehér szélekkel. Belsejük halvány rózsaszín, sárga középponttal, foltos lombozatuk pedig valóban gyönyörű fajtává teszi őket.

 

Ancilla

Ancilla

Belül ezek a tulipánok krémfehérek, és sárga középpontjuk piros, kívül pedig rózsapiros és lágy rózsaszínű. Lombozatuk hullámos szélű, és még egyedibb és szebb megjelenést kölcsönöz a virágnak. Nagyon könnyű termeszteni őket.

 

 

Darwin hibrid tulipánok

Ezeket a tulipánokat Hollandiában fejlesztették ki, és kiváló keresztezés eredménye. Emiatt a tulipánok nagy szirmokkal és erős szárral rendelkeznek, akár öt évig virágoznak, és 70 cm magasra nőnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány fajtájukat.

 

Acropolis

Sötétrózsaszín vagy vörös színűek – ezek a tulipánok akár 60 cm magasra is megnőnek, és 12-15 hagymás csoportokban ültetve néznek ki a legjobban. Tavasz közepén vagy későn virágoznak, és lenyűgöző színt és állapotot mutatnak.

 

Ad Rem

Ad Rem

Ezek a tulipánok minden kertet feldobnak a nagyon gazdag színekben pompázó nagy szirmokkal, például sötétvörös sárgával, és akár 60 cm magasra is megnőhetnek. Egész évben az enyhébb hőmérsékletet kedvelik.

 

Daydream

Daydream

A Daydream tulipánok fehér-sárga színűek, és egyedi megjelenésüknek köszönhetően számos nemzetközi díjat nyertek. Tavasz közepén virágoznak, könnyen ellenállnak a szélnek és az esőnek.

 

 

Greigii tulipánok

A kora-tavasszal virágzó Greigii tulipánok egyetlen, tál alakú szirmokkal rendelkeznek, és általában sárga, piros és fehér színűek. Alacsonyra nőnek – mindössze 30 cm magasra – és általában csíkos vagy foltos leveleik vannak. Változataik a következőket tartalmazza.

 

Calypso

Calypso

Sárga körvonalú narancsvörös szirmokkal rendelkeznek – ezek a tulipánok foltos, lilás levelekkel rendelkeznek, amelyek nagyon dekoratívak. 30 cm magasra nőnek, és teljesen kinyílnak a napon. Amikor kinyílnak, akár 10 cm szélesek is lehetnek, és minden kertbe csillogást és fényt varázsolnak.

 

Winnipeg

Winnipeg

Ezek a tulipánok hagymánként 3-5 virágot tartalmaznak, és 30 cm magasra nőnek. Élénk sárga színűek, pirossal kiemelve, és minden tavasszal visszatérnek.

 

Pinocchio

Pinocchio

A Pinocchio tulipánok elefántcsontfehérek és élénkvörösek, szívük bronz színű. Foltos leveleik a már amúgy is szép virágot simítják ki, nappal kinyílva akár 10 cm szélesek is lehetnek. Feltűnő virágok.

 

 

Rojtos tulipánok

Könnyű kitalálni, hogy ezek a tulipánok honnan kapták a nevüket, mert rojtos szélű szirmaik vannak. Akár 75 cm magasra is megnőhetnek, de mivel mutánsok, mind a magasságuk, mind a virágzási időszakuk változó. A rojtos tulipánok a következőket tartalmazzák.

 

Bell Song

Bell Song

Ezek a tulipánok körülbelül 50 cm magasra nőnek, és az erős rózsaszíntől a korall színűig terjednek, fehér szélekkel és nagy levelekkel.

 

Davenport

Davenport

A Davenport tulipánok bíborvörös szirmai élénksárgával vannak kombinálva, így meglehetősen feltűnőek. Különlegesen vonzó kiegészítője lehet más típusú virághagymás ágyásoknak.

 

Cummins

Cummins

Gyönyörű levendula-lila szirmok fehérre szegve. Ezek a tulipánok akár 10 cm szélesek is lehetnek, amikor kinyílnak, és körülbelül 50 cm magasra nőnek.

 

 

Triumph tulipánok

A Triumph tulipánok messze a legnagyobb tulipánok, és egyetlen, csésze alakú szirmuk sokféle színben kapható. Csak 40 cm magasra nőnek, és elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak az április végtelen záporainak. Olyan fajtákban kaphatók, mint például:

 

Gavota

Gavota

Ez egy kétszínű fajta, amely valóban kiemelkedik a tulipánok közül, részben élénk színei miatt, a mély gesztenyebarna szegélye krémsárgával. Könnyen termeszthető, és 12-15 másik Gavotával párosítva néz ki a legjobban.

 

Shirley

Shirley

Ezek a tulipánok nyitáskor és záródásukkor változtatják a színüket, elefántcsontfehér szirmuk lilával van nyírva, amikor nyitva van, és világos lilával, ha zárva van. Kiválóak vágott virágnak.

 

Attila

Attila

Sötétlilára színezett nagy szirmok, rózsa és rózsaszín árnyalatokkal díszítve. Csodálatos aromájuk is van, amelyet élvezhetsz – emellett erős száruk ellenáll az időjárásnak.

 

 

Papagáj tulipánok

A papagáj tulipánok szokatlan színekkel, nagy szirmokkal és rojtos élekkel rendelkeznek. A papagáj tollazatára hasonlítanak, és zöld bimbójuk van, amelyek végül kinyílnak, hogy megmutassák színeiket. Késő tavasszal virágoznak, és elérhetik a 65 cm magasságot. Olyan fajtákat tartalmaznak, mint például:

 

Bright Parrot

Bright Parrot

Ezek túlméretezett élénk narancssárga szirmokat tartalmaznak, amelyek aranyozottak, és amikor nappal kinyílnak, olyan szélesre nyílnak, hogy szinte laposnak tűnnek. Nagyon könnyű termeszteni őket.

 

Black Parrot

Black Parrot

Ezek a tulipánok késő tavasszal virágoznak, és sötétlila szirmai vannak, feketével vágva. Ez egy látványos, teljesen káprázatos színekkel rendelkező tulipán.

 

Estella Rijnveld

Estella Rijnveld

Ezek a tulipánok, amelyeket Gay Presto-nak is neveznek, szeszélyes formájúak, világos, sötét rózsaszín szirmokkal, rózsaszín rózsa szélekkel és tollas fehér foltokkal rendelkeznek. Akár 60 cm magasra is megnőhetnek.

 

 

Liliomvirágú tulipánok

Kicsit eltérnek a többi tulipántól. Karcsú formájú, vékony száruk nem bírja a heves esőzéseket, ami azt jelenti, hogy védett helyre kell ültetni. A liliomvirágú tulipánok olyan fajtákat tartalmaznak, mint például:

 

Ballade

Ballade
Ballade

Ezek a tulipánok serleg formájúak, sárga középponttal, valamint királylila szirmokkal rendelkeznek, amelyeket elefántcsonttal díszítettek. A szellőben ringatva a Ballade tulipán karcsú és elegáns.

 

Mariette

A Mariette tulipánok hosszú szárúak, és mély szatén rózsa színűek, melynek alapja fehér. Kecsesek és elegánsak, és akár 55 cm magasra is megnőhetnek.

 

Fly Away

Fly Away

Serleg alakú szirmuk skarlátvörös színű, aranysárga szélű. Szépek vágott virágokként.

 

 

Botanikus tulipánok

Ezek olyan tulipánok, amelyek alacsonyan maradnak a talajon, és nagyon természetes megjelenésűek. Amint kibújik a földből, virágzik, és sokféle élénk színben kapható. Kora tavasszal virágoznak, masszívak és erősek, és igazán szépek. Olyan fajtákban kaphatók, mint például:

 

Cynthia

Cynthia

A Cynthia tulipánok halványsárga és rózsavörös színűek, és éjszaka bezáródnak. Napközben azonban kinyílnak, és csillagszerű mintát mutatnak, ami egészen feltűnővé teszi őket.

 

Alba Coreulea Oculata

Alba Coreulea Oculata

Gyönyörűen megtervezett, fehér szirmokat és mélykék középpontokat tartalmazó, mindössze 10-15 cm magasak, de nyitott állapotban csillagszerű megjelenésük minden bizonnyal felkelti a figyelmet.

 

Lilac Wonder

Lilac Wonder

Ahogy a nevük is sugallja, ezek a tulipánok sötétlila színűek, és élénksárga középpontjuk van, így az egyik legszembetűnőbb botanikai tulipán.

 

 

Viridiflora tulipánok

A Viridiflora tulipánnak van egy szokatlan tulajdonsága – mindegyikben vannak zöld színű szirmok, és csésze alakú szirmuk akár 8 cm átmérőjű is lehet. Fajtáik a következők:

 

Florosa

Florosa

A karcsú és elegáns tulipánok a liliomvirágú fajtára emlékeztetnek, és sokszínűek: lágy rózsaszín, mélyrózsa, krémfehér alap és lime-zöld lángok futnak át rajtuk. Lenyűgözően egy vázában néznek ki, és körülbelül 3 hétig bírnak ki, így hosszú élettartamú tulipánok.

 

Artist

Artist

A nagy, 8 cm széles szirmokkal ezek a tulipánok aranynarancs színűek, puha zöld csíkokkal. Ezek is hosszú élettartamúak, és körülbelül 3 hétig bírnak ki.

 

Doll’s Minuet

Doll’s Minuet

Magenta-rózsaszín hegyes szirmok és lila és lágyzöld tollazat található ezekben a virágokban. Elegánsak, tartósak és akár 50 cm magasra is megnőnek.