Nagy szívvirág (Lamprocapnos Spectabilis) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A nagy szívvirág (szin. Dicentra spectabilis) a Papaveraceae családba tartozó virágos növények sajátos megjelenésű, de abszolút látványos faja.

Ezt a tavasszal virágzó növényt különféle általános elnevezésekkel illetik, mint például Bleeding Heart, Locks and Keys, Dutchman’s Breeches, Seal Flower, Asian Bleeding-heart vagy Common Bleeding Heart. Ázsia több régiójából származik, beleértve Észak-Kínát, Japánt, Koreát és Szibériát.

A szívvirág faj önmagában is csodálatos dísznövényt képez kültéri és beltéri környezetben egyaránt. Szerencsére a növénynek számos kecses fajtája közül lehet választani, a legnépszerűbb fajták közé tartozik az „Alba”, „Gold Heart”, „Valentine” és „White Gold”.

 

Közönséges név Nagy szívvirág, Vérző szív, közönséges vérző szív, páfránylevélből vérző szív
Botanikai név Lamprocapnos spectabilis
Család Papaveraceae
Növénytípus Lágyszárú, évelő
Felnőtt méret 90-180 cm magas és 30-90 cm széles
Napfény  Részlegestől teljes árnyékig
Talajtípus Gazdag és nedves
A talaj pH-ja 6,0–6,5 (enyhén savas); elviseli a semleges talajokat
Virágzás ideje Tavasz
Virágszín Rózsaszín, piros, fehér
Őshonos területek Ázsia
Toxicitás Emberekre és állatokra (leggyakrabban kutyákra) mérgező

 

Lamprocapnos Spectabilis

A nagy szívvirág növényről:

 • Természetes varázsának köszönhetően a nagy szívvirág, valamint az „Alba” és a „Valentine” fajták mind elnyerték a Királyi Kertészeti Társaság tekintélyes Garden Merit díját.
 • A nagy szívvirág fontos táplálékforrást jelent egyes lepkefajok, levéltetvek és csigák lárvái számára. Sőt, a hangyák általában összegyűjtik és szétszórják magjaikat, így ezeket a növényeket több területen elterjesztik.
 • Imádnivaló, szív alakú virágaik vannak, apró, cseppszerű függő részekkel díszítve. Ez a különleges tulajdonság adja nekik a leggyakoribb „vérző szívek” elnevezést.
 • Ezek a mesés virágok kiváló kiegészítői a tájnak, például az erdei kerteket és az árnyékos szegélyeknek. Remek növények cserepekbe és friss vágott virágként is csokorba rakva, mert vázában körülbelül két hétig elállnak.
 • A nagy szívvirág akkor mutatja meg legjobban szépségét, ha más vonzó növényfajok közelébe ültetik őket. A leggyakoribb kísérői közé tartozik az Tollbuga, kerti azálea, a harangláb, a nárcisz, a páfrány, a Lady’s Mantle, a hosta, a rhododendron, a kaukázusi nefelejcs, a szellőrózsa.
 • a szívvirág mérgező emberekre és állatokra egyaránt. Érintése alkaloid koncentrációjuk miatt bőrirritációt okozhat. Biztonsági okokból tartsd ezeket a növényeket olyan helyen, ahol kíváncsi gyerekeid vagy szőrös barátaid nem érhetik el őket.

 

A Lamprocapnos Spectabilis jellemzői: áttekintés

 • Ezek a növények a Lamprocapnos nemzetségbe tartoznak, amely 10 tudományos növénynevet tartalmaz. A L. spectabilis azonban az egyetlen elfogadott faja ebben a nemzetségben.
 • A nagy szívvirág lágyszárú évelő növény. A fajtától függően 15-120 cm magasak és 90 cm szélesek lehetnek.
 • Lombozatuk osztott lágy zöld levelekből áll, amelyek hosszú, húsos, zöldtől rózsaszínig terjedő száron nőnek. Érdekes, hogy ezek a növények általában nyáron kerülnek nyugalmi állapotba.
 • A vérző szívek általában késő tavasztól nyár elején virágoznak 4-6 hétig. Ebben az időszakban hosszú, íves, fás és barnás száron színes medállra hasonlitó virágokat hoz létre.
 • A L. spectabilis faj virágai fuksziarózsaszín külső szirmokkal és fehér belsővel rendelkeznek. Ennek a fajnak a fajtái fehér vagy vörös árnyalatú virágokat is létrehozhatnak. Szív alakúak, amelyek alatt egy kis csepp található.

 

 

szívvirág szirmai

Nagy szívvirág gondozása

Őshonos élőhelyükön a nagy szívvirág más magas növények vagy fák védelme alatt nő. Emiatt egész évben a részleges árnyéktól a teljes árnyékig érzik magukat a legjobban.

 

Fényigény

Ha hűvösebb éghajlatú régióban élsz, növényeidnek hat-nyolc óra napfényre lesz szüksége. A túlmelegedés azonban a szokásosnál kevesebb virágot eredményez. Azokon a területeken, ahol zord nyári hónapok vannak, helyezd őket lombhullató fák közelébe a legjobb megvilágítás érdekében.

 

Hőmérséklet

Általában a nagy szívvirág fagyálló. Ezek a virágok meglehetősen érzékenyek a hőre és jobban kedvelik a hűvösebb időt. Ideális növekedési hőmérsékletük 13-24 °C.

Ennek ellenére meg kell védened növényeidet az erős széltől, mert virágaik nagyon kényesek. A páratartalom szempontjából nem kényesek.

 

Kártevők

Míg a nagy szívvirág termesztése és gondozása rendkívül egyszerű, különféle kártevők és betegségek áldozataivá válhat. De nem kell aggódnod!

A leggyakoribb behatolók, amelyek megzavarhatják a növényeket, nem túl károsak – levéltetvek, meztelen csigák, csigák és pajzstetvek. Ha bármilyen gyanús jelet észlelsz a növényén, először gondosan ki kell szedned a kártevőket.

Az eljárás után hetente vigyél fel rovarölő szappan permetet vagy neemolajat a levelekre, amíg a növények újra egészségesek nem lesznek.

A betegségeket tekintve a lisztharmat, a levélfolt vagy a szürkepenész időnként zavarhatja a nagy szívvirágot. Főleg, ha nem megfelelő környezeti feltételek mellett termesztjük őket.

Úgy kezelheted, hogy eltávolítod az összes fertőzött részt, majd megfelelő gombaölő szerrel látod el őket a jövőbeni problémák elkerülése érdekében.

 

Nagy szívvirág ültetése

A nagy szívvirág sokkal könnyebben és jobban tud fejlődni, ha tavasszal ülteted el őket. Általános szabály, hogy ezek a növények nyugalmi állapotba kerülnek, amint a nyár közepén jelentkezik a hőség.

Ha melegebb területen élsz, növényeid csak akkor telepednek le megfelelően új otthonukban, ha kora tavasszal ültetik el őket, amikor a talaj tapintásra meleg.

Bár a nagy szívvirág kedveli az enyhén savanyú, 6,0–6,5 pH-értékű talajokat, a semleges pH-jú aljzatokon is jól érzik magukat. A talaj pH-ja valójában nem olyan fontos ezeknek a virágoknak a fejlődéséhez.

Ha azt szeretnéd, hogy a növények boldogak legyenek, ültesd humuszban gazdag talajba, amely sok szervesanyaggal és kiváló vízelvezetéssel látja el őket. Rossz talaj esetén 7,5 cm réteg komposztot vagy trágyát szórhatunk ki az ültetéskor.

 

Trágyázás

A nagy szívvirág trágyázása közvetlenül függ a talaj minőségétől. Ha tápanyagban gazdag talajod van és évente szerves anyaggal pótolod, akkor a kiegészítő tápozás elkerülhető.

A rossz talajban termesztett növények számára azonban a műtrágya sokat segít. Tápozd növényeidet kiegyensúlyozott, lassan felszabaduló és szemcsés műtrágyával minden évben, tavasszal.

Mivel a nagy szívvirág minden további segítség nélkül újra nő és virágzik a következő évben, nem kell rendszeresen metszeni vagy leszedni az elhalt virágokat.

Ennek ellenére, ha a növényeid fonnyadni vagy hervadni látszanak, visszavághatod őket a tövéig, hogy új kezdetet kapjanak. Hasonlóképpen, ősszel visszavághatod a lombozatukat, ha az kezd kissé bujává válni.

 

 

esőcseppes nagy szívvirág

Nagy szívvirág öntözése

Még ha a nagy szívvirág jellemzően jobban tűri a szárazságot, mint más erdei fajok, azt javasoljuk, hogy biztosíts nekik nedves, de nem túl vizes körülményeket.

Általános szabály, hogy ezeket a növényeket nem szabad túlöntözni. A legjobban azonban csak akkor nőnek és virágoznak, ha folyamatosan nedvesen tartják a talajukat.

Ha félsz a nagy szívvirág túlöntözéstől, érdemes először az öntözések között ellenőrizni a talajukat. Ügyelj arra, hogy csak akkor öntözd meg, ha a talaj felső része, 7,5-10 cm teljesen kiszáradt. A nyári hónapokban, különösen a meleg időben, a legjobb, ha a növényeket jól öntözik.

 

 

Nagy szívvirág szaporítása

Bár a nagy szívvirág általában piacokon vagy virágárusoknál beszerezhető, ez nem jelenti azt, hogy nem indíthatsz otthon saját mini növénygyárat!

Ha több ilyen gyönyörű virágot szeretnél, könnyen szaporíthatod magokkal, osztással vagy szárdugványokkal. És ha egyszer meglátod, milyen egyszerűek ezek a módszerek, biztosan tökéletes ajándékká válnak majd!

Általában a nagy szívvirág hajlamos önvetést végezni a kertben és elterjedhet. Ezeket a magokat azonban mindig begyűjtheted, ha a virágzási időszak véget ért, általában nyáron.

Az eljárás után vessük el a magokat egy friss földdel teli edénybe, tegyük a cserepet műanyag zacskóba, majd tegyük a hűtőbe hat-nyolc hétre.

Ha ez az időszak letelt, áthelyezheted az edényt egy meleg, jól megvilágított helyre és rendszeresen öntözd a magokat, hogy a talaj nedves maradjon. Megfelelő gondozás mellett a csírázás néhány hónapon belül megtörténik.

Ha osztással szeretnéd szaporítani a nagy szívviráot győződj meg róla, hogy növényeid érettek és legyökereztek. Először is ásd ki a gyökércsomókat a talajból, miután a virágzási idő lejár.

A következő lépésben a gyökereket 2-3 részre kell osztani, majd vissza kell ültetni állandó helyükre. Közvetlenül az ültetés után öntözd meg az apró növényeket, hogy segíts nekik megtelepedni új környezetükben.

A dugvány használata szintén kiváló szaporító módszer és nem igényel előzetes tapasztalatot a kertészetben. Mindössze annyit kell tenned, hogy néhány egészséges szárból levágsz körülbelül 7,5 cm-t egy sterilizált késsel.

Miután megvan a dugvány, ültessük friss talajba és rendszeresen öntözzük meg, hogy a levágott rész folyamatosan nedves maradjon. Általában három hónapon belül erős gyökérrendszert fejlesztenek ki.

 

 

Összefoglaló

Ezek az aranyos és kevésbé igényes növények kétségtelenül minden tavaszi virágzó kollekció kötelező darabjai! A nagy szívvirág nemcsak végtelen szépségükkel díszíti fel környezetedet, hanem sok szeretettel is megtöltik szívedet. Kedvelt szaporítási technikánknak köszönhetően pedig még nagyon sokáig itt lesznek!