Borzas Púpliliom (Tricyrtis hirta) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Tricyrtis, amelyet a kertészkedők körében inkább púpliliomként emlegetnek, egy növénynemzetség, amelybe körülbelül 20 ázsiai virágzó növényfaj tartozik.

Hazájukban ezen növények patakpartokon és árnyas sziklaszirteken nőnek. Kelet-Ázsiától egészen a Himalájáig számos keleti térségben őshonosak, így például Japánban, Kínában, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken.

A púpliliom-nemzetség négy további részre oszlik – Brachycyrtis, Flavae, Hirtae és Tricyrtis. Számos különös külsejük miatt figyelemre méltó növényfajta található köztük, ennek ellenére a kertészek körében csak pár fajta vált népszerűvé, sajnos. Ettől függetlenül, ha kicsit ki akarod színezni a kerted, ezek a virágok tökéletesek lehetnek számodra.

Az olyan virágok nevelése és gondozása során, mint a tajvani vagy a borzas púpliliom, gyorsan rájössz majd, milyen elbűvölőek tudnak lenni ezek a növények.

Szépségüket talán csak lezser természetük szárnyalja túl. Minden kertbe egzotikus hangulatot csempésznek, de persze a belteret is díszíthetik, ha úgy döntesz, hogy aranyos kis cserepekbe ülteted őket, ami biztosíthatunk, hogy könnyed és szórakoztató program lesz.

 

 

Amit a púpliliom növényekről tudni érdemes

 • Ezek a virágzó növények a világ számos területén nőnek. Hosszú idő alatt sűrű növénycsoportosulásokat alkotnak, mégsem beszélünk inváziós fajról.
 • Akkor kezdenek el csak virágozni, amikor az évelő növények többsége már túlvan rajta. Elragadó, színpompás virágaikban késő őszig gyönyörködhetünk.
 • Dísznövényként és vadon élő fajként is egyaránt nagy hatással vannak környezetükre.
 • Virágaik igen vonzók a beporzók, például a méhek számára, termésük pedig számos vadon élő állatfajnak jelent fontos táplálékforrást.
 • A legtöbb kertész előszeretettel ülteti ezeket a gyönyörű növényeket erdőkertekbe, évelő szegélyekbe, vagy patakok, tavak partjára. Egy ösvény vagy járda mentén is remekül mutatnak, szinte üdvözölnek, mikor nap, mint nap elhaladunk mellettük.
 • Kiválóan érzik magukat részleges vagy teljes árnyékban. Leginkább a meleg hőmérsékletet kedvelik, de jó fagytűrő képességükről is ismertek.
 • Szerves, enyhén savanyú és jó vízelvezetésű talajban növekednek a legélénkebben.
 • A púpliliom egészségét leginkább a nedvesség befolyásolja, úgyhogy gondoskodjunk róla, hogy annyi vizet kapjon, amennyire csak szüksége van.
 • A púpliliom-fajták levelei ehetőek ugyan, a legtöbb részük azonban mérgező a macskákra és kutyákra. Javasoljuk, hogy olyan helyen neveld tehát őket, ahol a kíváncsi kiskedvencek nem férhetnek hozzá.
 • A púpliliomok barátságos természetű növények, így kiváló társaik más virágzó növényfajoknak, például a salamonpecsétnek, a mirigyes őszirózsának, a kaukázusi nefelejcsnek, és a szárölelő keserűfűnek.

 

 

púpliliom

A Tricyrtis hirta tulajdonságainak áttekintése

 • A púpliliom-nemzetség virágzó növényei lágyszárú évelők, kúszó gyöktörzzsel. Száruk általában függőleges, néha felfelé ívelő szárú, vagy de a közepétől felfelé el is ágazhatnak.
 • Fajtától függően 60-90 cm magasra és a 45-60 cm szélesre nőnek. Ha szobanövényként neveled őket, valószínűleg jóval kisebbek maradnak, mint természetes élőhelyükön gyarapodó társaik.
 • Zöld vagy tarka levélzetük szár nélküli levelekből áll, amik közvetlenül a szárból erednek.
 • Késő nyáról őszig tartó virágzási időszakuk alatt káprázatos, egymástól távol elhelyezkedő virágokat hoznak. A virágoknak hím és nőstény részei is vannak.
 • Virágaik csillag alakúak, az őket körülölelő hat szabad lepellevél két lepelbe rendeződik. A belső lepel felfelé álló díszes levelekből áll, a külső lepelben pedig üregek találhatók, melyek nektárt választanak ki.
 • A lepellevelek általában fehér színűek, rózsaszín és lila pöttyökkel, de egyes fajoknál előfordulhatnak krémfehér vagy citromsárga levelek és narancssárga, vörös, vagy akár barna pöttyök is.
 • A virágzási időszak végeztével a virágokat toktermések váltják fel a növényen. Ezek a hengerded termések érésükkor apró magokat szórnak szét.

 

 

A púpliliom gondozása 

A púpliliomok teljes árnyékban is boldogan nőnek, ezért is válik belőlük rendszerint az egyik legkiválóbb kerti társ. Általánosságban véve a növények reggelenként a teljes napfényt is tűrik, de csak ha bőven ellátjuk őket nedvességgel.

 

Fényigény

Ha olyan területen élsz, ahol a forró, száraz időjárás a domináns, növényeid szórt fényben vagy teljes árnyékban érzik majd a legjobban magukat.

 

Hőmérséklet

A púpliliomok számára a virágzáshoz ideális hőmérséklet fajonként eltér. A legszívósabb faj a borzas púpliliom, amely akár a -20°C-ot is elviseli. Viszont, ha a téli hónapok túlságosan zordak a környékeden, akkor jobb lesz a növényeket bent egy cserépben nevelni és kímélni őket a tartós fagytól.

 

Kértevők / betegségek

Kártevőkre és betegségekre általában nem érzékenyek. Az viszont előfordulhat, hogy kéretlen látogatók, például meztelen csigák veszik birtokukba a fiatal növényeket. Ha betolakodókra gyanakszol, kiirtásuk után helyezhetsz el csalétket a növények körül, ezzel elkerülve a jövőbeni hasonló eseteket.

 

 

Tricyrtis hirta

A púpliliomok ültetése

Ha egzotikus virágokkal teli kertet szeretnél, érdemes a púpliliomokat tavasszal elültetni, amikor a hőmérséklet biztosan nem esik már fagypont alá. Az optimális növekedést elősegítendő, ügyelj rá, hogy virágaid szélvédett helyet kapjanak.

A púpliliomok nevelésében és gondozásában kulcsszerepet játszik a termesztőközeg. Ha jó vízelvezető, szerves anyagokban gazdag talajban neveled őket, életük során alig vagy egyáltalán nem lesz szükségük műtrágyára.

Akár a kinti, akár a benti növényeket részesíted előnyben, a púpliliomok leginkább a humuszos talajtípusokat kedvelik. Növekedésük jellemzően gyors ütemű, de ha nem találod őket elég dinamikusnak, trágyázhatod is őket. Ez esetben évente egyszer vagy kétszer adj nekik töménységének felére higított szerves vagy általános folyékony műtrágyát!

 

 

A púpliliomok öntözése

A púpliliomok azon könnyű természetű növények közé tartoznak, amelyek kedvelik az állandó nedvességet. Öntözésük során azonban figyeljünk oda, hogy ne kapjanak túl sok vizet, kerüljük a talaj átnedvesedését és a pangó víz kialakulását.

A virágok hajlamosak a gyökérrothadásra, ezért néha jobb megfeledkezni az öntözésről, mintsem a kellő mennyiségnél több vizet adni neki.

Az öntözés gyakorisága az aktuális évszak és a környezeti körülmények függvényében változik. Ha csapadékos területen laksz és a szabadban neveled a púpliliomot, nem lesz szükséged még pluszban öntözésre. Meleg és száraz éghajlaton viszont növényed a szokásosnál gyakrabban igényelnek majd egy jó locsolást.

Ha biztosan tudni akarod, hogy növényeid jól érzik-e magukat, rendszeresen ellenőrizd két öntözés között a talajt! Ha a felső 2 cm-es rétege száraz tapintású, akkor liliomaid szomjasak és készen állnak az újabb öntözésre.

 

 

Tricyrtis

A púpliliomok szaporítása

A púpliliomok káprázatos virágait egyenesen öröm nézni, miért ne osszuk meg tehát ezt az élményt családunkkal és barátainkkal is?

Szerencsénkre ezen növények igen könnyen szaporíthatóak magvetéssel, szárdugványozással vagy tőosztással is. Mi több, némelyik módszer felettébb rövid idő alatt örvendeztet meg látványos eredményével.

 

Magról

Ha a púpliliomot beltéren kívánjuk magról szaporítani, akkor a magokat, mihelyt megértek, össze kell gyűjtenünk, majd a hűtőben tárolnunk legalább egy hónapig, mielőtt elültetjük.

Késő ősszel vagy kora tavasszal közvetlenül a kertbe is elszórhatjuk őket. Javasoljuk, hogy a magokat nedves táptalajba ültesd és helyezd őket közvetlen fénybe. A talaj számára ideális hőmérsékletet, azaz a 65-70°F-t (18-21°C) a csírázásig fent kell, hogy tartsuk. Ez általában 4-6 hetet vesz igénybe.

 

Szárdugványokkal

A púpliliomot 10 cm hosszú szárdugványok segítségével is szaporíthatjuk, amelyeket kora nyáron érdemes lemetszeni. Az új növények általában hajlamosak arra, hogy éppen a levelek alatt fejlesszék ki új gyökereiket, ezért a dugványunk felső részén mindenképp legyen egy levél.

Az optimális növekedés elősegítéséhez a dugványok alsó végét mártsuk gyökereztető hormonba, ezután süllyesszük őket nedves gyökereztető táptalajba egészen a levéltengelyig. Ha világos, meleg helyre ülteted őket és rendszeresen gondoskodsz a talaj nedvességéről, dugványaid pár hét alatt erős gyökérzetet növesztenek majd.

 

Tőosztás

A tőosztás még egy jó módszer, ha a következő szezonban több púpliliomot szeretnél kertedbe. Annyit kell mindössze tenned, hogy annyi részre osztod fel növényed, amennyi növényed szeretnéd, hogy legyen, és tavasszal egyenként elültetni őket. Ha biztosra akarsz menni, mindegyik apró növényednek a föld alatti gyöktörzsén legyen egy rügy!

 

 

Összegzésképpen

Ha járod a boltokat gyönyörűbbnél gyönyörűbb növényeket keresve a gyűjteményedbe, a púpliliomot, ezt az egyedülálló virágzó növényt lehetetlen otthagyni!

Nemcsak varázslatos, egzotikus külsejük miatt, hanem azért sem, mert nevelésük, gondozásuk és szaporításuk is rendkívül egyszerű. Csupán egy kis időre, türelemre, vízre és sok-sok szeretetre van szükségük, hogy mesés virágaikkal megajándékozzanak.

Érdekelhet: 30 népszerű lilom fajta