Liliom fajták: A liliom hibridek csodálatos fajtái és listája (képekkel)

A liliom a hosszú szárú évelő hagymás növények közé tartozik, amelyek lenyűgöző nagy virágokat hoznak. Nem minden liliomfajtának vannak illatos virágai. A liliomokat 9 fő kategóriába vagy osztályba sorolják. Az ezekbe az osztályokba tartozó különböző liliomfajtáknak megvannak a saját jellemzőik.

A liliomok valódi fajtái a Lilium növénynemzetséghez tartoznak, és hagymákból nőnek. A liliomfajtól függően ezek a leveles virágú növények 0,6-1,8 m (2 és 6 láb) közötti magasságúak.

Liliom Virágok

A liliom virágokat a virágforma és a virág megjelenése szerint osztályozhatjuk. Sok liliomvirág hosszú tölcsérre hasonlít, nagy szirmokkal (tépálok). Más liliomvirág-típusok szirmai önmagukba fordulnak vissza (visszahajló szirmok), mint például a török sapkás liliomé. Általában a liliomvirágok 3 szempontból oszthatók: lefelé, kifelé és felfelé néző.

Lilium Superbum
mocsári liliom

A Liliomokról

A Lilium nemzetségbe mintegy 100 liliomfaj tartozik.

A legnépszerűbb liliomfajták a keleti, az ázsiai és a trombitaliliom osztályok hibridjei.

Sok növénynek a köznapi nevében szerepel a “liliom” szó, de ezek nem igazi liliomok, mivel nem a Lilium nemzetségbe tartoznak. Például a Sárgaliliom nem igazi liliom, mivel a Hemerocallis nemzetség tagja. A Gyöngyvirág szintén nem igazi liliom, mivel a Convallaria nemzetség tagja.

Az FDA szerint a Lilium nemzetségbe tartozó liliomok, valamint a Sárgaliliomok mérgezőek a macskák számára. Az egész liliomnövény mérgező: a szár, a levelek, a virágok, a virágpor, sőt még a vázában lévő víz is. Számos liliomfajta mérgező a kutyák és az emberek számára is.

Liliom fajták: Liliom Hibridek és Fajok

A különböző liliomhibridek és virágok megismerése segíthet a kerti táj megtervezésében. Például egyes liliomfajták, például az ázsiai liliom hibridek korábban virágoznak, mint mások. A Martagon osztályba tartozó liliomok az árnyékot és a hűvösebb éghajlatot kedvelik, míg a Trompéta és Aurelian hibridek teljes napsütésben is jól érzik magukat, és késő nyáron virágoznak.

Íme a különböző liliom növénycsaládok és a különböző hibrid liliomfajták:

Ázsiai Liliomok (Ázsiai Hibrid Liliomok)

Az ázsiai liliom (Lilium asiatica), mint minden liliom, évelő virágos növény, és a legkorábban virágzó liliomfajták közé tartozik.

Ha könnyen termeszthető liliomot keresel, akkor az ázsiai hibrid liliom az egyik legjobb választás. A magas liliomszárak elérhetik a 60-150 cm-es (2-5 láb) magasságot, és teljes napsütésben is jól érzik magukat. Az ilyen típusú liliomhibridek a legtöbb talajtípusban könnyen fejlődnek.

Az ázsiai hibrid liliomok egyik jó tulajdonsága, hogy minden egyes száron több virág van. Minden ázsiai liliom szárán 4-6 nagy virágra számíthatsz. Egyes ázsiai liliomnövényeknek klasszikus liliom tál alakú virágai vannak, másoknak pedig feltűnően visszahajló tepáljuk. Ezek a feltűnő virágok mindegyike 10-15 cm (4″ és 6″) méretű lehet.

Az ázsiai liliom virágai sokféle színben pompáznak. Az ázsiai liliomok néhány lenyűgöző példányának virágai mélyvörös és narancssárga színűek. Más ázsiai hibrid liliomok finomabb, vonzóbb pasztellszínekben pompáznak. Amikor júniusban az ázsiai liliomok virágozni kezdenek, a virágzás várhatóan július közepéig vagy végéig tart.

Ha ázsiai liliomhibrideket szeretnél ültetni kertedbe, válassz olyan helyet, ahol teljes napfényt kapnak. Ügyelni kell arra, hogy a talaj jól vízelvezetésű legyen, de nedvesen legyen tartva. Az ilyen típusú hibrid liliomokat cserépben is könnyen nevelheted.

Az Ázsiai Liliom Hibridek és Fajták Típusai

Tüzes liliom (Lilium bulbiferum vagy Tűzliliom)

tüzes liliom

A Tüzes liliom (Lilium bulbiferum vagy Tűzliliom) nagy, narancssárga színű virága háromszög alakú, és akár 6 cm hosszúra is megnőhet. A Tüzes liliom illat nélküli virágai felfelé néznek, és a levélkék vonzó csillag alakot alkotnak. A virág közepén lévő porzók nem túl kifejezettek.

Lilium ‘Navona’

Lilium ‘Navona’

A Lilium ‘Navona’ egy fehér liliomfajta, amely nagyon nagy fehér virágokat hoz, visszahajló szirmokkal. Ennek az ázsiai hibrid liliomnak a mutatós fehér virágai felfelé állnak. A virágból kontrasztos sárga/narancssárga porzók állnak ki. Ezek a virágok gyakran jelennek meg esküvői csokrokban.

Lilium ‘Black Out’

Lilium ‘Black Out’

A Lilium ‘Black Out’ egy ázsiai hibrid liliom lenyűgöző példánya. Nagy, tüzes piros színű tepáljai a virág közepén mélyvörösre váltanak. Minden egyes hosszú száron 4-5 felfelé néző virág nő, amelyek a legsötétebb liliomvirágok közé tartoznak, amelyeket találhatsz.

Ázsiai ‘Pixie’

Asiatic ‘Pixie’

Az Ázsiai ‘Pixie’ egy évelő törpe liliomhibrid, amely teljes napsütésben érzi jól magát, és nagyon nagy rózsaszín, narancssárga vagy sárga virágai vannak. Ennek a kis ázsiai liliomhibridnek a szára nem nő magasabbra 45 cm-nél (18″), és a felfelé irányuló virágok május vége és június eleje között virágoznak.

Lilium ‘Dot Com’

A Lilium ‘Dot Com’ az ázsiai hibrid liliom egy mutatós fajtája, amely fehér és lila virágokat hoz, mélyvörös foltokkal. Ezek a magas liliomok körülbelül 90 cm-re nőnek meg, és minden száron 5-9 lenyűgöző, felfelé irányuló virágot kapunk.

Lilium ‘Citronella’

Lilium ‘Citronella’

A Lilium ‘Citronella’ sárga pöttyös, visszahajló sziromlevelekből álló, lefelé forduló, elbűvölő virágokat alkot.

Tigrisliliom (Lilium Lancifolium)

Tiger lily

A Tigrisliliom (Lilium Lancifolium) narancssárga színű, tál alakú virágokat hoz, amelyeknek minden egyes visszahajló szirmát sötét foltok borítják. A Lilium ‘Double Tiger’ ennek a fajtának egy változata, lenyűgöző narancssárga dupla virágokkal.

Érdekelhet: borzas púpliliom

Martagon Liliom – Hybrid Martagon Liliomok (Lilium Martagon)

A hibrid Martagon liliomok (Lilium martagon) a liliomok II. osztályába tartoznak, és kivételes virágzást hoznak.

Egyes Martagon liliomhibridek magasabbra nőnek, mint az ázsiai liliomok, és egyes fajták akár a 180 cm magasságot is elérik. Általában ezek a liliomfajták számos lefelé néző kis virágot hoznak, száranként 12-50 virággal!

Mivel a Martagon liliom virágai erősen visszahajlóak, általában Török sapkának nevezik őket. Szirmaik színei változatosak lehetnek, beleértve a sárgát, a vöröset, a rózsaszínt, a levendulát, a fehéret és a narancssárgát. Egyes Martagon liliom hibrid szirmok pöttyösek, mások csíkosak, és vannak olyanok is, amelyek csak egyszínűek.

Általában a martagon liliomok teljes napsütésben és félárnyékban is jól fejlődnek. Ezek a liliomnövények nagyon árnyékos helyeken is jól elvannak, így a martagon liliomot bokrok közé vagy a kert árnyékos részeire is ültetheted.

Mivel könnyen termeszthetőek, a Martagon liliom hibridek a kezdő kertészek számára is megfelelőek.

A Martagon Liliom Hibridek és Fajták Típusai

Lilium ‘Arabian Knight’

A Lilium ‘Arabian Knight’ Török sapka stílusú virágokat hoz, amelyek illatosak és lefelé néző virágokkal rendelkeznek. A tepálok rozsdabarna színűek, világos narancssárga szegéllyel. A magas szárakon akár 50 pompás virágra is számíthatsz.

Lilium ‘Manitoba Morning’

Lilium ‘Manitoba Morning’

A Lilium ‘Manitoba Morning’ a Martagon liliom hibrid fajtája, amely rózsaszínű, csüngő virágokat hoz, és amelyeknek a tepáljai visszahajlóak. Ezeknek a Török sapkás virágoknak feltűnő narancssárga porzóik vannak, amelyek a föld felé mutatnak. A Manitoba Morning liliom árnyékos körülmények között és teljes napsütésben is jól fejlődik.

Lilium ‘Album’

A Lilium ‘Album’ egy könnyen termeszthető Martagon hibrid liliom, amelynek tiszta fehér, lefelé néző virágai kora nyáron jelennek meg. Mivel ezek a liliomfajták 150-210 cm (60″ és 82″) közötti magasságot érnek el, jó évelő növények szegélynek vagy a virágágyások hátsó részébe.

Lilium ‘Pink Morning’

Lilium ‘Pink Morning’

A Lilium ‘Pink Morning’ finom illatú, Török sapka alakú, lefelé forduló virágokkal rendelkezik. A világos rózsaszínű tepálok piros pettyesek és fehér szegélyűek.

Candidum (euro-kaukázusi) liliomok – III. osztály

A Candidum hibrid (Lilium candidum) III. osztályába tartozó liliomok többnyire az európai liliomfajokkal állnak rokonságban. A liliomhibridek más osztályozásaihoz képest nem sok liliomfajta tartozik ebbe a kategóriába.

E faj legnevezetesebb liliomnövénye a Madonna liliom, amelyet egyes beszámolók szerint már több mint 3000 éve termesztenek. A Madonna liliom körülbelül 1,3 m (4 láb) magasra nő, de egyes példányok akár a 2 m (6 láb 7″) magasságot is elérhetik!

A Madonna liliom növény egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a hosszú, trombitaszerű fehér liliomvirágai. A Madonna liliom virágai nagy, 6 szirmúak. Akár 8 cm hosszúra is megnőhetnek, és enyhén visszahajlóak. Ez a kifelé néző virágoknak mutatós megjelenést kölcsönöz, mivel a hosszú narancssárga porzók a virág közepéből mutatnak kifelé.

A Candidum Liliom Hibridek és Fajták Típusai

Turbánliliom (Lilium pomponium)

A Turbánliliom (Lilium pomponium) lefelé néző, vörös, lógó virágai török sapka alakúak.

Lilium monadelphum

A Lilium monadelphum a Candidum liliom egyik fajtája, amely nagy, kifelé néző virágokat hoz, sárga, enyhén hátrahajló sziromlevelekkel. A sárga virágok szélein lila foltok találhatók.

Amerikai Liliomok (Amerikai Hibridek) – IV. osztály

Az amerikai hibridek osztályozásába (IV. osztály) tartozó liliomfajták közé tartozik az összes Észak-Amerikában őshonos liliom.

Attól függően, hogy Észak-Amerika melyik részében élsz, az amerikai liliomhibridek különböző időpontokban virágoznak. A melegebb államokban késő tavasszal és kora nyáron számíthatsz a különböző, kellemes illatú virágok sokaságára. A hűvösebb államokban és Kanadában előfordulhat, hogy júliusig kell várnod, hogy az amerikai liliom hibridek virágzását láthasd.

Az amerikai liliomhibridek virágai a színek és sziromminták széles skáláján jelennek meg. Az amerikai liliomok közül soknak visszahajló szirmai vannak, amelyek a talaj felé fordulva lógnak lefelé. Egyes amerikai liliomhibridek virágai azonban Török sapkás megjelenésűek, míg mások szirmai szétterülnek, és úgy tűnik, hogy az égig érnek.

A legtöbb amerikai liliomfajta jól fejlődik részleges árnyékban, és alkalmas bokrok közé vagy fás területekre való ültetésre.

Amerikai Liliomfajták és Hibridek Típusai

Párducliliom (Lilium pardalinum)

Lilium pardalinum

A Párducliliomot (Lilium pardalinum) leopárdliliomnak is nevezik, és török sapka alakú, teljesen visszahajló szirmú virágokat hoz. A lefelé néző Párducliliom virágai vörös-narancssárga színűek, a leveleket barna pöttyök borítják. Ez is egy magas liliomhibrid, amelynek szára akár 2,5 m (6,6 láb) magasra is megnőhet.

Török Sapka Liliom (Lilium superbum)

A Török Sapka Liliom (Lilium superbum) egy olyan liliomvirág fajta, amely nedves körülmények között is képes növekedni. A nagy liliomhibrid jól fejlődik részleges árnyékban, és nagy, sárga vagy mély narancssárga színű virágokat hoz, sötétbarna foltokkal. Ezeket amerikai tigrisliliomnak is nevezik, és abban különböznek az ázsiai tigrisliliomtól, hogy a virágok közepén zöld csillag található.

Philadelphia Liliom (Lilium philadelphicum)

Lilium philadelphicum

A Philadelphia Liliom (Lilium philadelphicum), vagy Wood Liliom, nagy, felfelé néző virágai narancssárga/piros szirmokkal rendelkeznek, amelyek csillag alakban terülnek szét. Más amerikai liliomfajtákhoz képest a Philadelphia liliom csak 30-90 cm (12″ és 35″) közé nő meg. Ez a liliomfajta hűvösebb éghajlaton is jól fejlődik, és nyár közepe és augusztus között virágzik.

Kellogg Liliom (Lilium kelloggii)

A Kellogg Liliom (Lilium kelloggii) az amerikai liliom nagy fajtája, amely nagy, mutatós, lefelé néző, lógó virágokat hoz. Minden egyes magas liliomszáron akár 27 illatos virág is nőhet, amelyeknek szirmai visszahajlóak. Ezek a hosszú szirmok általában világos rózsaszínűek, a szirmokat sötét rózsaszínű pettyezettséggel borítva.

Lilium ‘Lake Tulare’

A Lilium ‘Lake Tulare’ elragadó virágai rózsaszínű, ovális alakú, hátrafelé göndörödő szirmokkal rendelkeznek, amelyek hegyesre keskenyednek.

Lilium ‘Yellow Butterfly’

A Lilium ‘Yellow Butterfly’ liliomok lefelé irányuló, lecsüngő virágaikkal olyanok, mint egy fényes gyertyatartó. A banánszínű, visszahajló szirmok csúcsa felfelé mutat, a sötét narancssárga porzók pedig a föld felé mutatnak.

Lilium ‘Spirit of America’

A Lilium ‘Spirit of America’ hosszú, leveles szárú fürtökben nő, amelyekben rengeteg piros, török sapka alakú, bólogató virág található.

Longiflorum Liliomok (Longiflorum hibridek) – V. osztály

A Húsvéti Liliom (Lilium longiflorum) egy nagy, mutatós liliom, amelynek hosszú, fehér, trombitaszerű virágai vannak. A Longiflorum osztályba tartozó liliomhibridek általában teljes napsütésben is jól fejlődnek, és könnyebben nevelhetők konténerben vagy cserépben, mint a kertben.

A húsvéti liliom virágait gyakran használják vágott virágként nagy csokrokban. A húsvéti liliom szára 60-90 cm magasra nő, és minden egyes leveles szár számos hosszú, illatos fehér virágot hozhat.

Bár a húsvéti liliom fajtája általában júniusban vagy júliusban virágzik, különleges gondoskodással a liliom tavasszal, húsvét táján is virágzásra “kényszeríthető”.

Bár a klasszikus Longiflorum liliom virága fehér, számos különböző színű fajtát fejlesztettek ki.

A Longiflorum Liliom Fajtái

Lilium longiflorum ‘Deliana’

A Lilium longiflorum ‘Deliana’ trombita alakú, kifelé néző krémsárga virágokkal rendelkezik.

Lilium longiflorum ‘Elegant Lady’

A Lilium longiflorum ‘Elegant Lady’ hosszú, illatos virágai a húsvéti liliomhoz hasonló alakúak, de kellemes rózsaszínűek. Ezt a liliomfajtát ‘Rózsaszín Húsvéti Liliomnak’ is nevezik.

Lilium longiflorum ‘Triumphator’

Lilium longiflorum ‘Triumphator’

A Lilium longiflorum ‘Triumphator’ a Lilium longiflorum Húsvéti Liliom alacsonyabb osztályozású típusa. Ennek a liliomfajtának feltűnő fehér trombitavirágai vannak, amelyeknek mély rózsaszínű a közepe.

Trombita és Aureliai Liliomok (Trombita és Auréliai hibridek) – VI. osztály

Az egyik leglenyűgözőbb és legillatosabb liliomfajták a trombita és az auréliai hibridek.

A trombitahibridek közé sorolt liliomfajták mindegyikének hosszú, tölcsérszerű virágai különböző színűek és árnyalatúak. A trombitahibrid liliom virágai lehetnek lefelé, kifelé vagy felfelé nézőek. Egyes virágok tál alakúak is, a legtöbb trombitaliliom faj virágai azonban trombita alakúak.

A trombita vagy auréliai liliom fajtájától függően a virágok 15-25 cm hosszúak. Egy-egy hosszú liliomszáron 12-15 virág lehet száranként. A trombitaliliom- vagy auréliai liliomfajták ültetésével tehát mutatós virágkavalkádot hozhatsz létre kertedben.

A nagyszerű része a trombitaliliom- vagy auréliai liliomhibridek ültetésének a kertedbe, hogy a szezon végén virágoznak. Ezért csodálatos virágzásban gyönyörködhetsz amikor sok más növény már nem virágzik.

Az ázsiai liliomosztályoktól eltérően a legtöbb liliomnak a trombiták osztályában édes illatú virágai vannak. Mivel ezek a liliomvirágok erős illatúak, túl intenzívek lehetnek ahhoz, hogy vágott virágként beltérben tartsuk őket, ha érzékenyek vagyunk a szagokra.

Trombitaliliom Típusok, beleértve az Auréliai Liliom Hibrideket

Lilium ‘Golden Splendor’

Lilium ‘Golden Splendor’

A Lilium ‘Golden Splendor’ egy trombitavirágú liliom, nagy, kifelé vagy lefelé néző sárga virágokkal. A Golden Splendor virágai nagyon illatosak, és akár 20 virágra is számíthatsz minden egyes hosszú liliomszáron.

Lilium ‘Rimmer deVries’

A Lilium ‘Rimmer deVries’ liliom nagyon nagy, visszahajló szirmú virágokat hoz. A szirmok fehér és sárga színűek, amelyek középen sötétbarnára fakulnak. Ennek a liliomfajtának lenyűgöző tulajdonsága a hosszú, kiálló porzó. Ehhez a liliomhibridhez hasonló a ‘Susan Elizabeth’, amelynek szirmai világos narancssárga színűek, visszahajló szirmokkal.

Lilium ‘African Queen’

Lilium ‘African Queen’

A Lilium ‘African Queen’ egy nagyon illatos liliom, amelynek extra nagy trombitavirágai vannak. Minden egyes narancssárga színű trombitavirág 15-20 cm hosszúra nőhet. A virágok lehetnek lefelé vagy kifelé irányulóak.

Lilium ‘Beijing Moon’

Lilium ‘Beijing Moon’ egy Auréliai hibrid liliom, amely lenyűgöző, trombita alakú virágokat fog hozni a kertedbe. Ezek is a magas liliom fajták közé tartoznak, egyes fajtái elérik a 6 láb (1,8 m) magasságot. A csodálatos rózsaszín és fehér virágok erős virágillattal is rendelkeznek.

Keleti Liliomok (keleti hibridek) – VII. osztály

A keleti liliomok a legnépszerűbb kültéri liliomok közé tartoznak. Sokak számára a keleti hibrid liliom a kedvenc választás. Ennek oka, hogy ezeknek a növényeknek lenyűgöző, hatalmas virágaik és édes illatuk van. A keleti hibrideket azonban néhány más liliomkategóriához képest nehezebb lehet termeszteni.

A keleti osztályba tartozó liliomhibridek abban különböznek az ázsiai hibridektől, hogy a virágok általában nagyobbak és illatosabbak. A keleti liliomfajták nyár közepétől virágoznak, és némelyikük még ősszel is folytathatja virágzását.

A keleti liliomhibridek virágai általában a rózsaszín, a vörös, a narancs és a fehér különböző árnyalataiban pompáznak. Kivételt képez azonban a lenyűgöző keleti Stargazer liliom, amelynek felfelé néző, lapos virágai vannak.

A keleti liliomok egyes fajai 3 és 5 láb (0,9-1,5 m) közötti magasságúra nőhetnek. Virágaik a liliomfajták közül a legnagyobbak közé tartoznak.

A Keleti Liliom Hibridek és Fajták Típusai

Lilium ‘Stargazer‘

Lilium ‘Stargazer‘

A Lilium ‘Stargazer’ egy látványos hibrid liliomfajta, tál alakú virágokkal és intenzív illattal. A nagy fehér-rózsaszín szirmok enyhén hátrafelé görbülnek, és minden száron körülbelül 8 nagyon nagy virágot hoz. A keleti hibridek között ez a kevés felfelé néző liliom egyike.

Lilium ‘Muscadet’

A Lilium ‘Muscadet’ egy keleti liliomfajta, amely kifelé néző, fehér virágokat hoz, intenzív illatot árasztva. A hosszú fehér szirmok szélei fodrosak, középen egy rózsaszín csík és pöttyök futnak végig.

Lilium ‘Mona Lisa’

Lilium ‘Mona Lisa’

A Lilium ‘Mona Lisa’ a törpe keleti liliom egy szívós fajtája, amely viszonylag könnyen termeszthető. A rózsaszínű, fodros szirmokon sötétvörös-rózsaszín pöttyök találhatók, és lenyűgöző, kifelé néző virágokat alkotnak.

Lilium ‘Casa Blanca’

A Lilium ‘Casa Blanca’ a keleti liliom hibridek közül az egyik legelegánsabb a tiszta fehér virágaival és a kontrasztos piros/narancsszínű porzóival. Ez az erősen illatos liliom száranként 6-8 virágot növeszt.

Más Hibridek (osztályok közötti hibridek) – VIII. osztály

Az osztályok közötti liliomhibrideket különböző osztályokból származó liliomfajták keresztezésével termesztik. Ennek eredményeképpen különböző liliomfajták jönnek létre, amelyek mindegyike saját egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.

Néhány a legnépszerűbb osztályok közötti hibridek közül:

Az LA liliom hibridek a Lilium longiflorum és az ázsiai liliom keresztezései. Ez a fajta hibrid liliom nagy, lapos virágokkal rendelkezik, amelyek enyhén illatosak.

Az OT liliom hibrideket a keleti liliom és a trombitaliliom keresztezésével tenyésztik. Az ebből a típusból származó liliomok virágai erősen illatosak, nagy, szemet gyönyörködtető trombitavirágokkal.

A LO liliom hibridek a Lilium longiflorum liliom és a keleti fajták keresztezéséből származnak. Ezek a liliomhibridek erős illatúak és trombita alakú, ívelt szirmú virágaik vannak.

Fajliliomok – IX. osztály

A Fajliliomok közé tartozó liliomok a vadon élő, őshonos liliomok. Ezek a vadliliomok a szüleik az összes hibrid liliomnak az előbb említett 8 liliomosztályból.

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb liliomosztályokba tartozó liliomhibrideket sokkal könnyebb kertben vagy cserépben termeszteni, mint a vadon élő, fajliliomokat.

Számos olyan gyönyörű virágú növény is létezik, amelyek nevében szerepel a “liliom” szó, de nem valódi liliomok. Ezért jó, ha nem felejtjük el, hogy minden valódi liliom a Lilium nemzetségbe tartozik. Más növényfajták, mint például a Kála, a tavirózsa, a napraforgó vagy a gyöngyvirág nem valódi liliomfajták.