Mocsári liliom (Lilium Superbum) gondozása és amit tudni kell róla

Több liliomfajtát neveznek mocsári liliomnak. Ilyen a Lilium Martagon (Közép-Európában és Kelet-Ázsiában őshonos) vagy a Lilium Michauxii (Észak-Amerika délkeleti részén őshonos). A név azonban jogosan a Lilium Superbumot illeti.

Narancssárga árnyalata és sötét foltjai miatt valószínűleg amerikai tigrisliliom, mocsári liliom, turbánliliom vagy királyliliom néven fogod látni ezt a szép liliomot. A liliomok általában remekül illenek a kertekben.

Ideálisak virágos szegélyekbe, és remekül mutatnak tavak vagy patakok közelében is. Nagyszerű módja annak is, hogy magasságot adjunk egy kültéri térnek.

Készen állsz a mocsári liliom termesztésére? Olvass tovább!

 

 

A mocsári liliom virágról

 • A virág neve a szirmairól és a kelyheiről származik, amelyek teljes virágzáskor fordított helyzetben vannak, szinte összeérnek a virág hátsó része felé, és valahogy egy hagyományos török kalapra emlékeztetnek, innen kapta az angol nevét (Turk’s cap lilies).
 • Mint már említettük, ez a virág Észak-Amerika keleti és középső részén őshonos, New Hampshire-től New Yorkon és Illinois-on át egészen Georgiáig, Alabamáig és Floridáig.
 • Ezek a gyönyörű és könnyen nevelhető liliomok nagyon ellenállóak, ha kártevőkről és betegségekről van szó. Leveleiket azonban néha megtámadhatják a vörös liliombogarak. A legjobb, ha rendszeresen ellenőrzöd a növények leveleit, és szükség esetén megfelelő növényvédő szert alkalmazol.
 • Virágzáskor a mocsári liliomok vonzzák a kolibriket, a pillangókat és számos más beporzót. Mint ilyenek, nagyszerű módja annak, hogy kertedet élettel telibbé és környezetbarátabbá tedd.
 • Mint minden liliom, a mocsári liliom is rendkívül mérgező a macskák számára. Mindazonáltal a kutyákra és a lovakra nem jelent veszélyt. Furcsa, igaz?
 • Ezeknek a növényeknek nincs ismert gyógyászati haszna, de a hagymájuk ehető. Keményítő ízük a fehérrépára hasonlít. Az ázsiai konyhában gyakran használják a burgonya alternatívájaként vagy levesek sűrítőanyagaként.

 

 

Lilium Superbum
mocsári liliom

Lilium Superbum: Áttekintés

 • A mocsári liliom magas virág, átlagos magassága 1 és 2 méter között mozog. Érdekes módon ez a legmagasabb amerikai őshonos liliom.
 • Virágzási időszaka kora nyáron kezdődik, bár a helyi időjárástól függően a nyár közepéig is elhúzódhat.
 • A legtöbb növény akár hét virágot is hoz a virágzási időszak alatt. Néhány rendkívüli, optimális körülmények között termő növénynek akár több tucatnyi virág is lehet egy-egy száron. A rekordot egy olyan növény tartja, amely 40 virágot tartott egyetlen száron.
 • A mocsári liliomok azonban pompás virágaik ellenére szinte illatmentesek.
 • A mocsári liliom virágai hosszú virágzatokon keresztül kapcsolódnak a szárhoz. A több lógó virággal rendelkező szár egy természetes csillárra hasonlít.
 • A termesztési körülményektől függően a Lilium Superbum színe a mélysárgától a tüzes narancssárgáig változhat, vörös sziromcsúcsokkal. A virágok közepén zöld csillag található. Ez a tulajdonsága különbözteti meg más fajtáktól, amelyeket gyakran összetévesztenek ezzel a növénnyel.
 • Minden egyes virágnak 3 dús szirma és 3 sepalis szirma van, amelyek mindegyike karcsúan ívelt, a csúcsuk pedig felfelé, a nap felé nyúlik. A levélkék és a szirmok azonosak, ezért sokan azt feltételezik, hogy ezeknek a virágoknak 6 szirma van. A virágok meglehetősen nagyok, átlagos szélességük 5-10 cm között mozog.
 • Minden virág 6 porzóval és barna porzóval rendelkezik. A maghüvelyek kora ősszel fejlődnek ki.
 • A zöld levelek elliptikus alakúak, és a szárak körül pórusokba rendeződnek. A levelek körülbelül 15 cm hosszúak.

 

 

A mocsári liliom gondozása

Fényigény

A mocsári liliom a gazdag talajt és a teljes napsütést kedveli. Részleges árnyékban is jól érzi magát, ha naponta legalább 16 órányi fényt kap. Ideális esetben olyan helyre ültessük a liliomot, ahol sok reggeli napot, délután pedig szűrt napot vagy részleges árnyékot kap.

 

Talajigény

Ezek a szép liliomok nedves, savas talajban érzik jól magukat. Rendszeresen ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát, és soha ne hagyd teljesen kiszáradni. Ne feledd, hogy a Lilium Superbum természetes élőhelyei közé tartoznak a nedves rétek és a nedves erdők.

Mindazonáltal győződj meg arról, hogy a talaj jó vízelvezető képességű, mivel a nedves talaj nem ideális ezeknek a növényeknek. A talaj vízelvezető tulajdonságait javíthatod, ha kb. 30 cm mélységig komposztot vagy más szerves anyagot adsz hozzá. A humusz, a homok vagy a tőzeg szintén nagyszerű módja a vízelvezetés szabályozásának.

 

Tápigény

A liliomoknak rendszeres tápoldatozásra van szükségük, különösen az első években. Az 5-10-5-ös műtrágya nagyszerű, ha azt szeretnéd, hogy liliomaid dús virágfürtökben pompázzanak.

Ha egy kis komposztot helyezünk a liliomok tövébe, az is remek módja annak, hogy extra tápanyagot adjunk ezeknek a növényeknek. A mulcsozás is javasolt, különösen nyáron, hogy a talaj nedves és hűvös maradjon.

Ezek a növények nem igényelnek rendszeres metszést. Ha azonban a növény elvesztette virágait, és a levelek elvesztették minden életerejüket, a legjobb, ha a tövénél metszed meg őket. Ez megvédi a növényeket a betegségektől és a különböző vírusoktól.

 

 

rózsaszín mocsári liliom

A mocsári liliom ültetése

A Lilium Superbum hagymák ültetésekor ügyelj arra, hogy a talaj viszonylag laza legyen, hogy a gyökerek ne ütközzenek ellenállásba a kihajtáskor. Kerti kapával ássunk 13-15 cm mély lyukakat. Használhatsz speciális hagymaültető szerszámot is, amelyet a legtöbb kertészeti boltban megtalálsz.

Helyezd a hagymákat a lyukakba, fedd be őket kerti földdel, és tegyél rá egy természetes mulcsból készült felső takarást. Ez megtartja a nedvességet, miközben a hőmérsékletet is egyenletesen tartja. Az első növekedési időszakban érdemes ezeket a növényeket üvegházba helyezni, ahol 10-18 °C-os átlaghőmérsékleten fejlődhetnek.

A talajhőmérsékletnek 9 °C körül kell lennie. Ha azt tervezed, hogy ezeket a növényeket átülteted, akkor ezt tavasszal kell megtenni. Az átültetés előtt metszd meg a növények tetejét.

Érdekelhet: Liliom fajták – 30 népszerű fajta

 

 

A mocsári liliom öntözése

A Lilium Superbum a könnyű öntözést kedveli. Ideális esetben a vegetációs időszakban hetente körülbelül pár centinyi vizet kell kapniuk. Van egy egyszerű eljárás, amellyel meghatározhatod, hogy mennyi ideig kell öntözni a kertet, hogy egy pár centi vizet kapjanak a növények.

Egyszerűen helyezz egy műanyag edényt az öntözőberendezés közelébe. Ez az öntözőberendezéstől függ, de a legtöbb esetben körülbelül egy óra szükséges ahhoz, hogy pár centi vízhez jussanak. Oszd ezt három 20 perces öntözési alkalomra. A rendszeres öntözés különösen fontos a növény első két évében.

 

 

A mocsári liliom szaporítása

A mocsári liliom szaporításának legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a gumós osztás. A legjobb, ha ezt tavasszal végezzük, hogy a fiatal növények a teljes vegetációs időszakban újrakezdhessék a termesztést.

A hagymák osztása meglehetősen egyszerű. Egyszerűen ássuk ki az érett növényt, rázzuk le a felesleges földet, és óvatosan válasszuk szét a hagymákat. A hagymákat ide-oda csavargatva és ringatva óvatosan oszd szét őket.

Munka közben takarjuk be a hagymákat nedves újságpapírral, hogy ne száradjanak ki. Ültesd őket külön cserepekbe, és egy-két éves korukban ültesd át őket a szabadba. A hagymák elültetésekor ügyelj arra, hogy a hegyes végük felfelé nézzen.

mocsári liliom a réten

A mocsári liliom növényeket magvetéssel is szaporíthatod, de ne feledd, hogy ez fáradságos és időigényes folyamat. A magokat ősszel kell betakarítani. A maghüvelyeknek ilyenkor száraznak és papírszerűnek kell lenniük.

A magokat tőzegmohával töltött műanyag zacskóba tedd, és három hónapig szobahőmérsékleten, zárt helyen tartsd. Ezután tedd el a zacskót további 3 hónapra a hűtőszekrénybe. Hat hónap elteltével a magvaknak már gumóvá kell fejlődniük.

Tavasz elején a gumókat közvetlenül a kertbe, magtálcára vagy egyedi cserepekbe ültetheted. Ne számíts arra, hogy a növények első nyarán egyetlen levélnél többet fogsz látni. A második nyáron már egy szárat és néhány levelet kell látni, de virágot csak a harmadik nyáron fogsz látni. A magokat közvetlenül a földbe is ültetheted, de még hosszabb időbe telik, amíg virágokat látsz.

 

 

Összegzés

A mocsári liliom nagyszerű módja annak, hogy élénk, tüzes virágokkal gazdagítsd a kertet. Ne feledd azonban, hogy elég hosszú időbe telik, mire megjutalmaznak értékes virágaikkal, és rendszeres öntözést és tápoldatozást igényelnek.

Ezek a gyönyörű virágok némi türelmet és erőfeszítést igényelnek a részedről, de nem fogod megbánni, mert virágaikkal meg fognak jutalmazni. Ültesd őket a virágágyások utolsó sorába, hogy ne árnyékolják be a rövidebb növényeket.

Párosítsd őket muskátlikkal, körömvirágokkal, árvácskákkal, dáliákkal, nárciszokkal, tulipánokkal, íriszekkel, ibolyákkal vagy százszorszépekkel.