Nárcisz (Narcissus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Még akkor is, ha otthonunk vagy kertünk tele van bébipalántákkal, mindig találunk még helyet egy újabb családtagnak. Mivel mi magunk is szenvedélyes kertészek vagyunk, átérezzük a késztetését, hogy több társat tarts maga körül, különösen, ha azok illatos és szemet gyönyörködtető virágokkal érkeznek. Ezek a virágzó növények pedig valóban egyediek!

Napjainkban a nárcisz az egyik legikonikusabb dísznövény a meleg hónapokban. Ezek a szépségek sok magán- és közkertbe is egy csipetnyi személyiséget visznek, de kiváló vágott virágnak vagy cserepesnek is. A nárciszok azonban a múltban is nagyon népszerűek voltak, nemcsak pompás megjelenésük, hanem számos gyógyhatásuk miatt is.

Bár a nárciszok mérgező alkaloidokat tartalmaznak, a hagyományos gyógyászatban különböző betegségek, köztük a rák kezelésére használták őket.

Ezek a növények nagy potenciált hordoznak magukban az orvostudomány számára, mivel számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, mint például vírusellenes, gombaellenes, antibakteriális, maláriaellenes vagy vérnyomáscsökkentő. A galantamin nevű alkaloidot ma aktívan használják az Alzheimer-kór gyógyítására.

Kulturális jelentőségű növény, a nárciszok számos művészeti alkotásban, köztük versekben, festményekben, de olyan görög-római legendákban is nagy szerepet játszottak, mint az ifjú Nárcisz mítosza.

Ezeket a virágokat az idők során nagyra értékelték, és még mindig figyelemre méltó szimbólumai a világ különböző régióinak. Míg a keleti országok a nárciszt a szerencse jelképének tekintik, addig a nyugatiak a hiúság szimbólumának tartják. Mi gyönyörű virágoknak tartjuk őket, és szeretjük őket a kertjeinkben.

Olvass tovább, hogy többet tudj meg a nárciszok termesztéséről, öntözéséről és szaporításáról.

 

Botanikai név Narcissus
Közönséges név Nárcisz
Növény típusa Hagymás évelő
Érett méret 15-75 cm magas, 15-30 cm széles.
Napsütés Teljes napfény, félárnyék
Talajtípus Gazdag, nedves, de jó vízelvezetésű
Talaj pH-értéke Semleges vagy savas
Virágzás ideje Tavaszi
Virág színe Sárga, fehér, narancs, piros, rózsaszín
Őshonos terület Európa, Észak-Afrika
Toxicitás Kutyákra és macskákra mérgező

 

 

narcissus

A nárcisz virágról

 • Ezek a növények az Amaryllidaceae családba tartoznak, és más lágyszárú virágos növényekkel, köztük a Crinum, a Sprekelia és az Agapanthus családdal osztoznak.
 • A nárciszok Észak-Afrika és Dél-Európa számos régiójában őshonosak, és főként erdőkben és réteken nőnek. Míg egyes fajok az urbanizáció és a turizmus miatt visszaszorultak, mások már kipusztultak.
 • Az iráni kultúrában a nárcisz nemzeti virág és az újév (Newroz) szimbóluma. Wales nemzeti virágai is, amelyek a Szent Dávid-napon minden figyelmet élveznek.
 • A fehér Narcissus fajokat nagyon gyakran nevezik sírvirágoknak, mert sokan a halállal asszociálják őket. Az ókori Görögországban általában a sírok közelében ültették őket.
 • A világ számos országában a nárciszok a rákellenes jótékonysági szervezetek népszerű szimbólumai. Tavasszal virágzásukat számos fesztiválon ünneplik, például az évente megrendezett Nárciszfesztiválon.
 • A történelem során a nárciszok igéző illata a különböző parfümök gyártásának fontos összetevője volt. Illatuk a beporzók számára is rendkívül vonzó.
 • A nárciszok nagyon könnyen termeszthetők és gondozhatók, szinte bármilyen környezeti körülmények között jól fejlődnek. Nagy nedvességkedvelők, és önszaporításra is képesek.
 • Szép színpalettájuknak és virágzási idejüknek köszönhetően nagyszerű társai az azáleáknak, a napraforgóknak, a muscariknak, a rododendronoknak és a tulipánoknak.
 • Ezek a virágok ragyogónak és bájosnak tűnhetnek, de lenyelve elég mérgezőek lehetnek a háziállatok és a gyermekek számára. A biztonság kedvéért tartsd őket olyan helyen, ahol kíváncsi kedvenceid nem érhetik el őket.

 

 

A narcissus: Áttekintés

 • A Narcissus nemzetségbe tartoznak, amely az évelő lágyszárú virágos növények mintegy 50 faját tartalmazza. Ezek a növények egyben hagymás geofitonok is, nagy mennyiségű vizet tárolnak gyökereikben.
 • A nárciszok virágzási időszakuk után visszahullanak a föld alatti raktározó gyökerekbe. A következő évben ezek a növények tojásdad és barna hagymáikból újra kinőnek.
 • Általában fajonként 5-80 cm közötti magasságot érhetnek el. Egyes törpe fajok, mint például a N. asturiensis, csak 5-8 cm magasra nőhetnek.
 • Lombozatuk több fényes, keskeny, pánt alakú, zöld vagy kékeszöld színű levélből áll, amelyek közvetlenül a gyökerekből (gumókból) nőnek. Ezek a növények lapuleveles növények, amelyek csak egy középső, levél nélküli virágszárból állnak.
 • Virágzási idejük alatt a nárciszok magányos virágot mutatnak, de néha fürtökben is megjelenhetnek. A virágok egy virágcsőből, egy hat tepálból álló külső párból és egy kúpos vagy korong alakú koronából állnak.
 • Hajlott vagy felálló virágaik a fehér, sárga, narancs, narancs, piros, rózsaszín vagy ritkán zöld különböző árnyalataival együtt érkezhetnek. Egyes Narcissus fajok gyönyörű színkeverékeket és erős, gazdag illatot is képesek felmutatni, fűszeres, pézsmás vagy vaníliaszerű árnyalatokkal.
 • Az elhasznált virágok pótlására a nárciszok terméseket, úgynevezett dehiszkuszokat hoznak létre. Ezek száraz kapszulák, amelyek felhasadnak, és számos magot bocsátanak ki, amelyeket a kertészek felhasználhatnak a szaporításhoz.

 

 

bicolor nárcisz
Nárcisz virág

A nárcisz gondozása

A nárciszok legjobb tulajdonsága a könnyed stílusuk, így bármilyen típusú kertész számára tökéletesek, különösen a kezdők számára.

Máris izgatott vagy? Olvass tovább, hogy megtudj mindent, amit tudni kell ezekről a lenyűgöző virágokról, és arról, hogyan válhatsz ideális termesztőjükké!

 

Fényigény

Míg a legtöbb virágzó növényfaj válogatós a fényviszonyok tekintetében, ezeket a kicsiket bárhová elültetheted, remekül meglesznek. A nárciszok teljes napfényben érzik jól magukat, de némi részleges fényt vagy részleges árnyékot is elviselnek. Elvirágzás után azonban a nap felé nőnek, ezért rendszeresen cseréld a cserepes növényeket.

 

Hőmérséklet

A nárciszok általában fagytűrők, de egyes fajok nehezen viselik a hűvösebb körülményeket. Különösen a törpe fajták esetében a -2 °C alá csökkenő hőmérséklet károsíthatja a zsenge gyökereket és virágokat.

Ha olyan régióban élsz, ahol hűvösebb a hőmérséklet vagy kemény a tél, javasoljuk, hogy a növényeket cserépben neveld, és ősszel vidd be őket a házba.

 

Kártevők

Ezek a virágok olyan szépek, hogy a kártevők elég nehezen tudnak ellenállni nekik. Szeretett nárciszaidat időnként levéltetvek, atkák, tripszek vagy hagymalegyek fogják zavarni, amelyek szívesen táplálkoznak az ártatlan hagymákon. Fertőzés esetén neemolaj vagy megfelelő rovarölőszer gyökerek melletti kijuttatásával kezelheted növényeit.

 

 

A nárcisz ültetése

A nárciszok leginkább a kertekbe valók, de konténerekben is jól megélnek, ha elegendő helyet biztosítunk a gyökereiknek a fejlődéshez.

Az optimális növekedés érdekében legalább 20 cm mélységű és 20-31 cm átmérőjű konténereket válassz. Ha a cserepek még nem rendelkeznek vízelvezető lyukakkal, akkor ültetés előtt magunk is készíthetünk ilyeneket.

 

Talajigény

Az egészséges és boldog növekedéshez a nárciszok semleges vagy enyhén savas, szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényelnek. Ezek a növények a nedves talajt kedvelik, de meglehetősen érzékenyek a gyökérrothadásra is.

A nárciszok évekig társaid lesznek, ha olyan helyre ülteted őket, ahol nem találkoznak a vízzel telített szubsztráttal.

Ha a nárciszokat jó minőségű talajba ülteted, általában mindenféle extra műtrágya nélkül is szép eredményeket fognak mutatni. Mégis, ezeknek a növényeknek jót tehet egy enyhe trágyázás, ha rossz talajban nőnek, vagy nem hoznak annyi virágot, amennyit kellene.

Amikor a levelek először megjelennek, rakj egy réteg csontlisztet vagy hagymatápot a talaj fölé, és ismételje meg ezt a folyamatot, amikor a virágzás jeleit észleled.

 

 

A nárcisz öntözése

A nárciszok általában csak tavasszal és ősszel igényelnek nagyobb erőfeszítést a részedről. Ezek a virágok szeretik, ha nedves a lábuk, de nem örülnek a nedves körülményeknek vagy a pangó víznek.

A túlöntözés elkerülése érdekében mindig ellenőrizd a talajt az öntözések között. Ha a talaj 5 cm mélységben száraz tapintásúnak tűnik, akkor itt az ideje, hogy bőséges mennyiségű vízzel kényeztesd a növényeket.

A nyár folyamán a nárciszok nyugalmi állapotba kerülnek, és a szokásosnál szárazabb talajt igényelnek.

Amikor az összes virág elhalványult, szüneteltesd az öntözést, és őszig tárold a hagymákat meleg és árnyékos helyen. Általános szabály, hogy minél szárazabb a talaj, annál könnyebb lesz kiszedni belőle a növényeket és megfelelően tárolni őket.

 

 

sárga nárcisz a

A nárcisz szaporítása

Kétség esetén a nárcisz tökéletes ajándék lehet családtagjaid vagy barátaid számára, hogy megmutasd, mennyire törődsz velük. Kevés erőfeszítéssel és különösebb költség nélkül több ilyen szépséget készíthetsz otthonodban!

 

Mikor kell felszedni a nárcisz hagymát?

Szerencsére önszaporodnak, a főhagymán új hagymákat képezve, amelyeket nagyon könnyen eltávolíthatsz, és ősszel egyenként elültethetsz.

A virágok elhalása után 6-8 hét múlva a levelek megsárgulnak és száradni kezdenek. Ekkor a lombozatot 8 cm-re kell visszavágni, és a nárciszhagymákat óvatosan ki kell ásni a talajból. Szabadulj meg a felesleges földtől, és mindenképpen dobd ki az olyan hagymákat, amelyeken puha foltok vannak, vagy amelyek fonnyadtnak tűnnek.

Távolítsd el az összes apró hagymát az anyanövényből úgy, hogy óvatosan ellentétes irányba csavard őket. Ha megvan a bébinárcisz, ültesd őket egy nagy konténerbe vagy ágyásba, amelyet friss, jól átnedvesedő virágkeverékkel töltöttél meg.

Ha a hagymákat jól megvilágított helyre helyezed, és rendszeresen öntözöd őket, hogy a talaj nedves maradjon, az új hajtás késő télen vagy kora tavasszal fog megjelenni. Ezt követően minden nárciszt elültethetsz a saját cserepébe, és elkezdheted figyelni a növekedését.

 

 

Összegzés

A nárciszok kétségkívül ideális társak a gyűjteményed mellé! Ezek a virágok nem csak lenyűgözően néznek ki, de nagyon könnyen termeszthetők, gondozhatók, sőt, még szaporíthatók is. Ha egy kis szeretetet adsz hozzá az egyenlethez, a nárciszok a legjobb barátaid lesznek, akiket sokáig magad mellett tarthatsz!