Kaukázusi nefelejcs (Brunnera Macrophylla) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Szeretnéd idén egy egyedi dísznövénnyel gazdagítani növénycsaládodat? Nos, itt a lehetőség, hogy közelebbről megismerkedj leendő legjobb barátoddal! Olvass tovább, hogy megtudj mindent, amit az ellenállhatatlan Brunnera macrophylla, más nevén Kaukázusi nefelejcsről tudnod kell, beleértve az ültetési, az öntözési és a szaporítási módját is.

A Brunnera macrophylla a Boraginaceae családba tartozó, abszolút imádnivaló és kevéssé igényes virágos növényfaj. A termesztésben ez a virág számos közismert néven szerepel, például Kaukázusi nefelejcs, nagylevelű brunnera, hamis nefelejcs vagy szívvirág. Kelet-Európa és Ázsia számos régiójában őshonos.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden tisztességes kertésznek kell legalább egy Kaukázusi nefelejcset tartania a gyűjteményében. Ezen növények számos fajtái közül választhatunk, de némelyikük szemet gyönyörködtetőbb, mint a többi. A legnépszerűbb fajták közé tartozik az ‘Alexander’s Great’, ‘Diane’s Gold’, ‘Hadspen Cream’, ‘Jack Frost’, ‘Langtress’, ‘Looking Glass’, ‘Silver Charm’ és ‘Variegata’.

 

Botanikai név Brunnera macrophylla
Közönséges név Kaukázusi nefelejcs, brunnera, nagylevelű brunnera, szívvirág, hamis nefelejcs
Növény típusa Lágyszárú, évelő
Felnőtt méret 12-18 in. magas; 18-30 in. elterjedés
Napkitettség Teljes, részleges, árnyékos
Talajtípus Közepesen nedves, jó vízelvezetésű
Talaj pH Savas, semleges és savas közötti, lúgos
Virágzás időszaka Tavasz
Virág színe Kék
Őshonos terület Ázsia, Európa

 

 

Brunnera Macrophylla

A Kaukázusi Nefelejcs virágról

 • Bár minden Brunnera macrophylla fajta elismerést érdemel, csak a ‘Jack Frost’ és a ‘Hadspen Cream’ fajták kapták meg a rangos Award of Garden Merit díjat.
 • A legújabb kromoszómális genetikai bizonyítékok alapján egyesek úgy vélik, hogy a Kaukázusi nefelejcs növényei a Fekete-tenger körüli erdők ősi flóráját tükrözhetik.
 • A Kaukázusi nefelejcs a Brunnera nemzetségbe tartozik, amely pontosan 3 elfogadott virágos növényfajt tartalmaz. Ezek a fajok a nemzetség kulcsfajtái. A másik két faj a Brunnera orientalis és a Brunnera sibirica.
 • Ezek a virágok meglehetősen sokoldalúak, és életre kelthetnek bármilyen unalmas zúgot a kertből vagy otthonodból. Kiváló kiegészítői az erdőkerteknek, ágyásoknak, szegélyeknek, természetközeli területeknek, tavaknak, patakoknak vagy konténereknek. Nagyszerű talajtakarók is.
 • Egyesek a Kaukázusi nefelejcs gyökeréből természetes vörös festéket készítenek. Gyökerei, levelei és virágai ízletes táplálékforrásként is szolgálhatnak. Nem mérgezőek sem az emberekre, sem az állatokra.
 • A Brunnera macrophylla növények gyógynövénytani tulajdonságaiknak köszönhetően nagy szerepet játszanak a hagyományos gyógyászatban. Sok nép használta őket olyan problémák kezelésére, mint a gyulladás, a visszérgyulladás, vágások, zúzódások, köhögés és a hörghurut.
 • Minden Brunnera fajta csodálatos társa lehet más szép növényfajoknak, mint például a Carex ‘Aurea’, nárciszok, epimedium, Euphorbia, szobapáfrány, páfrányfenyő, nagy völgycsillag, hellebore, heuchera, hosta, gyöngyvirág, tüsszentőfű vagy tulipán.

 

 

A Brunnera Macrophylla Jellemzői: Áttekintés

 • A Kaukázusi nefelejcsek szívós lágyszárú évelők, amelyek magassága 30-45 cm, szélessége pedig 60-90 cm lehet.
 • A Brunnera macrophylla növények rizómákból fejlődnek, amelyek képesek vizet tárolni. Rendezett, csomóképző általános növekedéssel rendelkeznek, és viszonylag lassú növekedési ütemmel járnak.
 • Lombozatuk egyszerű, durva, szőrös és szív alakú levelekből áll az alapon, kisebb, elliptikus felső levelekkel. A nagy alaplevelek átmérője körülbelül 15 cm, és a zöld, ezüst vagy sárga többféle árnyalatát mutatják.
 • A Kaukázusi nefelejcs növény levelei karcsú száron nőnek, és a vegetációs időszak alatt végig vonzóak maradnak. Általában krémszínű vagy fehér jegyekkel is rendelkeznek, mutatós és hipnotikus tarka mintázatot mutatva.
 • A Brunnera macrophylla növények általában nyolc-tíz hétig virágoznak, kora tavasztól a tavasz közepéig. Ebben az időszakban légies, elágazó fürtöket hoznak létre, amelyek elegánsan emelkednek a lombozat fölé, és csillag alakú virágokból álló fürtöket tartalmaznak.
 • Finom virágaik közepén fehér színű, öt sziromlevél található, amelyek a kék különböző árnyalataiban pompázhatnak. Nagyon hasonlítanak a rokon nefelejcsvirágokéhoz.
 • A Kaukázusi nefelejcs virágzási időszakának végeztével, jellemzően nyáron, száraz és barna terméseket hoz, amelyeket skizocarpiumnak neveznek. Amikor megérik, a termés sok egymagvú részre válik szét.

 

 

nefelejcs virág

A Kaukázusi Nefelejcs gondozása

A Brunnera macrophylla növényeket az teszi az egyik kedvenc dísznövényünkké, hogy képesek alkalmazkodni a legkülönbözőbb környezeti és termesztési feltételekhez.

Másszóval, ezek a virágok hosszú távon nagyon könnyen kezelhetők. Ha egyszer megérted sajátos igényeiket, akkor ezeket a barátságos társakat addig fogod magad mellett tudni, ameddig csak titokban álmodozol arról.

 

Fényigény

A Kaukázusi nefelejcs növények általában árnyékos helyen fejlődnek a legjobban. Teljes napfényben is remekül boldogulnak, ha sok nedvességet biztosítasz számukra.

A hosszabb ideig tartó közvetlen fényhatás azonban megégetheti a növények tarka leveleit. Hasonlóképpen, a rendkívül napos körülmények miatt ezek a növények akkor is nyugalmi állapotba kerülhetnek, amikor nem feltétlenül lenne itt az ideje.

 

Hőmérséklet

Ezek a pajtások azokban a régiókban teljesítenek a legjobban, ahol hűvös a nyár, és az átlaghőmérséklet egész évben 10-15 °C. A forró és párás nyári hónapokkal jellemezhető területeken bölcs dolog a növényeket részleges vagy teljes árnyékban, vagy lehetőség szerint beltérben nevelni.

 

Kártevők

Bár a Kaukázusi nefelejcs növények nem sok kártevővel találkoznak, a levéltetvek vagy a csigák időről időre megzavarhatják őket. Ha a betolakodókat magukra hagyjuk, a probléma elszabadulhat, és a növények általános egészségi állapotára is kihat.

Fertőzés esetén kézzel le kell szednie a kártevőket, és neem olajat vagy rovarölő szappant kell alkalmaznod, hogy megelőzd a jövőbeni látogatásokat.

 

 

A Kaukázusi Nefelejcs Ültetése

A Brunnera macrophylla növények szinte bármilyen talajban fejlődnek, amennyiben az humuszban és tápanyagban gazdag.

A fiatal példányoknak jót tesz a kiegészítő szerves anyag és a talajtakaró, ami segít nekik abban, hogy gyorsabban megtelepedjenek és a lehető legjobban fejlődjenek. Ezek a virágok nem tűrik a száraz talajt, de a kiváló vízelvezetéssel rendelkező szubsztrátumokban jól fejlődnek.

Ha sikerül gazdag talajba ültetned Kaukázusi nefelejcs társaidat, akkor a munkát itt el is végezted! Amíg a termesztőközegük nem száraz és nem is túl szegényes, addig ezek a növények nem igényelnek további trágyázást.

A szegény talajban nevelt növények esetében azonban évente kétszer, tavasszal és nyáron szerves folyékony műtrágyát kell alkalmaznod.

 

Metszés

Aktív növekedési időszakuk alatt, általában tavasszal, a rendszeres metszés segíthet abban, hogy a növények frissnek és rendezettnek tűnjenek.

Mindössze annyit kell tenned, hogy levágod az idősebb leveleket, hogy helyet csinálj az új, egészséges növekedésnek. Ügyelj arra, hogy ősszel ne vágd vissza növényeidet a talajszintig, mert leveleik egész télen védik a koronát.

A Kaukázusi nefelejcs növények hajlamosak az önvetésre, így eléggé invazívvá válnak a környezetükben. Ezt úgy akadályozhatod meg, hogy virágaik elhalványulása után eltávolítod őket. Az eltávolítás egy szép módszer arra is, hogy virágzási időszakuk alatt elősegítsük az új virágzást.

 

 

A Kaukázusi nefelejcs Öntözése

A Brunnera macrophylla növények öntözésének gyakorisága miatt csak az első növekedési évükben kell aggódnod miattuk. Általában a fiatal példányok több vizet igényelnek, mint az érett és már telepített példányok. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendszeresen öntözd új növényeidet, hogy a talajuk folyamatosan nedves maradjon.

Amint ezek a virágok beilleszkednek új környezetükbe, meglehetősen jól tűrik a szárazságot hosszú ideig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen el kell felejtened növényeidet! Nagy nedvességkedvelők, ezért jólesik nekik egy jó kis itatás, amikor a talaj felső 2,5 cm-es vastagsága száraznak tűnik.

 

 

kék nefelejcs
kaukázusi nefelejcs

A Kaukázusi nefelejcs Szaporítása

Nincs elég Brunnera macrophylla példányod amivel megtöltsd a kertedet? Ne is mondj többet! Sok ilyen gyönyörű virágod lehet, ha osztással vagy magvetéssel szaporítod őket. Most pedig hozd a bátorságod, néhány szép kerti szerszámot és lássunk hozzá a munkához!

 

Szaporítás osztással

A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a Kaukázusi nefelejcs növények szaporítására az osztás. Mivel rövid életűek, az osztás jó módszer arra is, hogy hosszabb ideig megőrizzük őket. A legjobb, ha ezt a folyamatot három-ötévente egyszer, kora tavasszal megismételjük.

Először is, egyszerűen áss ki annyi kialakult csomót, amennyit csak szeretnél. Másodszor, osszd a rizómákat egészséges részekre, és ültesd át őket az új helyükre. Látod? Semmi túl bonyolult vagy szokatlan. De ne feledkezz meg a barátaidról vagy családtagjaidról sem, mert biztosan mindegyikük szeretne majd magának egy-egy szuper bébinövényt!

Még ha a Kaukázusi nefelejcs növények önmaguk vetik is magukat, minden erőfeszítés nélkül, a palánták általában nem nőnek hűen a szülőhöz. De ez nem akadályozhat meg abban, hogy néha-néha szórakozz egy kicsit! Különösen, ha a jutalom mindig kellemes meglepetésekkel járhat.

 

Magvetéssel

Ha szeretnéd gyűjteni a magokat, először el kell távolítania a majdnem kiszáradt virágokat a növényekről. Az eljárás után hagyd teljesen megszáradni a virágokat egy papírzacskóban.

A magok általában maguktól esnek le, amint a virágok megszáradnak. Mostantól már csak friss talajba kell elvetni a magokat, és adni kell nemik több hónapot, hogy egészséges palántákká fejlődjenek.

 

 

Következtetésképpen

Aranyos, könnyed és örökké tartó – a tökéletes kombináció, amely így vagy úgy mindig elnyeri minden kertész szívét! A szibériai bugloss növényeknek nehéz ellenállni, ha jobban megismeri őket. Tegyen egy ugrást a hitben, és ne habozzon megosztani velünk izgalmas élményét a megjegyzés rovatban!